Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
můj tříletý syn má vitiligo. Asi tak do dvou a půl let to byly jen málo viditelné a malé mapičky, koho jsem na to neupozornila, ten to neviděl. Pak se to začalo malinko postupně zvýrazňovat. Teď jsme ale byli na dovolené a malej se vlastně poprvé v životě opálil do lehce hnědé. A teď je to dost vidět a mapky jsou to teda pořádné, jedna velká přes břicho, další na stehýnkách a vzadu v podkoleních jamkách. Doktorka mi řekla, že se s tím nic nedělá a že to ničemu nevadí. Naštěstí je to kluk a dcera nic takového nemá, tak u toho kluka to není zas takovej problém (a i kdyby, jsou horší věci), ale stejně by mě zajímalo, jestli někdo máte osobní či zprostředkovanou zkušenost, jestli třeba přece jen něco nepomohlo, jestli se opravdu neví, z čeho to je a tak. Na netu jsem našla akorát to, že prý snad existuje nějaká terapie, ovšem spočívá v kortikoidech a do toho nejdu. Měla jsem kamarádku, která měla vitiligo ve velkém rozsahu, jenže jsme se o tom nikdy nebavily a před třemi lety zemřela.
Díky moc za reakce.
Zuzle
Ahoj
já myslím že je to jen kosmetické. co jsem četla, tak léčby jsou různé způsoby, ale žádná nemusí být účinná.. proč to vzniká tak to prý se moc neví…
No má to u nás tchyně - trochu na obličeji - ale dokonale jí to jde zamaskovat makeupem a na rukách - tam je to dost viditelné, hlavně když se okolí zpigmentuje…
No Michal má od narození slabě viditelný flíček u pupíku.....
V létě neopalujeme a hlavně mažeme , jinak se s tím snad nic dělat nedá…
Ahojky., reaguji na článek ohledně vitiliga.Bohužel i já patřím mezi ty „postižené“.Ale mně je již přes 50let a vitiligem trpím asi 18let.Začalo se mi objevovat po velmi náročných psychických stavech.Vyzkoušela jsem vše možné.Kdo co poradil.Plno léčitelů.Odblokovávala psychiku.Čistila tělo - výplachy střeva,homeopatie.Ale bohužel vše marné.Pravda je, že když se začalo objevovat, měla jsem hrozný pocit.Měla jsem i strach, že mne moje vlastní děti odstrčí.Při podání ruky někomu dalšímu,jsem vždy tuto akci komentovala slovy, že to co mám není nakažlivé.Ale ve finále?Člověk se s tím naučí žít.Děti mne mají rády stále.Já jsem už přestala se tím trápit.Nenosím prstýnky- protože nejvíc to mám na rukách.ALe tento článek je pro mne opět inspirující.Protože jsem se domnívala, že dle názoru léčitelů,psychotroniků,atd je vesměs tato nemoc způsobena stresem.Ale jak je možné,že se objevila i u tak malého miminka?Lékaři mi říkali,že je to vlivem nadledvinek.Únava,vyčerpání,psychika,atd. a vitiligo je projevem,že už se tělo nemůže dál samo s problémy vyrovnat,tak se to projeví na kůži.ALe to mi teď nejde nějak dohromady.Jen by mne zajímalo,jaký byl průběh vašeho těhotenství.Zda vše probíhalo v klidu,nepřenášel se na mimiko nějaký stres, nebo nějaká závislost,atd.Nevím jak jinak si dát do roviny to ,co mi říkali lékaři a to, že už malé miminko je takto postiženo.Určitě jsem svým povídáním nepomohla,ale je třeba věřit, že věda jde tak rychle dopředu,že to nebude dlouho trvat a příjde se na to od čeho a proč to vzniká.A miminko??To má před sebou ještě hodně let života a tím pádem i šanci na vyléčení.A to přeji z celého srdce.
Ježíšmarjá, anonymní, vy mě děsíte!
Moje těhotenství bylo vytoužené, navíc se povedl vysněný chlapeček, byla jsem šťastná opečovávaná nastávající maminka. A závislost jsem teda měla, hlavně na kynutých knedlících s mákem
.
Mako, dík, tohle je tak nějak zhruba všechno, co o tom vím
. Tak to holt nechám osudu. Jen se zamyslím, jestli synka nevystavuju stresu, když ho nenechám mlátit kladivem do stolu
.
Neboj, to neznamena ze jsi mela blbe tehotenstvi. Treba ses jen nekdy lekla. Ani o tom nevis. Muj vtipny otec vylekal jednu znamou, to jsem jeste nebyla na svete. Ona byla tehotna. No a narodil se ji syn a ma to taky. Tak na tom muze neco byt s tim ulekem. Jinak kdysi jsem mela pritele ktery tuto nemoc mel, a to doslova vsude. Abych rekla mi se to zdalo az roztomile. Tak mysli ze normalni lidi s tim nebuudou mit problemy. Navic dnes uz se o tom dost mluvi, tak lidi uz vi ze se nemusi bat ze to je nakazlive. A taky vi ze to muze potkat i je. Tak neboj. Vzdyt to neni nic vazneho tak se nemusis trapit.
be-rus-ka
Ahoj,
naše Petína to má taky, ale jen jednu mapku v okolí kotníku. Je fakt, že v létě, když si opálila nohy, tak se to zvýraznilo, ale nikdo si toho moc nevšimne. Jenom doufám, že se to nebude nějak šířit. Nevíte, jestli se to s věkem zvětšuje?
Jinak těhotenství i porod pohoda, takže s tím stresem fakt nevím.
Halka
Ahoj, i já jsem byla velmi znepokojená touto nemocí u syna. Těhotenství jsem moc v pohodě neměla - otec nejdříve mimi nechtěl a pak vyhrožoval, že mi ho vezme… tak že nic moc…
Pak jsme měli problém s pindíkem - nešel nám přetahovat a pan doktor mu to udělal velmi surově, jen za lokální anestezie mu kůžičku naříznul a pak 3mi stehy sešil a nutil mě, abych malému stahovala předkožku i přes tyto stehy - hrozně trpěl - nakonec nás z toho jiný doktor dostal:o)
Nicméně malému se v roce a půl začaly dělat bílé skvrny v oblasti plínek, tak jsem vyzkoušela kdejakou značku plen - ale nic nepomohlo. Nyní má velký flek na podbřišku, pindíka dvoubarveného:o), zadeček mezi půlkami, mírně v podpaží, na rukách - prstech a začínají nám kotníky… Nikdo v našich rodinách to nemá!! Nejdříve jsem to obrečela, teď už jsem s tím smířená a říkám si, hlavně, že jeho nic nebolí…
Samozřejmě bych ráda získala nějaké rady nebo zkušenosti od jiných. Hodně jsem o tom četla, ale spíš u těch starších dětí či dospělých.. Zkoušeli jsme i kliniku, ale jednak vychází velmi draze, ale i to by člověk rád podstoupil, ale hlavně mu při laserování hrozí popáleniny 1.stupně a to mu rozhodně nemůžu udělat!!
děkuji za případné příspěvky:o) M.
@Monys2 ono s tim opravdu nejde skoro nic delat. V lete na slunicku VZDY mazat kremem minimalne 50kou. A to nejen flicky (ktere se snadno spali) ale i zbytek pleti, ktere je vystavene slunicku. U me se objevilo par flicku v puberte…casem nektere vymizeli, jedno mi zas z pulky stmavlo (to mi potvrdila i dermatolozka ze se to stava), ale pak se mi objevilo i par dalsich flicku (v prvnim tehotenstvi a po nem)..nic velkeho…ale jsou no…nejak jsem se s tim smirila…a smirila se i s tim, ze uz nikdy nebudu krasne opalena od slunicka:) s tim laserem je to takove drasticky, na jednom miste to „spravi“ ale v zapeti se to obevi hned na dalsim..
Ahoj syn ma vitiligo od prvni tridy-myslim ze k tomu prispel stres. Ma ho na koleni v podpazi
A kolem oci..prez zimu neni temer videt..pres leto
Jaro a podzim mazeme kremama s vysokym faktorem a cim min se opali tim
Mene je videt. trochu se bojim jak to ponese v puberte k laserovemu ozarovani sem zatim nedosla a pokud nekdy
Dojdu tak max v obliceji ostatni se da shovat oblecenim.
Moje dcera to ma na celem stehynku az pod koleno. Ma 2 roky. Vsimli jsme si toho v 1.roce v lete, kdyz se trosku opalila. Myslite, ze se to bude rozšiřovat?
![]()
@Brandais Dobrý den, mohla bych se zeptat, jak vypadá vitiligo vašeho syna dnes? Dcera (3 roky) má taky vitiligo a zajímalo by mě, jak rychle se to šíří. Případně jestli jste vyzkoušela nějaké masti a s jakým efektem. Děkuji za odpověd´.
Mama ma vitiligo (67) od 10 let. Zaclo to par flicky kolem kolen, v dospelosti byla uz flekata cela. Nikdy nedala najevo, ze by ji to trapilo.Je to nejlepsi mama na svete a my jsme hrdi, ze mame dvoubarevnou mamu ![]()
Ač se traduje, že je neléčitelné, mně se začalo dělat na ruce jako dítěti a kožařce se to podařilo zastavit, tenkrát na to použila nějakou mast a napsala mi na to i sírové koupele. Kdo ví, jestli to vitiligo bylo a nespletla se. V poslední době se používají některé nové způsoby léčby, více o tom zde a pár lidí referovalo o té fotoléčbě, že jim to zastavila a aspoň se to dál nešíří http://vitiligo.cz/lecba/
Asi to má smysl hlavně pro počáteční stavy, tak možná, že pro syna by něco z toho připadalo v úvahu.
Pokud se to nepodaří zarazit, tak nezoufej, má to třeba Anička Polívková a Bolek Polívka, má to i Lenka Krobotová a všichni s tím hrají a nikomu to nevadí. Jsou to výborní a hojně obsazovaní herci. Je důležité, jak se k tomu postavíš ty jako maminka. Chápu, že chceš mít syna v pořádku, ale pokud se to nezadaří zarazit, nedělej z toho nějakou vědu, když to budeš brát normálně, vezme to tak i on. Vím, že jsme ve třídě měli jednu holku a když se jí na to děti ptaly, normálně odvětila, že se někdo takhle pigmentuje a dál to bylo OK.
Vitiligo má autoimunitní podklad. Ma ho jedno dítě a vzhledem k tomu, že ho dřive hlídali jinde, tam vím, že mělo i hraniční hodnoty i pro funkci šťítné žlázy. Vitiligo se mu objevilo v 11 letech, první rok mělo 2 flíčky na zádech, druhý rok to mělo okolo očí, na kolenou a kotnících a letos se přidala místa na loktech, u krku a dalši flek na nártu. Jo a také má flek okolo konečníku a na přirození. Kožní lékař mluvil o fotoléčbě az bude větší a o mastičkách (jako možnost v dospělosti).
Druhé dítě má zase na sobě flek v hnědé barvě zvětšující se v létě, měla ba to být také nějaká forma vitiliga. Od narození se zvětšuje, první rok to mělo 1 cm, nyní tak 20 a dělá se další na nozel
Ahoj, tak se po 5 letech opět hlásím.. synovi je nyní 6,5 roku, čeká ho škola.
Zkoušeli jsme kortikoidy, fotoprotekci s VITIXem a nevím co ještě - bohužel bez efektu. V létě jsou flíčky vidět více, ale v zimě si toho lidé moc nevšímají. Má to skoro všude - obličej, uši, ruce, lokty, podpaží, kotníky, nárty, podbřišek vč. přirození, zadek.. Mažeme vysokým faktorem - jinak hrozí rakovina kůže.
Jezdíme do Motola - odběry(štítná žláza, autoimunita, protilátky, cukr, tuky) vše OK.
Při stresových situacích se objevují další ložiska. Jak jsem již psala, otec ho nejdříve nechtěl…stejně k němu musí - tam je nedostatečná péče - nechal ho v autě v létě samotného, pak ho nechal v kostele a minulý rok v zábavném parku - pokaždé mi vyprávěl, že plakal a ujmul se ho cizí člověk, který ho za otcem či do recepce, kde pak otce dlouhodobě vyvolávali dovedl - to jsou pro děti velmi stresové situace - nemám nikde dovolání…
V případě syna a ze zkušeností tedy vidím jako hlavní podnět této nemoci STRES.
Naštěstí je syn velmi aktivní, navazuje velmi snadno kamarádství a vysvětlování o flíčkách zabralo, takže to bere jako součást svého já… zatím jsme se s negativním postojem lidí nesetkali, tak uvidíme jaké budou děti ve škole..