Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dárky bych mu sbalila, že si je Ježíšek vzal pro hodné děti, které je neničí. Dávala bych mu je pak zpět postupně za něco, co se mu podaří. Promlouvání do duše je u tak malého dítěte na nic, musíš být stručná a důrazná.
@hanka.br. Darky pred spanim musel dat da hromadu, ze si je Jezisek v noci odnese. Mozna by to slo udelat tak, ze kdyz udela neco dobre, kdyz poslechne, ze mu neco Jezisek vratil. Dekuju.
@26lenka Mám doma úplně to samý, syn, 3a čtvrt let.
Cím víc ho vychováváme, tím je to snad horší. Dostává i na zadek, a pořádně, a nepomáhá nic. Tak jsme přestali, už se snažím i nekřičet. Beru hračky, posílám na hanbu, a každý den se modlím, at to někdy přejde. ![]()
Anonym C.
@midlajs proutek nezabere. V lete jsme byli na chate s rodinou a syn svihnul klackem bratrance, byla u toho jeho teta, to ho svihla taky aby vedel, ze to boli. Stihla jsem prijit az bylo po. Nepomohlo to, za chvili to udelal zas.
Ja nevim, ale nechci aby nekomu ublizoval, nekoho tloukl… jak bych mu vysvetlila, ze ja muzu a on ne. ![]()
U nás za zlobení odnáší hračky rarach pro své rarášky, ráno prostě hračky zmizí…pokud si jich děti nevážejí, rarášci jsou za ně rádi!!!:-)
@Anonymní píše:
@26lenka Mám doma úplně to samý, syn, 3a čtvrt let.Cím víc ho vychováváme, tím je to snad horší. Dostává i na zadek, a pořádně, a nepomáhá nic. Tak jsme přestali, už se snažím i nekřičet. Beru hračky, posílám na hanbu, a každý den se modlím, at to někdy přejde.
Anonym C.
mluvis mi z duse, je to stejne a taky jsme rezignovali. I kdyz zarve pritel, a to jsem v pozoru i ja, tak se mu vysmeje.
Náš zas tak moc neřádí, ale taky někdy třeba pohodí něco na zem a že to nezvedne, neuklidí. Já mu řeknu, dobře klidně to tam nech a povídám, táto, ty jedeš zítra na ryby? A on no jo, jedu, a já aha tak Pepíček nepojede, neuklidil si, co já vím třeba ten kapesník, tak já to uklidím a nezapomen mi zavolat, jakej jste tam měli ohen a co jste chytili.Jo,že pojede i Anetka, no tak ta asi musela být hodná atd, no a on chvíli dělá, že neslyší a pak řekne, no tak já to tedy ukidím. Jestli to funguje na všechny to nevím. Když na něj zařvu, zaburá se a zrovna to neudělá, mydlit ho taky nemá cenu, vydrží jak buldok:-))
@mary.27 tak tohle u nas taky neplati. Jednou musel vsechny hracky dat do boxu a dala jsem je na chodbu, ze si je vemou deti co bydli v jinych bytech a on jim v klidu zamaval a sel pryc. Bylo mu to uplne jedno.
@26lenka píše:
@midlajs proutek nezabere. V lete jsme byli na chate s rodinou a syn svihnul klackem bratrance, byla u toho jeho teta, to ho svihla taky aby vedel, ze to boli. Stihla jsem prijit az bylo po. Nepomohlo to, za chvili to udelal zas.Ja nevim, ale nechci aby nekomu ublizoval, nekoho tloukl… jak bych mu vysvetlila, ze ja muzu a on ne.
To je taky fakt, uz me to taky trklo. A co treba, ze se bude muset u Tebe zdrzovat nebo o separovat a rikat mu, ze nic nesmi, protoze se neumi chovat? Zvladne to? Lepsi nez vysvetlovani je jasna pravidla.
@boball tohle je dobry a obcas to zabere, ale ne vzdy ho mam na co nalakat.
Neco takoveho by mohlo fungovat na vsechny utrapy, ale uz mi dochazi napady.
Treba jsem vůbec nevedela jak zareagovat na to jak rano kopnul dceru. ![]()
U nás si neuklizené a nebo rozbité hračky prostě rarach odnese, když dítě spí, ráno už hračky nejsou, když už nemá skoro žádné, to je překvapení…
když je hodné, rarach vrací hračky(postupně)
@26lenka Tak, to že kopl miminko bych nepřešla. Naše dcera to udělala dvakrát, napřed dostala trochu po ruce, ale jak jsem ji chytla po druhé, že bráchu bije, dostala opravdu hodně a už si nedovolí. A co čet, byl u vás? Bojí se? Klem 3 letech začíná období vzdoru, kdy dítě nachází své já a proto se to děje, jsou vnitřně zmatený, jak v pubertě. Záleží jak se k tomu postavíš. Za sebe můžu říct, že jsme vždycky řekla, že na mě to neplatí. Už tím prošli tři a vždy jsme je zarazila. Je opravdu důležitá důslednost a taky měnit tresty dle provinění. Jako za násilí na miminku dostat opravdu na zadek, za ten ubrousek bych udělala to, že bych napočítala pouze do tří, u nás to platí hodně. Předem jsem řekla, že budu počítat do tří a jak to nebude, bude zle. Záleží jaký trest pak zvolíš. Na zadek, nebo žádný kokyno ten den, nebo večerníček. Pokud se bojí čerta klidně postrašit, že se mu jde volat. Jak jsi to psala o proutku, tak měl dostat i po druhé tím proutkem. Tak jako, když dítě malý kouše, má se ho taky kousnout. Ale důslednost a ráznost je na místě. A hlavně neustoupit i přes slzavé údolí a prosby. Ne zlobil jsi, byla jsem z toho smutná, tak nic. Toť můj názor.
Taky mám zkušenost z okolí, že čím víc se tlačí na pilu, tím je to i horší, jak píše anonymní. Mně zabírá an děti spíš pozitivní a respektující výchova, než tresty, tvrdě autoritativní tlak, pokud to použiju, tak jdou spíš do vzdoru. prkotiny neřeším, pokud dítě někdy neposlechne, není to konec světa a výchovy.
I když i to je někdy nutné být autoritativní, ale čím míň tím líp. Nedávat mu „nálepky“ jsi zlobivý, zlý, vše zničíš, nezavdávat příčinu, aby na sestru žárlil, to pak může vyústit v to ubližování. Pokud ublíží, věnovat se v tu chvíli jen postiženému dítěti, aby si uvědomil, že pozornost i dkyž negativní takto nezíská.
Třeba žárlí, vynucuje si pozornost, zásadní by pro mě i bylo, jestli hračky zničil schválně, nebo nechtěně, byli jste přímo u toho?
Pokud bych nevěděla jak dál, přečetla bych nějaké knihy třeba od Mazlish/Faber -jak naučit děti, aby naslouchaly…nevím přesně, jak to pokračuje, ale dá se to vygooglit. Respektovat a být respektován a další, některé rady můžou dost pomoct.
Maminky, mě pomohla tato knížka: https://www.kosmas.cz/…poslouchaly/
je to opravdu poklad můj největší… mám dospělého syna, jehož výchovu jsem nezvládla - měl i fyzické tresty, různé zákazy…a křik a vše bylo k ničemu… hledala jsem nějakou literaturu o výchově, kde se věci řeší jinak.. a našla jsem tuto knížku…opravdu doporučuji - konečně se se svými dětmi domluvím a ještě nás to obě strany těší… nikdo nebrečí, nenadává… pohoda ![]()
@26lenka co se týká ubližování miminku - je to žárlivost, i zlobení je žárlivost najdi si půl hodiny denně, kterou vyčleníš jen pro syna a aby u toho nebylo miminko ani nikdo jiný - jen VY DVA! Potřebuje naplnit svoji citovou nádobu… hrejte si, čtěte, povídejte, něco vyrobte, namalujte, postavte… potřebuje to.