Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
V tomhle případě jsi podle mě udělala dobře, že jsi ustoupila. Když vidím, že druhý člověk uměle vyvolává konflikt a snaží se mě schválně vyprovokovat k reakci, taky se klidím. Spravedlnost je jedna věc, ale nehodlám někomu sloužit jako nástroj k vybíjení vzteku.
A máš pravdu, že i kdyby tvůj syn druhému dítěti opravdu ubližoval, protistrana to mohla řešit úplně jinak. Taky jsem zažila pár situací, kdy mému dítěti někdo něco dělal na hřišti a musela jsem zasáhnout, ale sahat na cizí dítě je tabu (pokud nejde vysloveně o zdraví a bezpečnost) a nadávky jsou taky přestřel. Většinou stačí pouhé „přestaň/nedělej to, mému dítěti se to nelíbí“.
Možná jsi narazila na prarodiče, kteří jsou vyschízovaní z rodičů svého vnoučete a prostě se jen báli, aby se mu něco nestalo. Já popravdě taky neměla ráda, když mým dětem někdo někam pomáhal a většinou se to nelíbilo ani jim. Chtěly to zvládnout samy a když to nedaly, tak prostě ještě nebyly dost zralé/šikovné. Můj syn je v první třídě a je taky takhle nápomocný a všímám si, že spoustě rodičů se to nelíbí. Takže se ho snažím brzdit, protože když někomu ublíží, nebude rodiče zajimat, že měl dobrý úmysl.
tím samozřejmě meomlouvám jejich chování. Jenže starého psa novým kouskům nenaučíš
@Anonymní píše: Více
Aha, tak tuhle tvojí odpověď beru tak, že druhému chlapečkovi se to tahání za ruce opravdu nelíbilo. Tak jsi ale měla zasáhnout jako první a vysvětlit synovi, že to dělat nemá. Ono to není o pomáhání. Jak říkám, mému dítěti by se tahání za ruce nelíbilo a mně by se zase nelíbilo kdyby ho tak někdo tahal. A pokud by to rodiče druhého dítěte neřešili, tak bych zasáhla taky. Ne takhle vulgárně a na cizí dítě bych nesáhla, ale rozhodně bych po něm na dálku houkla, ať toho nechá.
Hele úplně Ti rozumím, já jsem taky tahle povaha co se ve věcech minulých ještě dlouho pitvá, ale v tomhle jsi fakt nic nezkazila. Řadila bych to do soudku srážka s blbcem. Hoď to za hlavu…
Z toho co popisuješ to byla běžná dětská hra, kdy chování tvého syna bylo vedeno dobrým úmyslem. Jestli to tomu chlapečkovi vadilo, tak se měl ozvat primárně on. Myslím, že tenhle typ nevinného konfliktu by si děti měly primárně řešit mezi sebou a dospělí by měli zasahovat až ve fázi, kdy jedno dítě projeví nevoli a druhé to nerespektuje, takže fakt nevidím důvod, proč bys ty měla zasahovat pokud se nic takového nestalo. Nicméně pokud jeho dohlížející osoba tušila, že mu to vadí a jen se neumí ohradit, tak měli teda tu nevoli za něj projevit oni, nicméně nějak normálně (např. „prosím tě, netahej ho, jemu se to nelíbí“) a ne tak, jak to popisuješ, to je prostě mimo ve všech směrech.
A ještě teda, i kdyby náhodou ta situace byla jiná, než jak jsi ji ty navnímala a tvůj syn se teda opravdu choval jako „nevychovaný spratek“, což si nemyslím, že by byl ten případ, tak ať hodí kamenem kdo se jako dítě někdy jako nevychovaný spratek nechoval. To neznamená, že je syn špatně vychovaný a ty jsi špatná matka (pokud snad nad něčím takovým elaboruješ). Mně přijde fakt směšný když někdo po jednom kontaktu nálepkuje cizí děti takovými tituly. Jako kdyby ten jejich miláček byl vždy naprostý andělíček, jasně… ![]()
Je to nemilá situace a zkus to brát tak, že to ta žena přehnala. Hysteričtí lidé samozřejmě existují.
Na druhou stranu je logické, že jako matka bráníš (tady) své dítě, ale jednak jsi ani Ty neviděla, co přesně syn dělá, jednak to druhé dítě nemuselo vnímat pomoc Tvého syna jako pomoc, a taky - Ty jsi na chování svého syna zvyklá, bereš to tak, že pomáhá, ale ostatní to mohou brát jako jeho zbytečnou aktivitu a omezování osobní svobody. To tady právě nikdo neposoudíme, zda opravdu jen pomáhal, nebo to bylo tak trochu proti vůli toho vnuka té hysterky.
Nějak mi nejde představa. že by se pomáhání Tvého syna jejímu vnukovi líbilo a přišla taková neadekvátní odezva, to přece nedává smysl.
Každopádně si z toho nic nedělej, je to jen životní zkušenost. Obvykle máme představy, jak proti takovým hysterkám vyskočíme, ale v reálu jsme zaskočeni my. ![]()
Zachovala ses naprosto správně, reagovala jsi adekvátně, když tvé dítě chytila a ječela na něj, přitom jsi konflikt zbytečně neeskalovala. Chápu, že to v tobě negativně rezonuje asi ještě nějakou chvíli bude, ale hoď to za hlavu ![]()
Na ty kecy bych jí řekla, ať drží hubu. Ale jakmile by mi na dítě šáhla, tak bych jí zmlátila jak psa.
@Serpentini píše: Více
Proč houkla? Moje dcera je taky mírně asociální stydlínek, pokud vidím, že to nějaká holčička na hřišti s takovou tou péčí o ní už přehání, a že se dcera neumí ještě ohradit sama (je malinká) tak jí to s respektem a s vhodnými slovy pro třeba 4 leté dítě vysvětlím. Proč bych proboha měla houkat, vyvolávat konflikty, atd. To, že je holčička až přehnaně pečující není o nic větší „problém“ než že moje je zas až příliš stydlivá - každá má prostě nějakou povahu a nikdo není na vině a netřeba po nikom houkat. Tyhle malé děti co jsou starší sourozenci takové jsou fakt často, není to žádná vada charakteru (spíš naopak).
Jenže to chce taky se těm dětem na hřišti trochu věnovat a sledovat, co se skutečné děje, ne jen sedět, krafat, a pak „houkat“ ![]()
@karkarka píše: Více
No to je taky úžasný příklad pro všechny přítomné děti ![]()
@Liberalissima píše: Více
No jo no. Já jsem holt cholerik. Baba by narazila. ![]()
@Liberalissima píše: Více
Protože to bylo ve skákacím hradě a tam za dětmi fakt nepolezu. Nebavíme se o situaci na hřišti ![]()
@Liberalissima a čistě ze zvědavosti… jak bys teda řešila tuto situaci? Z dálky bys teda jen pozorovala jak ti jiné dítě tahá tvoje dítě, v klidu bys počkala až do skákají a až potom šla vysvětlovat, že se to nedělá, protože se to tvému dítěti nelíbí? Protože bez toho abys houkla tě to druhé dítě neuslyší, vždyť je ve skákacím hradě, takže klidně pár metrů od tebe a je tam hluk.
Mimochodem zrovna moje dítě by se to druhé dítě snažilo odstrčit. Hádám že to by se taky nikomu nelíbilo.
A ten poslední odstavec sis klidně mohla odpustit, když tu o nikom nic nevíš, tak je to akorát taková povýšená věta do prázdna.
@karkarka píše: Více
Též jsem cholerik a nestydím se za to
každý holt nemůže být flegmatik. Bábu bych poslala do zadní eventuálně přední části těla a ať si každý myslí co chce ![]()