Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
dcerka Anička si začala tak před měsícem okusovat nehty. Má rok a půl a nedá si vysvětlit, že se to nemá. Stříhám jí je asi tak každý třetí den, aby tam neměla co okusovat, ale ona vždycky nějaký kousek najde a okusuje tak dlouho, dokud si to neserve. Kolikrát si nehýtek strhne až do krve a pak mi ukazuje, že má „bebe“.
Neměla jste nějaká z vás se svou ratolestí stejný problém? Jestli ano, tak mi prosím poraďte, jak na něj. Je to opravdu hodně ošklivý zlozvyk.
Maya
Ahoj,
sice neporadím, ale chci ti napsat, že nejsi sama.
když bylo malé 2,5 roku taky si začala kousat nehty, u nikoho z nás to neviděla a prostě na to přišla, byla jsem z toho nešťastná protože ona byla schopná si nehty okousat do poloviny nehtového lůžka, tudíž jí nezbývali skoro žádné nehty, ale měla to skoro až do živého. Koupila jsem lak proti okusování nehtů, nezabralo, pak prodávají i krém na okusování nehtů, to je, že namažeš ručičku, ona je hořká a mělo by to pomoct, taky nic, ani pepř nezabíral, ale co nám pomohlo, tak byly rukavice.
Rukavice jsem jí nasazovala hned co se probudila, aby neměla hned potřebu strkat ruce do pusy, pro někoho možná drasťárna, ale nám to fakt zabralo, dělala v rukavicích fakt všechno, a sundavala je jen na jídlo, mytí, na záchod. Jinak je měla stále. Večer když usnula, tak jsme jí je sundali a ráno na novo.
Takhle to u nás trvalo 14 dní a pak se to fakt odnaučila, jenomže jsou to 2 měsíce zpátky, tudíž jsme s tím bojovali 2 roky, než se to odnaučila a pochopila, že se to prostě nemá.
My jsme byli ve fázi kdy si kousala i nehty na nohou, fakt děs. No nebudu ti tu popisovat, jak jsem z toho byla nešťastná a zoufalá, nyní jsem strašně ráda, že je to za námi. Snad.
Přeju hodně pevných nervů.
Šárka
Já sama jsem si okusovala nechty v dětství až do puberty a samotnou mne to štvalo, hrozně jsem se styděla a strašně mne bolely prsty.
Proto, jak si dítě začlo okusovat nechty a domluva nepomohla, hned v začátku nastalo trestání plácnutím po ruce. Pro někoho moc drastické, pro nás srdcervoucí, ale vždycky lepší než dlouholetá bolest a krvácející otevřené rány na nehtových lůžkách. Zabralo to a do 3 dnů byl problém vyřešen.
Považuji to za správné, když si uvědomím, jak jsem měla ty špinavé prsty imrvére zcela podvědomě v puse, dělá se mi špatně. Taky jsem z toho měla v dětství různé parazity. Fuj
Raději se ani nebudu podepisovat ![]()