Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, potřebuji radu nebo prostě jen otevřít diskusi. Od začátku těhotenství mě trápí velice silné nevolnosti, byla jsem i v nemocnici na kapačkách (hyperemesis gravidarum). Cca po 16tt se to začalo zlepšovat, teď jsem 19tt a mám již dva týdny bez zvracení. Od začátku mám neschopenku a jelikož je mi lépe, myslela jsem, že bych se vrátila do práce. To jsem včera řekla mé lékařce a ta na mě koukala jako na blázna, a třikrát se ptala, jestli to myslím vážně. To mě trošku vykolejilo. Zdravotně tam prý překážka není (že bych měla rizikové těhu a mohla potratit). Ale i tak mě to a znejistilo.
Všichni mi říkají, že jsem blázen a že mám zůstat doma, že to „nejlepší“ z těhotenství mě teprve čeká a stejně na té neschopence do měsíce skončím. Navíc bych se prý měla vracet až když mi bude úplně dobře, ale já myslím, že až do porodu mi nebude dobře, ne? Mám žaludek jako na vodě, ale přestala jsem zvracet a našla jsem si v tom už takový systém… ![]()
Měla jste některá silné nevolnosti a cca v tom 5. měsíci se vám ulevilo? Vrátily se? Trochu se teď bojím (resp. ostatní mě straší), že až nastoupím do té práce (open space), že tam bude špatný vzduch, bacily, přísný řežim (8 hodin sedět) a stres, že se mi zase přitíží… Navíc prý v 5. měsíci jde hodně ženských na neschopenku a ne do práce ![]()
P. S. jsem samozřejmě prvorodička, ale to je asi z příspěvku jasné…
Klidne se vrat do prace, nakonec, kdyby se to vratilo, nebo byl nejaky problem, jiste ti to dr. napise znovu. Mne bylo spatne jen prvni trimestr, ale nemela jsem takove potize. Myslim, ze se dr. divila proto, ze dnes ma kazda hrozne stresujici praci a uz s pocuranym testem vyzaduje neschopenku a neomezene vychazky…
@Elis6
to jsou teda rady. Prosím tě, jestli do práce chceš, tak tam jdi. Konec konců, zpátky na neschopenku se můžeš vždycky vrátit, není důvod, proč to nezkusit. Naopak, doma se ještě „nasedíš“ až až. Taky ber v potaz to, že neschopenka ovlivní výši tvé mateřské, takže sedět doma bezdůvodně není úplně finančně výhodné.
Poznámku k open spacu nechápu - taky tam pracuju a pracovala jsem i v těhotenství. Naopak mi to přijde jako dobrá práce při těhotenství - nikam neběháš, nic těžkého netaháš… Vzduch tam sice není jako v panenském lesíčku, ale jestli chodíš do obchodu, jezdíš MHD a chodíš mezi lidi vůbec, tak je to úplně jedno, je to úplně stejné.
Měla jsem stejnou diagnózu a doslova se problila sedmi měsíci. Kašli na to, tělo je vyčerpané a bylo mi díky tomu mizerne az do konce těhotenství
Tak to jsem asi výjimka, já bych se vrátila do práce hned, ale doktorka silně nedoporučuje… Pokud nehrozí nějaké riziko potratu nebo komplikací, šla bych
Je pravda, že to můžu vyzkoušet a když tak jít zase znova na neschopenku, ale je mi to hloupé vůči zaměstnavateli… Ale asi mi nic lepšího nezbyde.
@Hoa Mai - open space jsem psala proto, že se tam mnohem lépe šíří nemoci (obzvlášť, jak začne zima). Možná je to ale naprosto irelevantní.
@Tichošlápek - no mě se teď v tom 5. měsíci celkem ulevilo, s touto diagnózou mi asi dobře už nebude, s tím počítám. Jen se bojím, aby to nebyl najednou na tělo takový nápor, že se z toho zase rozbliju… když to tak řeknu. Poslední měsíce před porodem jsi už nezvracela?
@lalaláček - no u mě se právě taky netvářila, proto se tady teď ptám, ačkoli je to možná nesmysl. Mě to prostě rozhodilo a teď se trochu bojím.
@Elis6 poslední dva uz naštěstí ne. To jsem naopak jen jedla, abych to dohnala
ale neměla jsem minerály, zobala spoustu vitamínu - je to vazne nápor, když takhle zvracis a roste v tobě dítě
@Elis6 já jsem to pochopila, ale právě proto jsem psala, že pokud jezdíš MHD nebo chodíš do obchodu, tak je to to samé. V zimě lidi chrchlají všude. Já jsem kupodivu za své několikaleté působení v open spacu nebyla nemocná ani jednou, pokud pominu lehčí nachlazení. Za dobu na mateřské a rodičovské jsem měla jednou angínu a třikrát chřipku
. Mám takhle jednu kamarádku, která naprosto odmítá jezdit MHD s odůvodněním, že tam všichni chrchlají a děti by byly nemocné - stejně jsou celou zimu na hromadě, někdy třeba dva měsíce v kuse, pak dva týdny pauza a zas. Já s dětmi MHD jezdím, kdykoliv potřebuju, chodím s nimi v zimě plavat (to je taky pro mnohé „krleš“) a nemocní jsou málo, ATB ještě neměli.
@Elis6
V open space jsem vydržela šest týdnů do porodu a měla jsem i odpolední do deseti večer. Nastěstí jsem se bacilům vyhnula i v listopadu. Špatně mi nebylo, jen se mi občas zhoupnul žaludek bez zvracení, ale snad až do osmého měsíce.
Pokud ti bude zle, nedělej hrdinku a radši doma buď. Ale jinak není těhotenství nemoc, a pokud miminko prospívá a ty se cítíš dobře, můžeš pracovat.
@Elis6 Já už bych se na to asi vykašlala, teď ti třeba bude pár týdnů lépe, ale pak nastoupí zase únava, pálení žáhy, bolest zad, časté čůrání atd. Buď ráda, že jsi doma v klidu!
No prcek se prý má výborně, ale to mi říkali, i když jsem skončila v nemocnici se silnou dehydratací a tam mi to bylo jedno, hlavně, že mi někdo pomohl. Jen měla doktorka strach, že zatím málo přibírám, ale na poslední kontrole jsem měla už +5 kg, tedy celkem jenom -6 kg (v prvním trimestru šla váha hodně dolů). Ale neříkala, že by to bylo nějak málo, spíš bylo důležité, že přibírám.
@Russet @Hoa Mai Já měla před těhotenstvím oslabenou imunitu (brala jsem na to nějaké léky), proto se trochu toho openspace bojím, ale ostatně jako každý rok na podzim.
@Tichošlápek já doplňuju minerály a vitamíny bohužel uměle, pokaždé, když mi berou krev, tak mi něco chybí. To je holt v našem stavu asi běžné… a jelikož to nedokážu přijímat v potravě, tak aspoň uměle. Teď naposledy, že mi chybí sodík a mám víc solit… ze slaného jídla je mi blbě, takže trochu oříšek ![]()
@Sofie2013 - no pálení žáhy mám už od začátku a záda mě také bolí od začátku (mám nízko dělohu, prý mám smůlu a budou mě bolet až do porodu
). Takže si říkám, že je asi jedno, jestli doma nebo v práci.
Ale moc díky za názory, sepíšu si nějaký list a klady a zápory a podle toho uvidím. Mám ještě týden na to, abych zkoušela chodit ven, jezdila MHD a šla třeba do toho obchodu. Doteď mi v tom všem bylo blbě, ale dneska jsem zkusila i MHD i obchod a obojí se obešlo bez nevolností. Takže naděje tam je ![]()
@Elis6 ja si prosla take hyperemesis a presne se mi 5. mesici ulevilo, sla jsem do prace a tam byla jen chvili protoze jsem byla totalne vycerpana. V patem mesici jsem mela - 6 kg a jsem stihla takze jsem byla fakt vychrtla a mimco melo cim dal vetsi naroky takze i kdyz jsem pak nezvracela mela jsem co delat abych jakztakz fungovala. Cim vic bricho rostlo tim vic bylo videt jak moc svalovy hmoty a energie jsem v tom zacatku ztratila. Nevim jak jsi na tom byla ty, ja potom uz neudrzela ani velkou lahev s vodou v ruce. Takze pokud mas chut do prace se vrat ale neprepinej se, mysli na to, ze musis mit hlavne silu na ten posledni trimestr ktery je fyzicky narocnejsi.
Drzim palce at je lepe ![]()
@Elis6 píše:@Russet @Hoa Mai Já měla před těhotenstvím oslabenou imunitu (brala jsem na to nějaké léky), proto se trochu toho openspace bojím, ale ostatně jako každý rok na podzim.
Tak to už si musíš zvážit sama, s ohledem na to, jak to bylo předchozí roky a jak se aktuálně cítíš. Jestli jsi byla minulé roky pravidelně na hromadě a teď by ses tam měla ploužit jak mátoha, tak to asi nemá cenu. Jestli jsi minulé roky byla i přes obavy z nemoci v pohodě a teď se cítíš dobře, tak já osobně bych to zkusila.
@Teniska7 - tak to máme asi velmi podobné. Já právě taky zhubla hrozně moc, veškerá svalovina je úplně pryč. Ještě teď v 5. měsící mám velikost 36 (celý život mám 38), takže na mě oblečení dost visí a všichni se mě ptají, kde to dítě schovávám
. Ta ztráta energie je také znát, ale doufala jsem, že při sedavém zaměstnání to tolik nevadí.
@Hoa Mai - jenom nevím, co se mnou udělalo právě to nadměrné zvracení (s imunitou), proto jsem o tom mluvila. Musím zkusit a uvidím, jedna případná chřipka mi neublíží.
Každopádně moc děkuji za názory, manžel do mě ještě taky hustil, že mě zase nebude vozit po nemocnicích, takže jsme domluveni na takovém kompromisu… počkáme do příští kontroly (za 14 dní) a pokud mi bude pořád rozumně a pokud dokážu dojít do krámu a vyjít schody (manželovy podmínky…
), tak se mám znovu poradit s doktorkou a když tak ukončit. ![]()