nestovice a tehotenstvi

35521
2.5.09 21:11

nestovice a tehotenstvi

Nenasla jsem zadnou podobnopu predchozi diskusi, tak snad se neopakuju. Kamaradka moji dcery ma nestovice, pry je maji ve skolce, s obavou pozoruju dva pupinky, ktere se Julde udelaly na zadech. Jsem v 35. tydnu a tento tyden zrovna sama doma, manzela mame na sluzebce. Ja sama jsem nestovice mela v detstvi, tak predpokladam, ze jsem chranena a tim i mimco, je to tak? Uprimne nestovice se nehodi nikdy(mam jit na ko do porodnice a nemam hlidani,Julca ma ve skolce besidku…), ale me dite je ted docela zdrave a pokud jsem ja chranena, nebylo by spatne prodelat je ted, nez se mimco narodi. Tak jen, je ma domnenka o tom, ze bych je nemela dostat opravnena? Vim, ze bych si mohla nechat nabrat protilatky, bylo by to ale k necemu, kdyz ockovani v mem stavu stejne neprichazi v uvahu? Neni nejake vyssi riziko kolem porodu- poprve jsem rodila o tri tydny driv…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1026
2.5.09 21:54

Byla jsem v podobné situaci. Syn neštovice právě prodělal a já jsem ve 4. měsíci těhotenství. Neštovice jsem sice v dětství měla, ale stejně jsem byla trochu nervózní.
Ptala jsem se tří různých doktorů (pediatr, gynekolog a genetik) Všichni se shodli, že miminko je chráněné a neštovice jej neohrozí, pokud je neprodělávám přímo já. Jeden z těch doktorů byl odborník na genetiku a vývojové vady, a ten dokonce říkal, že ikdybych je měla přímo já, tak po prvním trimestru už by to miminko nemělo ohrozit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35521
2.5.09 21:56

Jeste jsem nekde vyhrabala, ze kdybych nestovice preci jen chytla, mohl by to byt problem kolem porodu, tak se zminim v porodnici, pokud je Julca skutecne ma. Zatim se to neda poznat, uvidime zitra. Snad neporodim predcasne jako minule…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
2.5.09 23:02

Tak to bohužel nevím, ale asi je to logické. Budu držet palce, ať se vám ty neštovice vyhnou a v případě že ne, přeji porod ve 40. týdnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
3.5.09 10:36

Ahoj, kolegyně to měla podobně jako ty, doma dítko s neštovicemi (už potvrzenými) a šla rodit. Nechci strašit, ale jakmile to řekla v porodnici, odvedli ji kamsi na infekční (říkala že kamsi do podzemí - Brno Bohunice) a rodila tam. Byla tam i celou dobu po porodu, než šla domů. A to je taky v dětství měla. Prostě ji izolovali, možná ty je nechytneš, ale jsi možná přenašeč, nevím. Jo a je to 8 let zpět. Resut

• Citovat
  • Upravit
35521
3.5.09 12:01

Tak nestovice asi mame, vypada to tak. Doufam, ze nebudu zas rodit driv(kez by) a ze me nechaji rodit v porodnici ne nekde na infekci. Ted by me jeste zajimalo, jestli mam znovu vyprat ty detske hadriky a veci na mimino, jak asi dlouho ten virus vydrzi? Samozrejme bych se do toho znovu dala az tak za 14 dni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
3.5.09 12:07

mroe já bych řekla, že v oblečení to nezůstane, ne? Ten virus k tomu potřebuje nějakou „živnou půdu“…nebo se pletu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
637
3.5.09 12:35

holky, připojím se k vám do diskuze, protože problém neštovic řeším… Je mi 28 a ještě jsem je neměla… snažila jsem několikrát nakazit, a nic. Plánujeme mimčo, a mám docela strach. Nevíte, dá se proti tomu očkovat nebo tak něco? dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
3.5.09 12:53

očkovat se dá a vzheldem k tomu, že u starších dětí a dospělých je prý průběh těžší, asi bych do toho šla - ale nejdřív bych si nechala asi udělat krev na protilátky. Třeba jich máš hafo a pak by očko bylo zbytečné

očkování planné neštovice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
3.5.09 14:33

mroe
trochu Tě zkusím uklidnit - pokud je nemáš přímo Ty, je to v pohodě, a pokud je dostaneš, existuje jistá šance, že by to mohlo mít vliv na plod - ale kamarádka je měla přímo v těhotenstív- dřív rozhodně nerodila, holčička je naprosto v pořádku (teď už je starší) a ačkoli její maminka ty neštovice měla,když ji čekala, tak holčička chytla pak neštovice ve školce.
Takže: přežila je zdárně když byla v bříšku, a přežila je zdárně, i když je pak chytla ve školce.

buď v klídečku- určitě bych byla na Tvém místě spíš v naprostém klidu, protože jak píšeš - jako dítě jsi je už měla.
 petra

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
3.5.09 14:34

a samozřejmě bych to rychle konzultovala s doktorem -třeba by doporučil některý z postupů, o kterých píše Gabinka.
 petra

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
4.5.09 07:33

Tohle jsem zrovna pred par mesici resila.
Ja nestovice v karte prodelane nemam a mela jsem 3tydny do porodu, kdyz se objevily ve skolce. Nechala jsem si udelat test na protilatky. Nastesti je mam vysoke.
Nestovice jsou rizikove v I. trimestru a posledni tyden pred porodem a tyden po porodu. Tedy pokud je matka neprodelala. Mezi tim je klidne prodelat muze, anichz by mimco bylo ohrozeno. I. trimestru hrozi riziko poskozeni plodu a potratu.
Kdyby je prave prodelala v obdobi porodu, je mimi ohrozeno na zivote. Okamzite musi dostat antivirotika a nesmi byt s matkou v kontaktu, dokud nebude zdrava.
Potom je dite chraneno protilatkami z materskeho mleka. Pokud je matka prodelala uz v detstvi, tak ma mimi od ni protilatky do cca 3tiho mesice. [muze a nemusi ani kojeni nemusi stacit] v tehu muze byt v klidu.

• Citovat
  • Upravit
1
15.5.09 20:08

Nestovice v tehotenstvi pred porodem

Vzhledem k tomu, ze u nas byl taky problem s nestovicemi a tehotenstvim.

Dle zdravotnich zaznamu partnerka nemela nestovice. Dcera je dostala, partnerka je v 34-35 tydnu rizikoveho tehotenstvi s tim, ze nevime kdy budeme rodit jestli vydrzime do 40 tydne.

Takze dotaz na doktora. Odpoved je, ze to nema jiz vliv na vyvoj ditete, ze k poskozeni uz nedojde. Tohle je pravda. ALE POZOR POKUD SE U MATKY PROJEVI (pupinky) NESTOVICE 5 DNI PRED PORODEM A NEBO 2 DNI PO PORODU JE TO MEGA PRUSER.

Doktori o tom moc nevi protoze techto pripadu je hodne hodne malo.

Doporucujeme postup. Okamzite kontaktovat doktora a trvat na tom, ze jde o MEGA PRUSER. (umrtnost pokud to dite dostane je az 30 procent t.j 1 ze 3)

Takze okamzite na odber krve a nechat si zjistit protilatky na plane nestovice. Pozor pohlidat si aby laborator byla upovedomena o tom, ze je to opravdu urgentni. Vysledky testu ma laborator za 2 hodiny po tom co dostane krev k testu. (opravdu je nejlepsi kdyz se do laboratore zavola a upozorni se na to u nas se stalo, ze i kdyz byl test oznaceny jako urgentni a pacientka tehotna, ze to neresili protoze tyhle testy se normalne nikdy urgentne nedelaji takze se ani na to nepodivaji, dozvedeli jsme se to tak, ze kdyz jsme jim volali na vysledky tak nam rekli, ze vysledky budou v pondeli. Tak se jim vysvetlilo, ze je to opravdu urgentni a za dve hodiny byl test hotovy)

Pokud ma matka protilatky, tak mela nestovice a uteklo to pozornosti. Nekdy se to stat muze.

Pokud ne, tak matka nesmi porodit nejmene 5 dnu po objeveni se pupinku a nebo se pupinek nesmi objevit 2 dny po porodu. Proto je potreba urgentni test aby se vedelo jak na tom matka je kvuli inkubacni dobe.

Resi se to tak, ze bud se vyvola porod a dite a matka se oddeli t.j pokud je to v dobe kdy matka jen prisla do styku s nestovicemi ale jeste nemuze byt infekcni (infekcni je 2 dny pred pupinky), pokud se toto neda zajistit tak pak musi doktori zajistit oddaleni porodu maji na to leky. Obvykle totiz po 5 dnech pupinku matka vyrobi dost protilatek, ktere preda diteti aby prubeh byl velmi lehky.

V kazdem pripade, ale prinutit doktora at okamzite vola na infekcni na Bulovku do Prahy.

V pripade, ze by se dite narodilo v ten nejhorsi okamzik t.j kdyz by jeste nemelo protilatky. Musi je okamzite po porodu dostat a pak jeste na:,–(it dalsi leky. POZOR tyto leky nejsou normalne k dispozici v lekarne ani v nemocnici. Nam se podarilo dostat se k informacim pripadu, ktery se stal na Slovensku v Nitre a tyto leky na celem slovensku nebyli a letecky je prepravovali z Prahy. Proto musi byt vsichni na to nachystani vcas.
Dite dostane protilatky a minimalne po celou inkubacni dobu aspon 14 dnu musi byt v nemocnici, v zadnem pripade nedovolit propustit domu.

Nase situace je takova, ze test protilatek dopadl dobre a nastesti je matka ma i kdyz nikdo nevedel, ze by nestovice prodelala.

Pokud jste je nemela, tak pred planovanym tehotenstvim ockovat, a nebo nechat zaockovat svoje dcery pokud je nemely. Za usetreni nervu to stoji. Opravdu doktori o tomhle moc nevi nebot se tohle stava velmi sporadicky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.5.15 22:25

Ahoj holky, mám dotaz, možná spíš potřebuju uklidnit, ať zbytečně neplaším. Příští sobotu mám jet s kamarádkou a našimi dětmi pryč a kamarádky dcerka má právě neštovice. Můj syn už je měl, já v dětství taky, ale jsem těhotná a prostě se nevyhnu úvahám, jestli se mám bát. Myslíte, že něco hrozí? Jsem v 27tt. Díky za názory.

• Citovat
  • Upravit
pavlats
30.5.15 22:43

Neboj se nehrozí. Pokud už jsi je měla, tak je nedostaneš a i kdyby jo - ve 27. týdnu je to v pohodě. Problém by mohl být ze začátku těhotenství a pak v době porodu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA