Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
nevíte někdo, jestli se může přenést vir neštovic od mé kamarádky, která minulý týden hlídala neteř a ta je právě prodělávala, ale kamarádka je už měla, byla by tedy bavilonosičem na mého syna, který je teprve očkován 1. hexavakcínou?
Díky Katka
Nemůže,musel by přijít do kontaktu s tím kdo je má,
Kamarádka bacilonosič není.
Tak jak píše anonymní, aby je mohl syn dostat, musí se někde setkat s bacilonosičem.
právě teď je má KAčka a nepřišli jsme na to, kde se nakazila, Asi to na i musel někdo někde prsknout..... v buse, obchodě… ![]()
Nevím, do jaké míry je to tak, ale četla jsem názor lékaře, že by musel přijít do kontaktu s bacilonosičem (na kterém to samozřejmě vidět být nemusí) aspoň 15 minut v uzavřené místnosti
.
Přenos neštovic je možný pouze dvěma způsoby: první typický od nemocného jedince, který už má ale výsev puchýřků a je infekční do zaschnutí posledního puchýřku. Druhá možnost, ale ojedinělá je od člověka, který právě prodělává pásový opar ( jedná se totiž o stejný virus, který po prodělání neštovic v těle zůstává v neaktivní formě), tady si ale nejsem jistá, jestli se jedná o kapénkovou infekci, nebo musí dojít k tělesnému kontaku s oparem? Navíc aby byl opravdu klid, tak chlapeček je chráněn mateřskými protilátkami(pokud je maminka měkdy prodělala) přibližně do půl roku života miminka. Navíc pokud je kojeno, tak pravděpodobnost přenosu neštovic se minimalizuje, právě kvůli protilátkám, které mohou jít i mlékem.
Díky za rady.Nakonec jsme to pro jistotu odpískali, radši si chvíli počkáme, než abych teď měla plnou hlavu jeslti náhodou něco.
Prosím o radu. Zítra máme jet na návštěvu do domu, kde bydlí dítě s neštovicemi, ale to tam v ten den vůbec nebude. Partner tvrdí, že už tam ten virus prostě je, takže tam nepojedeme. Ale to je asi blbost ne? ![]()
@Aneťák89 ty viry na vzduchu celkem rychle pochcípají. Navíc, pokud to dítě už má puchýřky zaschlé - stroupky, tak ani infekční není.
@Pipet Dítko má neštovice pár dní, takže infekční ještě asi bude ![]()
Ale takhle z prostředí se nakazit nejde…
Majdě to myslím zaschlo tak 4. nebo 5. den poslední puchýřek.
Nejvíc infekční je ta tekutina z puchýřků a pak taky před výsevem se to šíří jedna radost.
Madlenky jsou nej ![]()
Já jsem to zkoumala, když malá měla neštovice a já byla těhotná, tak jestli náhodou nemůžu ohrozit nějakou těhuli v poradně - kdyby je některá třeba v dětství neprodělala.
A takhle „přes někoho“ to nejde, jak nemá virus to své nakažené tělíčko při sobě, je po něm. Nakažení musí být těsnější kontakt.
Nestovice, tedy ten virus prezije na vzduchu jen 10 min.Mala je zrovna ma a tak jsem chytra
Prenosny z nakazeneho je ale mozny az na 10 metru, jsem koukala jak jsem to cetla
A taky jsem cetla, ze je infekcni uz dva dny pred vysevem pupinku a do odpadnuti posledniho stroupku ![]()