Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravím,
asi jsem levá…umím maximálně připravit kuřecí maso a to ve formě kousků. Ale se zbytkem masa, hlavně teda v troubě nějak bojuju.
Vepřové mám vždycky tuhé. Včera jsem po babiččině radě (kdy ona peče maso na 200 stupňů dvě hodiny a má ho úžasně měkké a šťavnaté) pekla kousky vepřové kýty. Po dvou hodinách bylo maso pořád tuhé - pravidelně jsem ho podlívala a přelívala šťávou. Po třech hodinách už bylo hotové ale suché. A já už prostě nevím jak to maso péct…
Já peču na horkovzduch a přikryté. Ale kousky masa, když to není v kuse velký kus, ale kousky, plátky tak max. dvě hodiny.
Já přesně z tohoto důvodu maso raději nepeču, maximálně nějaké moravské vrabce, ale vcelku radši nic. Ale kýta je obecně dost suchá, libová, ale suchá ![]()
@ritterqa záleží na troubě, na programu, pekáči, masu.. Já mám teď novou troubu a má nějaké parní pečení a tam mám maso krásně šťavnaté a když chci křupavou kůžičku, tak musím pustit gril. Ve staré el troubě jsem to mívala tužší, sušší. Když jsem chtěla štavnaté, tak jsem používala skleněný pekáč.
Maso před pečením musíš nechat pořádně zatáhnout - na rozpálené pánvi/v tom hrnci, pak nepustí šťávu a zůstane šťavnaté, dokud nezměkne ![]()
A opekla jsi nejprve maso, aby se zatáhlo? Nebo jsi ho dala do trouby syrové? To pak většina šťávy vyteče a kor u kýty, která patří mezi ty sušší druhy.
Nebo mě napadá papiňák máš? V něm podle mě maso nejde zkazit. Dělám na různé způsoby, právě tak že ho nejprve zprudka opeču, aby se zatáhlo a pak dusím do měkka.
Zkus Kuchařku pro dceru - Hovory s řezníkem, vysvětluje tam do detailů a polopaticky jak na maso, začíná s tím jednodušším a postupně se dostává ke složitějším věcem. Já s masem obvykle problém nemám, ale k velkým pečením jsem se odhodlala až s touhle knížkou ![]()
Přesně tenhle problém jsem měla. Pak jsem si pořídila pomalý hrnec a je po problému.
Doporučuju.
Kýta bude vždycky vysušená, pokud ji nebudeš péct zakrytou…
Ideální je buď krkovice, nebo libovější maso doplnit pár kousky bůčku. Nejlepší pečené maso, a zároveň hrozně jednoduché, dělám tak, že nakrájím maso na větší kostky (tak 5×5cm), dvě třetiny plec, jedna třetina bůček, přikrájím k tomu na půlkolečka cibuli - na té nešetřit, klidně dvě tři, sůl, kmín, pepř, podlít vodou tak do 2 cm a zakrýt v pekáči alobalem. Takhle peču, dokud maso není téměř měkké na cca 200%, odhadem tak ty dvě hodiny, ale klidně i dýl, záleží, jak ti peče trouba. Pak odkreju a peču na trochu vyšší stupně a připejkám „kůrčičku“. Třeba další půlhodinu, s tím, že to jednou dvakrát během toho obracím.
V troubě se mi taky vysušuje - hlavně v takových těch „inteligentních“ troubách. Takže všechno dělám na plotně, na pánvi pod pokličkou a bez problému.
Nepovažovala jsem to za svou nešikovnost, protože na tom vařiči se u nás doma peklo odjakživa, troubu jsme nikdy neměli. Takže jsem věděla, že upéct maso umím a uzavřela jsem to tím, že Whirlpool má debi/ní trouby, prý šestý smysl. ![]()
Mně při přípravě masa pomohl tzv. Tenderizer, nabízí ho např. Tescoma. Než začneš s masem pracovat dál, tak ho pomocí toho tenderizeru jakoby naklepes. Prý to narušuje vlákna v syrovém mase a po upečení maso není tak tuhé. Vyzkoušeno a masl po upečení je s tímto určitě o něco lepší než bez. Doporučuju…
Tak krkovici se vyhýbám jako čert kříži. To maso mám tuhé na jakýkoliv způsob, i když jsem si pořídila tenderizér. Na pečení je nejlepší asi krkovice, tu nakrajíš na plátky, upečeš a suchá nebude. Jinak hodně pracuji s tlakovým hrncem, maso na plátky nebo na kousky.
Na pečení je super plec nebo krkovice…je rozdíl, jestli to pečeš na malý kousky nebo vcelku…čím menší kousky, tím dej vyšší teplotu a tím kratší dobu by se to mělo péct…
@Veru1987 Mám elektrickou troubu, pekla jsem na horní dolní bez větráčku. Kousky masa byly přibližně tak 10×5cm.
@krtek93 To jsem netušila, takže to nemuselo být úplně moje chyba…
@jary1 Pekla jsem na horní dolní bez větráčku v takovém klasickém starém pekáčku, zakryté. Přítel pekl asi dva týdny zpátky nějaké vepřové na malé kousky (jakoby výpečky) a pekl je právě ve skleněné míse dvě hodiny na 200 stupňů a ty byly hezky šťavnaté.
@unuděná Maso jsem neopekla ale rovnou dala do trouby.
@vedma007 Neopekla jsem. Papiňák máme nějaký starý, ale přiznám se, že v něj nemám úplně důvěru a mám z něho strach.
@Sybill Mám všechny knížky, takže se asi začtu. Půjčila jsem si i něco od Vaňka, tak snad se něco přiučím.
@Parninas Pomalý hrnec je jak všechno vaříš naráz několik x hodin? U něj bych měla problém, že bych musela začít vařit hodně brzo. Nedovedu si představit, že ve čtyři odpoledne jsem doma a abych měla na sedm připravenou večeři.
@Mar__tanka1983 Pekla jsem zakrytou v pekáčku.
@ritterqa Tak jestli to příteli šlo, tak to nebude troubou. Skleněný pekáče jsou super ![]()
Měla si to maso podlité? Pokud je i tak tuhé, chce to menší stupně a déle.
Jinak to je prostě kýta, no, ta je vždycky taková nanic dobrá