Neumím uvařit/upéct maso

429
17.3.22 12:51

Neumím uvařit/upéct maso

Zdravím,
asi jsem levá…umím maximálně připravit kuřecí maso a to ve formě kousků. Ale se zbytkem masa, hlavně teda v troubě nějak bojuju.
Vepřové mám vždycky tuhé. Včera jsem po babiččině radě (kdy ona peče maso na 200 stupňů dvě hodiny a má ho úžasně měkké a šťavnaté) pekla kousky vepřové kýty. Po dvou hodinách bylo maso pořád tuhé - pravidelně jsem ho podlívala a přelívala šťávou. Po třech hodinách už bylo hotové ale suché. A já už prostě nevím jak to maso péct…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7674
17.3.22 12:55

Já peču na horkovzduch a přikryté. Ale kousky masa, když to není v kuse velký kus, ale kousky, plátky tak max. dvě hodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
17.3.22 12:56

Já přesně z tohoto důvodu maso raději nepeču, maximálně nějaké moravské vrabce, ale vcelku radši nic. Ale kýta je obecně dost suchá, libová, ale suchá :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2373
17.3.22 12:57

@ritterqa záleží na troubě, na programu, pekáči, masu.. Já mám teď novou troubu a má nějaké parní pečení a tam mám maso krásně šťavnaté a když chci křupavou kůžičku, tak musím pustit gril. Ve staré el troubě jsem to mívala tužší, sušší. Když jsem chtěla štavnaté, tak jsem používala skleněný pekáč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.3.22 12:58

Maso před pečením musíš nechat pořádně zatáhnout - na rozpálené pánvi/v tom hrnci, pak nepustí šťávu a zůstane šťavnaté, dokud nezměkne :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4878
17.3.22 12:58

A opekla jsi nejprve maso, aby se zatáhlo? Nebo jsi ho dala do trouby syrové? To pak většina šťávy vyteče a kor u kýty, která patří mezi ty sušší druhy.
Nebo mě napadá papiňák máš? V něm podle mě maso nejde zkazit. Dělám na různé způsoby, právě tak že ho nejprve zprudka opeču, aby se zatáhlo a pak dusím do měkka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
17.3.22 13:00

Zkus Kuchařku pro dceru - Hovory s řezníkem, vysvětluje tam do detailů a polopaticky jak na maso, začíná s tím jednodušším a postupně se dostává ke složitějším věcem. Já s masem obvykle problém nemám, ale k velkým pečením jsem se odhodlala až s touhle knížkou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
17.3.22 13:01

Přesně tenhle problém jsem měla. Pak jsem si pořídila pomalý hrnec a je po problému. :mrgreen: Doporučuju.

• Citovat
  • Upravit
31281
17.3.22 13:09

Kýta bude vždycky vysušená, pokud ji nebudeš péct zakrytou…

Ideální je buď krkovice, nebo libovější maso doplnit pár kousky bůčku. Nejlepší pečené maso, a zároveň hrozně jednoduché, dělám tak, že nakrájím maso na větší kostky (tak 5×5cm), dvě třetiny plec, jedna třetina bůček, přikrájím k tomu na půlkolečka cibuli - na té nešetřit, klidně dvě tři, sůl, kmín, pepř, podlít vodou tak do 2 cm a zakrýt v pekáči alobalem. Takhle peču, dokud maso není téměř měkké na cca 200%, odhadem tak ty dvě hodiny, ale klidně i dýl, záleží, jak ti peče trouba. Pak odkreju a peču na trochu vyšší stupně a připejkám „kůrčičku“. Třeba další půlhodinu, s tím, že to jednou dvakrát během toho obracím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2395
17.3.22 13:11

V troubě se mi taky vysušuje - hlavně v takových těch „inteligentních“ troubách. Takže všechno dělám na plotně, na pánvi pod pokličkou a bez problému. :nevim: Nepovažovala jsem to za svou nešikovnost, protože na tom vařiči se u nás doma peklo odjakživa, troubu jsme nikdy neměli. Takže jsem věděla, že upéct maso umím a uzavřela jsem to tím, že Whirlpool má debi/ní trouby, prý šestý smysl. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
17.3.22 13:16

Mně při přípravě masa pomohl tzv. Tenderizer, nabízí ho např. Tescoma. Než začneš s masem pracovat dál, tak ho pomocí toho tenderizeru jakoby naklepes. Prý to narušuje vlákna v syrovém mase a po upečení maso není tak tuhé. Vyzkoušeno a masl po upečení je s tímto určitě o něco lepší než bez. Doporučuju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
17.3.22 13:18

Tak krkovici se vyhýbám jako čert kříži. To maso mám tuhé na jakýkoliv způsob, i když jsem si pořídila tenderizér. Na pečení je nejlepší asi krkovice, tu nakrajíš na plátky, upečeš a suchá nebude. Jinak hodně pracuji s tlakovým hrncem, maso na plátky nebo na kousky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
17.3.22 13:23

Na pečení je super plec nebo krkovice…je rozdíl, jestli to pečeš na malý kousky nebo vcelku…čím menší kousky, tím dej vyšší teplotu a tím kratší dobu by se to mělo péct…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
17.3.22 13:26

@Veru1987 Mám elektrickou troubu, pekla jsem na horní dolní bez větráčku. Kousky masa byly přibližně tak 10×5cm.
@krtek93 To jsem netušila, takže to nemuselo být úplně moje chyba…
@jary1 Pekla jsem na horní dolní bez větráčku v takovém klasickém starém pekáčku, zakryté. Přítel pekl asi dva týdny zpátky nějaké vepřové na malé kousky (jakoby výpečky) a pekl je právě ve skleněné míse dvě hodiny na 200 stupňů a ty byly hezky šťavnaté.
@unuděná Maso jsem neopekla ale rovnou dala do trouby.
@vedma007 Neopekla jsem. Papiňák máme nějaký starý, ale přiznám se, že v něj nemám úplně důvěru a mám z něho strach.
@Sybill Mám všechny knížky, takže se asi začtu. Půjčila jsem si i něco od Vaňka, tak snad se něco přiučím.
@Parninas Pomalý hrnec je jak všechno vaříš naráz několik x hodin? U něj bych měla problém, že bych musela začít vařit hodně brzo. Nedovedu si představit, že ve čtyři odpoledne jsem doma a abych měla na sedm připravenou večeři.
@Mar__tanka1983 Pekla jsem zakrytou v pekáčku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
17.3.22 13:32

@ritterqa Tak jestli to příteli šlo, tak to nebude troubou. Skleněný pekáče jsou super :palec:
Měla si to maso podlité? Pokud je i tak tuhé, chce to menší stupně a déle.

Jinak to je prostě kýta, no, ta je vždycky taková nanic dobrá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport