Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo zažil něco podobného nebo už si mám dělat starosti. Minulý týden ve čtvrtek synovi prasklo levé ucho, jeli jsme na ORL kde ouško vyčistili a poslali nás domu, že atb nejsou potřeba. Tekl mu z toho šíleně hnis tak jsme jeli znovu v sobotu, podle doktora naprosto normální stav, atb nejsou potřeba. V pondělí mu prasklo druhé ouško, znovu na ORL kde mu prasklé vyčistili a to druhé znovu píchli, že se to ucpalo. Vytékala mu krev s hnisem.Ve středu jsme jeli na kontrolu, kde mu udělali výtěr. V pátek dopoledne na kontrole se jim pořád to jedno ouško nezdálo, podle výsledků tam má pneumokoka, nasazeny atb, které ovšem syn nesnesl a zvracel. Večer mu znovu ouško prasklo, nasazeny atb Augmentin, pořád mu z toho ouška teče, ne moc jen je vidět jak to tam má jakoby vlhké a v dírce jakoby nános hnisu. Mám strach, aby se mu z ouškem nic nestali, když už se to táhne skoro 10 dní
@chelsea001 Syn měl podobně komplikovaný zánět středouší. Po zhruba 14ti dnech neustálých horeček a výtoků z ucha mu bylo zjištěno ložisko hnisu, které mu museli odstranit operativně. V podstatě začali doktoři plašit až když horečky a výtok neustupoval ani při ATB. Synovi udělali CT hlavy a hned na sál.
@chelsea001 A vyplachujete ucho? Aby to mohlo odtékat a neucpávalo se to?
Syn vubec horečky nemá, kdybych nevěděla, že mu něco teče z ucha je naprosto v pořádku
@chelsea001 Pokud už tato atb nezvrací tak myslím, že to bude ok. Samozřejmě pokud by přišly horečky nebo ho to začalo bolet, jela bych, jinak jen stále vyplachovat, ať se to zase neucpe. Uši jsou sv. ňa, nejhorší dětská nemoc, co jsme zatím poznali. Proto dělám to, že už od jakéhokoli náznaku rýmy kapu preventivně ušní kapky s alkoholem na noc a zatím ťukám, ťukám, od té doby dobrý.
@chelsea001 píše:
Syn vubec horečky nemá, kdybych nevěděla, že mu něco teče z ucha je naprosto v pořádku
U mého syna zase všichni nechápali, že nemá bolesti. Říkali, že musí úplně trpět a on byl v pohodě…
@Paoloska ale kdyby měl veliký zánět v hlavičce měl by určitě horečky ne? Malý nemá ani lehce zvýšenou. Taky jsem o tom četla, že se to může stát a úplně mě to vyděsilo
@AliTad můžu se zeptat na ty kapky s alkoholem, název? Taky budu něco muset pořídit, nejhorší je, že na něm zánět poznám až když mu z ucha teče hnis. ![]()
@chelsea001 píše:
@Paoloska ale kdyby měl veliký zánět v hlavičce měl by určitě horečky ne? Malý nemá ani lehce zvýšenou. Taky jsem o tom četla, že se to může stát a úplně mě to vyděsilo
Ono už je to deset let zpátky. Pamatuju si, že měl hodně vysokou sedimentaci. To byl jeden z důvodů proč se to začlo rychle řešit.
Držím pěsti ![]()
Děkuju já budu taky trvat na dalším vyšetření, když se mu to nezlepší. Jsou mu teprve necelé dva roky a ucho mu prasklo a potom vždy dopíchávali nejmíň 20×.
@chelsea001 Jsou to normální kapky dělané v lékárně, název je prostě ušní kapky. Mě doktorka na ORL radila, že při rýmě mám preventivně na noc kápnout alpu s vodou v poměru, který si už nepamatuju, takže proto a taky proto, že jsem líná to míchat, používám přímo ty kapky. A protože se zánětu ucha fakt bojím, je to nepříjemné, kluk brečí, pak to praská (píchání jsme naštěstí ještě nezažili), ty výplachy jsou děsné, ta opatření potom taky, několik kontrol atd… tak fakt kapu při sebemenším náznaku. A dokonce, protože se mi už taky stalo, že se rýma spustila až po uchu, když vidím, že na něho něco na způsob noso-krko leze, kapu. A teď nedávno si stěžoval na bolest ucha, dokonce fakt hodně brečel, asi to bolelo hodně, k tomu měl trochu rýmu, tak jsem OKAMŽITĚ začala kapat 5× denně a dobrý, do druhého dne ho to nebolelo. Prostě ucho se snažím rozehnat za každou cenu.
@AliTad díky máme to taky tak, ucho praskne samo, ale potom vždy dopíchávají, zeptám se v lékkárně ![]()
My už s ouškama bojujeme od konce ledna. Malé třikrát ouška píchali, hnis vytéká a neustále čistíme. Dle výtěru tam má 4 bakteri, z toho je jedna dots vzácná. Máme už čtvrtá antibiotika a jsme už skoro 2 týdny v nemocnici. Teploty vůbec neměla. Zítra jdeme zase na kontrolu, tak uvidíme. Brzké udzavení a pevn nervy!
@Jana880 a ten hnis ji vyteka nonstop? Malemu zjistili pneumokoka