Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Schovávání hraček nemá význam. děti to neberou jako trest, ale jako ublížení, neporozumění, naschvály od rodičů… a to je provokuje k další zlosti a zlobení…
@midlajs tak tohke taky ne. To mu rikame a nic z toho. Kdyz neco reknu tak to plati a stojim si za tim. Dnes jsme zkusili - ma sveho oblibeneho plysaka se ktery chodi spinkat. Rekli jsme mu, ze se ho Gufik (plysak) boji, ze mu taky ublizi, ze s nim spinkat nechce. Dost plakal a sliboval, ze uz nebude ublizovat, ale na to jsme mu rekli, ze to Gufikovi musi dokazat aby se prestal bat a nedali jsme mu ho.
@26lenka píše:
@boball tohle je dobry a obcas to zabere, ale ne vzdy ho mam na co nalakat.Neco takoveho by mohlo fungovat na vsechny utrapy, ale uz mi dochazi napady.
Treba jsem vůbec nevedela jak zareagovat na to jak rano kopnul dceru.
Takhle bych to řekla já - Tondo… máme se rádi, jsme rodina… nekopeme se přece… a řekla bych mu - když máš zlost, přijd za mnou, nějak to vyřešíme… a pomazlila bych ho. a potom bychom společně nějak potěšili, pohladili sestičku… hlavně nepoukazovat na to, že ona je malá a ty jsi velký kluk apod. to v něm ještě více vzbudí zlost a žárlivost - aha, ona je malá a může všechno… já nemůžu nic, jen být hodný…
@26lenka Me napada, ze chce byt sredem pozornosti…nemuze to byt tenhle problem?
Ja bych mu jakkekoli hrani s detma zakazala, hracky bych do toho netahala…
@26lenka píše:
@boball tohle je dobry a obcas to zabere, ale ne vzdy ho mam na co nalakat.Neco takoveho by mohlo fungovat na vsechny utrapy, ale uz mi dochazi napady.
Treba jsem vůbec nevedela jak zareagovat na to jak rano kopnul dceru.
Tohle bohužel neporadím, moje dcery se mezi sebou praly, až když už měly síly vyrovnané a to dostaly vynadáno a stačilo to. Když byla mladší miminko, tak jí ta starší nikdy neublížila. Ale u kluků je to asi jiné. Syn je o 20 a šestnáct let mladší než sestry a tak je vlastně takový jedináček a děti nebije. Spíš až když je napaden a to několikrát tak se začne bránit. Nemohu posoudit ale jak by se zachoval, kdyby měl mladšího sourozence.Asi bych se snažila ho taky něčím obloudit, jako že on je ten velkej statečnšj brácha, kterej má sestřičku chránit a ne jí ubližovat a že za to bude na něj tak nahlíženo a bude mít větší výhody, než sestra, později spát, něco co má rád, já nevím co nemá tak často, prostě aby se cítil důležitej. U holek jsem to taky praktikovala, aby starší nežárlila, nechala jsem jí pocit, že ona už může být nad věcí, než nějaké miminko.
@3HE Za to pomazlit se s dítětem, když nakopne miminko je naprosto normální
@3HE píše:
Takhle bych to řekla já - Tondo… máme se rádi, jsme rodina… nekopeme se přece… a řekla bych mu - když máš zlost, přijd za mnou, nějak to vyřešíme… a pomazlila bych ho. a potom bychom společně nějak potěšili, pohladili sestičku… hlavně nepoukazovat na to, že ona je malá a ty jsi velký kluk apod. to v něm ještě více vzbudí zlost a žárlivost - aha, ona je malá a může všechno… já nemůžu nic, jen být hodný…
Já nevím, nakopne mimino a pomazlit?
To mi evokuje tu americkou výchovu, kdy dítě v restauraci skáče rodičům po hlavě a rozbíjí věci a rodiče mu domlouvají, petříku to nesmíš…
Naše babičky dostávali rákoskou a nedovolili si k rodičům to co dnes děti a měli jednu panenku a tu si hlídaly jako oko v hlavě…
@26lenka píše:
Ahoj. Chtela bych ozivit toto tema, protoze si nevim rady se svym 3,5 letym synem. Vsechno nici, ublizuje ostatnim, neni to tak, ze by nekoho skrabal nebo kousal, ale placne, kopne, neco po nekom hodi, odmlouva a neposloucha. Priklad, vysmrka se a chci aby po sobe uklidil kapesnik a on rekne, ze neuklidi a hodi to na zem. Trvam na tom, nekricim, jen nic jineho nesmi dokud to neuklidi. Dnes rano lezela dcera na podusce na brise a on k ni prisel a kopnul ji do bricha, ne silne, ale udelal to. Uz stihl znicit 2 darky co dostal na vanoce a tak bych mohla pokracovat. Krik a fyzicke tresty jsem vzdala, jsou k nicemu, kdyz ho chytim a promlouvam mu v klidu do duse, zacne delat saskarny a pod.Uz jsem z nej zoufala.
první co mě napadlo - boj o pozornost vůči malé…
chválila bych chválila a udělal ze všeho co udělá událost.. př ty jo a kampak patří kapesníček? Víš to? Juuu šikula do koše no paráda… do zblbnutí.. ono ho to přejde časem
@moje prdelky certa se neboji. Vi ze znamy maji ve sklepe certa, jednou doba moc zlobil tak jsem poslala u nas do sklepa za certama, on se jen trochu zarazil na schodech a sel. Pak prilit a rek, ze tam vert neni. A co udelas, kdyz napocitas do tri a oni neposlechnou?
@ospalámyš kdybych se v tu chvili venovala dceri a jeho prehlidla bylo by to jeste horsi. A u zech hracek jsme byli. Moc si pral RC model na ven, maji to s pritelem jako konicek, a on urval antenu, i kdyz jsme mu rikal, ze musi opatrne aby to nerozbil. Dostal naradi, zadna extra kvalita a on behem 5ti minut zlomil sroubovak a kleste. Sedel vedle me.
Nejde o takové mazlení, které mu ukáže, že jeho čin byl správný… jen prostě ukázat, že si nemusí vydobývat pozornost tím, že ji nakopne… proč ji asi kopl?
cítí v ní soka… ukázat mu, že tohle - kopat -dělat nemusí, ukázat mu jiné prostředky k tomu, aby docílil pozornosti rodičů.
Rodiče hodně zakazují… ale neřeknou, co místo toho dělat jiného…
@26lenka píše:
@ospalámyš kdybych se v tu chvili venovala dceri a jeho prehlidla bylo by to jeste horsi. A u zech hracek jsme byli. Moc si pral RC model na ven, maji to s pritelem jako konicek, a on urval antenu, i kdyz jsme mu rikal, ze musi opatrne aby to nerozbil. Dostal naradi, zadna extra kvalita a on behem 5ti minut zlomil sroubovak a kleste. Sedel vedle me.
je mu 3,5 roku, nelze čekávat že si dá na drahé věci pozor. já bych ho s modelem bez dozoru hrát nenechala.. mj pětiletý dostal poměrně drahý obojživelný vaporizr a taky tedy nespoléhám že si ho 100% uhlídá a hraje si s ním jen když mám čas ho s tím hlídat.. tady vidím pochybení v tom že od něj očekáváte dospělejší chování než na jaké věkově má
@mary.27 píše:
Já nevím, nakopne mimino a pomazlit?
To mi evokuje tu americkou výchovu, kdy dítě v restauraci skáče rodičům po hlavě a rozbíjí věci a rodiče mu domlouvají, petříku to nesmíš…
Naše babičky dostávali rákoskou a nedovolili si k rodičům to co dnes děti a měli jednu panenku a tu si hlídaly jako oko v hlavě…
Tak mně to takhle funguje líp, než dávat za každé provinění hned na zadek, nebo vymýšlet další a další tresty. Moje děti si ubližují minimálně, nemusím na netu nic řešit, já jsem s tímhle přístupem spokojená, takže doporučuji změnit přístup, pokud rákosky nefungují ![]()
Ona je ta empatie strašně důležitá, nepřistupovat hned k dítěti, je zlý, bije mimino, musím ho praštit, takhle to dělá hodně rodičů a zacyklí se ve vzdoru dítěte a boji kdo z koho. Dítě se bojí výprasku, ale ubližuje tajně, má nadále vztek na sourozence, protože oni to chápou pak tak, že kvůli němu dostali, kvůli němu se rodiče pořád na něj zlobí atd.
Je malý, žárlí, snaží se upoutat pozornost, prostě pochopit proč to dělá, ale nikdy tohle netolerovat, dát jasně najevo, že takhle ne, ale zároveň mu dát najevo, že chápeš, že je to pro něj těžké, ale naučit, jak si zlobu a vztek ventilovat jinak.
Prostě pozitivně i když důrazně, ne hned negativně.
Já ybch ho hned nepomazlila, byla bych rozlobená a řekla bych to důrazně, že my se doma NIKDO nebijeme, že jestli ho sestra nějak štve, nebo se zlobí, tak to spolu vyřešíme. Nezahnat ho hned do kouta, dát mu šanci, jak to napravit.
@26lenka Tak s tím nářadím se nediv, je to jako z kopřiv plot.Moje tchýně říká, že její kluci rozebrali všechno, a tím jak to zkoumali, se naučili to časem taky opravit.Za to bych ho netrestala, pokud to vyloženě nerve aby to rozbil schválně.