Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
vím, že toto téma je tu asi 1000× a kolikrát jsem si říkala, že nebudu začínat „nové“, ale dneska to na mě nějak dolehlo. Zřejmě doma máme náročné dítě… Otěhotněla jsem hned na první pokus, celé těhotenství bylo bez sebemenšího problému, porod byl indukovaný (přenášela jsem 10 dní) a trval od první tablety 17 hodin, ale nakonec šla malá přirozenou cestou. Už od porodnice je to velmi plačtivé miminko a dá se říct, že od té doby jsme se nezastavili. Po prvním týdnu jsme přišli na to, že přes den lze uspávat jen v zavinovačce a to na míči, ten kdo to toto zažil, tak ví, jaká je to makačka skotačit celý den na balónu. Asi po 14 dnech jsme pořídili Hacku, zde dítě vydrží a jak my říkáme „dělá, že spí“, tomu ale musí předcházet řádné uhopsání na balónu. Z těchto pracně navozených spánku nás ruší prdy (též máme od porodnice) a už jsme vyzkoušeli kde co - kapky (Baby Calm, Sab Simplex, Lefax), nahřívání, cvičení, probiotika (BioGaia i na předpis Colifant) - po těch probiotikách se to trochu zlepšilo, ale pořád jí ty prdy dávají strašně zabrat. Jediné, co pomůže je rourka, ale jsou dny, kdy bych fakt mouhla rourkovat pořád a stejně by jí to trápilo. Další věc je to, že dudlík nechce - vyzkoušeli jsme x druhů (i kytičku) a leda pendrek, vše plive. Cestování autem a kočárkem je naprostý horor. Jsme z Prahy a cesta za našima do Liberce je 100 km uřvaného vystoupení a je jedno, jestli jedu 80 nebo 150… Což o to, auto mi tak nevadí, ale ty procházky s kočárkem. To je peklo! Z 2 hodin je schopná bez 15ti minut to celé hystericky prořvat, už jsme koupili i houpací Inglesinu, takže z hysterického řevu je jenom řev. A už mě fakt nebaví poslouchat chytré rady, jestli nemá hlad, není jí vedro x zima, či že má počůranou plínku. O komentářích typu „chudinka“ ani nemluvím. Zkoušeli jsme i šátek (měla jsem doma instruktorku), ale asi jsem prostě dřevo a moc to nejde. Malá vydrží tak hodinu a to ještě vážu kolíbku v dvojtém kříži a když už navazuju popáté a dítě řve jako pominuté, tak mám chuť se jít zastřelit (pozn. vlastním legálně drženou zbraň, takže by bylo i čím). Zkoušela jsem vázat do vertikálu, ale malá je jak šídlo a já jí tam prostě do toho neumím dát - uvažuji o další lekci šátkování. Máme i ergonomické nosítko Beco, ale do toho mi přijde ještě moc malá (je jí 7 týdnu a už se do té novorozenecké vložky nevejde
, ale ono i s tím tak bez v tom prostě plave). A to jsem se tolik těšila na procházky a výlety. Co se týká spaní v noci, tak neexistuje, že by spala v postýlce, spí s náma v posteli, ale není to žádná selanka. V 20 máme kojení, tak 1× týdně se stane, že usne při něm, jinak musíme naskočit na míč a cca 20-30 minut hopsat, pak následuje Hacka (musí se houpat, jakmile se zastaví, máme tu řev), to jedeme tak do 22. Dítko vyndáme a buď ještě cca 1 - 2 hodiny spí a nebo se nakojí a většinou usne. Od cca 1 až 2 je schopná se budit každou hodinu, kroutěj jí prdy, šermuje rukama (další specialita, když ji svážeme napevno - pořídili jsme i Miracle Blanket, tak při těch prdech strašně protestuje a vzbudí se, bez zavázání jenom šermuje rukama a kope nohama, ale na 80 % se nevzbudí), kope nožičkama a já jenom čekám, až nastane fáze klidu a snažím se rychle usnout. Když je špatná noc, tak klidně ve 2 hodiny ráno hopsám na míči a pak houpu v Hacce, kojím a tak to máme až do rána. Podotýkám, že prospívá velmi dobře (300g / týden) a hlad skutečně nemá. Na vyřvávací metody nemám srdce a navíc se mi do ruky dostala kniha Koncept kontinua a to je vůbec konec. Všichni říkají, že to chce vydržet, ale mám dny, kdy to fakt nedávám… Děkuji všem, co dočetli až sem a budu moc ráda za jakoukoliv sdílnou odpověď.
Měla jsem taky uplakané dítě, ale teda v kočárku, šátku nebo autě byl klid ![]()
Je mi tě líto
A ještě víc za ty chytré rady okolí
![]()
Ještě mě napadl bílý šum , používáš?
Nene, ale zrovna před chvílí jsem se začetla do jiné diskuze a viděla to tam, takže už stahuju. Horší je, že už předem jsem k u někoho fungujícím postupům skeptická. Ale kdyby to aspoň trochu pomohlo, bylo by to parádní. Ano, chytré rady jsou opravdu povzbuzující a když mě ještě moje máma či tchýně vyloženě nutí jezdit s kočárem, tak to jsem pak total vyřízená.
Zkus si přečíst Karpovu metodu, k utišená musíš použít pěz zásad, mělo by to zabrat, pokud je budeš aplikovat správně, knížka se jmenuje Nejštastnější miminko v okolí, vřele doporučuju…
Tady je to ve stručnosti popsané http://i-vet.blog.cz/…inko-v-okoli… jinak Koncept kontinua jsem taky četla.
On ten Karp vychází z myšlenky, že miminkám chybí čtvrtý trimestr v děloze, tak se jej snaží tady těmato zásadama napodobit.
Karpovu metodu znám a máme to asi takto:
Podtrženo a sečteno, věřím, že to skutečně funguje, pokud jsou všechny tyhle zásady dodrženy, u nás díky prdům a dudáku to nelze. Balón funguje spolehlivě a Hacka též (nedej bože, abychom ale přestali). Nicméně, je to prostě kolotoč, kdy člověk nic neudělá a když se do toho přidá blbá noc, tak to je vůbec síla ![]()
ou jé…ještě zkus ten bílej šum, nahrát a pouštět furt dokola, nebo fén (na ššš jsem taky neměla sílu a moc mi to nešlo), nebo prázdnou stanici na rádiu.
zavinutí, zkus bez nožiček: z plíny si uděláš trojúhelník špičkou dolů, na to položíš dítě a oba boční cípy jakoby otočíš přes ručičky a necháš pod tělíčkem, vahou těla si je drží a nemůže si ty ruce uvolnit. já to musela používat, protože malá pak dostala ortézu na kyčle, tak sbohem zavinování.
k šátku - plně to chápu, taky jsem někdy šílela, že to nešlo. Já teda vázala normální jednoduchou kolíbku na bok a s pružným šátkem.
a k dudání bych prostě nabídla svůj prst, jestli došáhneš do té hacky.
jo a zkus kontaktovat nějakého homeopata a n bolest bříška řešit homeopatií, nám to dost pomohlo.
Veronis, měla jsem taky hodně uplakané miminko, i když aspoň kočárek celkem zabíral (plakal, no spíš řval, jen když jsem ho tam dala, ale celkem brzo tam usnul) a jedoucí auto víceméně taky (ale běda, když se zastavilo na červenou
), jinak to bylo hodně podobné jako u vás. Nepomáhalo snad nic (jen po BioGaia přestaly večerní pláče), musel z toho prostě vyrůst. Takže radu nemám, jen Ti chci projevit účast.
suik píše:
ou jé…ještě zkus ten bílej šum, nahrát a pouštět furt dokola, nebo fén (na ššš jsem taky neměla sílu a moc mi to nešlo), nebo prázdnou stanici na rádiu.zavinutí, zkus bez nožiček: z plíny si uděláš trojúhelník špičkou dolů, na to položíš dítě a oba boční cípy jakoby otočíš přes ručičky a necháš pod tělíčkem, vahou těla si je drží a nemůže si ty ruce uvolnit. já to musela používat, protože malá pak dostala ortézu na kyčle, tak sbohem zavinování.
k šátku - plně to chápu, taky jsem někdy šílela, že to nešlo. Já teda vázala normální jednoduchou kolíbku na bok a s pružným šátkem.
a k dudání bych prostě nabídla svůj prst, jestli došáhneš do té hacky.
Moc děkuji za tipy
- zavinout jenom ručičky jsme taky zkoušeli právě v té Miracle Blanket (taky si na těch pruzích látky leží) a když nemá prdy, tak je to úspěšné, ale jakmile je má, tak se doslova vzteká a pomůže ji jenom vysvobodit.
Už mám ten bílý šum stažený - zajímalo by mě, jak jste to praktikovali = jak nahlas pustit, jestli s každým usínáním nebo jen při večerním a jak dlouho?
S prstem neuspěju, do Hacky je to daleko - buď visí ze stropu nebo nám můj taťka udělal na to stojan, ale oboje je dost nedostupné. Navíc ona je schopná řvát i přes můj prst - vyzkoušeno z auta.
To už mě také napadlo jít do nějakých homeopatik ![]()
Herminka píše:
Veronis, měla jsem taky hodně uplakané miminko, i když aspoň kočárek celkem zabíral (plakal, no spíš řval, jen když jsem ho tam dala, ale celkem brzo tam usnul) a jedoucí auto víceméně taky (ale běda, když se zastavilo na červenou), jinak to bylo hodně podobné jako u vás. Nepomáhalo snad nic (jen po BioGaia přestaly večerní pláče), musel z toho prostě vyrůst. Takže radu nemám, jen Ti chci projevit účast.
Děkuji ![]()
Jsem ráda, že v tom nejsem sama ![]()
Úplně jsem se vrátila o 15 let zpět… ![]()
Nám pomáhalo mimino vysvléknout do pleny položit na naše nahé tělo břichem na břicho a plácat po zadku. Plácat celkem intenzivně a hlavně nepřestávat. Okolo čtvrtého měsíce se to zlepšilo.
peggy.sl píše: Úplně jsem se vrátila o 15 let zpět…
Nám pomáhalo mimino vysvléknout do pleny položit na naše nahé tělo břichem na břicho a plácat po zadku. Plácat celkem intenzivně a hlavně nepřestávat. Okolo čtvrtého měsíce se to zlepšilo.
![]()
Plácání po zadku nám pomáhá a nahřátí bříško o bříško zkusím, ale v poloze na břiše se po kratší době vzteká, tak uvidíme.
Já šum pouštím večer ještě teď, hlasitost dle potřeby, chce to asi vyzkoušet…
Karpa jsme praktikovali a ani jsem nevěděla, že se to tak jmenuje ![]()
Nám to zabíralo báječně. Akorát teda zavinování jen přes den, to neměla prdy. Večer jak odbyla osmá tak začal tanec. Takže vybalit z deky na ruku na tygříka, hoodně energicky houpat, nejdřív jsme s ní lítala po ložnici a když jsem už nemohla a byla unavená tak na posteli a houpala a houpala a u toho syčela a syčela jako magor
Huba mi málem upadla.
Ve třech měsících jako když utne a po prdech ani stopy a po řevu taky.
Fakt tě lituju, protože mě to dávalo zabrat a to měly obě děti prdíky jen večer. Od osmi, to se spustil řev, přesně do 23.00 a pak jako když mávneš a bylo ticho, dítě tuhý. Byli oba naprogramovaný úplně stejně. Akorát starší víc spal. Zuzka je děsný šídlo.