Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@A.1993
Ještě mě tak napadlo k těm prdíkům. Náš malý na to trpí taky. Dr. nám říkala, že ho máme dávat každý den na chvíli na bříško. Akorát jsme se zapomněli zeptat, jestli chvíle je pět minut nebo minuta. Tak ho jednou až dvakrát denně na bříško dáváme. Max na minutu, dýl to ani nevydrží. Dnes poprvé, co během té minuty dost prděl, bylo to večer a dnešní usínání bylo o hodně lepší, než když jsme ho na bříško nedávali. Tak to můžeš taky zkusit, když nebude zrovna najezený. Držím palce, ať je lépe.
@A.1993 My teď spíme špatně řes den i v noci:-( a to už byla zvyklá spávat v postýlce, někdy vydržela i 4 hodiny…tak to teď po tom spurtu ani náhodou:-(…ale zdá se mi, že to bude taky teď prdíkama, stále více jí a tak jí to tam asi tlačí. V pondělí jdem na kontrolu po 2 týdnech, tak uvidíme, jak přibrala a poradíme se. Ale je to hrozný, když ji horkotěžko uspím a položím a za půl minuty se začne kroutit a vzbudí ji prdin
…to by mě jeblo…a zase vše dokola a hojdám a hojdám…až si všimnu, že už hojdám vlastně 2 hodiny, takže už to ani nemá cenu, protože budeme papkat
. Je to na palici, ale věřím, že to přejde. Usla mi dneska v 6:30 a asi od 9:00 zas nic a kroucení, cvičily jsme, trošku pomohlo, nepláče, ale stejně neusla a já už taky ne. Docela vtipné je, že mi vytuhla teďka po kojení, když jsem domluená na 15:00 hod. na prochajdu, takže jí budu muset vzbudit oblékáním
, ale v kočárku venku se aspoň prospí, to funguje
, ale kdy se vyspím já, to je ve hvězdách
, začínám být pěkně protivná a závidím parterovi jeho spánek…vždycky se na něj dívám, jak si odhrupuje a nejradši bych ho zadusila polštářem
… Trpělivost, více energie a odpočinku nám přeju, snad to někdy klapne!!!
@Vegie píše:
@A.1993
Ještě mě tak napadlo k těm prdíkům. Náš malý na to trpí taky. Dr. nám říkala, že ho máme dávat každý den na chvíli na bříško. Akorát jsme se zapomněli zeptat, jestli chvíle je pět minut nebo minuta. Tak ho jednou až dvakrát denně na bříško dáváme. Max na minutu, dýl to ani nevydrží. Dnes poprvé, co během té minuty dost prděl, bylo to večer a dnešní usínání bylo o hodně lepší, než když jsme ho na bříško nedávali. Tak to můžeš taky zkusit, když nebude zrovna najezený. Držím palce, ať je lépe.
Taky na bříško zkusím…mě rve srdce, když vidím, jak sebou šije, rudne a nejde mu nic. Taky často ublinkává, když se přejí, připadá mi, že s ním snad neumím zacházet. Doufám, že se to zlepší…hlavně prdíky.
@korenovazelenina píše:
@A.1993 My teď spíme špatně řes den i v noci:-( a to už byla zvyklá spávat v postýlce, někdy vydržela i 4 hodiny…tak to teď po tom spurtu ani náhodou:-(…ale zdá se mi, že to bude taky teď prdíkama, stále více jí a tak jí to tam asi tlačí. V pondělí jdem na kontrolu po 2 týdnech, tak uvidíme, jak přibrala a poradíme se. Ale je to hrozný, když ji horkotěžko uspím a položím a za půl minuty se začne kroutit a vzbudí ji prdin…to by mě jeblo…a zase vše dokola a hojdám a hojdám…až si všimnu, že už hojdám vlastně 2 hodiny, takže už to ani nemá cenu, protože budeme papkat
. Je to na palici, ale věřím, že to přejde. Usla mi dneska v 6:30 a asi od 9:00 zas nic a kroucení, cvičily jsme, trošku pomohlo, nepláče, ale stejně neusla a já už taky ne. Docela vtipné je, že mi vytuhla teďka po kojení, když jsem domluená na 15:00 hod. na prochajdu, takže jí budu muset vzbudit oblékáním
, ale v kočárku venku se aspoň prospí, to funguje
, ale kdy se vyspím já, to je ve hvězdách
, začínám být pěkně protivná a závidím parterovi jeho spánek…vždycky se na něj dívám, jak si odhrupuje a nejradši bych ho zadusila polštářem
… Trpělivost, více energie a odpočinku nám přeju, snad to někdy klapne!!!
To s tím hopsáním máš pravdu…já taky třeba od půlnoci šaškuju, dělám i nemožné…a najednou jsou dvě ráno. A to celé po chvíli zase…na uspání pouštím i na netu zvuk luxu..ale místo malého uspím sebe..aspoň 30 min.je klid…jinak dospávám od 6ti ráno na chvíli…a pak občas na hoďku vytuhnu i během dne…ale to jsem tak rozespalá, že je to horší. Zlepšení bych řekla, že je v tom dokrmování (sunar)… spí déle než po mléku. Zase mi praská pravá bradavka a nechci tam přikládat, takže najedu na kojení z levého, odstříkání z pravého a to z lahvičky. Mám Medela Calma lahvičku a na ni nedám dopustit. Nestresuju se tím, že by malý nechtěl prso.
Měli jsme taky s břískem strašný problémy (psala jsem na první stránce) - malej neustále rudej jak indián tím jak tlačil a navíc většinou vytlačil tak jednou za dva dny, celý dni buď řval nebo spal (ale pravda, že aspoň v noci byl milionovej). Potom jsem ze zoufalství zkusila tu Karpovu metodu, jak tu holky psali a během jednoho dne se stal zázrak. Kdykoliv měl záchvat řevu a máchal kolem sebe rukama, pevně jsem ho zavinula, dala dudlík a u hlavy pustila nějaký šum. Během chvíle byl klid, evidentně přestal být ve stresu a začal se pravidelně vyprazdňovat a prostě všechny problémy prakticky ze dne na den zmizely. Teď dost lituju, ze jsem si nekoupila tu zavinovačku kuklu a nepoužívala jsem jí hned od narození, zřejmě bych si ušetřila měsíc a půl řevu. Pokud ti usíná při nějakým šumu, tak ho nevypínej, ale postupně ztlumuj. Ale to asi děláš. Klidně u něj může spát celou noc. Jinak co se týče kojení, u mudry mi naopak říkali, ze kojit nejdřív po hodině a půl, nejpozději za tři hod, tak patnáct minut a šlus, protože mít ho přiloženýho furt, tak mu to v břiše může udělat paseku. Je fakt, že já ho tak ze začátku kojila a potom z něj šla pěna. Takže já doporučuju spíš nějaký režim a ne mít ho u prsu neustále. Ale je to asi co doktor to názor.
http://www.jaknamiminka.cz/…nka-a61.html
@A.1993 píše:
To s tím hopsáním máš pravdu…já taky třeba od půlnoci šaškuju, dělám i nemožné…a najednou jsou dvě ráno. A to celé po chvíli zase…na uspání pouštím i na netu zvuk luxu..ale místo malého uspím sebe..aspoň 30 min.je klid…jinak dospávám od 6ti ráno na chvíli…a pak občas na hoďku vytuhnu i během dne…ale to jsem tak rozespalá, že je to horší. Zlepšení bych řekla, že je v tom dokrmování (sunar)… spí déle než po mléku. Zase mi praská pravá bradavka a nechci tam přikládat, takže najedu na kojení z levého, odstříkání z pravého a to z lahvičky. Mám Medela Calma lahvičku a na ni nedám dopustit. Nestresuju se tím, že by malý nechtěl prso.
No já taky přemýšlím o odsávačce..mám pocit, že buď mám málo mlíka (ale malá má dost plen počůraných i pokakaných a váhové přírusky máme více než krásné, tak asi ne) nebo a to spíš, myslím si, že mi blbě (pomalu) teče a ona se u toho prostě vzteká, protože to neteče jak by mělo…mě tak napadlo, protože když zkusím jakoby odstříkat rukou, tak vůbec nic!! Maximálně ukápnou dvě kapky…kdyby mě kolikrát celou nepoblila a já neviděla, kolik toho vypila, tak bych si fakt myslela, že tam nic nemám:-D, ani ncítím nějak nalití, to bylo jen ze začátku…chci právě zkusit tu odsavačku a nechat i něco v mražáku, kdyby byla krize a možná ji krmit ostříkaným…no uvidíme. Každopádně mamka mě uklidňuje, že šestinedělím to skončí a vše bude zalité sluncem a já nevím proč, ale moc jí to nevěřím
. Jooo uspávání to je fakt masakr, včera jsem jí ty zvuky dělohy a ještě cosik nechala puštěný z youtubka 2 hodiny a jako vůbec nic!!! Kukadla jak zrcadla a neustálé mrcasení…až mě z toho začalo hrabat, tak jsme to vypla a šla jí okoupat, nakrmit z obou cecků a uhojdat…a je fakt, že vytuhla od 20:00 do půlnoci, to bylo supr, ale mě se nepodařilo usnout, pořád sem čekala na řev…
…a pak už zbytek noci havárka… ![]()
@Festa Já na toho Karpa narazila včera, stáhla jsem knihu i nějaký videa z uložto, ale ještě jsem to neprojela. Fakt vám to tak zabralo?? já se jí vždycky snažím nacpat do zavinovačky i s rukama, ale ona dělá všecho proto, aby ruce měla venku, mám pocit, že jí to vadí. ona si pořád máchá ručkama ikdyž je klidná, tak nevím…? každopádně to skouknu…šum se nám zatím nějak neosvědčil
.
@korenovazelenina Sama bych tomu nevěřila, ale opravdu se ze dne na den úplne změnil. Jak se píše v tom článku, nejdřív ty ruce dost uvolňují, ale později už je nechávají podél těla sami a opravdu to tak je - teď už mi sám nechá ruce u těla a já ho hezky obalim.
Společně se šumem a dudlíkem je to u nás skoro na sto procent jistota, že se uklidní. Ale jak se řiká, co kus to originál, co zabírá na jednoho, nemusí zabírat na druhého. ![]()
@korenovazelenina píše:
No já taky přemýšlím o odsávačce..mám pocit, že buď mám málo mlíka (ale malá má dost plen počůraných i pokakaných a váhové přírusky máme více než krásné, tak asi ne) nebo a to spíš, myslím si, že mi blbě (pomalu) teče a ona se u toho prostě vzteká, protože to neteče jak by mělo…mě tak napadlo, protože když zkusím jakoby odstříkat rukou, tak vůbec nic!! Maximálně ukápnou dvě kapky…kdyby mě kolikrát celou nepoblila a já neviděla, kolik toho vypila, tak bych si fakt myslela, že tam nic nemám:-D, ani ncítím nějak nalití, to bylo jen ze začátku…chci právě zkusit tu odsavačku a nechat i něco v mražáku, kdyby byla krize a možná ji krmit ostříkaným…no uvidíme. Každopádně mamka mě uklidňuje, že šestinedělím to skončí a vše bude zalité sluncem a já nevím proč, ale moc jí to nevěřím. Jooo uspávání to je fakt masakr, včera jsem jí ty zvuky dělohy a ještě cosik nechala puštěný z youtubka 2 hodiny a jako vůbec nic!!! Kukadla jak zrcadla a neustálé mrcasení…až mě z toho začalo hrabat, tak jsme to vypla a šla jí okoupat, nakrmit z obou cecků a uhojdat…a je fakt, že vytuhla od 20:00 do půlnoci, to bylo supr, ale mě se nepodařilo usnout, pořád sem čekala na řev…
…a pak už zbytek noci havárka…
To s tím mlíkem to samé u mě…teď se snažím dělat i nemožné…v pondělí už budu mít tu odsávačku…zásoby jsou fajn! Pak když vím, že nalitá prsa ještě nemám, dám ze zásoby. Ale ty teď taky nejsou…odsaju málo tou ruční. Jinak zlepšení po příkrmu. Nevadí mi dokrmovat když je malý spokojený! Tou lahvičkou neublížím a Sunar je výborný (premium). Nedala jsem na rady, že donekonečna přikládat a nepřikrmovat…přikládám, ale když je málo, dokrmím a je klid. Malý usne. Za týden mi přibral asi 200g, takže vše ok. Ještě mi pomáhá na jeho usnutí, dát ho po krmení přes rameno (opřu se o čelo postele do polosedu), hladím ho po zádíčkách a usne. To ze 70% zabírá.
Kuklu zavinovačku jsem kupovala a mám…ale já jsem takové pako, že nemůžu přijít na to, jak to zamotat
… takže jsem ji nepoužila. A to jsem za ni vysolila asi osm stovek.
@korenovazelenina Tak třeba teď měl řvací záchvat u koupání, který se mu normálně líbí. U kojení nebyl moc klidný a jakmile jsem ho odstavila, tak řval. Podržela jsem ho, rychle vykrkat, položila jsem ho do postýlky, začal opět řvát jak tur, ale nechal si krásně zabalit ruce podél těla plenou, přes to zavinovačku a než jsem stačila dojít pro dudel a pro šum, tak to zaříz, takže ani nic dalšího nemusim použít ![]()
@A.1993 Tak mrkni na youtube, tam by mohlo být nějaký video jak na zavinovaní. Ale ty ruce zavinout se dají krásně i plenou. Já to dělám tak, že jí přeložim na trojůhelník, dám pod něj a cípama ho obalím a zastrčím pod záda. Ale je fakt, že já ho teda takhle v ruce nikdy neuspávala, takže nic takovýho by ho ani nenapadlo si vyřvávat. Nevím, jestli to může být tvůj případ, ale co jsem pochopila, tak přes den usíná sám, tak asi ne. ![]()
@korenovazelenina Mimochodem, to že necítíš nalitá prsa, neznamená, že nemáš mlíko. Viz. http://www.kojeni.net/…_kojeni.html
Když mám prsa nalitá, tak mám dostatek mléka, když je mám měkká, tak nemám mléko
Během šestinedělí se prsa nalévají více, je to díky většímu množství poporodních hormonů, které podporují laktaci. Později se laktace více přizpůsobí dítěti, prsa se nalévají méně nebo vůbec, mléko se tvoří hlavně přímo při sání dítěte. Prázdná prsa po kojení jsou známkou dobrého vyprazdňování prsou a signálem pro mozek, aby další mléko rychle vytvořil.
@Festa - přes den i v noci usne sám, jen občas to pomůže když nemůže zabrat…vím, že asi když je přivinutý, tak má větší pocit jistoty ![]()
@korenovazelenina Nechci vás strašit, ale aby vám odsávačka nebyla k prdu. Já si ji půjčila z porodnice. Mám medela swing a neodsaju tam skoro nic. Max 10 ml z každého prsa a to ještě ne pokaždé, takže o nějakých zásobách nemůže být ani řeč. Jinak mám úplně stejný problém jako vy.
Vložky do podprsenky vůbec nevím, k čemu jsem si kupovala, také kojící podprsenku vůbec nepotřebuju. Navíc můj syn stále preferuje jedno prso, u druhého se neskutečně vzteká, takže mám jeden cecek už o tři čísla větší.
Jinak nám docela zabírá na uspávání uspavac je tam nekonečná smyčka, ale manžel z toho roste. ![]()
@Festa Tak to je pecka s tím usínáním, to jste fakt šikovní
, od kdy je vhodné ty jeho metody zkoušet, hned od narození? Emule má 4. týdny. Zavinovačku mám jen takové ty rychlozavinovačky, ale jednu mám i na zavazování, tam by to snad šlo stáhnout i s ručičkama napevno…budu se na to muset pořádně podívat, ještě nebyl čas:-(, protože mám strach, že když ji uvidím se v tom vztekat, nevydržím to:-(.
Jinak já si asi nemyslím, že nemám mlíko, spíš to možná blbě teče a ona má nervy, že se musí snažit. Protože zatím krásně přibíráme, v pondělí uvidíme, ale myslím, že v pohodě, za ty dva týdny, co jsme nevážili se zakulatila, má bucliny-tvářičky a do délky taky poskočila - podle oblečení. Dneska už to bylo celkem lepší, zvláštní, že se odrthává jen u některých kojení…Včera spala večer asi od 22:00 do 01:00 a zbytk noci zase havárka:-(…tlačila a tlačila, dneska jsem jí koupila kapičky Infacol, tak snad se to uklidní a v případě nejvyšší nutnosti-trubičku
.
Pořídila jsem si Medela swing odsávačku abych zvýšila produkci mlíka, protože vytáhnout z obou jen 60 ml..je fakt málo (ale ruční odsávačkou), takže nevím, jak pije malý, na mé digitální váze sebou mrská, takže čísla přeskakují. Piju čaj od Lerosu pro kojící maminky
…a mažu teď bradavky Medelou mastičkou. Také chci kojit co nejdéle!