Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Od tak malého dítěte bych šla do práce jen, kdybych ho mohla mít s sebou, takže asistent pedagoga do MŠ ano.
Otázkou je, jestli by Tě tak malý plat vytrhl a vytvořil finanční rezervy, souběžně s rodičákem je to určitě víc, ale co potom ![]()
Nevidím nic špatného mít ve školce své dítě, zvlášť tak malinké. Jedna učitelka v MŠ šla na RD za svou duševně nemocnou dceru, ve dvou letech dítěte se ale chtěla/musela do práce vrátit, první rok ji také měla ve třídě u sebe, až další rok dala vnučku do jiné třídy.
Mám stejně starou dceru, je společenská, navíc má starší sourozence, toto by od září v pohodě zvládla. Akorát je astmatička, alergička, od podzimu do jara nemocná pořád, v červnu jde na zákrok..Takže já bych nemohla jít z tohoto důvodu.
@Anonymní píše:
Holky ja nevím..už mě z toho bolí i žaludek.. nevím jak se rozhodnout..
![]()
Mám možnost jít do práce od září jako asistent pedagoga do MŠ na 1/2 úvazek, kde bych mohla mít i svou dceru..
nevím jestli do toho jít nebo ne..
Na jednu stranu mě to láká.. ano jsem už 6 let doma (starší syn pujde v září do školy), finanční rezervy už máme skoro vyčerpané.. doma mě už to přiznám se leze na mozek..
Na druhou stranu si říkám, jednou jsme si děti pořidili, tak proč ji budu cpát do školky.. když mě potřebuje nějak bychom to finančně ten rok ještě zvládli..
Na druhou stranu, tato možnost se nemusí opakovat, ale zase na druhou stranu pak za rok může přít lepší… to nikdo neví..
Dcera byla vždycky společenská, chtěla za dětma.. je teď ale měsíc po očkovani uplně jina, pořád mi visí na noze..
Mam kamaradku, která dala dceru do školky ve 2 letech a 3 měsících a zvládla to skvěle, a druhá dala dceru ve 4 letech, a měsíc ta probrečela..
Pořád si říkám budu tam s ní, na druhou stranu budu tam mít i hendipované dítě a to bude potřebovat moji pozornost..
Nevím..
Díky
Já takhle chodím pomáhat do soukromé školky (krom toho, že pracuju z domova, ve svém oboru), kde jsou děti od dvou tak do pěti, je to jedna třída, chodím se synem- on si normálně hraje s dětma, jinak bych ho do školky nedala, je to velký mamánek, takhle to je pro něj nejlepší- že je s dětma a já jsme to vždycky chtěla dělat, takže si to takhle vyzkouším
Malej je nadšenej, děti miluje, ale beze mě by nikde nevydržel
Holčičce jen teď 2r4m a nebo bude v září?- to je podstatná informace! Já byhc do toho šla, však to nemusíš dělat na pořád, za rok může být jiná práce třeba ![]()
Kdybys měla jít do práce na celý úvazek, tak bych mi to přišlo brzo. Ale jestli je to půl úvazku, tak to je v pohodě. To je tak na to, aby člověk získal nové podněty a osvěžil mozek.
Ale pokud jdeš dělat asistentku pedagoga, tak tady může být jiný problém. Práce s dětmi je super, ale taky to dost vysává energii a může se stát, že už ti moc nezbyde na vlastní. Ale záleží také na tvé osobnosti. Někoho práce s dětmi naopak nabíjí.
@unuděná píše: Česká republika je v tomto hodně benevolentní. Ve většině zemí (i evropských) chodí ženy zpět do práce po 3-6ti měsících od porodu. Děti jdou do jeslí. A nemyslím, že třeba celá populace Irska je tím poznamenanáZase se z těch dětí nemůžeme zbláznit
@Judithkaj Tak ono je to hezké, že máme tuto možnost, ale nemělo by to být bráno jako samozřejmost, že žena musí být alespoň do 3let věku dítěte na zadku doma. K dispozici 24/7. A na manželovi veškerá tíha finančního zabezpečení. Já jsem za dlouhou rodičovskou vděčná, ale v životě by mě nenapadlo odsuzovat maminky, co jdou brzy do práce, speciálně na částečný úvazek. Naopak jim závidím - tu možnost si taky odfrknout od toho dětského stereotypu. Myslím, že pokud je žena spokojená v práci, bude zároveň spokojenější v době, kdy bude s dítětem doma
A o tom to je.
Mám to podobně, syn říjnu 2,5 roku, od září nabídka práce na poloviční úvazek. Bohužel ji kvůli financím musím vzít, i když mám rodičák ještě rok. Malý půjde do soukromé školky, hlídání nemám. Mám z toho hrozný strach, bojí se dětí, nevydrží s nikým jiným, než se mnou.
Při tom srovnávání se zahraničím si ještě musíte uvědomit, že mají jinak nastavené platební podmínky, daně a přídavky na děti, většinou matky pracují na částečný úvazek od útlého věku dítěte, ale žádná NEMUSÍ pracovat na směny od nevidím do nevidím ještě v mladším školním věku dítěte.
Taky instituce starající se o děti jsou jinak stavěné než zkostnatělé české jesle(ty, co ještě zbyly) a školky. Už i to blbé Slovensko je dál. Moje příbuzná léta dělá ředitelku MŠ ve státní školce na Slovensku, kde jsou dávno zvyklí přijímat dvouleté děti, mají pro ně třídy s menším počtem dětí, chůvami, tolerují pleny na spaní případně na ven. Jesle v zahraničí respektují individuální režim spánku a stravu dítěte. Kde to tady v ČR najdete?
Ve státním zařízení těžko. Myslím, že pro náš systém je zatím lepší, to co tady je. Já bych tak brzy dítě do nějakého zařízení dát nechtěla, nějak souhlasím s tím, že do tří let má být rodina jediným výchovným prostředím. Ale samozřejmě uvítám, když bude mít každý možnost vybrat si a udělat to jinak, se vším komfortem kolem toho.
Taky kolikrát chudák předškolák musí ve školce hodinu ležet a dělat že spí, aby si učitelky mohly dát kafe a od dětí si odpočinout. V zahraničí mají už od čtyř let školu, která je formálně povinná, ale tolerují volnější docházku, děti, které nechtějí, nemusí na odpolední vyučování. Dávat spát po obědě čtyřleťáka by tam nikoho ani nenapadlo.
Děti jsou více venku, i ty, co chodí do školy, tráví přestávky a volné hodiny venku s dozorem.
A mnoho dalších věcí by se našlo. Ono to nejde srovnat jednou poznámkou, že v zahraničí to mají jinak, tak abychom se z těch dětí tady „nezbláznili“.
@Jana206 Tak já nemůžu soudit, jak vypadají a fungují státní jesle v ČR, protože s dětmi jsem taky doma, ale syn chodil do miniškolky, kde berou děti od těch 2 let a většina tam pleny měla, bylo jich ve třídě asi 8 a dvě učitelky, jídlo jsme nosili z domova a přikládali i nějaký denní režim, který naše dítě má
Já ho tam dávala, protože to potřeboval ze sociálního hlediska, ale kdybych musela do práce, nebudu mít žádné výčitky.
Ale jistě, školství je to asi na jiné úrovni, než třeba v Británii, ale reagovala jsem hlavně na fakt, že se tu v dnešní době kouká skrz prsty na ženy, které jdou do práce dřív než ve 3 letech dítěte. Což je podle mě špatně.
@unuděná Jenže ne každý, kdo potřebuje do práce, si takovou soukromou miniškoličku může dovolit, když za ni položí půlku nebo celou výplatu. Jako ano, třeba dvakrát týdně na pár hodin ze sociálního hlediska pro zpestření dobrý, ale i tady se kolikrát dočteš v diskuzích, že na to rodiny prostě nemají.
Taky souhlasím, že je špatně dívat se skrz prsty na ženy, které s malým dítětem pracují, ale myslím si, že v tomto směru se společnost trochu posouvá k lepšímu, hodně matek není na to, aby byly léta s dětmi doma nebo prostě mají vysokou hypotéku, kterou je potřeba splatit. Ale ten komfort za rozumnou cenu, který by si zasloužilo malé dítě, které musí do nějaké instituce, tady prostě zatím nenajdou.
U nás jedny státní jesle jsou, součástí komplexu školky a školy. Dřív provozovaly hlídací službu, když třeba mamka na RD potřebovala k lékaři a neměl kdo hlídat, den předem tam zavolala, že dítě přivede, objednala mu tam stravu a dítě tam šlo třeba na tři hodiny. TAk ho tam třeba mohla dávat jednou týdně na zvykačku. Dnes už na to nejsou kapacity, jesle jsou plné..Syn tam párkrát na hlídání byl a musím říct, že tam to ještě šlo, k ničemu dítě nenutili, bylo tam hodně tet. I teď si všímám, že ven s dětmi chodí postupně, jak se kdo stihne vypravit, větší dřív, menší později. Pořád si ale myslím, že to není úplně ono, co by tyto děti potřebovaly.
Ja bych sla, je to na 4h, kdyz to nepujde, skoncit preci muzes.
Rozhodovala jsem se v unoru, stejna prace i vek ditete
sla jsem do toho, jsem casto na OCR protoze mala taha ze skolky kde co, ale i tech par tisic nam hodne pomaha, uz jsme nevychazeli. A dostala jsem se mezi lidi a hlavne jsem pripravena od zari na normalni praci, uz se navratu tolik nebojim ????jdi do toho ![]()
Šla jsem zpět do práce ve 2 letech a 3 měsících mladšího, na půl úvazku. Chodím na 3 dny v týdnu. Ale hlídá tatínek a děda, kdybych ho měla dát do školky, tak bych tak bych tak brzy nedala. Půjde od září, v necelých 3 letech. I tak jsem zvědavá, jak to bude dávat. Ale pokud bude s tebou, možná to bude v pohodě. Já ale za sebe říkám, že by mě z práce mezi dětma hrklo a jsem ráda, že si od nich v těch 3 dnech trochu odpočinu
. Práce mám hodně, ale oproti tomu, co je doma, je to ráj ![]()