Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Já už jsem párkrát kvůli různým kecum byla i sprostá na cizí lidi a bylo mi to v ten moment úplně jedno
jo je fakt že mám psychické problémy a nejsem úplně norm
ale holt každý nemůže být dokonalý jako z Instagramu ![]()
Kdyby se každý staral sám o sebe hned by na světě bylo lépe ![]()
Teda já bych asi vylítla, takhle se chovat k cizímu dítěti, to je neuvěřitelné. Pusť to z hlavy, jsou to prostě nevychovanci a kdoví, co je ten jejich miláček zač. Třeba je to taky pěkný dáreček. Jenomže, víš jak to je - vlastní děti nezlobí, natož vlastní vnoučata
Nedávno jsem jela s vnukem a opravdu nechtěně při vystupování z busu, šlápl paní na nohu. No, omluvila jsem se, je to dítě, tak snad jí to tolik nebolelo. No, co já si vyslechla, neuvěřitelné. Tak snad se jí ulevilo. Já vždycky říkám, že jsou lidé, kteří se prostě musí dostat do konfliktu aspoň jednou denně, jinak je to den na nic ![]()
Na tyhle typy funguje kedovej klid a trocha pasivní agrese. Samozřejmě, že chyba na vaší straně není. Ale nikdy se nenech vytočit, to ztratíš glanc.
Připomíná mi to, jednu starší babču, v sousedství. Kdy můj syn spadl na kole, docela se odřel, bylo léto. Plakal, a plakal dost. Tak jsem si ho vzala na lavičku, posadila na sebe a nechala ho ať se vypláče. Ta paní na vedlejší lavičce si začala mumlat pro sebe, že je to hrozný, kdo to má poslouchat, nemá chvíli klid.
Syn si toho pak všimnul, tak jsem s klidem a nahlas řekla, že paní je vyšinutá a mluví sama pro sebe, ať na ni nekouká, protože tihle duševně nemocní lidé mohou být nebezpeční. Dámu to nadzvedlo a začala na nás křičet nesmysly, v tu chvíli jsem se na ni usmála a opět s klidem řekla, že nejsem její psychiatr, ale chápu, že není v pořádku. A dál na ni nereagovala. Synovi jsem jen opakovala, že paní je zmatená, nejspíš si nevzala léky a neví, co povídá. Něco si mumlala a odešla.
Půjdu proti proudu, těm prarodičům se nedivím.
Pokud viděli, že jejich dítěti nějaké cizí dítě škodí a je tam bez dozoru, přijde mi OK, že ho usměrnili.
Někdy houknout/zpacifikovat přímo toho škodiče je daleko rychlejší a účinnější, než to řešit přes rodiče, kteří navíc obvykle mají tendenci toho svého škodiče omlouvat a bránit.
@Karamba2020 píše: Více
A snažit se někomu pomoct na skluzavku je škodit?
@Karamba2020 píše: Více
Principiálně s tebou souhlasím, navíc sama zkl. píše, že to neviděla, takže kdoví, co tam ten kluk dělal. Ono tahat někoho za ruce někam nemusí být vůbec příjemné. Ale podle reakce ti prarodiče taky nebyli zrovna ukázkově vychovaní. To dítě se dá zpacifikovat slušně.
@BananovaSusenka píše: Více
Tak asi proto, že jsou tam proto, aby mimo jiné pomohli řešit vzniklé problémy. Oni tam nejsou jenom na ozdobu a aby trhali vstupenky. To máš jako když dojde k nějakému konfliktu třeba v obchodě, tak taky požádáš o pomoc prvně obsluhu ( nebo řidiče nebo číšníka ) a nebudeš volat policii. Jiná věc je, že to třeba nemohou sami vyřešit, ale někdy k urovnání konfliktu úplně stačí, když se do něj vloží někdo třetí. Nepovažovala bych to v žádném případě za obtěžování.
@Buba mara A jak by meli konflikt vyresit? Zakladatelky syn capl jine decko, tak prarodice capli kluka. Zakaldatelce se to nelibi, nejspis stejne jako vnouceti prarodicu. Jsou si kviz ![]()
Dnes jsem se synem situaci rozebrala. Tak ty menší děti na tu stěnu na skluzavku nevylezly, tak prvnímu podal ruku, ten se ho chytil a vylezl a pak už všichni menší děti začaly natahovat ruce. Pak už se mu je ani nechtělo vytahovat nahoru, tak řekl, že naposledy a stále k němu natahovaly ruce, tak pak šel ven, protože ho to nebavilo a chytila ho ta paní. Jak říkám, nic špatného jsem neslyšela.
Reagovala jsi dobře. Chápu, že to mrzí, ale byli to konfliktní lidi. A je dobře, že ses nepustila do konfliktu, měla jsi tam dítě a ona chlapa, který si chtěl něco vyřizovat s dítětem. Nezapomeň, že tě taky mohli pěkně zmlátit, jako nedávno ten cyklista tu paní. A lidi v davu by si začali říkat, že se asi znáte, že jste asi nějací opilci, jinak byste se přece neprali a nikdo by ti nepomohl. Je dobře, že konflikt neeskaloval, když jsi tam byla sama a nevíš, co to bylo zač. Normální člověk nechňapne cizí dítě, pokud ho vysloveně nevidí kopat do koťátka.
Máte hodného syna, co pomáhá ostatním
Z toho by jste měla mít radost. A z toho kosočtverece co si vyléval zlost si nic nedělejte. Prostě den blbec..
@Agnesk píše: Více
Máš lidi co si vyloženě užívají konflikty a dohadování
normální člověk nepochopí no,
ale fakt jsou takový cvoci ![]()