Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojte poradte, mame dokrmovat odpoledne a na noc 2× denne.dokrmujeme tak dlouho a mala je spokojena kdy dostane nutrilon.Jenomze tedka uz asi tak 4 vzdycky tak o pul 12-12 kolem obeda se zacne vztekat.Kdyz ji dam prso v tomto pripade obe tak je beztak nespokojena.Dneska jsem to nevydrzela a dala jsem ji jeste po kojeni flasku a najednou klid a mame spokojene miminko.jenomze pokud to takto budu delat porad tak bude akorat pribirat protoze ona si vytahne jeste s flasky 180.Tak mi poradte co mam delat.premyslim ze ji budu davat akorat Nutrilon a bude klid.Ale zas jak to mam udelat aby se mi netvrdla prsa.Jeste dovetek:kdyz ji dam 90pouze tak mam tady beztak rev a vubec i tim nepomuzu.
Ahoj,
je několik možností: máte špatnou techniku kojení, takže malá se od tebe nenapije dost a má hlad. Nebo toho vypije málo,protože je líná a z flašky to teče lépe. Nebo máš mléka teď zrovna méně a ona potřebuje víc, mléko se za pár dní vytvoří. Nevím, jak je to s tím slabým mlékem, které málo zasytí.
Můžeš zkusit ještě pár dní vydržet, jestli se udělá víc mléka (ale ty asi nemáš pocit, že ho máš málo).
Nevím kolik je malé a jak moc chceš kojit, ale spokojené dítě je asi nejdůležitější.
Takže pokud to není proti tvým zá:,–(ám a myslíš, že už jsi se snažila dost, tak kojení omezuj a přejděte na UM.
To je můj názor, držím palce,
Halka
spatnou techniku si nemyslim.Protoze ze zacatku to bylo v pohode zacalo se to lomit okolo 5-6tydne tedka bude mit 3mesice.Ona pravdou je ze je velka ma 62cm a 5650g
ona pri narozeni vazila 4620g.Me totiz ty 4dny prijdou hodne.Me samo prijde ze ho mam mene a mene.rano kdyz se probudi tak je vse v pohode.Ale zacne se to lamat okolo te pul 12.tak nevim.
A proč jsi vůbec začala přikrmovat?
A jak často kojíš? Tak to zkus třeba každé dvě hodiny. Ve třech měsícech je růstový spurt, kdy potřebují více mléka, ale když budeš častěji kojit, tak se ho bude i víc dělat.
Ty dve hodiny sem zkousela od doby co jsme zacali prikrmovat dokonce i jsem ji davala s obou prs a davam.zacali jsme prikrmovat z duvodu ze sem mela odpoledne a vecer malo mleka.A mala byla vztekla a to jsem ji prikladala co chvila.Zasitila se tak na pul hodky.No a dalsi vec je tam ze se budila a budi k jidlu az okolo 4rano takze mleko by se melo dotvorit a melo by ho byt hodne.Bylo mi kvuli tomu doporuceno ze pres noc ji mam nechat spat a ze to mleko se dotvori a nemel by byt problem.
Ja bych zkusila kojit casteji, a z obou prsu, mozna se male nelibi, ze se musi moc namahat, kdyz od tebe pije… z flasky to tece lip a rychleji.
Ono taky ve 3 mesicich je rustovy spurt a ditko vyzaduje vic mlika a casteji.
Jeste bych chvili zkusila vydrzet a pokud to nepujde tak prejdete na ten Nutrilon uplne… Ale byla by to podle me skoda, pokud mliko mas a normalne kojilas az doted.
Jo a ze by ti zeslablo mliko je blud, akorat vzdycky na zacatku kojeni tece chvilku jen takovy ridoucky mlicko (myslim se mu rika predni mliko) ale po chvilicce se ditko dopracuje k tomu zadnimu mliku, a to uz slaby nebo silny neexistuje. Mozna se mala proste unavi a nedopracuje se az k tomu zadnimu mliku.
Mozna nezacalas taky jist neco, co by ji treba nemuselo v mlicku pak smakovat? Nebo u nas taky mlicko min jelo, kdyz jsem mela menstruaci (nebo, nez jsem ji zacala zase pravidelne dostavat, v dobe kdy bych ji normalne mela), pak jsem musela kojit casteji a z obou prsu.
Preju zdar a vydrz.
´Menstruaci jsem dostala min.tyden ale to uz od vikendu nemam.Ono totiz jde na ni videt v urcitych okamzicich ze se snazi tahat ale neni co.No uvidim.
Ahoj Kattkko, nevim, jestli to ctu pozorne, ale pokud ano, tak tvoje mimco neni vubec velke vzhledem k porodni vaze. To pribrala za 3 mesice jenom 1kg? To je malo! Miminko by melo do sesti mesicu zdvojnasobit svoji porodni vahu, ale pokud mate spravnou techniku kojeni, tak se na dvojnasobek dostanete mnohem drive - obvykle kolem 4-5. mesice. Dokrm Ti byl dle meho nazoru doporucen spravne. Sama si muzes stahnout rustove grafy (http://www.szu.cz/…y-ke-stazeni) a zadat si tam miry od narozeni, abys mela prehled o prospivani miminka. Pokud skutecne pribrala jenom 1kg za 3 mesice, tak ma zcela jiste hlad a rychle si privykla na flasku, ze ktere konecne dostala, co potrebuje. Bumbani s flasky je pro deti mnohem snazsi nez z prsa. Pokud vam problemy zacali po sestinedeli, tak je to z toho duvodu, ze do te doby tvorbu mleka ovlivnovali hormony a za tu dobu se musi mimco naucit efektivne sat, protoze posleze se mlicko tvori pri sani miminka. Pokud mimco nesaje efektivne, tak je problem. Na tvem miste bych se poradila s lekarem ohledne prospivani miminka a laktacnim poradcem ohledne kojeni - zkus Jirinku Mrazkovou v online poradne - www.kojeni.net nebo jukni do databaze, kde je bud rubrika,kdy pouzit dokrm UM a nebo „jak me dite prospiva“. Do 3 mesicu je minimalni vahovy prirustek 120-150g tydne a vy mate jeste mene, pokud jsem to pochopila spravne. Pokud chces dal kojit, tak budes muset zrusit flasku a dokrm podat jinym alternativnim zpusobem nez z lahvicky, ale pokud uz si mala na flasku zvykla, tak se pomalinku stejne odstavi sama, pokud vyzaduje dokrm 180ml po kojeni - jeste porad ji treba muzes mlicko odstrikavat a davat lahvickou, taky to dela spoustu maminek. Doufam, ze jsem te moc nevystrasila, ale rozhodne bys to mela resit. Jinak skutecne ve 3 mesicich byva rustovy spurtik, kdy maji deticky vetsi hlad a musis kojit nebo dokrmovat casteji a pokud jsi mela MS, tak se Ti docasnetvorba mleka mohla snizit
…
Jeste me napadla jedna vec, bylo by dobre si nekde vypujcit kojeneckou vahu - treba u pediatra - a zjistit, kolik mala od tebe skutecne vytahne a pak si dle jeji hmotnosti spocitek, kolik by mela vypit na jedno kojeni (1/6 vahy na den, tzn. pokud ma 5kg, tak by mela vypit cca 800ml mleka denne - to si vydelte poctem kojeni a vyjde vam cca prumer na 1 kojeni, ale je samozrejme jasne, ze nekdy vypije vice a nekdy mene - chce to skutecne odecitat treba 2-3 dny). Kdyz se narodi nadprumerne velke mimco a je v grafech na 99percentilu, tak je jasne, ze se na nem nejspis neudrzi, ale nemelo by spadnout pod urcitou hranici minimalnich prirustku.
No stou vahou to neni spatny napad.My jednou pribirame malo pak akorat na poslednim vazenim moc.:-)posledni vazeni bylo 500navic.Za 14dni.Coz zase bylo moc takze jsem nemela davat odppo sunar tak jsem to zkusila a mala tady rvala hlady.Mam pocit ze to je zacarovany kolotoc.Ja si myslim ze mi nespadame do zadnych tabulek.
Tak pro orientaci: byli jsme u doktorky mala pribrala okolo tech 250.no a pokud ji to nestyci tak ji mam dokrmit.Dneska jsem ji dokrmila akorat 90 a pohoda.