Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, potřebuji poradit:
Je mi 21let s přítelem žiju dva roky a máme 2měsíční dceru. Dcera je velmi nespavé miminko, hrozně dlouho mi trvá, než jí uspím. Přítel mi s ní dost pomáhal, ale jen asi prvních 14 dní!! Ted jsem ho poprosila, jetsli by jí neuspal a on to vydržel asi 10 minut, pak jí strčil o postýlky a chtěl jí uspat tam! Neustále jsem mu tvrdila, že takhle nikdy neusne, začal mi nadávat, že jsem jí rozmazlila, že prostě bude spát v postýlce! byl sprostý na mě i na malou! pak odešel z pokojíčku a řekl mi, že pokud ji vyndám z postýlky, že o ní absolutně ztrácí zájem…byla jsem naprosto v šoku! malou jsem stejně uspala až u sebe v posteli…druhý den jsme jeli k jeho rodičům, pořád se mi omlouval, jak ho to mrzí a že se strašně stydí, jak se choval, ale pak jsem slyšela, jak mě s jeho mámou pomlouvají, že je malá rozmazlená a podobně…mám toho dost! nemám nervy na to, nechávat jí řvát v postýlce, je pravda, že moc nestíhám domácnost, ale zase tak hrozné to není, je tu čisto a jíst máme taky co a taky si nemyslím, že by takhle malé miminko mohlo být už rozmazlené! co myslíte? mám dát na rady a nechat malou v postýlce, nebo jít proti nim a dělat si to posvém…už jsem uvažovala o odchodu, ale nemám kam jít…k rodičům nemůžu, otec je alkoholik a kamarádů od porodu moc nemám..fakt nevím jak v téhle atmosféře dlouho vydržím ![]()
@MLD20 takhle malé miminko opravdu nemůže být rozmazlené. Zkus mu to říct trochu jinak. Malá byla u tebe v břiše celých 9 měsíců, byla na tebe zvyklá a teď by najednou měla být sama v postýlce? Ať se trochu zamyslí, v tomto věku se fakt dítě nedá rozmazlit, samozřejmě je lepší, když se dítko naučí spát v postýlce hned ale to se málokdy povede. Malá tě potřebuje, nepláče proto, že tě chce naštvat, to si fakt myslí?
Děláš to dobře a nic bych na tom neměnila…
Ahojky, to je mi moc lito
Ale urcite bych se ridila svym srdcem. Ty jsi matka a ty mas v sobe ten matersky cit, ktery jemu chybi. Pokud ma nejake vytky k vychove, tak si o tom s tebou ma promluvit normalne a v klidu a ne timto zpusobem ![]()
Ahoj, tak asi ještě nemáte zaběhnutý ten optimální rytmus, to se srovná, neboj
Ale jestli ti můžu poradit, malou si neuč na žádné uspávání (ještě není pozdě jí to odučit), miminko si opravdu velice rychle zvykne na přítomnost při zaspávání a to pak může vygradovat v neustálé vyžadování pozornosti. V tomhle se spíš přikláním k příteli (ne k tomu, jakým stylem to řeší
, ale jeho názoru, že mimčo by mělo usínat v postýlce). Já taky dceru neučila na žádné uspávání, asi týden trvalo, že pomrnkávala, pak už to bylo o. k.
Tvůj přítel je blbec. Takhle malé dítě rozmazlené ani být nemůže, chce blízkost mámy a on by ji nechal řvát v postýlce???
Je to nesmysl, malá potřebuje cítit mámu. Vydrž, ono jste oba nervozní, časem se vše zlepší a vystříbří
.
Je úplně normální, že když se narodí malé miminko, tak se vám život obrátí vzhůru nohama. A zvyknout si na všechny ty povinnosti a starosti také není lehké. Zvlášť když je dítě nespavec. A dvouměsíční děťátko rozhodně nemůže být rozmazlené, to je pitomost. Pořád si ještě zvyká, že není v břiše. Některé děti jsou velmi kontaktní a to hodně dlouhou dobu. Oba máte nervy na pochodu, uklidněte se a užívejte si dítě. Buďte rádi, že je malá zdravá. A domácnost neřeš, na to bude ještě času. Snaž se být v klidu ty i partner, dítě okamžitě vycítí dusno a reaguje. Dělej věci tak jak je cítíš, na výchovu a vymezování mantinelů je čas.
No, rozmazlené dvouměsíční mimi si teda představit neumím…a že tě pomlouval se svojí máti? to je z mého hlediska k
, promiň, ale nic jiného mě nenapadlo.
ale třeba může být jen rozhozen z toho, že najednou nemá tolik péče, jako měl před miminem a cítí se odstrčen. zkus s ním hodit řeč.
At se nauci usinat sama! jinak budes otrok. prece poznas az je unavena, das ji do postylky a ona usne, i kdyz by si mela pobrecet. priklanim se k verzi pritele…
No holky, na druhou stranu. Taky jsem celou dobu tvrdila, ze maly nemuze byt rozmazleny
Proto jsem ho porad nosila, uspavali jsme ho snad dve hodiny hopskanim na velke mici…v noci se mi probudil, takze jsem zase hopskala a byla jsem totalne vystavena. Ted mu jsou necele tri mesice a on to proste vyzaduje porad
Musela jsem zacit byt trochu sobecka, protoze bych se z toho uz snad zblaznila, takze pomalu odvykame. Pritel se mi ted smeje a rika ironicky, ze se tak male dite opravdu nemuze rozmazlit
Ale na druhou stranu bych ho nikdy nenechala jen tak rvat v postylce…chce to kompromis - dam ho do postylky a hladim ho po hlavicce a drzim za ruku..a takto se k nemu vracim co pet minut dokud neusne…
…abych ale byla úplná, je jiné, když vidíš, že dítě je pro něco nespokojené, to pak nemá smysl ho nechat řvát a je potřeba přijít na to, co mu je. Taky jako matka prožíváš pláč miminka jinak než tvůj přítel (ačkoliv má malou určitě rád). Ale jinak nevidím důvod proč zdravé, čisté, syté a spokojené dítě by bylo nutné uspávat…
Možná poradí zkušenější maminky, které tím prošly
@neila Nesouhlasím. Já jsem dcerku uspávala jak chtěla ona, docela dlouho na ruce, nikdy jsem ji nenechávala řvát v postýlce a dneska usíná v pohodě, hned a sama
. Když jsem 2× zkusila nechat ji plakat, řvala tak dlouho (i když jsem se k ní pořád vracela), až se z toho téměř pozvracela a pak jem ji skoro hodinu uklidňovala. Každé dítě je jiné, i máma. A mě teda tohle fakt nestojí za to!
@neila Protože 2m dítě je nejisté, má strach a potřebuje cítit matku
.
Fakt mě překvapuje kolik se tu najde holek, které by nechali 2měsíční dítě plakat jen, aby si náhodou jejich dítě nezvyklo na lásku. Já mám obě děti vymazlené a obě usínají samy ve svých postýlkách, ale když byly malé mazlila jsem je, tak dlouho jak chtěly. Spokojený dítě je pro mě důležitější než umytá podlaha.
@colafit píše:
Fakt mě překvapuje kolik se tu najde holek, které by nechali 2měsíční dítě plakat jen, aby si náhodou jejich dítě nezvyklo na lásku. Já mám obě děti vymazlené a obě usínají samy ve svých postýlkách, ale když byly malé mazlila jsem je, tak dlouho jak chtěly. Spokojený dítě je pro mě důležitější než umytá podlaha.
Ty jsi můj člověk, už jsem se lekla, že jsem z jiné planety
![]()