Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobré ránko,
Maám problém s malou 10ti měsiční kočkou.. Potom co jsem projížděla spoustu diskuzí na toto téma jsem se chtěla zeptat sama..
Dcerka od mala nespí nijak moc dobřš. Naučili jsme ji přes den na kočár a večer jak kdy někdy usne sama, někdy uhoupem v rucu.
Chtěla bych poradit co dělám špatně popíšu vám průběh dne. Jo, ale zapoměla jsem dodat, že ted poslední týden nejde přes den uhoupat v kočárku ( staví se na nohy nebo dělá blbosti )
Náš běžný den : 5.30-6.30 vstáváme(7.00 snídaně)
8.00- mne si oči, zíve nic jí nebaví jdem zkusit do kočárku usnout, nejde vytahujua dam v 8.30 sváč po té dám do vajíčka, protože v kočarku se stále staví. Spías do 10.30.
12.00-oběd a zhruba v 13.30 na novo nakone usne ve vajíčku.
Spí do 14.30až 15.00.
16.00 svačina
18.30 koupem kolem 19.00 usína.
A ještě ted tak ve 3ráno se probouzí a stojí v postylce hodinku a usíná.
Vím, že vajíčko je nepřístupné, ale nevím jak jinak jí uspat.
Knížku každé dite muze spat dobre jsem cetla, ale je mi líto, když se začne zalykat az fialovet..:-(
Myslíte, ze by šlo jí naučit spinkat přes den v postylce aniz bych ji musela nechat vyrvat.
Předem moc dekuju.
Zkusila bych zrušit dopolední spaní… dala spát po obědě dříve než v 13:30 pokud spí někdy až do 15:00 tak není divu že není v 19:00 unavená ![]()
Jak se chová když si třeba sedneš vedle postýlky? podáš jí ruku a třeba zpíváš? Někdy třeba zabere i klidným hlasem číst? u nás zabírá že při poobědním spánku jsem pouštěla potichu rádio… na každé dítě zabírá něco jiného ![]()
Davala bych ji treba spat driv..A nebo vubec..Nas syn vstava okolo 8 rano, to mame pak snidani, okolo 11 jde obedvat a v postylce je tak okolo pul 12 nez usne je 12 hodin, jak kdy, nekdy usne driv..
No a spi me tak do 2 hodin nekdy do pul 3.A okolo 8 nekdy neco malo po 8 jde haji vecer…
Ale budi se me v noci, na caj a premyslela jsem mu koupit homeopatika, aby spal klidne!!Zkusime to a uvidime..
A u tebe/vas bych bud zrusila to spani a nebo ji dala driv spat.
Mě třeb zabíralo když jsem pustia digestoř nebo vysavač
u toho usínal, pokud mohu poradit, tak nechovat, kamarádka to dělala a dělala to asi do 3let jinak neusnul ![]()
@werunkaw123 No mně se staví na nožičky a chce chovat. A když nepochovám tak začne hodně brečet.
@lucik89 Tak rekni ze ne ze se jde spinkat mimi uz neco pochopi.
@Jaja87 Určite to zkusím, ale co když začne opet brečet a co kdyz ji tedy nedavám tak moc unavenou do spát a co kydz ji pretahnu a pak to vubec nepujde..
@lucik89 Zkoušela bych různé metody co jsme psaly výše a pak klidně nechala chvilku vybrečet, ono to těm špuntíkům zas tak neublíží… Naše malá řvala div se dům netřásl v základech, tak jsem tam chodila co dvě minutky, položila jí dala dudu řekla, že se bude hajat… Nebylo to jednoduché, ale během tří čtyř dnů tohoto a teď? dám jí do postýlky ona mi udělá pápá, leží s méďou a já odcházím… Není to tak dlouho co jsem zakládala podobnou diskusi, malá se mi budila co 10minut v noci
šílené
teď spí celou noc a nevzbudí se ani jednou
Přeji mnoho štěstí bude hůř
![]()
Mozna uz ma takovy ten posun ke zruseni dopoledniho spani. Ale protoze jeste nevydrzi, tak je rano protivna. Ja bych ted zkusila davat spat trebas jen 1× pres den, ale napriklad uz v 11 hodin {bud das obed pred nebo az po vyspani, jak vam to bude lepe vychazet} nechat to tak par mesicu a pak se ji to mozna zase samo upravi a uz ti vydrzi vzuhu az do te 12 a das spinkat pekne po obede nebo kolem 13 hod.
Ono vzdycky to obdobi, kdy se meni spankove naroky je dost narocne a chvilku to trva, nez se to upravi…
Já bych malou nechala chvilku vyplakat, nikde není psáno, že ji musíš nechat plakat samotnou, já když jsem malou „učila“ normálně spát, tak byla v postýlce a já vedle ní na posteli, hladila jsem ji, tišila ale nevytahovala. To spaní v autosedačce opravdu není dobré, měla by se naučit, že se spinká především v postýlce, v kočárku jenom když půjdete na procházku. Tohle jsou zlozvyky, které bez pláče asi neodnaučíš ale začala bych s tím něco dělat hned, později by to mohlo být ještě horší. Naše malá má takový režim, že jde vždycky spát cca 3,5-4 hodiny po posledním spánku, takže ráno vstane kolem 7, potom jde spát v 10-10:30, spí většinou do 12 a odpoledne jde spát kolem 15:30 a spí tak do 17:00 a večer jde spát kolem 20:00 a spí celou noc nebo se jednou vzbudí nad ránem na kojení. Ale samozřejmě každé dítě to má jiné, ty svou malou znáš nejlíp a poznáš, kdy je opravdu unavená. Já bych se hlavně zaměřila na tu postýlku, autosedačku dej do auta, kočár schovej a dávej ji spát jen do postýlky, pusť jí nějakou hrací hračku jestli máte, někomu poslouží i rádio a buď tam s ní ale nevytahuj z postýlky, jen ji hlaď, utěšuj, zpívej. Chce to ale trpělivost, nemusí to být jednoduché…a když se ti vzbudí v noci, co děláš ty?
@lucik89 Musis vyzkouset vse co se da.
Nas syn ma od mala rezim, krasne me usina od trech mesicu, sam v postylce..
ted ma 2 roky, polozim ho napije se, dam dudu, reknu mu "spinkej, otoc se a dobrou "..On se otoci na bok, a spi, a kdyz ne, tak vola o caj ja mu ho donesu zase se napije a pak vetsinou usne. A spi.Ja jsem s nim niky problem nemela no. nekdy mu to trva dlouho nez usne ale pak usne…
Nekdy i rika dolu ze chce jit, ale ja mu reknu ze ne, ze se ted bude spinkat.
@Verca1989 V noci chodí kolem postylky, ale nebrečí tak jí nechám a pak jen položím a spí.
@lucik89 aha, ona se umí sama dostat z postýlky? Nebo máte vyndané tyčky? Já bych se bála, aby si něco neprovedla ![]()