Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
v poslední době mám časté neshody se svou tchýní. Moc se nám plete do života, ke všemu má připomínky, nelíbí se jí, jak vychovávám děti, jak pečuji, respektive špatně pečuji o manžela. Jsou to připomínky typu „Ne, že necháte tu holku spát samotnou v pokojíčku!“… Pořád mi naznačuje, jak její syn potřebuje víc lásky, péče a odpočinku. Naposled mi prohrabala odpadky, protože navrchu našla vyhozený prošlý jogurt a vyčetla mi, že ho vyhazuji, že ještě bude dobrý. Nejhorší je, že bych jí měla být zavázaná, protože když jsem musela být v nemocnici a ležet v těhotenství s druhým dítětem, tak nám často hlídala naší první dceru. Když už tento týden u mě pohár trpělivosti přetekl a řekla jsem, že si myslím, že svoje děti vychovávám dobře atd., tak tchýně začala brečet a pak mi manželova babička zavolala a řekla, že mi hodně pomohla, tak bych na ni nemusela být taková. Přitom jsem řekla jen svůj názor a slušně. Nechci tím trápit svého manžela, ale nemůžu už tchýni vystát. Asi jsem už zaujatá.
Snad ti pomáhala proto, že chtěla pomoct, a ne proto, aby si tě zavázala nebo získala tvůj vděk. Tohle uvažování fakt nechápu. Ona mi pomohla tak já se ted pose… z toho ![]()
Typicky priklad tchyne, tchyne uz holt lepsi nebudou a prevychovat se nenechaji. Za me je nejlepsi ignorace, co rekne, tak jednim uchem pustit dovnitr, druhym ven a delat si veci po svem. Ja uz posledne vybouchla, kdyz si zase tchyne prosazovala svou, sice diky tomu, ze stal manzel pri me, tak si i uvedomila, ze jeji chovani nebylo ok, ale zas ted chodi a furt rika, jak ji doma nechci a ze uz ma u nas zakazano i dychat.. Takze jedna jeji pisnicka skoncila a zacala zpivat druhou…
On vděk, slušnost a jakási úcta je jedna věc, ale nechat si kakat na hlavu druhá…
Resp. jakousi úctu a pravidla slušnosti by měla dodržovat i ona vůči Tobě, což myslím, že tu hranici dost přetáhla ve chvíli kdy se Ti např. začla hrabat v těch odpadcích
![]()
CO na to manžel?
To je jako bych četla o sobě. tchýně s tchánem se nám taky cpou úplně do všeho, po zdravotních komlikacích jsem druhé těhu odlěžela a taky mi už bylo několikrát předhozeno co všechno nemusela chuděrka udělat proto abych já se válela
Jako by si to člověk vybral dobrovolně. Taky si myslím že přeci pomáhala protože chtěla a ne protože bys měla být do smrti vděčná. Tak pevné nervy
![]()
@quinny Manžel tvrdí, že už jí několikrát říkal, ať se nám do všeho tolik neplete. Ale jinak mi připomíná, že to jeho mamka myslí dobře.
Hele, já mám to stejné. Pravidelně poslouchám nevyžádané rady, když se jimi neřídím, je zle. Po narození dvojčat až do jejich víc jak roku jsem poslouchala jak se o ně špatně starám, co vše dělám blbě a volala doktorům a radila se s nimi, a pak to volala mě. Napřed jsem byla vzteklá, pak mě to přešlo a ignorovala jsem ji, i když mě občas teda neskutečně vytočila. Sama nám nikdy nepomohla, ale má plnou hubu keců. Jo a svým příbuzným taky volala jak jsem zlá a oni pak volali mě, co se děje. ![]()
No a poslední týden už se mnou zase nemluví, k moji velké úlevě. Volala mi 14dní v kuse 2× denně a pořád rozmazávala jeden spor, co se vyskytl u nich v rodině. Po 14dnech mi ruply nervy a řekla ji co si o tom myslím a bylo zle ![]()
Kdybys byla nevděčná, tak ji hned napoprvé seřveš jak čokla.
Ale měla ses začít ohrazovat dřív, už si zvykla a cítí se. Babičce bych do telefonu odvětila, zda jí přijde normální, že se hrabe v odpadcích a zjišťuje, zda by prošlý jogurt ještě nešel jíst, zajímala by mě její odpověď, protože na to normální člověk může odpovědět jen šokovaným tichem… Řeš to hlavně s manželem, aby věděl, co se mezi vámi odehrává, měl by stát při tobě. Brečení ignoruj, to jsou jen vydírací manévry
@HATI on to každý vždycky myslí dobře, ale i „dobré“ rady se zají.. zkusit ignorovat, nechat vykecat? U mě to pomohlo.. prostě se tchán vykecal a já si udělala stejně po svém… Promluvila bych s manželem, možná ani netuší, co se mezi vámi odehrává ![]()
@Gladys Tak přesně to mi tak připadá s tím brečením. To už tady bylo víckrát.
Jojo, brečením manipuluje. To znám. U nás je to pravidelný scénář, kdy teda přímo nebrečí, ale naříkavě si stěžuje každému, kdo je to ochotný poslouchat. Dobré je, říkat tyhle věci manželovi. Ne ji pomlouvat a stěžovat si, ale oznamovat, co ti řekla, co udělala za šílenost apod. Ať je v obraze, až mu bude matinka brečet na rameni.
@HATI No jo, bohužel generace našich rodičů si myslí, že bez jejich rad svoje děti nevychováme. Asi zapomněli, že oni taky kdysi byli ve stejné situaci a taky si chtěli děti vychovat podle svého nejlepšího svědomí. Nemyslím si, že bys tchýni byla něčím povinována, když ti hlídala dítě. Zkus si s ní promluvit, třeba i s manželem, že jste jí opravdu moc vděční za pomoc, že pokud budeš potřebovat nějakou radu, určitě se na ní obrátíš, ale teď jste rodiče vy a chcete si svoje dítě vychovat podle sebe, tak jak to cítíte vy.
Nedělala bych hned scénu, ale prostě všechno v klidu probrat. Předtím si ale promluv taky s manželem, ať máš jistotu, že se za tebe postaví. Tchýně to taky pravděpodobně vezme líp od svého syna, než od pro ni cizí ženské ![]()