Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Určitě ne ted a ani v dohledné době.
Mas dvě malinký děti, nevis jak to dal bude ve školce, skole …
Rekonstukce, problémy ve vztahu a dvě batolata, s tímhle scenarem bych do třetího mimina fakt nesla.
Ale samozrjme je to na vás, co vaše rodina zvládne posoudis nejlíp jen ty a manžel …
Mám dvě děti rok a druhé dva roky a upřímně, ještě bych si jedno uměla přestavitelné a byla bych za něj ráda, cítím vnitřně, že nejsme úplně kompletní, ALE ne, rozum už mi říká, že ne, dvě děti jsou akorát ikdyby si zůstala sama, a to mi věř, že vím o čem mluvím. Dvě děti jsou akorát.
Dokázala by ses jednou věnovat všem třem dětem stejně? Dělat úkoly se třemi dětmi? Financovat kroužky třem dětem, tábory, školní výlety? Do toho všeho makat v práci i na baráku? Já třeba vím, že já ne a proto jsem se rozhodla takhle.
My jsme vždycky plánovali tři děti, manžel by se nebránil ani čtyřem
ale to už je zase pro mě úplně mimo. První dvě máme také po roce. Snažit se o další miminko jsme se začali, když klukům bylo 5 a 4 roky. V jejich 6 a 5 letech se narodilo a musím říct, že ten věkový odskok už je opravdu velký. Teď zpětně bych ho chtěla mít alespoň o rok dříve, ale zase na druhou stranu už je můžu nechat chvíli bez dozoru, se vším pomůžou. Už jsou prostě rozumný ![]()
Finančně jsme nepocítili nějaký výrazný rozdíl (zatím) a to už nám teď druhé dítko půjde do školy. Do toho mají obě děti kroužky. Jezdíme po výletech. Čím jsou starší, tím je to dražší. Ono se to nezdá, ale všechny ty zábavná centra pro děti stojí dost. Kino, bazén, zoo, herny,…všude necháme minimálně litr jen za dvě děti. Až doroste i třetí, bude to masakr ![]()
Nešla bych do toho. Není to potřeba. Přibudou akorát starosti. A chlap bude ještě větší nervák, krize rozhodně nebyla poslední a Ty toho budeš mít na krku mnohem víc. Užívejte pěkného života, máte se o co starat.
@Janča6 píše:
Za sebe muzu rict, ze ani s tretim ditetem nepresel pocit neuplnosti. Presel az se ctvrtym. Mame 4 holky (18 mesicu, 4 a 3/4 roku, 6 a 8 let). Ohledne financi si musite sami ujasnit, jak to zvladnete.
Tohle nikdy nedávej číst těm třem starším.
Toto myšlení je strašné, je to absolutně neuctivé k životu těch prvních tří.
@Cimada píše:
Asi jsem to spatne napsala. Proste jsem mela touhu po dalsim diteti. Ne, ze bych citila, ze s temi 3 nema zivot smysl.
@Cimada píše:
Já vůbec nechápu, proč by to mělo byt neuctive. To snad dojde kazdemu, kdo má mladšího sourozence, ze rodiče kromě nej nejspíš chtěli další dítě. Zas není potřeba budovat v každém takový pocit výjimečnosti, ze by tuto informaci nezvládl.
@Cimada píše:
Myslím, že to @Janča6 napsala úplně normálně
Jsem nejstarší, mám mladšího sourozence, mamka si vždycky přála ještě třetí dítě, ale neměla ho. Nevidím na tom nic neuctivého, spíš je mi to za ní líto ![]()
Ženy díky. Je samozřejmostí že třetí bysme si nepořídili teď hned. Je to otázka třeba snazeni se za půl roku/rok. Upřímně kdyby manzel nepřišel stím že chce ještě jedno (protože mi jednou řekl že prostě dvě strop), tak jsem byla smířená se dvěmi. Teď nadtim pořád dumam, přemýšlím. Jestli třetí, tak než půjdu do práce, rodicak mám do necelých třech let mladší dcery (rijen2023). Jakmile se rozjezdu v práci, děti nastoupi do školy, tak by to bylo extrémně finančně i časově náročné. Nemůžu vykonávat svou práci v těhotenství, a nebo být na rodicaku a dvě děti v zs. To bysme prostě finančně nedali. Nejlíp abych nastoupila do práce a první dítě do školy, abysme to finančně neměli na drc. Ale já druhou stranu kdyz vidím reakci manžela když se holka začne jen vztekat… Tak to moc nedává. Já už jsem za celý den vztekani a revu zvyklá, ovšem on přijede unavený z práce a má toho plný zuby. Jen ve mě pořád hlodá ten červík..byl by ten třetí kluk? ![]()
A pro zakladatelku - na vašem místě bych nejprve dořešila to, co potřebujete dořešit (rekonstrukce, zuby) a pokud i pak budete oba s partnerem chtít další miminko, tak to určitě zkuste ![]()
Ono je z krátkodobého hlediska opravdu moc dobré být „rozumný“, ale existuje i hledisko dlouhodobé. Když se ptali lidí před smrtí, čeho v životě nejvíc litují, tak to, že neměli další dítě, uvedlo mnoho z nich. Ono ta touha občas prostě nezmizí a když už je pak pozdě na její naplnění, tak zůstane jen lítost a bolest…
@Anonymní píše: Ženy díky. Je samozřejmostí že třetí bysme si nepořídili teď hned. Je to otázka třeba snazeni se za půl roku/rok. Upřímně kdyby manzel nepřišel stím že chce ještě jedno (protože mi jednou řekl že prostě dvě strop), tak jsem byla smířená se dvěmi. Teď nadtim pořád dumam, přemýšlím. Jestli třetí, tak než půjdu do práce, rodicak mám do necelých třech let mladší dcery (rijen2023). Jakmile se rozjezdu v práci, děti nastoupi do školy, tak by to bylo extrémně finančně i časově náročné. Nemůžu vykonávat svou práci v těhotenství, a nebo být na rodicaku a dvě děti v zs. To bysme prostě finančně nedali. Nejlíp abych nastoupila do práce a první dítě do školy, abysme to finančně neměli na drc. Ale já druhou stranu kdyz vidím reakci manžela když se holka začne jen vztekat… Tak to moc nedává. Já už jsem za celý den vztekani a revu zvyklá, ovšem on přijede unavený z práce a má toho plný zuby. Jen ve mě pořád hlodá ten červík..byl by ten třetí kluk?
Ahá, takže v tom je skrytá touha po synovi… Jojo, tohle lidi žene plodit dál a dál, i když si to třeba ani nepřiznají. Za mě bych do toho nešla. Od velké krize jste doslova chvilku, je taky možné, že byste se další dcerou ocitli v solidní propasti.
@Anonymní píše: Ženy díky. Je samozřejmostí že třetí bysme si nepořídili teď hned. Je to otázka třeba snazeni se za půl roku/rok. Upřímně kdyby manzel nepřišel stím že chce ještě jedno (protože mi jednou řekl že prostě dvě strop), tak jsem byla smířená se dvěmi. Teď nadtim pořád dumam, přemýšlím. Jestli třetí, tak než půjdu do práce, rodicak mám do necelých třech let mladší dcery (rijen2023). Jakmile se rozjezdu v práci, děti nastoupi do školy, tak by to bylo extrémně finančně i časově náročné. Nemůžu vykonávat svou práci v těhotenství, a nebo být na rodicaku a dvě děti v zs. To bysme prostě finančně nedali. Nejlíp abych nastoupila do práce a první dítě do školy, abysme to finančně neměli na drc. Ale já druhou stranu kdyz vidím reakci manžela když se holka začne jen vztekat… Tak to moc nedává. Já už jsem za celý den vztekani a revu zvyklá, ovšem on přijede unavený z práce a má toho plný zuby. Jen ve mě pořád hlodá ten červík..byl by ten třetí kluk?
Tak to bych do dalsiho ditete nesla. Muj manzel ma s detmi svatou trpelivost. 4,5leta ma silene vztekaci obdobi, 18mesicni uz si taky pekne zacina prosazovat svuj nazor, navic vsude leze, 8leta je smutna, ze jsme se odstehovali, takze ztratila kontakt se svoji skolni laskou, do toho bezne kazdodenni hadky o totalni kraviny. 6leta je nejklidnejsi, ale taky umi zazlobit. Snazim se je krotit, protoze manzel pracuje na HO. Ale stejne se mi zdaleka nedari vzdycky. Verim, ze jiny chlap by uz davno totalne vypenil. Manzel ale jen vyjimecne.
No a dalsi dite fakt nemusi byt kluk. Mate sanci 50 : 50. Jak uz jsem psala, my mame 4 holky. Ale nam neslo o kluka, chteli jsme dite. Kdyby manzel rekl, ze chce kluka, tak bych do 4. ditete nesla.
@Janča6 píše:
Tak to bych do dalsiho ditete nesla. Muj manzel ma s detmi svatou trpelivost. 4,5leta ma silene vztekaci obdobi, 18mesicni uz si taky pekne zacina prosazovat svuj nazor, navic vsude leze, 8leta je smutna, ze jsme se odstehovali, takze ztratila kontakt se svoji skolni laskou, do toho bezne kazdodenni hadky o totalni kraviny. 6leta je nejklidnejsi, ale taky umi zazlobit. Snazim se je krotit, protoze manzel pracuje na HO. Ale stejne se mi zdaleka nedari vzdycky. Verim, ze jiny chlap by uz davno totalne vypenil. Manzel ale jen vyjimecne.No a dalsi dite fakt nemusi byt kluk. Mate sanci 50 : 50. Jak uz jsem psala, my mame 4 holky. Ale nam neslo o kluka, chteli jsme dite. Kdyby manzel rekl, ze chce kluka, tak bych do 4. ditete nesla.
Asi jsem to špatně napsala. Manžel sám řekl že když bude třetí holka tak holt bude.
jasné že to je půl na půl. Svým způsobem jsem si asi oddychla že už teď je to takový volnější, zej šou holky (hlavně ta starší) uz trošku rozumnější.. ne mimino co všechno strká do pusy. Achjo, asi bych potřebovala už do práce
jen ke holky mrzí že jsem si neužila takový to těšení na druhatko. Byla prostě omylem.. ![]()
@Christin92 píše:
Prosím o pomoc s kvalifikační prostřednictvím vyplnění dotazníku! Týká se mateřství a trhu práce.Dotazník je určen všem maminkám a zabere maximálně 5 minut!
Moc děkuji!
https://forms.office.com/…nsePage.aspx?…
tak hele, zas to nepřeháněj, není nutné zaspamovat všechny diskuse
![]()
@stinga
Nemám tušení, jak tento portál, co se zveřejňování příspěvku týče, funguje, asi dobře, když víte, kam jsem dotazník rozmístila. 🤷♀️ Spam vznikne až následnou diskuzí. 🙈
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.