Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@agulka Potreba spanku u deti je ruzna. Dcera v 16m spala cca 22:30-7 a pak asi 80 min zhruba mezi 12-13:30, syn v 16m spal 21:30-1, 4-6 a pak 13-15… Ted je detem 4 a 2 a spi starsi 21:30-7 (nekdy i dele) a mladsi 21:30-6 a pak 90 minut po obede (budim ho, kdyz se vyspi vic, vstava klidne po pate). Ale v noci se uz konecne vetsinou nikdo nebudi. Asi bych davala vecer do postele pozdeji
.
@dedrichov píše:
Máš 1 dcerku? Také jsme to tak měli se starším synem, vstávali jsme dlouho, nic nás nenutilo. Potom chodil pochopitelně později spát. Pak jsme najeli na školkový režim, začalo se vstávat v půl 7, a ejhle - večer po 8hod míříme k posteli
Jo zatim jen dceru. Je pravda, ze mame vsechno tak lazo-plazo
.
Já bych dala jak je zvyklá, ale nenechala bych ji tak dlouho spát.. Já otvírám po po hodině a půl dveře a postupěn se budí.. Je jasné, pokud spíě třeba 3 hodiny, že se to večer natáhne..
A nebo ukládala o půl hodiny pozděj, protože pokud neni uplně unavený, tak se přeleží..
Musíš to nějak vyxchytat, každému vyhovuje něco jiného…
Jinak mám kamarádky, co jim děti usínaly až o půl 10 běžně i když minimalizovaly spánek, tak prostě děti nebyly- pdole mě, vylétané, unavené…
@Janasas Moje deti jsou vylitane, ale unavene - to nenene
. Fakt je, ze kdyz jsme byli o prazdninach 3 tydny na chalupe, kde byly non-stop venku, tak spaly vic. Ale pres rok jsme v panelaku, vic jak 6 hodin venku denne proste nedame (jeste treba v lete, ale v zime je to do 20 venku za chladu a tmy uplne neba
), i kdybych se rozkrajela…
@Hobitka tak já to myslela, tak že je rozdíl, třeba 3 hodinky sedět venku na zahradě v písku a pak je rozdíl 3 hodinky někde běhat a jet na odrážedle.. sestřenice se taky diví, že ji kluk nechce po obědě spát- je cise starší a že ji usíná po 10 h večer..
Ale oni bud sedí u knížky, kreslí si a nebo sedí na zahradě v pískovišti..
No jo, aktivita není pískoviště. My byli pořád v pohybu. Syn mě od 3 let doprovázel s kočárkem, takže se postupně z toho staly trasy denně 3-7km, to jel na odrážedle, ale zvládl to časem i pěšky.
@Janasas Ja to pochopila, jen, ze jsou deti, ktere proste za normalnich okolnosti neunavis (aneb znamy cil UTAHAT DETI, kdy dospelak pada na hubu a deti vytlemene). Moje deti temer celou bdelou dobu probehaj, nestaci
. Joj, kdyby mi dite sedelo 3 hodiny na piskovisti, to bych mozna to nespani i prekousla
.
@Hobitka píše:
@Janasas Ja to pochopila, jen, ze jsou deti, ktere proste za normalnich okolnosti neunavis (aneb znamy cil UTAHAT DETI, kdy dospelak pada na hubu a deti vytlemene). Moje deti temer celou bdelou dobu probehaj, nestaci. Joj, kdyby mi dite sedelo 3 hodiny na piskovisti, to bych mozna to nespani i prekousla
.
Mluvíš mi z duše. Náš teprve roční už taky spí jenom 1× za den a konečně se mi povedlo ten spánek posunout až po oběd.(spí něco přes hodinu) Jinak celý den chodí, leze, zkoumá, je venku, vstává před 7, ale chodí spát tak až mezi 9-10. Možná se to změní, jak začne běhat? Nicméně on nikdy nebyl spavý typ - doktorka se sestřičkou nás politovali a dodali, že hold některé děti tolik toho spánku skutečně nepotřebují ![]()
Ahoj holky, obnovuji diskuzi a velmi prosím o radu. Nas malý ma 3 a čtvrt roku. S tím ze je od malinka nespavec jsem se časem smířila. Ale čím je starší, tím je to náročnější. Muže ujít x kilometru, mít přes den hromadu aktivit, cele dny lítá po zahrade, žádný odpočinek a proste nespi. Je vzhůru od sedmi ráno a usina až v noci. Pro predstavu - usnul až teď ve čtvrt na dvanáct a to nedobrovolně, už jsem se zlobila.
Jsem už vyrizena, neposedi snad jedinou sekundu, je poslušný, šikovný, ale ta jeho aktivita láme nejenom me. Mám porovnání se stejne starým synem kamarádky, který dodnes kdyz po obědě nespi, je cely zbytek dne zničeny. Jak je mozne, ze ten můj raubir proste nepotřebuje spát a to se jeste v noci několikrát budí. Je to vůbec v pořádku? Mate s tím prosím někdo zkušenosti? ![]()
Máme něco podobného. Od dvou let přes den nespí. Zatímco kamarádce děti chrupaly od sedmi do sedmi (tedy 12 hodin), my byli vděční za 9. Taky ujde x kilometrů, dnes jsme tedy nechodili, ale zase dítko hodiny hopsalo na trampolíně. A teď ještě nespí…
Taky by mě zajímalo kde je zakopanej pes
můj nejstarší vstane před sedmou a usne třeba o půlnoci. Normálně i přes týden když má skolu
musím o zahánět do postele jinak by byl vzhůru, bůh ví do kdy nespal od mala ani ve školce ani po obědě doma. Druhý syn je zase pravej opak. Ten by usnul po obědě ještě teď a to je v první třídě ![]()
@Lily-en
, mne se narodilo jeste treti dite a se spanim to same jak predchozi dve. Moc se to nelepsi, hlavne starsi holka vystaci s minimem. Spoleham na pubertu
.