Nevděčná snacha

615
17.5.13 10:43

nevděčná snacha

Ahoj,

v poslední době mám časté neshody se svou tchýní. Moc se nám plete do života, ke všemu má připomínky, nelíbí se jí, jak vychovávám děti, jak pečuji, respektive špatně pečuji o manžela. Jsou to připomínky typu „Ne, že necháte tu holku spát samotnou v pokojíčku!“… Pořád mi naznačuje, jak její syn potřebuje víc lásky, péče a odpočinku. Naposled mi prohrabala odpadky, protože navrchu našla vyhozený prošlý jogurt a vyčetla mi, že ho vyhazuji, že ještě bude dobrý. Nejhorší je, že bych jí měla být zavázaná, protože když jsem musela být v nemocnici a ležet v těhotenství s druhým dítětem, tak nám často hlídala naší první dceru. Když už tento týden u mě pohár trpělivosti přetekl a řekla jsem, že si myslím, že svoje děti vychovávám dobře atd., tak tchýně začala brečet a pak mi manželova babička zavolala a řekla, že mi hodně pomohla, tak bych na ni nemusela být taková. Přitom jsem řekla jen svůj názor a slušně. Nechci tím trápit svého manžela, ale nemůžu už tchýni vystát. Asi jsem už zaujatá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
bondikova
17.5.13 10:51

Snad ti pomáhala proto, že chtěla pomoct, a ne proto, aby si tě zavázala nebo získala tvůj vděk. Tohle uvažování fakt nechápu. Ona mi pomohla tak já se ted pose… z toho :cert:

• Citovat
  • Upravit
7631
17.5.13 10:51

Na to je jediná odpověď: Odstěhovat se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14974
17.5.13 10:52

Typicky priklad tchyne, tchyne uz holt lepsi nebudou a prevychovat se nenechaji. Za me je nejlepsi ignorace, co rekne, tak jednim uchem pustit dovnitr, druhym ven a delat si veci po svem. Ja uz posledne vybouchla, kdyz si zase tchyne prosazovala svou, sice diky tomu, ze stal manzel pri me, tak si i uvedomila, ze jeji chovani nebylo ok, ale zas ted chodi a furt rika, jak ji doma nechci a ze uz ma u nas zakazano i dychat.. Takze jedna jeji pisnicka skoncila a zacala zpivat druhou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
17.5.13 10:52

On vděk, slušnost a jakási úcta je jedna věc, ale nechat si kakat na hlavu druhá…
Resp. jakousi úctu a pravidla slušnosti by měla dodržovat i ona vůči Tobě, což myslím, že tu hranici dost přetáhla ve chvíli kdy se Ti např. začla hrabat v těch odpadcích :poblion: :poblion:
CO na to manžel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
17.5.13 10:56

To je jako bych četla o sobě. tchýně s tchánem se nám taky cpou úplně do všeho, po zdravotních komlikacích jsem druhé těhu odlěžela a taky mi už bylo několikrát předhozeno co všechno nemusela chuděrka udělat proto abych já se válela :zed: Jako by si to člověk vybral dobrovolně. Taky si myslím že přeci pomáhala protože chtěla a ne protože bys měla být do smrti vděčná. Tak pevné nervy :) :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
615
17.5.13 10:57

@quinny Manžel tvrdí, že už jí několikrát říkal, ať se nám do všeho tolik neplete. Ale jinak mi připomíná, že to jeho mamka myslí dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
17.5.13 10:58

Hele, já mám to stejné. Pravidelně poslouchám nevyžádané rady, když se jimi neřídím, je zle. Po narození dvojčat až do jejich víc jak roku jsem poslouchala jak se o ně špatně starám, co vše dělám blbě a volala doktorům a radila se s nimi, a pak to volala mě. Napřed jsem byla vzteklá, pak mě to přešlo a ignorovala jsem ji, i když mě občas teda neskutečně vytočila. Sama nám nikdy nepomohla, ale má plnou hubu keců. Jo a svým příbuzným taky volala jak jsem zlá a oni pak volali mě, co se děje. :cert:
No a poslední týden už se mnou zase nemluví, k moji velké úlevě. Volala mi 14dní v kuse 2× denně a pořád rozmazávala jeden spor, co se vyskytl u nich v rodině. Po 14dnech mi ruply nervy a řekla ji co si o tom myslím a bylo zle :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
17.5.13 10:58

Kdybys byla nevděčná, tak ji hned napoprvé seřveš jak čokla.
Ale měla ses začít ohrazovat dřív, už si zvykla a cítí se. Babičce bych do telefonu odvětila, zda jí přijde normální, že se hrabe v odpadcích a zjišťuje, zda by prošlý jogurt ještě nešel jíst, zajímala by mě její odpověď, protože na to normální člověk může odpovědět jen šokovaným tichem… Řeš to hlavně s manželem, aby věděl, co se mezi vámi odehrává, měl by stát při tobě. Brečení ignoruj, to jsou jen vydírací manévry

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
615
17.5.13 10:59

@jerseym Přesně tak se cítím, že musím být do smrti vděčná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
17.5.13 11:00

@HATI on to každý vždycky myslí dobře, ale i „dobré“ rady se zají.. zkusit ignorovat, nechat vykecat? U mě to pomohlo.. prostě se tchán vykecal a já si udělala stejně po svém… Promluvila bych s manželem, možná ani netuší, co se mezi vámi odehrává :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
615
17.5.13 11:01

@Gladys Tak přesně to mi tak připadá s tím brečením. To už tady bylo víckrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22680
17.5.13 11:05

Být dobrou tchýní je taky umění :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
17.5.13 11:05

Jojo, brečením manipuluje. To znám. U nás je to pravidelný scénář, kdy teda přímo nebrečí, ale naříkavě si stěžuje každému, kdo je to ochotný poslouchat. Dobré je, říkat tyhle věci manželovi. Ne ji pomlouvat a stěžovat si, ale oznamovat, co ti řekla, co udělala za šílenost apod. Ať je v obraze, až mu bude matinka brečet na rameni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
17.5.13 11:07

@HATI No jo, bohužel generace našich rodičů si myslí, že bez jejich rad svoje děti nevychováme. Asi zapomněli, že oni taky kdysi byli ve stejné situaci a taky si chtěli děti vychovat podle svého nejlepšího svědomí. Nemyslím si, že bys tchýni byla něčím povinována, když ti hlídala dítě. Zkus si s ní promluvit, třeba i s manželem, že jste jí opravdu moc vděční za pomoc, že pokud budeš potřebovat nějakou radu, určitě se na ní obrátíš, ale teď jste rodiče vy a chcete si svoje dítě vychovat podle sebe, tak jak to cítíte vy.
Nedělala bych hned scénu, ale prostě všechno v klidu probrat. Předtím si ale promluv taky s manželem, ať máš jistotu, že se za tebe postaví. Tchýně to taky pravděpodobně vezme líp od svého syna, než od pro ni cizí ženské ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová