Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit, naše dcera neumí říkat K.
Neznáte nějaký fígl jak jí to naučit? Místo k říká t nebo č.
Takže u nás místo kůň je to tůň, kočička=čočička…
Byla bych moc ráda kdyby jste mi poradili, vím, že na logopedii je ještě brzy. Zkouším jí na to pořád upozorňovat, aby to opakovala po mě, ale ona se ani nesnaží a říká to pořád po svém.
Děkuji za odpovědi.
Šárka
K se musí říkat s jazykem dole, takže vzít lžičku a přitlačit jazyk dolu, pak řekne k a ne t. Nejlépe to jde v leže s hodně zakloněnou hlavou, protože pak jazyk trošku zapadne a je ve správné poloze. Klára si tam pak sama dávala prst a naučila se to, ale pořád jí to musím připomínat. Umí to, ale sama ho neříká, je to asi krátká doba, takže připomínat znovu a znovu.
Mluvení zdar,
Halka
Ahoj Verunko,
myslím, že bys měla dát dcerce ještě čas, aby se to naučila postupně sama. V knížce, kterou mám doma „Učíme se správně mluvit“ se píše:
„Během vývoje dítěte se postupně objevují hlásky víceméně přesně vyslovované, postupně se zpřesňují. Po třetím roce už je dítě schopné vyslovovat všechny hlásky téměř přesně, kromě hlásek L, R a Ř. Ty se tvoří později. Pokud se během vývoje objeví hláska nesprávná, často postupně mizí, protože se dále zlepšuje obratnost mluvidel i přesnost vnímání.
Do pěti let má dítě nárok na nepřesnou výslovnost. …
Dítě nahrazuje ve své řeči ty hlásky, které dosud neumí vyslovit, jinými, ale správně vyslovenými.
Pokud se výslovnost postupně zlepšuje, objeví se další hlásky a řeč dítěte je srozumitelná, není třeba se jí nějak speciálně věnovat.
Pokud ale vývoj stagnuje, výslovnost se nelepší a začíná být nápadně odlišná ve srovnání se stejně starými dětmi, je dobré kolem pátého (čtyři a půl) roku zahájit systematičtější logopedickou péči. Pomocí her a různých cvičení lze ovlivnit vývoj správným směrem a postupně začít s nenápadným nácvikem.“
A pokud jí chceš opravdu trochu směrovat, tak tady ještě přepíšu instrukce k nácviku písmene „k“:
„Průpravná cvičení
Při nácviku hlásky K dítě zatlačí koneček jazyka (lžičkou nebo prstem) dolů a vzad. Přitom výrazně vyslovuje hlásku T, až se ozve K.
Někdy dětem pomůže nácvik této hlásky vleže. V této poloze se jazyk snadněji dostane k měkkému patru, pak zkoušíme slepičku "kokoko“ nebo kukačku „kukuku“."
No a pak samozřejmě opakovat různá slova, věty a básničky s písmenem K
.
Tak ať vám to, holky, jde! ![]()
Můj synek zase zaměňuje t za k . Ale pouze v jediném slově . Místo tráva říká kráva.
Přijde domů ze školky a vypráví , jak si s dětma hrál na krávě.
Přitom t běžně ovládá.
Ahojky,
posílám taky pár rad ohledně K. Nám taky strašně dlouho nešlo, byla jsem už z toho zoufalá. Je fakt, že malý je paličák a nechtěl ani moc cvičit. Jak už některé maminky psaly, jazyk se musí přidržet dole a pak by se místo T mělo postupně ozvat K. Někomu lžička vadí, nám se osvědčil prst, ale kamarádce třeba ploché lízátko. A taky je snažší, když se třeba dítě ze začátku snaží vyslovit „kch“, než čisté K a časem se to „vyčistí“.
zatím zdravím
Ahoj, naše dcerka taky dlouho K neuměla, prostě písmenko vynechávala a z ničeho nic to říká…takže bych tomu taky dala čas. Dnes je jí 3,5 roku a jak psal někdo výše - špatně vyslovuje L, R, Ř (mimochodem, díky za uklidnění a radu, nebudu to řešit..:-)
Ahoj, tuhle etapu jsme měli doma taky. Pavlík se vůbec nechtěl snažit se mnou vyslovovat, ale jakmile se objevila babička nebo jeho oblíbená teta, okamžitě dělal cokoliv, co řekly. Tak jsme se na něj domluvily. Hodně si povídali a dělali si legraci, já ho raději nerozčilovala. A ono to po nějaké době naskočilo samo.
Teď ale pořád nechce říkat L, pořád je to spíše J nebo Ľ. Babička se s ním předhání ve hře na slova - pořád si říkají: Já tě miluju. Ale L pořád nejde. Doufám, že to časem taky nějak samo půjde.
Holky mám dotaz, synovi budou teď 4 a neumí písmeno K. Ničím ho nenahrazuje a ve slovech ho vynechává. Takže místo maminka říká mamin a místo okurka oua apod. Nevíte jestli se to ještě muže srovnat, nebo máme jít na logopedii?
Může a nemusí. Ve čtyřech bych osobně už raději zašla na logopedii. Ono čím pozdějí se to řeší tím horší, zafixuje se to a hůře se odnaučuje a přeučuje.
@zudina Ano, jdi na logopedii (nekde jsou i dlouhé čekací lhůty). Spoléhat se, že to časem přijde samo, mi přijde malinko alibisticke. Možná jo, možná ne. A fakt nechceš s predskolakem řešit, že neumí víc než l, r, ř. Navíc může mít nějaký „hlubší problém“ než jen, že neví, jak správně na to, a tam se vám pak budou nabalovat další hlásky (dítě s předkusem nebo strkajícím jazyk mezi zuby bude mít problém s komplet sykavkama, dítě co neumí K obvykle neumí ani G apod.).
@zudina už je velký a samo se to spíš jenom zafixuje.
Objednejte se na logopedii a mezi tím trénujte motoriku mluvidel.
Klíčové je foukání - sfoukávat svíčky, foukat do míčku (idelní je předoukáný fotbal na stole s pinpongovým míčkem)
a zasouvání jazyka dozadu do pusy - k tomu pomáhá chrochtání a kloktání.
Takže než dostanete termín, tak co nejčastěji chrochtat, kloktat a foukat - formou hry a zábavy, nedělat z toho povinnost.
@zudina píše:
Holky mám dotaz, synovi budou teď 4 a neumí písmeno K. Ničím ho nenahrazuje a ve slovech ho vynechává. Takže místo maminka říká mamin a místo okurka oua apod. Nevíte jestli se to ještě muže srovnat, nebo máme jít na logopedii?
S tímto už bych ve 4 letech šla na logopedii. My jsme se s K a G trápili celkem dlouho, tak ať to do školy dá.
Taky jsem jako malá v těch cca 3-4 neuměla K a taky G, dělala jsem místo K takovou jakoby pauzu a místo G říkala D, takže třeba gumáky byly „dumá-y“. Logopedie to brzy vyřešila. Do těch 4 let bych to nehrotila, ale pokud to do té doby nenaskočí samo, tak zkusit někam zajít nebo trénovat doma určitě ničemu neuškodí. Protože v dospělosti mívám při větším stresu se slovy na K, občas i T nebo P problémy taky (ale jen na začátku slov, uprostřed v pohodě).
Ok holky, díky
Tak ja nás objednam, je fakt ze už je velký a nevypadá to ze by se to lepsilo.
@Jahudka82 píše:
Taky jsem jako malá v těch cca 3-4 neuměla K a taky G, dělala jsem místo K takovou jakoby pauzu a místo G říkala D, takže třeba gumáky byly „dumá-y“. Logopedie to brzy vyřešila. Do těch 4 let bych to nehrotila, ale pokud to do té doby nenaskočí samo, tak zkusit někam zajít nebo trénovat doma určitě ničemu neuškodí. Protože v dospělosti mívám při větším stresu se slovy na K, občas i T nebo P problémy taky (ale jen na začátku slov, uprostřed v pohodě).
Přesně takhle to K vynechává i syn, říká guma-y apod. Zajdeme tedy na tu logopedii ![]()