Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky! Vždycky jsem měla jednu holku vzteklejší a teď se mi to nějak obrátilo, ale akorát že ta hodnější se teda nevzteká, ale neustále odmlouvá a zkouší co vydržím…například jí řeknu mohla by si prosím uklidit tu hračku? a ona se otočí a odsekne ne nemohla a flákne sebou na zem nebo odejde !!!…a tak je to se vším. Stačí jí říct že maminka udělá tohle a ona na to ale neudělá…a takhle je to celý dny. Co s ní? už z toho začínám být celkem dost vynervovaná a unavená. Předem díky moc.
Hm. My teď máme období nafouklejch držtiček a hysterickej breků kvůli všemu a taky období „nemám tě ráda, nebudu si s tebou už nikdy hrát, nebudu jíst a umřu vám!“. Asi to prostě k vývoji patří, zatnout zuby a vydržať!
(Teď jsem četla jednu diskusi na BC - a tam maminka popisovala, co vyvádí její 2,5letá dcera a jak sprostě s ní mluví - tak jsem si říkala: zlatá naše hysterka:))
Teď jsem se musela trošku pousmát, od rána se rozčiluju nad synkem, jdeme ven, pojď se oblíknout, zdrhne do vedlejšího pokoje a ještě nakukuje jestli jdu s bundou za ním, venku: „nelez do louže budeš mokrý“, šup je v ní, zadupe, a projistotu do ní strčí ještě i ručičku a pak chytne vedle kamínky, aby byl pořádně špinavý, a dál bych mohla pokračovat, dneska si připadám jak hysterka, která buzeruje své díte, protože není schopná s ním normálně komunikovat
![]()
Ne! Nebudu! Nechci! a nakonec z ní vypadne něco ve stylu - nejablíčko! nechleba! jen aby to ne řekla
takže jsem trpělivá, ječím jen v krajním případě
nebo večer, kdy už fakt nemůžu… a pak taky zabírá opačné jednání - nedám ti jogurtek, ten je můj! já cíííí! nepůjdeš se koupat, kdepák, půjdeš špinavá spinkat - ci se koupááááát… a tak pořád dokola… Taky se uklidnuju jen tím, že to jednou skončí… začlo to ze dne na den, tak čekám, kdy to ze dne na den ustane, haha ![]()
Svoji zkušenost ještě nemám, ale nedávno jsem četla knížku „Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly“ - jsou tam některé zajímavé nápady. Můžeš to zkusit, třeba by něco z nabízených rad pomohlo.
http://www.babywelt.cz/…poslouchaly/
A jinak přeju hodně trpělivosti. ![]()