Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@ritterqa
Chtela jsem ti napsat, at to priklopis, ale pises ze jo. Tak nevim.
Tech 200 mi prijde moc, pecu na 150 a pohoda. Obecne cim nizsi teplota, tim dele se to pece a tim je to pak krehci.
Maso neni zadna veda, jen to chce ty figle, no.
Chyba je to otevírat a podlévat, první hodinu až hodinu a půl se to maso vůbec nemá otevírat.
Maso před pečením neopékám, v naší rodině se to nedělalo, ani na vývar, maso mám vždy krásně měkké, šťavnaté. Vetsinou ale nakládám den dopředu, marináda z oleje a požadovaného koření, hodně cibule, česnek. Pěkně se mi upeklo i maso nasladko, s jablky, ale našim dětem to nechutná, takže nedělám. Peču ve skle.
@Mar__tanka1983 No bude to rukama
. Měla jsem ho podlité a musela jsem i několikrát ještě přilívat vodu. Skleněný pekáč je tedy lepší než takový ten klasický starý ze smaltované ocele? Ale teda budu vědět, že kýtu už nebrat.
@Lucie_Sx Já vždy pekla max na 180 stupňů na víc jsem nikdy snad nic neměla a taky to maso nebylo nějaké extra super…i když jsem pekla třeba jenom hoďku a půl…No musím se to nějak naučit a nějak to vychytat ![]()
@Pears206 Aha, a já ho co půl hoďky přelívala, abych ho právě měla šťavnaté.
Kdyz pecu maso, tak ho predem potru olejem s bylinkama a soli. Prikryju a pecu na co nejmensi teplotu. Kytu nedelam, maximalne platky a to proste nejdriv osmahnu zprudka z obou stran a pak priklopim a bud dodelam na plotne a nebo v troube.
@ritterqa No ono přelití nestačí - do minuty je ta voda zase vypařená z té horní strany.
Máš lepší to podlejt, zavřít a pak na to minimálně hodinu a půl vůbec nešahat. Ono se to vlastně udusí z části v té vodě a z části v páře, která je uzavřená v tom pekáči.
Když do toho lezeš, tak to právě vysušuješ.
Jinak mám zkušenost se skleněnou i se smaltovanou - hlavní je, aby to těsnilo, ta skleněná podle mě těsní líp a navíc je krz ni vidět, takže to můžeš kontrolovat, jeslti se to nepřipejká, aniž bys to otvírala.
Proto když dělám ve smaltu, raději než poklici používám ten alobal a vysloveně ho napevno zakroutím tak, aby z toho nešla skoro žádná pára ven.
Po těch dvou hodinách se ti to bude zdát takové vodové, to je v pořádku. Pokud je maso měkké, tak to odklopíš a už pečeš na kůrku chvíli. Pokud je to ještě tuhé, promícháš, znovu zakreješ a zase to necháš péct zakryté další třeba 45 minut ![]()
Taky se mi nedarilo udelat maso mekke, nekolik let. Spechala jsem ![]()
Ted jsem uz mistr(uz se „utnu“ jenom obcas)
Pouzivam papinak na ruzne druhy gulasu, masa na kostky, ptacky atd..vse s omackou. Maso vzdy opecu a pak se vsim zavru, varim hod pokud je cerstve, 2hod pokud je mrazene(jen kdyz zapomenu dopredu vyndat, to bohuzel neopekam) Nebo „pomaly hrnec“(nemam spesl jen obyc), v tom varim klidne i 4 hod na nizky stupen 2-3.
Pecu cca 2-3 hod, vetsinou dam hodne zeleniny, na to maso, podleju vodou/vyvarem/vinem, zakryju a pecu max 150, poslednich 10-15min na 200, na chvili odkryju at se udela kurka(na kureti treba)
@ritterqa píše:
Zdravím,
asi jsem levá…umím maximálně připravit kuřecí maso a to ve formě kousků. Ale se zbytkem masa, hlavně teda v troubě nějak bojuju.
Vepřové mám vždycky tuhé. Včera jsem po babiččině radě (kdy ona peče maso na 200 stupňů dvě hodiny a má ho úžasně měkké a šťavnaté) pekla kousky vepřové kýty. Po dvou hodinách bylo maso pořád tuhé - pravidelně jsem ho podlívala a přelívala šťávou. Po třech hodinách už bylo hotové ale suché. A já už prostě nevím jak to maso péct…
Kýta je tuhá. Peču krkovici nebo pečeni. Ti hodiny mučit maso v troubě, to je zločin.
Kousky kýty bych dusila pod pokličkou a nechala mírně zasmahnout, aby maso trošku ztmavlo. Podlévala bych ho méně a občas promíchala. Na to stačí cca 30 minut.
Kuřecí je na rychlou úpravu, peče se s kostí nebo zapéká třeba s těstovinami. Kousky bych dala na pánev a krátce osmahla. Stačí deset minut, pokud jsou to malé kousky.
Ja vepřové osolim, opeprim, cesnek, cibule, pokrajim slaninu vse promicham a zaliju pivem. Pecu priklopene ve sklenenem pekacku.
@ritterqa Pomalý hrnec používám často, právě proto, že to dlouho trvá. Buď přes noc, nebo se to dá dát ráno, aby to bylo k té večeři. Nastavím, kolik hodin to má vařit a pak se přepne na udržení teploty. Maso je pak úplně měkké, jen se musí vychytat čas vaření a někdy se musí po dlouhém pomalém varu ještě dochutit.
To bude tou kýtou, to je suché maso. Já nejčastěji peču krkovici nebo plec. Nahážu tam jak kdy, co mám doma, chuť,… Někdy jen kmín, sůl, pepř, někdy přihodím hořčici, nějaké zvláštní koření, vždy trošku vody, přikryju a už na to nesahám. Za hodinu a půl až 2 je maso měkounké. Kýtu nekupuju skoro vůbec. Občas možná tak na řízky…
Vepřové musíš nejdřív na pánvi opéct ze všech stran, pak to dáš teprve do trouby a pečeš na nižší teplotu.
Stejně jako kdosi výše doporučuji Kuchařku pro dceru - Florentyna Zatloukalová. Ona vysvětlí principy, byť teda doporučuji si na to čtení vyhradit dost času ![]()
Zkus si koupit sáčky na pečení. Není to zrovna ekologické, ale já jsem v tom pekla, když naši přestavovali a byli chvíli bez elektřiny. Koupila jsem velké sáčky na pečení, prskla do toho kusy kuřete/krůty/kachny/prasete/králíka, klidně namíchané dohromady, osolila a okořenila, přidala trochu másla (když to bylo sušší maso, třeba ke kachně ne) a už jen pekla. Výhodu to mělo v tom, že jsem to pak celé vzala, hodila do auta na sedačku a nemusela to ničím přiklápět nebo hlídat vylití, u našich to bylo ještě teplé. A pekáč nebyl špinavý a dal se tam omýt i studenou vodou, když se všechno snědlo.
@ritterqa píše:
@Pears206 Aha, a já ho co půl hoďky přelívala, abych ho právě měla šťavnaté.
Na dno pekacku centak vody, priklopit a nesahat, nikdy jsem nic nikam nelila.
My nejíme vůbec mastné maso. Preparovala bych to při jídle já i děti. Kdyby tam byl kousek bílého nebo žlaže gumové. Raději budu jíst suché zemáky, než muset tučnou, nepěknou krkovičku. To bych ani nekoupila, když to nikdo doma nechce. Takže většinou dělám kýtu nebo kotletu, když teda musí být něco vepřové k jídlu. A nemám teda problém, že by bylo vysušené maso. Ale peču celou dobu zakryté. Dostala jsem takový robustní brutvan, který má i poklop.
Dlouho jsem nedělala žádné knedlo zelo. Chci dělat o víkendu. A bude k tomu buď pečený králík nebo vepřové (kotlet máme moc v mrazáku). Se musíme dohodnout.