Nevím, jestli chci dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
28.3.24 16:57

Měla jsem to podobně, ale po porodu si na práci ani nevzpomenu. Aktuálně je pro mě nejdůležitější správný vývoj dítěte, což zahrnuje vztah s matkou a otcem, kojení a spánek. Předtím jsem si plánovala, jak co nejdřív půjdu zpět do práce, ale teď při představě, že ho hodím někomu na krk, jenom kvůli svému hloupému egu a zapříčiním tím nesprávný vývoj a strádání, mě fakt bere vztek. Z dnešního pohledu mi to připadá jako nesobečtější věc, kterou bych mohla udělat a nad kterou jsem kdy přemýšlela. Takže pokud to chceš prubnout a mít dítě, tak se ale ujisti, že na rodičovskou dovolenou půjde táta, když ty nebudeš chtít a nebo že jsi ochotná a schopná se omezit a vzdát práce.

Nejhorší scénář je, že s nim bude někdo cizí nebo vzdálený, to si radši pořiďte kočku. Separace malého dítěte může mít velké následky i do dospělosti a pěkně blbě se řeší, protože si to člověk nepamatuje. Ovlivňuje to do budoucna pracování s emocemi, vztahy, sebevědomí, vývoj mozku, a fyzické i mentální zdraví. Jak už tu někdo řekl, dítě potřebuje jednu hlavní pečující osobu, u které je v bezpečí, a která s nim je 90% času a hodně špatně snáší, když nemá tu bezpečnou osobu, protože si jej střídá x lidí.

Pokud ti je tohle všechno jedno, tak odpověď, jestli máš mít dítě si domyslíš. Může se stát, že hormony zapracují a na práci ani nevzpomeneš, ale kdyby ne, tak musí existovat záložní plán, který je pro dobro dítěte a nedělá z něj přítěž na ozdobu.

• Citovat
  • Upravit
114
29.3.24 00:57

Nečetla jsem diskuzi a za sebe říkám, jdi do toho. Neřeš nějakou touhu po dítěti, ta přijde během těhotenství a věř nebo ne, až se narodí a čím bude starší, tím víc nebudeš chápat, jak jsi bez něj mohla být. Ta láska je úžasná. A ty starosti k tomu patří, kazda/každý normalni to zvládl. Ve svém věku je nejvyšší čas, není na co čekat. Z biologického hlediska je to dáno, ať si v dnešní době říká, kdo chce, co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
2.4.24 15:19
@Anonymní píše: Více

Ať je to ve světě s délkou mateřské jak chce, dítě minimálně do roku vnímá sebe a matku jako jednu osobu.
(Resp. Sebe a trvale pečující osobu.)
Pokud bude s dítětem pokaždé někdo jiný… :nevim: :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.4.24 12:19

Tak se po pár dnech ozývám, po zvážení všech pro a proti jsme se s partnerem rozhodli že do toho půjdeme. Nebudeme ta tradiční rodina, kde matka zůstává doma, ale uděláme si to hezké po svém.
Ten měsíc je asi opravdu málo, nicméně více než 3 měsíce doma nebudu. V práci jsem to řešila se staršími partnery firmy a nebyli z toho nějak nadšení, ale chápou mou situaci. Možná nebudu perfektní matka, ale budu to dítě milovat a to je hlavní. Vám všem moc děkuji za názory. Už se začínáme snažit… :srdce:

(ps: zapoměla jsem dát anonymně ale to už je asi jedno :P )

Zakladatelka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.24 13:55
@BarcaPrasil píše: Více

Taky uvidíš, jestli to vůbec půjde :nevim:
A jestli půjde vrátit se hned do práce.
Moje kamarádka měla taky tuhle představu, je navíc živitelka rodiny a teď ve třech měsících dítěte je v pěkné prekérce, protože samozřejmě odejít od dítěte není reálný kvůli kojení, pracovat může jen z domova a ještě omezeně.
Takže zvaž i tuhle možnost, že to prostě takhle udělat nepůjde.

• Citovat
  • Upravit
3.4.24 14:02

Tohle všechno jsme řešili, ve světě to taky tak funguje, že se matka po porodu vrací do práce a 3 měsíce by jim mohli připadat ještě jako luxus. V případě že bych chtěla zůstat doma, tak bychom finančně vyšli naprosto bez problému. Pro svou práci se ale dřu celý život, jsem na dobré cestě stát se partnerkou firmy a vážně se toho nechci vzdát. Ten problém s otěhotněním po 30 tu ale samozřejmě je, v případě že by to nešlo přirozeně tak to budu řešit, ale snad to bude ok :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
3.4.24 14:03

Je ti 34 a uplne moc z tebe tu touhu po diteti nevidim. Predstava, ze budes jeden mesic doma, je uplne nerealisticka. Nechapu, kde jsi na ni prisla, i ve statech s mnohem kratsi materskou zeny rozhodne zustavaji doma dyl. Vzdyt si vezmi, ze bys ani nebyla na konci sestinedeli. Mela jsem zcela bezproblemovy porod bez zraneni a presto telo bylo unaveny, dite v noci nespalo, jeste furt jsem krvacela. To jako posupajdis do prace s tema tlustyma vlozkama? A dite predpokladam rovnou dostane flasku? Rekni mi, proc by sis to dite porizovala? Kvuli mamce? Tlaku spolecnosti, ze „tak to je spravne“?

Jako klidne si ho porid, ale cekej, ze hodne narazis ve svych predstavach. Dite proste od normalni milujici rodiny vyzaduje urcite obeti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
3.4.24 14:05

Ted jsem docetla. Bez ironie preji, at se zadari. A doufam, ze budete ve vasem modelu vsichni spokojeny. Pokud mas tak super pozici, verim, ze chuva a HO nebude problem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.4.24 14:17
@Zmatka píše: Více

Nejsem nějaký fanatik do dětí to je pravda, ale za mě by středem vesmíru pro ženu nemělo být jen dítě ale kombinace všeho partnera, zábavy, dítěte, přátel,…

Rozhodně dítě nechci kvůli tlaku společnosti, to byl spíš takový impuls o tom přemýšlet.

A uznávám ten měsíc co jsem si představovala byl fakt krátký, na druhou stranu mám kamarádku co šla už týden po porodu do práce (má 2 děti a u každého stejně). To je ale fakt extrém a ty 3 měsíce mi tak přijdou jako ideál.

(Rozhodně neodsuzuji ženy jejiž středem vesmíru je dítě a odevzdají mu celý život, ale já taková nejsem)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.4.24 14:18

A už jsem odepsala :mrgreen: no to je jedno, moc děkuji :srdce: :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
3.4.24 14:30

Hele, mam profesi, kterou muzu delat z domova a i chci. Sama na sebe, zcela podle svych podminek, diky uzasnemu muzi - jsem v podstate z pracovniho procesu nikdy nevystoupila. Spis ho teda hodne omezila s ohledem na vek deti.

Ale reaguji na ten stred vesmiru. U milujici mamy bude vzdycky dite stredem vesmiru. Proste vzdycky. Pokud jsou zajistene jejich potreby, tak nemam problem dat dite tatinkovi a delat si svoje. To ale znamenalo, ze v pul roce ditete jsem mela max. dve-tri hodiny, pak jsem proste musela nakojit a mimco potrebovalo maminku. Postupne se to prodluzovalo. Ted ve trech letech klidne zmizim na cely den. No, uvidis sama. Cloveka ten maly uzlicek v naruci hodne zmeni a najednou uz to nejsi ty, ktera si vse organizuje, ale jste tam na to dva.

A to jeste predpokladejme, ze dite je slunickove a pohodove. Jakoze spousta deti neni a klidne prorvou x hodin denne, nespi, maji koliky, nemoci atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.4.24 23:35

Ano, to s tím středem vesmíru vyznělo špatně, to uznávám. Ale nemyslím si že by se matka musela na několik let vzdát kariéry, přátel,… jen kvůli miminku. Mluvím z role někoho kdo dítě nikdy nezažil, mám sice 2 sourozence, ale o 10 a 12 let starší a tak jsem s miminkem nikdy nežila. Možná jsem v tom moc velká idealistka. Doufám však že se mi vše s pomocí partnera, který má možnost práce z domu, podaří zvládnout. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
179
10.4.24 21:39

@mado Takhle to ale nebylo vůbec myšlený. Jde o to, že všechno si samozřejmě jde přizpůsobit tomu, jak to dané rodině vyhovuje. Nikdo neříká, že člověk nutně ve všem musí žít jako za starých časů. Ale taky není nutný, aby dítě bylo každou minutu pouze s matkou. Ono je nakonec důležitější, jak kvalitní ten čas, co mají pohromadě, je. Možná lepší kratší čas, ale dobře strávený, než celý den, který bude stát za prd. Kvantita obvykle není tak důležitá, jako kvalita. ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.24 21:50

Nebo zapracuji hormony a bude se ti zdat i rok doma malo.
Prvni mesic jsem akorat tak brecela, spise dva, s kazdym ditetem jsme byli v nemocnici skoro dva tydny kvuli zloutence, kojila jsem po hodine 3 tydny nonstop ve dne v noci. V noci po kazdem druhem kojeni se obe deti pokakaly atd, takze si nedovedu predstavit jit ani omylem po mesici do prace a dat ho na hlidani, byla jsem rada, ze si muzu lehnout. Moc si to malujes. Tak od 6 mesicu nejdriv. Ja chtela byt doma max rok, byla jsem rok a pul a pak jsem se vzpamatovavala jeste 6 dalsich mesicu z toho, ze jsem uz musela do prace (zahranici).

Takze si to zkus predstavit tak nejak realne vcetne kojeni/nekojeni, zloutenky, moznych komplikaci atd, ze dite bude treba nonstop brecet a chtit se nosit atd, aby sis uvedomila, zda do toho vubec chces jit.

Kolegyne dobrovolne deti nema, chce mit s manzelem klid (no mne je neprijemna a na muj vkus drsna, ani si ji s detmi nedovedu predstavit).

• Citovat
  • Upravit
85379
10.4.24 21:56

Ve Svycarsku a Francii a asi i jinde se chodi do prace ve 4 mesicich veku ditete, dite je v jeslickach. Ses si jista, ze sezenes hlidani v CR? V Nemecku, kde bydlim, se chodi bezne od roka do prace, jde to ale nekdy i od 4 mesicu, je to ale spise vyjimka. Ovsem na rodicaku muze byt chlap, to neni takovy problem. V CR nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí