Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@susinka88 Můj dvouletý syn přijde do obchodu a pozdraví prodavačku, přijde do školky a pozdraví učitelku - zdraví sousedy - prostě je vychovaný. Salutovat nemusí. Ty nezdravíš? Nebo jsi začala zdravit lidi až s první menstruací?? ![]()
@janam89 mam to same s prostrednim, on teda obvykle do toho mele neco svyho a neprerusi, musis ho nechat dopovedet, odpovedet mu to a pak mas sanci. jeste nekdy pomuze, kdyz mu vezmu hlavu do dlani a mluvim rovnou do ucha (urcite neni vyrazne nahluchly, kdyz je zrovna v komunikacnim modu, rozumi slusne). proste mam problem se mu dostat do mozku.
@Klementyna Já tvého syna neznám, tak nevím. Líbilo by se ti, kdyby ho někde řešila tvoje švagrovka a zkoušela ho, jestli není divnej, hluchej nebo nemocnej? Já jsem sice otrlá, z lidí si nic netropím, ale tohle by se mi moc nepáčilo. Navíc si myslím, že holčička bude mít introvertní rysy třeba po rodičích, oni to dokážou odhadnout víc, jestli zvlášní v normě, nebo už přes čáru.
Tetě pomůže, když se dozví, že se neteř stejně nijak markatně nezmění, i když bude v péči odborníků, kteří jí třeba něco najdou, stejně jí do svý škatulky nenarve. Jestli jsou problémy, ať to řeší rodiče. My ostatní akorát můžeme respektovat, že všechny děti nejsou v těch 75% gausovky. Prostě někteří jedinci můžou být v mládí zvláštní. Mámit z ní otázky, který stejně ví, aby jí zkoušela, jestli vnímá, to je prostě divný.
@Lynette no tak to k jakym se snizujes radoby „vtipnym“ komentarum, svedci o tve inteligenci, ne o me. Ono zacit s tim, ze holcicka nema uctu k dospelym nekde od pc pri ranni nude, to zvladne asi kazdy. Jen by to nejdriv chtelo se zamyslet a vyloucit, jestli neni treba opravdu nemocna.
@Lynette píše:
@Takyjedna Promiň ale introvert neznamená snad ignorant. Navíc odpovědět na otázku je slušnost - není to možnost, ale je to nutnost. Navíc tím, že dítě ignoruje dospělé jim vyjadřuje svou neúctu - to prostě není v pořádku! Jistě holčička může být introvertní a mít svůj svět, ale všechno má své hranice!!
To jako myslíte vážně? Jako byste řekla autistovi, že sice má „poruchu“, ale odsuď posuď, že musí podat ruku, i když to u něj spouští záchvat.
Doufám, že podobně smýšlí jen minimum lidí, že více lidí je tolerantních a empatických a chápajících a umí rozlišovat a nepovažuje druhé za loutky a cvičené opičky… ![]()
@susinka88 Přečti si prosím nejdřív celou diskuzi a teprve pak přispívej. První co jsem napsala bylo aby jí vzali k psychologovi. Pak tady jedna uživatelka psala že je prostě jen introvert a má se nechat být, ale podle mě i introverti se musí umět slušně chovat.
@Halamka Přečti si prosím nejdřív celou diskuzi a teprve pak přispívej. První co jsem napsala bylo aby jí vzali k psychologovi. Pak tady jedna uživatelka psala že je prostě jen introvert a má se nechat být, ale podle mě i introverti se musí umět slušně chovat.
Takyjedna…Nevím, kde jste vzala dojem, že svou neteř chci nacpat do své škatulky. Nevíte jaké máme mezi s sebou vztahy, takže mě tady nesuďte! A to, že jsem tady napsala příklady co dělá můj syn, tak to bylo jen proto, že jsou stejně staří. Jsou jako dvojčata, chodí spolu do školky, bydlíme přes zahradu, takže jsou spolu opravdu skoro denně pořád. A to že založila tuto diskuzi, bylo jen proto, že jsem chtěla vědět a popřípadně poradit, jestli nemá některá podobnou zkušenost, abychom popřípadně začali problém řešit dříve a ne pozdě. Je jako moje! Jelikož jsem ještě s jednou doma, tak ji často hlídám atd, je to dítě mojí sestry, takže malou beru jako vlastní dítě. Nedělám mezi nimi rozdíly.
CHtěla jsem jen poradit, proto jsem tady psala ty příklady, abych lépe popsala situaci a mohli jste si to lépe představit a poradit.
@Lynette Tak autisti, schizofrenici jsou extrémní introverti a hysterici třeba zase extrémní extroverti. Nejlepší je od cizích dětí nic neočekávat (jaké by měly být a co by měly v tom a tom věku dělat) a děti, se kterými si nevím rady, si samotné od rodičů nepůjčovat. ![]()
Příspěvek upraven 01.11.15 v 09:18
Holky nehádejte se tady, nechtěla jsem tady rozpoutat rozepře. Jen jsem chtěla poradit a děkuji za každý názor.
@janam89 píšeš o neteři, jak se chová u vás… Ale jak se chová doma u rodičů? Také nereaguje? Dcera také když přijde na návštěvu, tak není schopná hned pozdravit, protože se prostě stydí, musí se „rozkoukat“. Naproti tomu v obchodě, na ulici pozdraví, protože tam není ta pozornost upřena přímo na ní. Není nevychovaná, jen stydlivá a když se na ní někdo hned vrhne ahoj, jak se máš, co jste dělali, chceš si hrát, tak se stáhne.
Holčička může mít nějakou poruchu, může být stydlivá atd. Ale než bych řešila vyšetření, tak bych se prvně podívala, jak se chová doma, poptala se ve školce na učitelek na jejich názor (jestli se zapojuje, domluví se s ní, hraje si dětmi…) A teprve potom dělala nějaká závěry.
@Takyjedna Být introvert není porucha - schizofrenie i autismus je už porucha na kterou existuje medikace - srovnáváš nemocného člověka se zdravým.
@Lynette ne nesrovnávám. Prostě extrémy jsou vždycky nemocné. Mám načteno, neboj, z vody nevařím. Ale hádat se nechci, nechci tu rušit zakladatelce diskuzi.
@Lynette ale ja ctu diskuzi, i jsem prispela vyse, ale v druhem prispevku jsem mluvila o tom, ze z tveho poukazani na „uctu“ k dospelemu cisi netolerantnost. Takze mui, prosim, nediktuj, kdy a jak mam prispivat:roll: vyjadrovala jsem se j tvemu prispevku…