Porucha pozornosti u 5leté?

30
31.10.15 21:21

Nevíme co sní....

Toto se netýká mích dětí, ale mojí neteře, které je 5let.
Nevím jak bych přesně popsala co s ní je…je to zdravá holka, která mluví plynule ve větách od 3let…ř a ostatní těžká písmenka umí, mluví od 3let jako dospělý. Umí napočítat do 20 rychle a dobře, na ruce je trošku nešikovnější, ale to je prý normální, že tu jemnou motoriku má horší v tomhle věku prý.
Ale včem je spíš u ní problém a začínáme si toho všímat víc…tak jsou situace:
Například…Přijde k nám, všichni ji pozdravíme a ona na nás kouká jak nadloubaná, přitom u nás je skoro každý den. Nebo se jí na něco zeptáme…třeba máš hlad? Ticho. Máš hlad? Ticho…Alenko máš hlad? Nic…Álo!!!Už zvyšujeme hlas…No…Máš hlad..jo. A co by sis dala…a zase kouká a nic. Dáme na výběr a ona nic…
Nebo si hraje s mím synem a zeptám se a přímo řeknu její jméno…jestli má hlad. A ona vůbec nereaguje. Dnes jsme šly na procházku a já se jí ptám…Dlabaly jste s mámou dýni? A já věděla, že ne…Ano. Dlabaly jo? a ona mi odpoví Co?? No dlabaly jste dýni? Nevím…jako kdyby byla ve svým světě pořád. Musíme chytit její pozornost, ale to až třeba na třetí oslovení a i se zvýšeným hlasem bohužel. Na syna zavolám do patra jestli má hlad a on odpoví hned, maximálně na druhé zavolání, když si třeba hraje nebo kouká na tv. Ale na ní musí člověk opravdu zakřičet. Je hodně hlučná, má hodně hlasitý projev. Hraje si s mou rok a půl starou dcerou a já řeknu, Netahej ji, nech jí chvilku, tahá jí za ruku a pojd, no pojd..Alenko nech ji ona nechce…a ona jakoby mě ignorovala a stejně jí pořád tahá. Nevíme co stím…myslíme si, jestli je to jen období, že prostě nevnímá nebo těžce ignoruje…ale ono je nejhorší, že člověk se jí normálně zeptá, chytí tu pozornost a ona na vás kouká, tak se jí zeptáte, zase kouká, tak se opět zeptáte a ona teda odpoví, ale třeba jen jedním slovem…
Už opravdu nevíme co to je…nemáte stím některá zkušenost…napadla mě lehčí porucha pozornosti…ale spíš si myslím, že prostě jen má svůj dětský svět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
285
31.10.15 21:24

A sluch ma v poradku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
31.10.15 21:27

JJ naprosto. Byla dvakrát na takovém vyšetření, kdy se měří nějaká křivka nebo co a vše má v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2526
31.10.15 21:28

Mě teda napdalo, jak to má se sluchem? Jestli dobře, tak bych takhle slov neřekla, že se něco extra děje. Samodřejmě malou neznám a nejde s určitostí říct to či ono. Děti v tomhle věku běžně „utíkajíů do svého světa, třeba i do imaginárního světa, mají velkou fantazii a tou může být malá i zaměstnaná. A těmi otázkami jí ty můžeš i rušit. Vem si, že ona si třeba v duchu hraje a Ty se zeptáš. Chvíli trvá, než "najede“ na realitu. Co se týče otázek „co?“ pomalu na každé slovo, to děti v tomhle věku taky dělají. Bud z toho, že je nbaví pořád odpovídat a vědí, že dospěláka tím můžou otrávit natolik, že bude jen minimum otázek nebo třeba proto, že oni udržují pozornost dospěláka. Znám plno dětí, kteří právě okolo 5 roku mají takovéhle chování a nic jim není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2526
31.10.15 21:30

Nechci to zlehčovat, ale znám i plno dospěláků, kteří se chovají nebo koukají dost mimo a to mi leze na nervy. U dítěte ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6388
31.10.15 21:34

A je stydlivá?
Partnerova sestra má už 9 let a pořád stejný..Není schopná ani pozdravit, mluvíš na ni a mlčí.. :roll: Připadá mi mimo :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
31.10.15 21:34

Když ono už to trvá více než půl roku…
Včera například přišla na hlídání k babičce, ani zapnutou tv neměla nic. A když se jí zeptala jestli snídala, nic…snídala si? Nic. A takhle je to každý den.
Jinak je to šikovná holka. Já jsem právě v rozpacích z toho, že by to byla hyperaktivita nebo něco takového…ale třeba u ničeho dlouho nevydrží a to má od mala. Začneme hrát pexeso, po 5minutách, že už nebude hrát. Jdem malovat…jí to 5minutách přestane bavit. Syn je stejně starý a ten vše dotáhne do konce, at je to malování, vystřihování, atd…ona u všeho jen chvilku. Neposedí v klidu, když si hrajem člověče všichni, tak ona pořád povídá, kouká co ostatní, vrtí se, odbíhá, nebo si lehá…ale pak jsou chvíle, kdy vydrží koukat na tv třeba i hodinu v kuse…takže prostě těžko říct..co to je..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
31.10.15 21:35

Jak funguje ve skolce? nebo obecne s jinyma detma?

nektere deti jsou proste trochu „mimo“ ;) tezko posoudit, kde je hranice normalnosti. ale by hodne mohli rict v te skolce, jestli ji je 5, tak se predpokladam zacina uvazovat, jestli je zrala do skoly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
31.10.15 21:37

Někdo to tak má ;-) A obzvláště děti mají mnohdy „svůj svět“ - hodně pomáhá dotyk - zkuste, když s ní mluvíte, se jí nějak dotknout, pohladit ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6388
31.10.15 21:37
@JayLee píše:
@janam89 bych zasla na orl nam to takhle zacinalo a pak am mala pestala ze dne na den slyset a musela nanoperaci ousek a my si mysleli, ze nas ma na haku :? byl z toho oboustranej hnisavej zanet usi co vůbec nebolel jen prestavala slyset pomalu ale jiste :roll: upozornili nas pak i ucitelky ve skolce ;)

A jak na to dcera reagovala, že přestává slyšet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
31.10.15 21:42

@janam89 máme doma něco podobného. Věčně nereaguje, na všechno se ptáme několikrát, je hlučný…
Kdy to začalo? Náš expert s tím začal po nástupu do školky.

• Citovat
  • Upravit
8284
31.10.15 21:45

Podle mě ta hyperaktivita by tam mohla být, porucha pozornosti, nějaký drobný neurologický problém, bůh ví :think:
Byla někdy na nějakém vyšetření kromě těch uší?
Od miminka se vyvíjela normálně? Lezla po čtyřech? @janam89

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
31.10.15 21:52

Ten sluch bude mít v pořádku určitě, protože je to typické dítě, co nemá slyšet to slyší. Proto si myslím, že je jen ve svým světě. Ale jinak se narodila zdravá, vyvyjí se dobře, jen se trošku hrbí, nestojí rovně a když jí řeknem, at se narovná, tak nám řekne…že to takhle ale nevydrží. Když se jí na něco zeptáme a ona kouká…v,,jako debílek,, na vás, tak to by člověk kolikrát proskočil oknem, protože už si říkáme, že to není možný. Ve školce nevíme, je to hlučnější dítě…ale je pravda, že jistá v kramflecích je jen ve svým, jinak je taková bojácnější trošku. Třeba i na hloupé velké nafukovací klouzačce na pouti. Syn to vyběhne a lítá sem a tam…ona do 3let střelec vysloveně a ted vyleze a nahoru a hysterák neskutečný. Nevleze ani do klouzačky u Mekáče jsou takové ty tunely a to když malá, tak suveréně. Je to diktátor a to se dětem samo moc nelíbí. Už i můj syn, který si to od ní nechal líbit, už se vzpírá a to je jí samo nelíbí…ale to bych všechno brala, že patří k věku…ale to, že je prostě mimo…to nám přijde divné. Ale asi to jen zbytečně řešíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
31.10.15 21:53

Odmala teda nevydrží dlouho u jedné činnosti…to je pravda.Ale to je asi normální…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
31.10.15 21:54

@janam89 Doporučila bych dětského psychologa. Nemusí to být vůbec nic vážného, ale on alespoň poradí jak s ní komunikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí