Nevnímá čtený text

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
9935
20.1.17 18:17

Můžu ti s klidným srdcem říct, že to mám podobně. pokud jde o něco důležitého, myšleno, že se potřebuji na text soustředit, musím si to přečíst sama. Kdybys mi to četla ty a klidně 5krát, stejně si to po šesté přečtu sama :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
20.1.17 18:18

Jinak mě v dětství rodiče pouštěli pohádky z magnetofonu, rádia i gramofonu a já to milovala. Pak jsme začala číst a přišel internet a dostatek filmů a když jsem pak zase začala poslouchat mluvené slovo, tak mi trvalo docela dlouho, než jsem si zase zvykla na to, že informace přichází jen ušima. Jednodušší bylo nejprve poslouchat kratší dokumenty a až teprve pak delší složitější příběhy a pořád se třeba na rozhlasové hry musím víc soustředit než normálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24120
20.1.17 18:18

@Lily Evans, @Kotatko03 holky jsem ráda, že nejsem sama s tímto problémem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
20.1.17 18:21

@elen-ka jojo, jednu dobu jsem si myslela, že jsem asi nějaká narušená, když jsem odstavec byla schopná číst desetkrát a stejně jsem pořád nevěděla, co v něm je, nebo když jsem byla celý den na důležitým školení, ale nebyla jsem schopná vnímat dýl než větu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1436
20.1.17 18:24
@Mar__tanka1983 píše: Jenže teď zjišťuju, že s tou pozorností je to hrozný. Např. vizuální paměť v pohodě (pamatuje si pohádky i obrázky a to i dlouhodobě), ale když mu čtu pohádku, tak on vůbec nechytá, o co v ní jde?!? Poslouchá, vypadá, že vnímá, ale když se zeptám, co se tam děje, tak vůbec neví. A to ani na krátkém textu (na pěti řádcích pohádky není schopen - ani po čtyřech přečtení a upozornění, ať si zapamatuje jména tří hlavních hrdinů) odpovědět na jednoduchou otázku.

Buď v klidu, to je normální. A porozumění textu je problém i pro leckterého vysokoškoláka :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31272
20.1.17 18:26

@Lily Evans @elen-ka takže by se to mohlo srovnat, až se naučí psát? :mrgreen: Vím, zjednodušuju.
Jako tohle mě už taky napadlo, že fakt to bude asi tak, že má vizuální paměť a ta poslechová (nebo jak to nazvat) pokulhává. Ono to samozřejmě není jen o čtení, ale i o „příkazech“. Někdy mám pocit, že co mu neřeknu desetkrát, to mu prostě do mozku nedojde. Ale je to jak říkáte, když jde o něco zajímavého, tak to slyší hned…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
20.1.17 18:28
@elen-ka píše:
@Lily Evans, @Kotatko03 holky jsem ráda, že nejsem sama s tímto problémem ;)

nápodobně :jazyk: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
20.1.17 18:32

Nauč se číst :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Nee, tak pokud by mi někdo hučel něco nudným a monotónním hlasem, tak to taky přestanu vnímat. Musíš ty pohádky vyprávět. Klidně si tam i něco přidávat, zeptat se uprostřed, zda rozuměl nebo co si myslí, že asi bude dál, prostě ho zapojit. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3145
20.1.17 18:37
@Mar__tanka1983 píše:
Jo? Zkusím, díky.
Já mu čtu celkem pravidelně, vyptávám se jak kdy, to uznávám. Většinou nějaký základní rámec měl, jenže jsem zjistila :zed:, že mi zřejmě kouká pod ruce a chytá to podle obrázků, protože teď čtu knihy, kde je obrázků méně, nebo to nejsou obrázky přímo k ději a začalo se to projevovat - na otázku na děj mi vypráví to, co je na tom obrázku…

Syn si nechtěl nechat do 5 let vůbec číst. Pak byl samozřejmě mimo, teď je mu 7 a pochopení čteného textu zvládá v pohodě, ale čteme fakt každý večer a každý večer se ptám, o čem to bylo včera, takže trénujete i paměť. Teď celkem obstojně už zvládal pobrat Harryho Pottera. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31272
20.1.17 18:40

@Ou díky, podnětné :palec:
On právě spoj oko-mozek má dobrý, řekla bych až výborný, co jednou dvakrát vidí, to si pamatuje (ať už jde o popis obrázků, cesty z okna auta ke kamarádům nebo právě animované pohádky), ale s tím sluchem to kulhá. Ze začátku jsem si i myslela, že blbě slyší, ale tím to není (větu o dobrotách či oblíbené pohádce v telce slyší i za rohem). Jinak jsem mu před nějakou dobou koupila na CD Hurvínka a ani ťuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31272
20.1.17 18:54
@Gina108 píše:
Nauč se číst :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Nee, tak pokud by mi někdo hučel něco nudným a monotónním hlasem, tak to taky přestanu vnímat. Musíš ty pohádky vyprávět. Klidně si tam i něco přidávat, zeptat se uprostřed, zda rozuměl nebo co si myslí, že asi bude dál, prostě ho zapojit. ;)

hele a to si zrovna myslím, že umím (možná se tedy mýlím :jazyk: ), monotónní hlas nemám, měním hladinu, rychlost i důraz - až si někdy připadám jak pako, ale je mi jasné, že bez toho bych se nechytala už vůbec…

@Lily Evans jo, mě už právě ruply nervy dneska, zahudrovala jsem něco hlupácích, vzala knížku a odkráčela z pokoje :zed: :zed: :zed:
A protože je mi jasný, že tudy cesta nevede, tak jsem zasedla k emiminu a zkouším najít odpověď, zatímco malej spí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31272
20.1.17 19:29

@Ou mě to taky tak přijde, jak se na nás informace valí ze všech stran, tak mluvené slovo a potažmo knihy se dostávají do pozadí. Já sama jsem knihomol a myslela jsem si, že malej taky, protože dokud to mělo hodně obrázků, tak v knížkách ležel také.
Zároveň ale o písmenka zájem nejeví, a já to do něj určitě nemám v plánu hustit dřív než ve škole, pokud by si tedy sám cíleně neřekl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
20.1.17 19:48

@Mar__tanka1983 hurvínek a podobně je docela složitej, protože je tam děj v dialozích, různé postavy a vtipy.

potřebujete nejdřív jednoduché, přímočaré vyprávění, krátké s trochou přímé řeči, při které budete měnit hlas. To s pozorností dost pomáhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
20.1.17 19:51

Děj v dialozích je složitej, protože vyžaduje vyšší level abstrakce.

Fakt začněte tím, že budete svými slovy vykládat klasické pohádky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
20.1.17 20:33

@Mar__tanka1983 Co říkadla? Zná, umí nějaká? Zkusila bych říkat společně, učit ho nová - ve verších se vnímá líp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí