Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu, můj 5ti měsíční chlapeček má novou zálibu, neustále si vyndavá dudlíka z pusy, většinou je to při usínání, pořád si na něj šmátrá až ho vyndá a samozřejmě se začne vztekat. Přes dedn to ještě jde, ale dělá to i v noci, což samozřejmě znamená, že mu ho tak 20× vracím. Nemáte nějakou radu, dělali to vaši prcci taky?
Moje malá dudlík vůbec nechce místo toho by pořád radši prso má to tak od narození
a že těch cumlíků už doma máme ![]()
Ajo no možná je to lepší, protože náš malej je takovej závislák, že jak mu při spánu vypadne a nespí tvrdě tak je zle.
Musím mu svázat ruce do peřiny ale to zase po chvíli nespí, protože je mu horko, takže je to takovej kolotoč, pořád do kola ![]()
LUCI ono je asi problém obojí malá ta zas spí se mnou v posteli jinak se nedá a kojíme a kojíme
bez prsa neusne ani náhodou
proto bych tak ráda ten cumlík
vrátím párkrát a pak šmitec. Vzhledem k tomu, že jsme najely na učení se uspávání a spaní, tak to beru jedním vrzem
Gabi tak to on usne v celku dobře, ale dělá to ze sapní v polospánku asi má zavřené oči kroutí se a tak, no a nedat mu tak se asi probudí, ještě jsem to nezkoušela.
Ajo no malej taky spí semno v posteli, protože vstávat 20× za noc je nad moje síly, takhle se jen otočím a šoupnu mu ho. Ale už jsem si i pěkne rozhodila spaní, večer nemůžu absolutně usnout, chodím cca v11 a usínám ve 2 ![]()
Luciko, naše Barča si s dudlíkem taky hraje. Tak na noc dávám dudlík bez šňurky, s co nejmenším ouškem, aby za něj nemohla moc tahat. A taky mě napadlo zkusit dát jí druhý dudlík do ruky, teda nic moc, ale třeba to u vašeho zabere, když bude mít plnou ruku, nebude si třeba šátrat do pusinky.
Kotě
me to dela malej taky a jeste ho vzdycky nekam zahodi ze ho nemuzu najit tak mam nachystany u postylky jeste dva nahradni protoze hledat rozespala a jeste kdyz u toho silene krici me nicilo tak jsem koupila dalsi. osvedcilo se mi ho nechat trosku vyrvat nez mu ho vratim pn ho pak tak rychle nevytahne. ![]()
Můj brácha míval na spaní dudlíky tři - jeden v puse a pak v každé ruce po jednom. Mamce se (nějak) podařilo ho vycvičit, aby si je doplňoval do pusy sám, takže ona pak doplňovala 3× méně
Ale těžko říct, jestli to funguje u každého ![]()
Lucika píše:
Gabi tak to on usne v celku dobře, ale dělá to ze sapní v polospánku asi má zavřené oči kroutí se a tak, no a nedat mu tak se asi probudí, ještě jsem to nezkoušela.
Ajo no malej taky spí semno v posteli, protože vstávat 20× za noc je nad moje síly, takhle se jen otočím a šoupnu mu ho. Ale už jsem si i pěkne rozhodila spaní, večer nemůžu absolutně usnout, chodím cca v11 a usínám ve 2
no jasně, jenže to bych k ní musela chodit průběžně elou noc a to se musim vyspat taky, navíc mám ještě jedno dítě…takže pár nocí za to stálo;) Ale nikomu to nenutím:) Jen říkám, jaké řešení je u nás
Ahoj,
Náš malej (4,5 měsíce) to dělá taky. Zatím jsem vypozorovala dva důvody. Buď si s ním chce hrát, v tom případě pomůže plyšák do ruky. Anebo ho bolí zoubky a snaží se tím dudlíkem jezdit po dásni, případně si cpe prsty do pusy na dásně tak dlouho až dudlík vypadne. Na tohle zatím radu nemám.
Tak já mám úplně přesně stejnej problém. Malej má taky čtyři a pul měsíce a dělá to přesně jak vy popisujete. Jsem z něho hotová. Zatím jse m teda na to žádnej fígl nenašla, ale to vstávání po pěti minutách mě taky ničí, takže to asi zkusím mu dát do každé ruky jeden dudlík jak píšete. Mám jich nakoupenou zásobu, protože je věčně lovím pod postelí a dva už se nám dokonce najít vůbec nepodařilo-záhada! ![]()
Takže kdybych něco převratnýho vymyslela, tak dám vědět. Jinak jsem ráda, že nejsem sama.
Tak hodně klidných dudlíkových nocí!!!
ahoj,
Anqua - přesně totéž říká moje mamka o mým bráchovi
- 3 dudáky. On si je teda nedoplňoval, mamka říká, že se tím hmatovým vjemem (držel za tu gumovou násosku) uklidňoval. U našeho malého to taky pozoruju, ne že by spal se třema dudákama, ale když se potřebuje utišit, a chovám ho (teď už je velkej,čili třeba po karambolu nebo večer), začne mi osahávat obličej nebo mačkat ruku. Na dudák se chytil hned po příchodu z porodnice a fakt ho to uklidňovalo, holkám jsem dala taky stejně a plivou mi je a nechtějí, ach jo.
Holt každý dítě to má jinak. ![]()
náš malej to taky dělal, už si nepamatuju jak dlouho, ale přešlo to samo, teď, když si ho vydělá, tak si ho i dá zpátky. Takže moje rada je vydržet, ono to přejde ![]()
Náš malej to taky dělá, večer prostě donesu do pokojíčku, uložím do postýlky, dám dudlíka, když vypadne a začne řvát, tak vrátím, ale jen jednou, pak už ne. Trvalo mu, než si uvědomil, že když o dudlík přijde, tak mu jen tak vrácen nebude, ale teď už je celkem klid a spí celou noc i bez dudlíku. Předtím jsem k němu taky tak 20× vstávala každou noc, ale jak šel do svého pokojíčku, tak se to celkem i samo dost uklidnilo a ani se tolik nevzteká a usíná kolikrát i bez něj. Pravda, že jsme naučení, aby usínal jedině sám, takže ani neví, že existuje něco jako uspávání, ale dudlík vyžadoval vždycky. Jenže každé dítko je jiné, náš nevydrží dlouho řvát a vztekat se (zatím), takže můžu poradit, zatnout a nedat, ale jestli má mrňousek výdrž, tak bych asi taky nevydržela ![]()