Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Mar__tanka1983 … Můžu te uklidnit, ze tvuj syn je naprosto normální.
Kazdy z nas je jiny učební typ. Někomu staci poslouchat a rozumi. Nekdo se učí hmatem, někdo má fotografickou paměť a jiny to musi pochopit.
Dcera byla dva roky hlucha a mluveny text si zapamatovat je do teď problém, za to v pexesu/kartach obehraje vetsinu dospělých.
Chce to hodne poslouchat. U tak maleho ditete muzes trenovat basnickami a říkankami. Můžeš do básničky, kterou dobře zna, jako by se splést a udelat chybu. A nechat ho at tě opraví. Děti to bavi, že jsou chytřejší nez rodiče.
Bude davat větší pozor až zase uděláš chybu.
Pri pexesu taky. Otočis kočku a řekneš auto… ne vždy samozřejmě a pouze u obrázku, které samozřejmě zná 100%.
Na cestách autem třeba slovni hry typu (nevim jak se to jmenuje v češtině) na pustý ostrov si vezmu… každý přidá jednu věc a předchozí hráč musí zopakovat co bylo před tím. Ve spravnem pořadí a všechny věci.
Další tréning.. typu přines mi autíčko z tvého pokoje, další den autíčko a plysaka a tak dále.
Stupňovát množství nebo ztezovat popis. Auto ze skrine na chodbě. Tužku z horniho supliku ve vedlejsim pokoji. Atd.
Tim se dobře trenuje sluchova paměť…
@Icestar je fakt že ani říkadel moc neumí. S někým je odříká (chytne se), ale sám od sebe možná deset, včetně písniček. Já nevim je to hodně, málo nebo dost? Nějak nevím, kolik je adekvátní počet zapamatovaných básniček
![]()
Každopádně moc všem děkuji za rady, spoustu z nich určitě použiju. A taky sem moc ráda, že v tom není sám ![]()
@Mar__tanka1983 Neporadím, jestli je to málo nebo dost, zkušenosti nemám, pocitově mi to přijde málo, ale určitě bych zkusila se od toho odpíchnout. Vyžaduje to soustředění, koordinaci s tebou, při učení nových i paměť a celkově by se pak mohl zlepšit i u těch nebásničkových pohádek. ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
Ahoj všem.
Mám pětiletého synka, který je řekla bych v průměru dětí svého věku. Je dost ukecaný, jeho slovní přestřelky jsou logické (často až překvapí), jinak je to prostě normální kluk, občas na zabití, občas vzteklej, občas geniální, občas mazlík, občas raubíř.
Ale s čím se trápím:
Odmala mívá hlavu v oblacích, nějak jsem to neřešila, protože tatínek je to samé v bledě modrém (sám říká, že slyší, ale nedbá, třeba kouká na televizi a vůbec nevnímá, že na něj mluvím). To jsem tak nějak přecházela s tím, že jak mám měnit povahový rys?Jenže teď zjišťuju, že s tou pozorností je to hrozný. Např. vizuální paměť v pohodě (pamatuje si pohádky i obrázky a to i dlouhodobě), ale když mu čtu pohádku, tak on vůbec nechytá, o co v ní jde?!? Poslouchá, vypadá, že vnímá, ale když se zeptám, co se tam děje, tak vůbec neví. A to ani na krátkém textu (na pěti řádcích pohádky není schopen - ani po čtyřech přečtení a upozornění, ať si zapamatuje jména tří hlavních hrdinů) odpovědět na jednoduchou otázku.
Poradíte, co s tím? Do školy má ještě rok a půl času, ale jestli tohle nenarovnáme, tak se ve škole zblázní…
Ahoj, já byla v dětství to samé v bledě modrém, rodiče si říkali, že jsem úplně pitomoučká. Vnímání mi dodnes dělá problém, přesto jsem zvládla vystudovat dvě vysoké a žiju
Snad tě to trochu uklidní.
@Mar__tanka1983 píše:je fakt že ani říkadel moc neumí. S někým je odříká (chytne se), ale sám od sebe možná deset, včetně písniček/citace]Deset říkadel bych sama nedala dohromady. Myslím, že je to až až a že zbytečně plašíš.
@Mar__tanka1983 … Můžu te uklidnit, ze tvuj syn je naprosto normální.

Kazdy z nas je jiny učební typ. Někomu staci poslouchat a rozumi. Nekdo se učí hmatem, někdo má fotografickou paměť a jiny to musi pochopit.
Dcera byla dva roky hlucha a mluveny text si zapamatovat je do teď problém, za to v pexesu/kartach obehraje vetsinu dospělých.
Chce to hodne poslouchat. U tak maleho ditete muzes trenovat basnickami a říkankami. Můžeš do básničky, kterou dobře zna, jako by se splést a udelat chybu. A nechat ho at tě opraví. Děti to bavi, že jsou chytřejší nez rodiče.
Bude davat větší pozor až zase uděláš chybu.
Pri pexesu taky. Otočis kočku a řekneš auto… ne vždy samozřejmě a pouze u obrázku, které samozřejmě zná 100%.
Na cestách autem třeba slovni hry typu (nevim jak se to jmenuje v češtině) na pustý ostrov si vezmu… každý přidá jednu věc a předchozí hráč musí zopakovat co bylo před tím. Ve spravnem pořadí a všechny věci.
Další tréning.. typu přines mi autíčko z tvého pokoje, další den autíčko a plysaka a tak dále.
Stupňovát množství nebo ztezovat popis. Auto ze skrine na chodbě. Tužku z horniho supliku ve vedlejsim pokoji. Atd.
Tim se dobře trenuje sluchova paměť…