Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, obnovuji diskuzi. Neumím plavat. Nikdy jsem se netopila nebo něco podobného, ale vody se děsím. Stačilo by mi zvládnout bazén, moře není nutné, vlny bych stejně nezvládla. Je mi 24. Nikde v okolí jsem nenašla kurzy plavání pro dospělé. Bydlím na vesnici a ani v okresním městě nic nenabízí. Přítel by chtěl k moři, jsme spolu rok, ale mně je trapně se mu přiznat, že neumím plavat. Tím pádem u mě nepřipadá v úvahu dovolená k moři, když nejsem schopná vlést ani do bazénu. Kde se to mám naučit? A jak překonat strach z vody? 😔
muj manzel neumel plavat. Naucil se. V bazenu mu to neslo, mnohem lepe se to uci prave v mori, protoze more nadnasi narozdil od neslane vody.
Tobe bych doporucovala priznat priteli barvu a naplanovat dovolenou nekde u more, kde vlny nejsou. Ne na kazde plazi totiz vlny jsou. Kdyz jsem jela poprve s manzelem k mori, vybirala jsem chranenou zatoku s velmi pozvolnym vstupem do more. More tam bylo jako zrcadlo. Vstup byl tak pozvolny, ze tam se nemelo sanci utopit ani batole. Manzel nafasoval potapeci bryle a snorchl a ani si nevsiml, jak se den po dni uci pohybovat ve vode. Zkoumal pod vodou morske dno, nosil kaminky, popisoval mi rybicky, ktere zahledl a po cca 10 dnech zacal delat sva prvni tempa ve vode a plaval.
Pokud chces, mohu ti doporucit tu konkretni plaz, kde se manzel ucil plavat. Je tam pekne.
@Bábrdl já udělám pár temp, kdyby šlo o život bych kus doplavala kdyby zapracoval adrenalin a pud sebezáchovy, já to spíš neudejcham kuli astmatu
děti mám malý, staršímu jsou 4 roky a do vody nejde, bojí se, takže je hrozne opatrný, jde s rukavkama a kruhem a dojde kde má vodu do pasu a dal ani krok, navíc s nima k vodě sama stejně nechodím. Ono celkově teda nějaké plavání nevyhledavame.
@Bábrdl píše:
Podle popisu jsi spíš neplavec než „žádný extra plavec“.Žádný extra plavec jsem já, to znamená, že styl nic moc, hlava vyvrácena, ale normálně plavu, přeplavu rybník, i u toho more plavu dál od břehu, kdyby mě někdo vysypal do vody, tak budu plavat a ke dnu nepůjdu.
A třeba ani s dětma se nebojíš? Nebo ty plavat umějí.
A ja jsem na tom stejne jako kriss tyna
A taky bych o sobě nerekla, ze jsem neplavec.. Mozna plavec - neplavec…
Protože plavat umim.. A kdyz preplaves rybník tak si uplne normalni plavec, styl nikoho nezajímá..
Jak sama pises NORMALNE plaves..
@a12 píše:
Protože plavat umim.. A kdyz preplaves rybník tak si uplne normalni plavec, styl nikoho nezajímá..
Normálně plavu, proto jsem plavec
Ale nic moc, neb plavání je taky sportovní disciplína.
Pokud někdo udělá pár temp a jde je dnu, je prostě neplavec. ![]()
Nechci s nikoho dotknout, ale takové ty opisy „plavu, kde stačím“ jsou nesmysl. Plavání je prostě pohyb ve vodě.
Pokud bys na kole ujela tři šlápnutí a spadla, taky bys řekla, že umíš jezdit na kole? Nic moc cyklista je někdo, kdo neujde moc velkou vzdálenost, ne někdo, kdo se na kolo vyšvihne a ujede 5 m a spadne.
Takhle jak to píšu, to zní zle, ale zrovna u plavání mi přijdou tyhle iluze nebezpečné.
@Bábrdl píše:
Normálně plavu, proto jsem plavecAle nic moc, neb plavání je taky sportovní disciplína.
Pokud někdo udělá pár temp a jde je dnu, je prostě neplavec.
Nechci s nikoho dotknout, ale takové ty opisy „plavu, kde stačím“ jsou nesmysl. Plavání je prostě pohyb ve vodě.
Pokud bys na kole ujela tři šlápnutí a spadla, taky bys řekla, že umíš jezdit na kole? Nic moc cyklista je někdo, kdo neujde moc velkou vzdálenost, ne někdo, kdo se na kolo vyšvihne a ujede 5 m a spadne.
Takhle jak to píšu, to zní zle, ale zrovna u plavání mi přijdou tyhle iluze nebezpečné.
Ja ale nejde ke dnu.. Plavat normálně umim, ale do hloubky proste nechodim..
Nic moc plavec je teda podle tebe kazdej druhej člověk u bazenu, nebo v moři, protože styl jako sportovec fakt moc lidi nekde na koupalisti nema.. A tam kde se staci se neplave, nepohybuje ve vode, nebo jak?
@a12 píše:
plavec jsi až když uplaveš minimálně 200 metrů bez zastavení. Zrovna nedávno byl o tom někde článek, že nejčastěji se utopí lidi, co si myslí, že umí plavat, ale přecení své síly. Jsou zvyklí plavat z bazénu, kde si po přeplavání bazénu na chvíli odpočinou a pak je překvapí plavání na volné ploše.
@a12 píše:
Ja ale nejde ke dnu.. Plavat normálně umim, ale do hloubky proste nechodim..
Nic moc plavec je teda podle tebe kazdej druhej člověk u bazenu, nebo v moři, protože styl jako sportovec fakt moc lidi nekde na koupalisti nema.. A tam kde se staci se neplave, nepohybuje ve vode, nebo jak?
Pokud by tě někdo vysypal z lodky 200 m od břehu, kde nestačíš, doplaves ke břehu?
Příspěvek upraven 05.08.19 v 09:19
Priteli to rekni a k mori jedte. Porid si plavaci desticku a kde stacis, tak se naucis splyvat.
Pokud by ses nestydela muzes mit i plovaci pas, ktery te bude nadnaset - nosi ho deti na kurzech.
A patrej po kurzech pres zimu, muzes zkusit oslovit detske kurzy plavani, treba se ti nejaka lektorka bude venovat individualne. Deti chodily plavat a v tu samou dobu tam individualni lektorka ucila plavat dospeleho chlapa a to je bazen v mensim meste u Phy…
Příspěvek upraven 05.08.19 v 09:20
@lucenka píše:
plavec jsi až když uplaveš minimálně 200 metrů bez zastavení. Zrovna nedávno byl o tom někde článek, že nejčastěji se utopí lidi, co si myslí, že umí plavat, ale přecení své síly. Jsou zvyklí plavat z bazénu, kde si po přeplavání bazénu na chvíli odpočinou a pak je překvapí plavání na volné ploše.
No tak v tom případě spousta lidí ani nema sanci zjistit jestli je plavec
aby nahodou neprecenil svy sily..
Ale to nic neměni na tom, ze ten clovek plavat umi, pro me plavec je a pokud se po 200m utopi protože si neodpocine jako v bazenu, tak to uz je spis o kondici, ne?
@lucenka píše:No tak v tom případě spousta lidí ani nema sanci zjistit jestli je plavec
@Bábrdl píše:
Pokud by tě někdo vysypal z lodky 200 m od břehu, kde nestačíš, doplaves ke břehu?Příspěvek upraven 05.08.19 v 09:19
Tak jako určitě se o to pokusim, ze jo ![]()
Plavat kazdopadne umim a slapat vodu taky ![]()
Tak si myslim, ze jo
@Bábrdl píše:
Pokud by tě někdo vysypal z lodky 200 m od břehu, kde nestačíš, doplaves ke břehu?Příspěvek upraven 05.08.19 v 09:19
To asi jo, tam právě zapracuje ten pud sebezáchovy. Já bych přitom asi vyplivla plíce, ale doplavala bych kdyby to bylo fakt životně nutné, navíc teda umím šlapat vodu, pritom se dokážu pořádně nadechnout takže bych si mohla dělat pauzy
ale pokud to není nezbytně nutné tak 200m prostě plavat nebudu, jak se plave vím, ale rekreačně jen tak z nudy sama rybník nepreplavu, v ohrožení života je to jiná situace.
@a12 píše:
Ale to nic neměni na tom, ze ten clovek plavat umi, pro me plavec je a pokud se po 200m utopí, protože si neodpocine jako v bazenu, tak to uz je spis o kondici, ne
U tohohle pro mne platí analogie s kolem. Pokud ujedu na kole deset metrů a spadnu, prostě neumím jezdit na kole ![]()
Celkově mě překvapuje, jaké má slovo „neplavec“ strašně negativní konotace a jak urputně se tomu lidé brání. ![]()
Už jsem se s tím setkala, ale brala jsem to spíš tak, že je to otázka pár jednotlivců.
Jednou se mi to stalo v Chorvatsku, kde jsme si půjčili to šlapadlo se skluzavkou uprostřed a odjeli kousek podél pobřeží. A najednou holka, se kterou jsme se kamarádili, říká, že „neplave, kde nestačí“, takže ze šlapadla nemůže slézt a začla mi říkat, že kdyby bylo něco s jejími dětmi, tak doufám, že je vylovím
Na což jsme si teda fakt netroufala. Naštěstí její děti plavaly jako delfíni.
Byla jsem jak na jehlách, nervní jak pes. Párkrát jsme se sklouzli a pak šup zpátky. Já strdce až v krku, ona v pohodě a prý proč už pryč, že to stálo x kuna.
A když jsem se jí opatrně ptala, proč kua leze na šlapadlo, když neumí plavat, tak byla uražená, že jako ona plavat umí, ale ne tam, kde nestačí
A že chtěla, aby si děti zaplavaly, protože s nimi byla na dovče bez manžela. A že kdyby něco, že bych ji zachránila… Cooo? jako, to, že se neutopím já, neznamená, že dokázu vléct dalšího člověka
![]()
pak jsem jí pozorovala v bazénu a přesně - dvě třei tempa, dva kroky, pět temp, tři kroky ![]()
@Kriss Tina píše:
To asi jo, tam právě zapracuje ten pud sebezáchovy. Já bych přitom asi vyplivla plíce, ale doplavala bych kdyby to bylo fakt životně nutné, navíc teda umím šlapat vodu, pritom se dokážu pořádně nadechnout takže bych si mohla dělat pauzyale pokud to není nezbytně nutné tak 200m prostě plavat nebudu, jak se plave vím, ale rekreačně jen tak z nudy sama rybník nepreplavu, v ohrožení života je to jiná situace.
Presne ![]()
Jsi mladá a máš celý život před sebou. Nesmiř se s tím, že něco neumíš. Všechno se ti v životě může hodit. Já třeba poprvé stála na lyžích ve třiceti. Nebudu na nich nikdy tak suverénní, jako moje děti, které se to naučily ve čtyřech letech, ale sjedu všechno. V pětatřiceti jsem začala, běhat, dotáhla to na maratony a letos v pětačtyřiceti jsem se rozhodla, že se dám na triatlon, což pro mě hlavně znamená, že se musím naučit dobře kraula, kterého jsme vůbec neuměla. Mmch v pětadvaceti by mě vůbec nenapadlo, že jednou budu intenzivně sportovat a třeba i závodit. Fakt život je dlouhý a máš toho před sebou ještě spoustu.
Ráda bych mu to řekla, ale oni jsou celá rodina sportovně založená, on umí vše, hraje forbal, florbal, tenis, plave, závodně kuželky, hokej, prostě vše. Tak nějak by ho pravděpodobně nenapadlo, že jsem tak nemotorná. Jsem štíhlá, chodíme si zaběhat, jezdíme celkem dlouhé trasy na kole, ale já nedokážu dát ani hlavu pod vodu, chytá mě panika, zkoušela jsem to ve vaně a hrůza. Otevřít oči pod vodou katastrofa, pak snad hodinu nevidím a mám rudé oči několik hodin. Nedovedu si představit mít v očích slanou vodu. Nespím nad tím. Chce koupit něco na last minute, Řecko nebo Mallorku. Když mě volá, ať za ním jdu k počítači a vybírám s ním nebo jestli chci zajít do cestovky, tak se vždy na něco vymluvím. Je mu divné, že nechci chodit do aquaparků a na koupaliště v tom vedru. Je v pohodě, fakt fajn chlap, ale má mě pomalu za dokonalou a bojím se jeho reakce. Nemyslím si, že by se mi smál, ale ztratí o mně iluze. Ano je pravda, že rodiče mě to neučili. Na ZŠ, když byl kurz plavání, tak jsem po první lekci byla na operaci slepého střeva a už po zbytek kurzu nemohla do vody. Hrozně mě to štve, že tak základní věc neumím.