Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Laaja Zatím jsem manžela uvedla do obrazu jen tak letem světem, protože je opět na celý týden na služební cestě (tohle se stává většinou, když je manžel pryč), ale až přijede, řeknu mu to. Nechci po něm, aby to nějak řešil, jen aby věděl, co se tady odehrávalo.
Já mám takový pocit, že todle je prostě generační problém a nedá se nikdy vyřešit. Vždycky se obě strany více či méně na něčem neshodnou… Řešením oddělené bydlení nebo totálně se obrnit a manévry si nebrát osobně. Samozřejmě tchýni slušně upozornit, že prošlé jogurty u vás doma nikdy nepofrčí. Nic víc, nic míň. Úplně vidím svoji babičku
, jak se mi hrabe v mých dvaceti letech v tašce do školy ![]()
@Z.jev Myslíš, že by měl s ní promluvit spíš můj manžel? Nebude to brát, jako že jsem žalovala?
Hele s mojí tchýni jsem měla zpočátku šílené neshody, hádky, padaly hrozný slova, ale zklidnila se a teď vycházíme,. Respektuju ji ikdyž rad má pořád plnou pusu, todleto by bylo lepší takhle, támhleto zas takhle, tohle tak nedělej, ale zvykla jsem si, jedním uchem tam a druhým ven. Děti ji mají rádi a já to těch pár dní vždycky přežiju, když je na návštěvě. Jpogurt bych jí dala tedy sníst, když je ještě dobrý a s úsměvem odešla. Hele taky poslouchám tyhle rady pořád, ale upřímně, čim víc vždy přemýšlím, myslím, že nebudu jiná a budu doufat, že mě moje děti i s protějškem budou brát takovou jaká jsem. Tchýně taky poohla nebo občas pomůže a vděk za to nikdy nechtěla, což je jeden z mála lidí, samo když jsme se hádaly, vyčetla kde co, ale hádky jsou prostě takové. Já jí prostě někdy přikývnu jakože má pravdu, občas udělám podle ní, aby měla taky radost a je klid. Vycházíme a nežereme se.
Jo ale nutno podotknout, že u tchýně mám zastání spíše já než manžel, manželovi říká at chodí dřív z práce, víc pomáhá, ak toho se zase zastávám já
všude je něco.
@HATI Spíš jsem myslela, že byste u toho byli oba, ale manžel by měl hlavní slovo. Takhle pochopí, že si za tím stojíte oba, ale od syna to podle mě vezme líp
@Z.jev To bychom mohli zkusit. Ale je mi jasné, že bez pláče z maminčiny strany se to neobejde.
Pamatuji si 2 setkání se svojí skorotchýní. Nevěděla jsem, o čem si s ní mám povídat a tak ona stočila hovor na děti. Další z jejích vět byla „a kolik bys chtěla dětí?“ Já řekla určitě dvě, ale 3 je moje touha. A začalo kázání, jak ona udělala dobře, že si pořídila jen 1 dítě a jak je to v životě těžké..atd. Utnula jsem jí při nádechu na další přednášku a řekla jí, že to kolik budeme mít dětí v prvé řadě záleží na nás a pokud chce se mnou v dobrém vycházet, nepřeju si věty typu „to já bych a já za mlada“. Řekla jsem jí, že i já bych našla tunu připomínek k jejím cigaretám a pivečku, ale jestli na mě začne hledat mouchy, bude znát své vnoučata jen z fotek. Chvíli na mě mlčky koukala a pak řekla, že chce, aby jsme spolu vycházely, ale že chtěla jen poradit.
@HATI To každopádně, určitě bude dělat scénu a brečet, ale dohodněte se s manželem dopředu, že jí prostě neustoupíte
@klafina123 píše:
Pamatuji si 2 setkání se svojí skorotchýní. Nevěděla jsem, o čem si s ní mám povídat a tak ona stočila hovor na děti. Další z jejích vět byla „a kolik bys chtěla dětí?“ Já řekla určitě dvě, ale 3 je moje touha. A začalo kázání, jak ona udělala dobře, že si pořídila jen 1 dítě a jak je to v životě těžké..atd. Utnula jsem jí při nádechu na další přednášku a řekla jí, že to kolik budeme mít dětí v prvé řadě záleží na nás a pokud chce se mnou v dobrém vycházet, nepřeju si věty typu „to já bych a já za mlada“. Řekla jsem jí, že i já bych našla tunu připomínek k jejím cigaretám a pivečku, ale jestli na mě začne hledat mouchy, bude znát své vnoučata jen z fotek. Chvíli na mě mlčky koukala a pak řekla, že chce, aby jsme spolu vycházely, ale že chtěla jen poradit.
tý jo, to bych taky jednou chtěla dokázat ![]()
Holky, právě jsem našla v jídle, které mi tchýně přivezla pro moji tříletou dceru, protože je to zdravé a bio, kovovou sponu. Vím, že to tam asi nedala schválně, ale v tomhle okamžiku, kdy mi pořád něco vyčítá (mimojiné i stravu pro děti), mě to dorazilo. Jsem už asi opravdu zaujatá a alergická. Musím se krotit.
@HATI píše:
Ahoj,v poslední době mám časté neshody se svou tchýní. Moc se nám plete do života, ke všemu má připomínky, nelíbí se jí, jak vychovávám děti, jak pečuji, respektive špatně pečuji o manžela. Jsou to připomínky typu „Ne, že necháte tu holku spát samotnou v pokojíčku!“… Pořád mi naznačuje, jak její syn potřebuje víc lásky, péče a odpočinku. Naposled mi prohrabala odpadky, protože navrchu našla vyhozený prošlý jogurt a vyčetla mi, že ho vyhazuji, že ještě bude dobrý. Nejhorší je, že bych jí měla být zavázaná, protože když jsem musela být v nemocnici a ležet v těhotenství s druhým dítětem, tak nám často hlídala naší první dceru. Když už tento týden u mě pohár trpělivosti přetekl a řekla jsem, že si myslím, že svoje děti vychovávám dobře atd., tak tchýně začala brečet a pak mi manželova babička zavolala a řekla, že mi hodně pomohla, tak bych na ni nemusela být taková. Přitom jsem řekla jen svůj názor a slušně. Nechci tím trápit svého manžela, ale nemůžu už tchýni vystát. Asi jsem už zaujatá.
Jsem tchýně a tchýně hájím, pokud si myslím, že je to správné. Ale ta tvoje, to je tedy kousek. Kdyby mi prohléžela odpadky, tak to bych se fakt naštvala. To už je jako by otvírala dopisy. Tohle mi dělal děda a fakt jsem myslela, že mu tam podstrčím hov… A hlídala snad svoji vnučku a ne nějaké dítě z ulice. A pokud čeká vděk, tak to má blbej život. Co to je vděk, to jí máš snad při příchodu líbat ruce? Já ani slovoi vděk nepoužívám, jsem ráda, že spolu všichni vycházíme a máme se celkem rádi. Tchýně ať se zabaví nějakou jinou činností a nesleduje pořád tvoji rodinu. Asi má málo práce a žádnýho koníčka. Manželovi to řekni, než mu to překrouceně řekne ona.