Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lucie_Sx jenze takhle to u nas nefunguje. Ja se ptam co se deje, ptam se v klidu bez natlaku a stejne z nej nic nedostanu. Snazim se ho pozorovat abych vedela co ho k tomu vede. Kdyby to bylo po necem co udelam nebo mu neco zakazu, je to jasne. Ale on si treba v klidu hraje nebo si spolu kreslime a za chvili otoci a je zle. Z niceho nic. ![]()
@3HE Jenže právě to, že dítě má hranice a ví za který nesmí jít se mě v pubertě nešprajcne. To mě spíš s těma psychologickýma řečima pošle do háje, protože to nesnáší. O to jde, mít od malička pevně nastavený hranice. Děcka potřebují vše, lásku, péči, ale i autoritu. A nemysli si, že by se se mnou nemazlili, nepovídali si o problémech a podobně.
@26lenka píše:@jdukolem jenze mi jsme byli u nej. Nechci aby se choval jako dospelej, chci poradit jak ho namotivovat aby neublizoval a nenicil veci. Aby si zacal uvedomovat, ze kdyz si znici hracky, ze jine nebudou.
Je na to ještě malej, postupně si to uvědomí, že něco zničit znamená, že už to mít nebude. Autíčko an dálkové ovládání bych v tomhle věku 100% nekupovala, obzvlášť jestli má potřebu koumat věci až tak, že to končí zničením. Třeba to nechce zničit, jen zkouší, co to udělá a neuvědomí si, že to tím zlomí nebo zničí.
Přesně takhle ulomil anténku podobně starý synovec, tatínek si holt už chtěl hrát s autíčkem
, tak mu to koupil. A to synovec není žádný sapan, pro takhle malé děti takové hračky prostě nejsou. Možná nějaký hodně optarný chlapeček a pod neustálým dohledem ![]()
@26lenka píše:
@Lucie_Sx jenze takhle to u nas nefunguje. Ja se ptam co se deje, ptam se v klidu bez natlaku a stejne z nej nic nedostanu. Snazim se ho pozorovat abych vedela co ho k tomu vede. Kdyby to bylo po necem co udelam nebo mu neco zakazu, je to jasne. Ale on si treba v klidu hraje nebo si spolu kreslime a za chvili otoci a je zle. Z niceho nic.
Nesmíš se ptát „proč“. To on neví. Zkus tipnout, co asi cítí, a popsat ten pocit.
Když nevíš, tak to prostě bude celé zamotanější. Důvod může být někde úplně jinde a tohle je jenom ventil. Jde o to celý přístup zprůhlednit, dát jasné hranice, nepřehltit pravidly a požadavky, nechat vyřádit někde venku…
@moje prdelky píše:
@3HE Jenže právě to, žedítě má hranice a ví za který nesmí jít se mě v pubertě nešprajcne.To mě spíš s těma psychologickýma řečima pošle do háje, protože to nesnáší. O to jde, mít od malička pevně nastavený hranice. Děcka potřebují vše, lásku, péči, ale i autoritu. A nemysli si, že by se se mnou nemazlili, nepovídali si o problémech a podobně.
to je velký omyl.. šprajcují se právě ty hodně přísně vedený děti..
mám staršího 17 let a vím jaké je mít doma puboška..to je zcela jiný level..tam musí ty hranice dávat smysl aby je respektoval
Ahoj Leni, jedine co ti muzu doporucit je zajit na stranky Nevychova.cz. Neni to tak ze ti pomuzou problemy s detmi vyresit mavnutim proutku, ale pomuzou ti deti vice pochopit. Psala jsem tu prispevek koukam pred pred rokem a pul. Synkovi je ted 5 let a je zlatej. Ne ze by vzdycky poslechnul, je ho dost, ale tim ze jsem se na nej vice naladila, tak ho dokazu lepe pochopit a pracovat s nim. Sourozenecke pre jsou u nas na dennim poradku, ale uz vim, ze to je pochopitelny stav, deti na sebe proste zarli a ja se jen snazim aby si neublizily vic nez je treba. Hodne pomaha uznat jeho pocity, dat mu najevo, ze mu rozumis…je to tezke, ale muze mu to pomoct prekonat tezke obdobi, kdy se mu narodil „konkurent“. Preju hodne stesti ![]()
@jdukolem urval na ovladaci antenu. Drzel ho v ruce a pak prechyt ruku na antenu a uz to bylo.
Kdyby s tim bouchnul jasne, ze mu to vezmeme.
@3HE prvni bylo, ze mu nerikam, ze je starsi a musi mit rozum, ze je segra mala. A to druho myslim ze si ho zavolat, rict, ze se to nedela a pak se jit segre omluvit.
Já bych řekla, že je to určité žárlení na mladší, chce na sebe upoutat pozornost a nebo se i nudí… U nás kluk je docela hodny, ale te´d jsme zavření o Vánocích doma, porotže jsme všichni nachcípaní a teda zlobí snad o 1OO% víc jak jindy..
SIce má 6 let, ale zlobí zase jiným stylem.. Když jsem sama doma tak tak nezlobí, jak jsme všichni s manželem a on si vezme mladšího tak do 10 min starší začne být protivný, neví co dělat, a nebo naopak dělá samé kraviny
Příspěvek upraven 28.12.14 v 22:15
@jdukolem Však jistě, že se hranice s věkem dítěte mění. A to že chci, aby děti poslouchali neznamená, že jsou přísně vedeny. Na jednu stranu jsem přísná to ano, ale na druhou s něma lumpárny vymýšlím. Děti prostě poslouchat musí, musí uznávat autoritu, to je právě ten základ do života. Já se řídím heslem, když to nejde po dobrém, půjde to po zlém. Protože kdybych měla u každého dítěte zkoumat proč to udělal, tak se zblázním já. Oni totiž neposlechnou třeba jen proto, že se jim nechce a ne, že by je něco trápilo a měli bolest na duši.
Pro mě je důležité poslechnout, a taky pomazlit nebo prostě se věnovat a o tom to je. Ne jen jedno a nebo druhý.
@ospalámyš alle taky nejde konkretne o auto, byl to priklad. Kdyby to bylo jen tohle tak nezakladam diskusi. Klidne hodi i s tim plysakem co bez nej nemůze byt, nakopne ho.. a tohle od nas nema a nemel to ani kde videt.
@26lenka Ještě mě napadlo, na jedné diskuzi jsem četla, že se dítě vztekalo a hodně, tak rodiče vzali kameru a natočili ho a pak, aby se na sebe podíval, že je při tom fakt škaredej. Píšeš, že má občas takovej záchvat zkus to. Jednou jsem to zkusila na moje dítko a bylo po vzteku. Jen jsem s klidem řekla, tak tě jdu natočit, aby ses pak viděl a on se fakt styděl. Neříkám, že to zabere na každý dítě, ale je to zkouška co nic nestojí. Ještě se dá přidat, že to pak ukážu tátovi, až příjde domů, aby to viděl. Nebo babičce a podobně
@Lucie_Sx je fakt, ze venku je ovladatelnejsi a ani netropi sceny na verejenosti. Udelal to jen 2× a ja mela obr stesti na kolemjdouci. Moc mi pomohli a zatim to nezopakoval. ![]()
@kvaček zarleni tam bude taky, o tom zadna, jenze on nicil veci i driv, le teda neublizoval.
@26lenka píše:
@ospalámyš alle taky nejde konkretne o auto, byl to priklad. Kdyby to bylo jen tohle tak nezakladam diskusi. Klidne hodi i s tim plysakem co bez nej nemůze byt, nakopne ho.. a tohle od nas nema a nemel to ani kde videt.
jasně, rozumím, jen jem chtěla říct, že dát mu takovou hračku do ruky byla spíš vaše chyba, poučila bych se z toho.
A rozlišovaa úmyslné zničení a nechtěné zničení a podle toho i pořizovala hračky. Jestli je typ montér, tak pak dávat takové, které si třeba může beztrestně rozmontovat. ![]()
Plyšáky ybch neřešila, moje děti taky s plyšákama házejí, děláme plyšákové bitvy, občas je nějaký nakopnutý, nebo tím myslíš, že ve vzteku s ním praští?
Mně by vadilo, kdyby ve vzteku práskal s něčím rozbitným a drahým, ne s plyšákem. Tohle dělal taky syn jednu dobu v období vzdoru, přešlo ho to naštěstí docela brzy. Něco jsem mu třeba zakázala, on to psychicky nedával, tak ten vztek řešil tím, že s něčím praštil, to dělají občas i dospělí ![]()
Příspěvek upraven 28.12.14 v 22:23
@moje prdelky píše:
@jdukolem Však jistě, že se hranice s věkem dítěte mění. A to že chci, aby děti poslouchali neznamená, že jsou přísně vedeny. Na jednu stranu jsem přísná to ano, ale na druhou s něma lumpárny vymýšlím. Děti prostě poslouchat musí, musí uznávat autoritu, to je právě ten základ do života. Já se řídím heslem, když to nejde po dobrém, půjde to po zlém. Protože kdybych měla u každého dítěte zkoumat proč to udělal, tak se zblázním já. Oni totiž neposlechnou třeba jen proto, že se jim nechce a ne, že by je něco trápilo a měli bolest na duši.
Pro mě je důležité poslechnout, a taky pomazlit nebo prostě se věnovat a o tom to je. Ne jen jedno a nebo druhý.
hranice se nemění… trvají jde jen o to jak je udržet ![]()
malému se dá na zadek? ale co s velkým? jak „donutíš“ velkého víš?
Vztek prece neni nic spatneho. Co delate vy, kdyz se nastvete? je prece lepsi si uleivt nez to potlacit nebo ne? a jak by bylo vam, kdyby vas natocil nekdo u toho jak se zrovna rozcilujete napr. u rizeni kdyz vas nekdo vybrzdil, asi nic moc? Tim chci jen rict, ze i to dite ma pravo na to, aby si svuj vztek prozilo a nikdo ho za to nesoudila a nesnazil se mu to odeprit. Je to normalni emoce, kterou sem tam prozivame i my dospeli.