Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den. Jsem těhotná, ale s přítelem jsem se rozešla. Nechoval se ke mně hezky - sprostě mi nadával, neustále mě obviňoval z nevěry,…Nechci ho uvést jako otce do RL, jelikož jediné co udělal bylo, že mě oplodnil. Vůbec se nechoval jako nastávající otec a abych pravdu řekla nedokáže se postarat ani sám o sebe. Možná bych měla ještě říct, že mně je 18 let a jsem maturitním ročníku, otci je 22 a stále bydlí u rodičů. Zajimalo by mě, jetli když ho neuvedu jako otce, bude mít nějaká práva na dítě. Jestli třeba bude moct přijít s tím, že chce udělat testy otcovství a pak bych s ním musela mít dítě třeba ve střídavé péči. On o dítě totiž zájem má. Mám hrozný strach, umřela bych, kdybych mu musela své dítě dávat na nějakou dobu. Je mladý, v rodině na děti křičí, podle mě se o ně dostatečně nestarají. On mi teď vyhrožuje nějakým soudem. Snad mi někdo odpoví
Předem děkuju
Podle mě, pokud by požádal u soudu a testy otcovství tak nic nenaděláš, ale 100% to nevím. Ty by pak ukázaly, že je opravdu otec a mohl by se začít soudit o péči a podobné věci.
Ahojky, Aspera má pravdu! Pokud on sám bude trvat na testu DNA nic s tím nenaděláš! Já jsem otce do RL taky neuváděla téměř ze stejného důvodu jako ty, ale on se k dítěti dodnes nepřihlásil a to už je malému půl roku! Já jsem za to štastná
, ale jsem si jistá,že v našem případě k testům DNA nikdy nedojde! On se totiž nedokáže postarat ani o své 2 děti z předešlého manželství! Je to ubožák
!!!! Ze zkušenosti také vím, že dost chlapů těmi soudy jen vyhrožují a když na to příjde, jako by se po nich slehla zem
!!!! A o návštěvách by stejně rozhodoval soud! Né vždy to chlapům, co se neumějí pomalu ani obout
, soud určí!!! Přeji pevné nervy a zdravé krásné spokojené miminko
!!! ![]()
Jak už tu bylo napsáno, mohl by si nechat udělat testy otcovství a dožadovat se. Ale opravdu tím většina jen vyhrožuje. A za další, když máma nechce, tak dítě stejně nepůjčí.
revu píše:
Jak už tu bylo napsáno, mohl by si nechat udělat testy otcovství a dožadovat se. Ale opravdu tím většina jen vyhrožuje. A za další, když máma nechce, tak dítě stejně nepůjčí.
Navíc má možnost zažádat o testy DNA jen 6 měsíců ode dne narození dítěte nebo ode dne, kdy se o narození dítěte dozvěděl.
A co se stane, když budou testy provedeny a DNA se potvrdí.. soud nařídí alimenty a návštěvy pod dohledem matky. Bere se ohled na věk dítěte, kojení apod. Co jsem tak vypozorovala, tak tímto se soud řídí cca do věku 2 až 3 let. Pak když otec zažádá o další úpravu styku, už bude mnohem starší a třeba i rozumnější. Anebo ho jeho dítě přestane bavit úplně a dá vám pokoj..
Ahoj,
Petite, máš trošku zkreslený představy, nebo je to o tom, jak kde, abych ti zase nekřivdila.
Jinak to ostatní je pravda. třeba to bude ten případ, co jen křičí a skutek utek.
Revu, jak nenepůjčí, když nechce? jak jí to projde? já taky nechci půjčit, protože na to, že je náš tatínek lempl jsem přišla bohužel pozdě, o malého mám vysloveně strach, protože tatínek vysloveně hazarduje se svým životem atd. taky mu ho nechci dávat nemocného a musím! volá policii, sociálku a má právo se starat i v nemoci. ale že mu nedá ani léky… vysvětlování nepomáhá
tak jak, když nechce nepůjčí? musí! due tu po mě policie, sociálka, soudkyně.co na ně platí, že máma nepůjčí?
díky.
Platí nemoc, ale musíš mít doktora, kterej nedoporučí převoz popřípadě změnu prostředí v době nemoci.. Tak to dělala bratrova bývalá manželka.. Vždycky zavolala že je nemocnej a měla papír od doktora, že se kluk nemá převážet. A pak malého, což pokládám za hnus, zpracovala tak, že vždycky řekl, že k tátovi nechce(chudák vždycky dostal, když chtěl říct něco jiného). Nepomohly soudy nic..
Znám to z okolí, když maminka nechtěla dítě otci půjčit, nepůjčila a otec nezmohl nic. V jednom případě to teda otec neřešil přes policii a zřejmě ani přes sociálku. V druhém případě matka tvrdila, že otec je nezodpovědný a že jí ubližoval, on si pak musel sám zajistit psychologické testy ( a zaplatit, byly hodně drahé), zjistilo se, že je normální, ale matka mu děti stejně nepůjčovala. Zpracovávala je úspěšně tak, aby k tátovi nechtěly, což ale považuju za moc špatné.
Do RL ho určitě zadávat nemusíš - hlavně by si musela mít jeho souhlas z matriky, který v porodnici vyžadují kvůli jménu dítěte, pokud nejsi vdaná - což asi ne ![]()
Pokud by ale časem „projevil“ zájem a chtěl by být otcem musel by to hnát před soud, udělat testy DNA a následně by bylo řízení o alimentech, do 3let věku dítěte příspěvky i na matku dítěte, ale také pokud by měl zájem by se museli vyřídit buď návštěvy, střídavá péče a pod. U malých dětí ale obvykle vše musí být pod dohledem matky. Ale z mého okolí - mí kamarádi tyto situace vyřešili tak, že prostě platí a mají svůj život a nebo ani nechtěj vědět a neřeší nikdo nic ![]()
Já teda doufám, že opravdu vyhrožuje. Že se na to pak prostě vykašle. Já teď chci být v klidu a nemůžu. Musím se kvůli němu pořád nervovat a nedokážu si představit, že by to mělo být ještě horší. Vím, že odpírat dítě otci není dobré, že na sebe oba mají právo. Ale tohle prostě není otec. Ať má malý radši otce v mém otci, jelikož budeme bydlet u rodičů, než ve svém biologickém otci, který je prostě agresivní a podle mě psychicky narušený nevzdělanec. Jsem si jistá, že by se malému něco stalo, kdyby měl zůstat s otcem u nich doma. Ani žádné zázemí pro dítě tam není. No hrůza. Beru to tak, že je to MOJE dítě a on ho prostě jen splodil. Jinak se nechoval hezky ani ke mně, teď v době těhotenství a to dítě chce prostě jen proto, že je jeho, ale vůbec si neuvědomuje, co to obnáší. Chodí mi výhružné sms, jak budu všeho litovat, jak si mám nachystat 60 000,– na soud, jak jsem piča a děvka. Ještě začínám mít strach, že si mě někde najde ![]()
Jen tak mimochodem tyhle soudy se neplatí pokud nebudeš chtít právníka. On si zaplatí ty testy.. Jinak si schovávej lístky od všeho co mimi koupíš a pak mu kdyžtak řekni, že pokud se soudit vážně chce tak ať si připraví polovinu na výbavičku a pak peníze na alimenty.. třeba si to rozmyslí.. Na sms mu kašli, změň třeba i číslo.. On pokud mu nebudeš odpovídat tak třeba vychladne a přestane ho to bavit..
Ano určitě schovávej účty od všeho co na mimčo koupíš - pokud se bude chtít soudit a ty mu vyúčtuješ náklady na mimino, tak bude muset zaplatit půlku. Výhružek bych se nebála, hlavně na ně nereaguj a případně si sms schovávej…Pokud ho ale znáš a víš, že by mohl něco udělat, pak dneska sms opravdu je důkaz o obtěžování apod. (teď o tom nedávno mluvili v TV) a zažádej si,aby se k tobě nemohl přiblížit…
Ale já osobně si myslím, že prostě vyšiluje, že není po jeho ![]()
ejmy píše:
Já teda doufám, že opravdu vyhrožuje. Že se na to pak prostě vykašle. Já teď chci být v klidu a nemůžu. Musím se kvůli němu pořád nervovat a nedokážu si představit, že by to mělo být ještě horší. Vím, že odpírat dítě otci není dobré, že na sebe oba mají právo. Ale tohle prostě není otec. Ať má malý radši otce v mém otci, jelikož budeme bydlet u rodičů, než ve svém biologickém otci, který je prostě agresivní a podle mě psychicky narušený nevzdělanec. Jsem si jistá, že by se malému něco stalo, kdyby měl zůstat s otcem u nich doma. Ani žádné zázemí pro dítě tam není. No hrůza. Beru to tak, že je to MOJE dítě a on ho prostě jen splodil. Jinak se nechoval hezky ani ke mně, teď v době těhotenství a to dítě chce prostě jen proto, že je jeho, ale vůbec si neuvědomuje, co to obnáší. Chodí mi výhružné sms, jak budu všeho litovat, jak si mám nachystat 60 000,– na soud, jak jsem piča a děvka. Ještě začínám mít strach, že si mě někde najde
kdyz bude chtit testy dna tak je musi zaplatit,ne?? ja teda na prvni mimco otce uvedeneho mela ale taky jsem mu ho nechtela davat.je hrozne nezodpovedny a to nebyl tak mlady. taky vyhrozoval a stejne nakonec nic neudelal.ja jsem kluka davala pouze jeho rodicum a do dnes to takhle funguje a to porad plati 1500kc a kluk ted bude mit 9 let.tak jsem rekla,ze mu necham zvednou alimenty a on,ze si zacne kluka brat.najednou bude mit strasnej zajem
jednou me doma napadl a ja volala hned na policii a tak ma zaznam a to muzu take pouzit.jinak vsechy esm si schovej,jak ti vyhrozuje at to muzes podle potreby pouzit.a klidne bych sla na policii,ze mi porad vyhrozuje a budes mit nejakej papir a treba da pokoj…me teda dal. drzim palce at vse dopadne dobre a neuvadej toho blba do rodneho listu,kdyz chce tak at si zaplati testy ale pochybuji ze bude davat treba 10000kc
drzim plalce