Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
No dobrá diskuze…takovej problém mám taky…Já buchty peču ráda…zkouším ráda i něco nového,abych pořád dokola nepekla to samé…ale jakmile je to něco se želatinou,tak na to s..u páč mám stejnej problém.....za každou cenu jí prostě neumím ![]()
Klovaso - tak já dám pak vědět, jestli je to s tou vařící lepší ![]()
Theresa píše:
Angua: ja si schválně kupuji, tu co se vaří, protože bych jinak nepoznala, že je hotová. Tahle ja na půl litru a zatím se mi vždycky povedla. var poznám bezpečně, to se to pak krásně napění. je to prášek. je na ní oprázek kolače s vysokou vrstvou želatiny
přesně tuhle používám taky a nikdy žádný problém nebyl. Ani jsem nevěděla, že existuje nějaká, která se nevaří ![]()
Zas z té nevařící se se dá udělat opilé želé
Ale nemám to vyzkoušené, čekám na vhodnou příležitost
Vařením by se odpařil alkohol a přišlo by to všecko vniveč ![]()
Vzhledem k tomu, že toto se lije do formiček nebo nalije do plechu a pak krájí, by s tím ale problém být neměl - nakonec to ztuhlo aj mně
![]()
Angua píše:
Klovaso - tak já dám pak vědět, jestli je to s tou vařící lepší
To mi určitě vědět dej…kdyby si věděla kolik buchet už sem kvůli želé znehodnotila
A myslím, že bych překvapila i manžela ![]()
Klovasa píše:Angua píše:To mi určitě vědět dej…kdyby si věděla kolik buchet už sem kvůli želé znehodnotila
Klovaso - tak já dám pak vědět, jestli je to s tou vařící lepší![]()
![]()
A myslím, že bych překvapila i manžela
Tak to stojí za to
Manžel si na buchtu šel a říkal, že je mu to jedno. Tato je nakonec znehodnocená jen lehce - není vzhledná - což nám zase tak neva. Už jsem měla i několik želatinou nacucaných korpusů - to bylo horší, nedalo se to jíst
![]()
Ahoj, já dělám z Dr. Oetkera plátkové i práškové, a jde to dobře. Ono se to musí zahřát, ale ne vařit, potom to totiž ztratí želírovací schopnost. Pak jak to chladne, tak je vidět, jestli želíruje nebo ne. A když to náhodou ztuhne moc, stačí znovu maličko nahřát.
Akorát jednou jsem to vymňoukla opravdu fajně, protože jsem spěchala a omylem (to mi snad vypadl mozek
) jsem ze dvou návodů na zadní straně použila ten na krémy (tj. tak, že se to mělo ředit množstvím jiné hmoty), a já potřebovala jenom takový ten vrchní rosol. Takže to bylo husté jak byk, prostě vepřová žvýkačka, muselo se to při konzumaci oloupat
.
Jinak na ovocný koláč je super udělat to ze šťávy z kompotu, já dělala jahodové želé a bylo to moc dobré, žádná šlupka bez chuti, jako bývá často na kupovaných zákuscích.
Ať se povede
.
Zapomněla jsem obrázek a editovat už to nejde - toto je z 1,5 plátku (tj. 1/4 pytlíku - celkem je v něm 6 plátků) a asi decky kompotové šťávy, já ráda teninkou, jinak bych jí udělala víc.
Len-til-kah píše:
Ahoj, já dělám z Dr. Oetkera plátkové i práškové, a jde to dobře. Ono se to musí zahřát, ale ne vařit, potom to totiž ztratí želírovací schopnost. Pak jak to chladne, tak je vidět, jestli želíruje nebo ne. A když to náhodou ztuhne moc, stačí znovu maličko nahřát.
Akorát jednou jsem to vymňoukla opravdu fajně, protože jsem spěchala a omylem (to mi snad vypadl mozek) jsem ze dvou návodů na zadní straně použila ten na krémy (tj. tak, že se to mělo ředit množstvím jiné hmoty), a já potřebovala jenom takový ten vrchní rosol. Takže to bylo husté jak byk, prostě vepřová žvýkačka, muselo se to při konzumaci oloupat
![]()
.Jinak na ovocný koláč je super udělat to ze šťávy z kompotu, já dělala jahodové želé a bylo to moc dobré, žádná šlupka bez chuti, jako bývá často na kupovaných zákuscích.
Ať se povede.
No to mně to právě vidět nešlo - furt to bylo řídké, tvářilo se to, že nic nebude a najednou to ztuhlo
![]()
Jako tekutinu jsem použila vodu, ve které jsem vařila broskve s glukopurem (zas jiná kapitola, broskve v akci
tvrdé jak jabka - zas jsem chtěla ušetřit
). Chuťově je dobrá moc, ale je jí dost málo, jak se mi to tak jaksi různě vsáklo
![]()
Anguo - díky, na tenhle počin jsem obzvlášť hrd
, protože jsem to uhňácala jednou v noci tak nějak intuitivně, bez receptu. Já zvořu akorát to, na čem mi záleží
.
Jenom uvažuju - že to ztuhne, neva, nahřeješ. Ale nevím, jestli nejsou na závadu ty broskve. Klasická želatina se nesnáší s některými druhy ovoce jako je kiwi, mango, ananas a nevím co ještě, i o broskvích jsem v téhle souvislosti četla. Dá se to nahradit agarem.
Třeba bude někdo vědět přesně.
Jo - a vyfoť to!
Broskvová šťáva by vadit neměla, pamatuju si, že jsem dělala želatinu do šťávy z broskvového kompotu a v pohodě.
Jinak mě naučila želatinu dělat babička. Dělala tu co se vaří (jmenuje se to Dortové želé a je to vlastně škrob, není to želatina), uvařila a pak dala ten hrníček do nádoby se studenou vodou a chladila. Když to začne být takové cuckovaté, tak poleješ dort.
Tak broskve mě teda nenapadly, ale když Elik píše, že s tím má zkušenosti, tak to snad nevadilo…
Elik - ten hrnek se studenou vodou bude poměrně zásadní tip, bo já jsem to chladila celé odpoledne a bylo to k ničemu
![]()
Zde tedy můj výtvor - to růžové je ta želatina
Na to, že jsem si představovala kompaktní vrstvu, která bude zakrývat broskve v celé výšce, teda nic moc ![]()
Ještě jsem našla jeden můj žalostný pokus z dřívějška - problém zjevně stejný
(to červené nahoře má být jako želatina, kdyby to náhodou někdo nepochopil) ![]()
Anguo doporučuju dortové želé z Lidlu. Máš na výběr buď čiré nebo červené. Finančně je to velmi zajímavé - balení 5 želatin stojí cca 10Kč a hlavně vždy mi ztuhla. Já když mi na tom extra záleží, tak dám pro jistotu do 1/4l vody/šťávy 1,5 balení, ale vím, že dobře želíruje i podle návodu jen jedno balení. Tahle želatina už se táhne při vaření, takže člověk z toho má dobrý pocit, že to není ta voda
a taky se to hned nevsákne do buchty /já nemám ráda podmazávání krémem nebo marmeládou/.
Vyfotím pytlíček ![]()