Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@jita22 píše:
Ad 5 - pokud je má matka v péči, řeší doktory podle mě ona.
Rodicovskou zodpovědnost maji oba a oba jsou zakonni zástupci ditete.
Nad ramec bych nic neplatila. Informacni povinnost matka vuci otci nema. Je dospely, necht kontaktuje lekarku a informuje se sam.
Vse ostatni je otcova dobra vule (ocr, prazdniny, penize navic).
Pokud jste nespokojeni, bezte k soudu, naridi stridavku a snizeni alimentu.
@arinecka píše:
Zažádejte si o střídavou péči a uvidíš. Ono to taky může dopadnout tak, že pokud by to bylo soudně, tak by se třeba ani alimenty neplatili. A nebo tak, že by platila i ona. Počítám ale, že na střídavku nebude chtít přistoupit. Děti na prázdniny by si otec nemusel brát vůbec, kdyby nechtěl, to se nedá vynutit. To že ex řekne, že musí, je nesmysl. Ale je prostě lepší se domluvit. Ty alimenty má vyměřené soudem?
Ano je to v rozsudku, ale tu částku navrhl on sám. To ovšem byly jiné časy a dohoda s ex možná a vše fungovalo tak nějak normálně. Od doby co má další dítě, je to horší. Že pije po večerech víme od její matky, která je s ní v denním kontaktu. Ne kamery nemáme, ale máme špióna
a tři děti k tomu, v jejich věku už mají rozum a taky občas něco řeknou. Navíc ta vinotéka kam si chodí pro víno patří moji nejlepší kamarádce, to ex samozřejmě neví. Takže i formací o to že má problém, máme dost. Ale necháváme to, nechceme jí ponížit.
Zakl.
Jestli to takhle funguje, tak to tak nechte.
Kdyz mate pocit, ze je to potreba, holt deti k doktorovi vezmete.
Otec at si obcas vezme to ocr a prida na prazdninach. Je to otec, podilet by se mel.
Ty „prachy navic“ berte jako dan za to, ze je to vse v klidu a deti v pohode.
@Anonymní píše:
Ano je to v rozsudku, ale tu částku navrhl on sám. To ovšem byly jiné časy a dohoda s ex možná a vše fungovalo tak nějak normálně. Od doby co má další dítě, je to horší. Že pije po večerech víme od její matky, která je s ní v denním kontaktu. Ne kamery nemáme, ale máme špiónaa tři děti k tomu, v jejich věku už mají rozum a taky občas něco řeknou. Navíc ta vinotéka kam si chodí pro víno patří moji nejlepší kamarádce, to ex samozřejmě neví. Takže i formací o to že má problém, máme dost. Ale necháváme to, nechceme jí ponížit.Zakl.
Tak proc to sem pises? Tahle informace prece s detmi nijak nesouvisi.
@Anonymní píše:
Nejde o to že on si ty děti nechce brát, my je tady chceme, ale je nefér aby řady byly polovinu času a on platil plné alimenty. Chceme střídavou péči, s tím že by jí platil 12000 k tomu. Což mi přijde jako dost štědrá suma na střídavou péči.
Podotýkám že si žijeme ve srovnatelných podmínkách co se týče životní úrovně. Ex není žádný sociální případ. A mýt i když žijeme v Německu, nevyděláváme žádné horentní sumy. Přítel není typ chlapa co by měl potřebu jí dělat naschvály, anebo jí nějak dusit.Zakl.
Ono to takhle s alimentama nefunguje. O stridavou peci at si otec zazada. Soud pak vymeri vyzivne matce i otci. Takze otec muze i dale platit 27 tisic k rukam matky, a matka treba 2 tisice k rukam otce.
Pokud otec projevi opravdovy zajem a deti i nadale budou chodit do stejne skoly, muze stridavka klapnout.
Proč ona nechce střídavku je jasné
. řešila bych to přes soud. S ní se asi na ničem domlouvat nejde.
Rada nextky ( a zároven exky)- vy.ser se na to. Neřešnevyřešitelný, zkus se od toho maxiálně distancovat. Jednak i dva je na dohodu o dětech moc, natož když do toho začne fušovat někdo další. Druhak - nikdo to neocení, by´t to můžeš myslet dobře. Maximálně chlap, který si nedokáže se svou minulostí vypořádat sám, přehazuje řešení problémů na tebe. Jsou to jeho děti, jeho ex. Chápu, že některé věci odstřihnout nejdou, ale jestli ex chlastá nebo ne, není tvůj bussines. Handrky, kdo půjde na očr bych taky nechala na chlapovi, nemusí tě do toho atahovat, at se poradí s právníkem nebo na emiminu sám. Stejně tak si zvláne vykomunikovat prázdniny, doktory - pokud si vybral pro své děti neschopnou matku, tak prostě musí vyvinout více invence on - doktory obvolat, zjistit si informace sám, zajistit děti o prázdninách, at už osobní péčí nebo jim sehnat tábory, babičku…
Stejně tak, rozoupat se, co s alimenty nebo pravou péče - má zjištovat informace on.
Příspěvek upraven 12.09.21 v 14:13
@Anonymní píše:
Nejde o to že on si ty děti nechce brát, my je tady chceme, ale je nefér aby řady byly polovinu času a on platil plné alimenty. Chceme střídavou péči, s tím že by jí platil 12000 k tomu. Což mi přijde jako dost štědrá suma na střídavou péči.
Podotýkám že si žijeme ve srovnatelných podmínkách co se týče životní úrovně. Ex není žádný sociální případ. A mýt i když žijeme v Německu, nevyděláváme žádné horentní sumy. Přítel není typ chlapa co by měl potřebu jí dělat naschvály, anebo jí nějak dusit.Zakl.
A proč se rozvedli taky víš?
Tohle ti nepřísluší řešit, nech to na nich. Oni si poradí i bez tebe ![]()
Jinak alimenty 9 000 kc na 1 dítě na prvním stupni je tedy více než štědré - co platí ona? Na pomůcky jí nic posílat nemusí, ale ať si to vyřeší on jak chce ne?
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám několik dotazů z pozice nextky, vím jak je toto fórum nextkám nakloněno. Přesto jdu do rizika. Anonym dávám kvůli financím a osobním informacím. Snad pochopite, ale jinak jsem dlouholetá pisatelka
.
Naše ex už mě někdy přivádí k šílenství, je to ve své podstatě normální baba, vzdělaná, alkoholička, pracující, o děti pečující. Nic proti ní, trochu nám vadí to její víno, ale opíjí se jen večer, když už děti spí, takže doufáme že to ještě pár let bude zvládat. Kdyby se někdo chtěl zeptat, proč se jí nesnažíme víc pomáhat, tak proto, že ona problém nemá a vše je super. To jen tak na okraj.
V posledním půl roce už její požadavky začínají být přes čáru. Napíšu to v bodech, prosím jestli byste mi mohly poradit, co je ještě normální, případně na co má právo.
Přiznávám jsem zaujatá a nedokážu některé věci racionálně posoudit.
1. Když děti onemocní, snaží se vždy aby na očr šel otec, děti má v péči ona. Na změnu péče (chceme střídavku) přistoupit nechce. Prý kvůli tomu že my žijeme v Německu (5km od hranic a 10km od jejich bydliště) takže ty důvody jsou směšné. Otec očr odmítá, ona pak psychicky vydírá a štve děti proti nám, teda spíš proti mě, to mi dost ubližuje, ale asi mi nezbývá než se smířit.
2. Klasika alimenty, otec platí 27000 na dvě děti v třetí třídě a jedno v druhé. Holky byly úplně celé prázdniny u nás, alimenty dostala a teď ještě chce peníze na školní potřeby. To už mi přijde dost nefér. Má právo chtít peníze navíc, když s dětmi celé prázdniny neměla žádné výdaje? Má tedy ještě jedno dvouleté dítě se současným přítelem, ale to jde mimo nás. Jinak jsou děti u nás 2 až 3 dny v týdnu na střídačku, celkem cca 8-12 dní v měsíci, někdy 15, záleží na domluvě a jak to vyjde.
3. Přihlásila starší na tenis a neobtěžovala se to říct, jen poslala částku ze které má polovinu platit měsíčně otec. On nemá problém platit dceři kroužek, ale chce se podílet na jeho výběru a mít informace.
4. Neinformuje otce o zdravotním stavu děti, nové zjištěné potravinové alergie. Spoléhá že sedmileté děcko nám to řekne.
5. Na druhou stranu neřeší spoustu zdravotním problémů, na které jsme ji upozorňovali, asi aby nemusela brát propustku z práce. Nejmladší ujíždí očičko, už tři měsíce s ní „chodí“ k očařce…, Starší bolel 4 dny zub, byla zrovna u exky a prý to mamince několikrát říkala, nakonec s ní šel k zubaři otec. Atd. Má matka povinnost tyto informace s otcem sdílet?
6. Poslední věc jsou ty prázdniny, otec má mít 2 dny v týdnu, zbytek je na domluvě. Musí si děti brát na polovinu prázdnin jak tvrdí matka, anebo jí může
poslat k šipku, vzít si třeba jen tři týdny? Nebo případně nevychazet vstříc vůbec a držet se jen soudem určených dvou dní v týdnu a zbytek je na exce, když tedy tu střídavou péči tak zarputile odmítá?Díky za rady a odpovědi. Jsem připravená na vše.
Eva.
Evo, vezmu to postupně,
1. Pokud nemá otec děti v péči na OČR nemusí, na druhou stranu o to si matka pak může nechat zvýšit výživné, mně to soud po prokázání započítal. Otec OČR odmítal úplně. Důvod ke změně režimu na střídavku to však není
2. otec je povinen platit pouze výživné. Vše navíc je na dohodě. Zase to kdo hradí pomůcky by mělo být zohledněno ve výměře výživného.
3. Pokud je kroužek v době kdy je dítě v péči matka, tak by sice měl mít informace, ale výběr je na rodiče, které má dítě v péči.
4. Tak zásadní informace o zdravotním stavu by měla otci sdělovat, to jsou ty potravinové alergie. Na jejím místě, při vašich vztazích bych to dělala písemně. Taky to tak s ex mám.
5. Nemá povinnost sdílet běžné onemocnění, pokud nezasahuje do doby styku s otcem. Opravdu nemusí hlásit každou rýmičku a návštěvu lékaře. Otec může lékaře kontaktovat a chtít jako zákonný zástupce info přímo od něj. Měl by takovou aktivitu vyvíjet.
6. pokud nemají soudně upravený styk otec si nemusí děti brát vůbec. Na druhou stranu matka může požádat o úpravu styku a tam se běžně dávají prázdniny na půl. My tak měli od 3 let věku dítěte. Ne v kuse. A nebo zase zvednout výživné.
No, ex to má dobře zařízený, o tom žádná. ![]()
Ať otec zažádá ofiko o tu střídavku. Má celkem slušnou šanci, že uspěje. Dnes už je střídavka poměrně rozšířená.
Ale…je důležité si uvědomit, aby to bylo s čistým svědomím a vědomím vážně v zájmu dětí a ne hlavně ve tvém či otce. Na to bude apelovat i ten soud.
@Anonymní píše:
Ano je to v rozsudku, ale tu částku navrhl on sám. To ovšem byly jiné časy a dohoda s ex možná a vše fungovalo tak nějak normálně. Od doby co má další dítě, je to horší. Že pije po večerech víme od její matky, která je s ní v denním kontaktu. Ne kamery nemáme, ale máme špiónaa tři děti k tomu, v jejich věku už mají rozum a taky občas něco řeknou. Navíc ta vinotéka kam si chodí pro víno patří moji nejlepší kamarádce, to ex samozřejmě neví. Takže i formací o to že má problém, máme dost. Ale necháváme to, nechceme jí ponížit.Zakl.
No, tak budˇsi zažádat o tu střídavku, a nebo to nechat být. Nic navíc už ex platit nemusí, myslím, že platí už takhle dost. Co pak tedy platí ona? Když po otci vyžaduje aby kupoval ještě školní pomůcky, kroužky, chodil na OČR atd?
Požádat o střídavku, tím se hodně věcí vyřeší, navíc, když ji v podstatě už máte… za ušetřené peníze za alimenty můžete děti vozit do školy třeba soukromej bus.
Ideální je se do toho neplést (rady exky i nexty) - jako exce by mi vadilo, že se do toho montuje next, děti mám s bývalým, ne s jeho ženou.
Jako nextka jsem mnohem šťastnější, když mi manžel o prikorich, ktera zase utrpěl v kontaktu se svojí bývalou partnerkou, neříká.
Jak je jejich dítě vedené, je věc mého muže a jeho bývalé partnerky, ne moje. Netuším, jaké platí alimenty a i kdybych to vedela, je mi to jedno. Maximálně okomentuju, že třeba už by to chtělo jít na alergologii na vyšetření, protože to ovlivňuje třeba to, kam můžeme jet, někdy manželovi nedocvakne, že je to fakt potřeba.
A dobre je si uvědomit, že toho satana v lidské podobě si kdysi tvůj manžel dobrovolně vybral a upletl s ní pár děti.
Otec se zdravotní stav zajímá, ale ex vždy řekne že nemá čas to som teď probírat, teď znamená kdykoli.
K lékařům s dětmi chodí tedy ona, protoze je má v péči, to ano. Ale především proto, že děti mají trvalý pobyt u ní a lékaře i pojištění v ČR.
Několikrát jsme jí říkali ať nám s dětmi dává i jejich karty pojištěnce, kdyby něco, no nemáme nic.
Tohle bychom si v případě střídavky ošetřili a není problém s dětmi dojet do ČR k lékaři, ale k tomu potřebujeme i jakousi minimální spolupráci exky.
Zakl.