Nextka prosí o radu :-)

Anonymní
12.9.21 12:10

Nextka prosí o radu :-)

Dobrý den, mám několik dotazů z pozice nextky, vím jak je toto fórum nextkám nakloněno. Přesto jdu do rizika :lol:. Anonym dávám kvůli financím a osobním informacím. Snad pochopite, ale jinak jsem dlouholetá pisatelka :).
Naše ex už mě někdy přivádí k šílenství, je to ve své podstatě normální baba, vzdělaná, alkoholička, pracující, o děti pečující. Nic proti ní, trochu nám vadí to její víno, ale opíjí se jen večer, když už děti spí, takže doufáme že to ještě pár let bude zvládat. Kdyby se někdo chtěl zeptat, proč se jí nesnažíme víc pomáhat, tak proto, že ona problém nemá a vše je super. To jen tak na okraj.
V posledním půl roce už její požadavky začínají být přes čáru. Napíšu to v bodech, prosím jestli byste mi mohly poradit, co je ještě normální, případně na co má právo.
Přiznávám jsem zaujatá a nedokážu některé věci racionálně posoudit.
1. Když děti onemocní, snaží se vždy aby na očr šel otec, děti má v péči ona. Na změnu péče (chceme střídavku) přistoupit nechce. Prý kvůli tomu že my žijeme v Německu (5km od hranic a 10km od jejich bydliště) takže ty důvody jsou směšné. Otec očr odmítá, ona pak psychicky vydírá a štve děti proti nám, teda spíš proti mě, to mi dost ubližuje, ale asi mi nezbývá než se smířit.
2. Klasika alimenty, otec platí 27000 na dvě děti v třetí třídě a jedno v druhé. Holky byly úplně celé prázdniny u nás, alimenty dostala a teď ještě chce peníze na školní potřeby. To už mi přijde dost nefér. Má právo chtít peníze navíc, když s dětmi celé prázdniny neměla žádné výdaje? Má tedy ještě jedno dvouleté dítě se současným přítelem, ale to jde mimo nás. Jinak jsou děti u nás 2 až 3 dny v týdnu na střídačku, celkem cca 8-12 dní v měsíci, někdy 15, záleží na domluvě a jak to vyjde.
3. Přihlásila starší na tenis a neobtěžovala se to říct, jen poslala částku ze které má polovinu platit měsíčně otec. On nemá problém platit dceři kroužek, ale chce se podílet na jeho výběru a mít informace.
4. Neinformuje otce o zdravotním stavu děti, nové zjištěné potravinové alergie. Spoléhá že sedmileté děcko nám to řekne :roll:.
5. Na druhou stranu neřeší spoustu zdravotním problémů, na které jsme ji upozorňovali, asi aby nemusela brát propustku z práce. Nejmladší ujíždí očičko, už tři měsíce s ní „chodí“ k očařce…, Starší bolel 4 dny zub, byla zrovna u exky a prý to mamince několikrát říkala, nakonec s ní šel k zubaři otec. Atd. Má matka povinnost tyto informace s otcem sdílet?
6. Poslední věc jsou ty prázdniny, otec má mít 2 dny v týdnu, zbytek je na domluvě. Musí si děti brát na polovinu prázdnin jak tvrdí matka, anebo jí může
poslat k šipku, vzít si třeba jen tři týdny? Nebo případně nevychazet vstříc vůbec a držet se jen soudem určených dvou dní v týdnu a zbytek je na exce, když tedy tu střídavou péči tak zarputile odmítá?

Díky za rady a odpovědi. Jsem připravená na vše.

Eva.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3823
12.9.21 12:17

Je otázka jak moc vykreslujes exku v opravdovem světle, nextky vždy exku ocernuji, nicméně pokud by mi chlap platil 27 tis alimenty ani bych nepotřebovala aby si děti bral. Takže podle toho co píšeš je samozřejmě pravda na vaši straně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30401
12.9.21 12:23

Z poslední věty to vypadá, že ti nejde o děti, ale o to uškodit. Pokud Vám tento systém finance dovolí, tak bych to nijak neřešila. Střídavka je sice pěkná, ale zvládnete v době, kdy budou děti u Vás je denně vozit do školy v místě matky?
Pokud Vám to finančně dělá problém, tak vyřešte snížení alimentů s odůvodněním, že děti u Vás tráví spoustu času, případně zkuste bojovat o střídavku.
Přestat si brát děti, abyste jí ukázali, bude jen trest pro děti, máma to nejspíš dá v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1455
12.9.21 12:25

Jde ti o prachy nebo na ni žárlíš a chceš udělat zle

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.21 12:29

Nejde o to že on si ty děti nechce brát, my je tady chceme, ale je nefér aby řady byly polovinu času a on platil plné alimenty. Chceme střídavou péči, s tím že by jí platil 12000 k tomu. Což mi přijde jako dost štědrá suma na střídavou péči.
Podotýkám že si žijeme ve srovnatelných podmínkách co se týče životní úrovně. Ex není žádný sociální případ. A mýt i když žijeme v Německu, nevyděláváme žádné horentní sumy. Přítel není typ chlapa co by měl potřebu jí dělat naschvály, anebo jí nějak dusit.

Zakl.

• Citovat
  • Upravit
12243
12.9.21 12:30

Ono je celkem jedno, na co z toho má matka právo, spíš je důležité, jak ovlivní děti, pokud budete kromě matky dělat naschvály i vy. O tu stridavku otec nežádal, nebo jak? V podstatě stridavku máte, otázka je, kolik otec vydělává a o kolik by mu stridavka snížila alimenty. Protože matka se bude chovat pořád stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.21 12:35
@heluska1992 píše:
Jde ti o prachy nebo na ni žárlíš a chceš udělat zle

Samozřejmě, proto jsem si našla chlapa s dětmi ze sekáče, abych se o ně mohla starat a dělat problémy exce a hlavně abych zbohatla, protože mi jde o peníze.
A také proto mám s dětmi velmi pěkný vztah a normálně i vycházím s exkou, byť se spoustou věcí nesouhlasím.

Zakl.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.9.21 12:39
@jita22 píše:
Ono je celkem jedno, na co z toho má matka právo, spíš je důležité, jak ovlivní děti, pokud budete kromě matky dělat naschvály i vy. O tu stridavku otec nežádal, nebo jak? V podstatě stridavku máte, otázka je, kolik otec vydělává a o kolik by mu stridavka snížila alimenty. Protože matka se bude chovat pořád stejně.

O střídavku zatím nežádal, chtěl se dohodnout nejdřív s ní a potom na základě jasně daných pravidel vyplývajících z oné dohody, podat návrh na soudní rozhodnutí. Nechtěl s ní jít do sporu.
Vydělává slušně, ale žádné horentní sumy, teď to vychází tak, že platí cca 35% z hrubého příjmu.

Zakl.

• Citovat
  • Upravit
1455
12.9.21 12:43
@Anonymní píše:
Samozřejmě, proto jsem si našla chlapa s dětmi ze sekáče, abych se o ně mohla starat a dělat problémy exce a hlavně abych zbohatla, protože mi jde o peníze.
A také proto mám s dětmi velmi pěkný vztah a normálně i vycházím s exkou, byť se spoustou věcí nesouhlasím.Zakl.

kdyby to tak bylo, tak seš v klidu a neřešíš to na emiminu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.21 12:45
@heluska1992 píše:
kdyby to tak bylo, tak seš v klidu a neřešíš to na emiminu.

Jistě, pravda. Děkuji ti za velmi podnětné a přínosné rady a konkrétní odpovědi na mé dotazy. Přeji hezky a klidný zbytek neděle :kytka:

• Citovat
  • Upravit
21936
12.9.21 12:46

Tak proc se neobratite na soud, mate-li pocit, ze platite hodne a deti jsou u vas pomalu pul mesice? Nebo o tu stridavku nezazadate? Pokud u vas deti byly opravdu cele prazdiny, penize na skolni pomucky bych teda neposilala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102515
12.9.21 12:52

No, asi takhle:
1. Donutit ho nemuze.
2. Na peníze navic nema narok, pokud nic takového neni uvedeno v rozsudku a i pokud je, tak je to reálně nevymahatelné.
3. Opět pokud to neni v rozsudku, nic platit nemusi.
4. Je povinna informace sdelit, ale to neznamena, ze mu to musi automaticky servirovat, otec se ma zajimat.
5. Rodice jsou oba, neni duvod, proc by vsechny doktory mela resit matka.
6. Nemusi, pokud to neni v rozsudku, nicméně pokud maji deti zajem, tak mi prijde spravne jim tu pzlku prazdnin zaridit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12243
12.9.21 12:53
@j.a.n.i1 píše:
No, asi takhle:
1. Donutit ho nemuze.
2. Na peníze navic nema narok, pokud nic takového neni uvedeno v rozsudku a i pokud je, tak je to reálně nevymahatelné.
3. Opět pokud to neni v rozsudku, nic platit nemusi.
4. Je povinna informace sdelit, ale to neznamena, ze mu to musi automaticky servirovat, otec se ma zajimat.
5. Rodice jsou oba, neni duvod, proc by vsechny doktory mela resit matka.
6. Nemusi, pokud to neni v rozsudku, nicméně pokud maji deti zajem, tak mi prijde spravne jim tu pzlku prazdnin zaridit.

Ad 5 - pokud je má matka v péči, řeší doktory podle mě ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40780
12.9.21 12:56
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám několik dotazů z pozice nextky, vím jak je toto fórum nextkám nakloněno. Přesto jdu do rizika :lol:. Anonym dávám kvůli financím a osobním informacím. Snad pochopite, ale jinak jsem dlouholetá pisatelka :).
Naše ex už mě někdy přivádí k šílenství, je to ve své podstatě normální baba, vzdělaná, alkoholička, pracující, o děti pečující. Nic proti ní, trochu nám vadí to její víno, ale opíjí se jen večer, když už děti spí, takže doufáme že to ještě pár let bude zvládat. Kdyby se někdo chtěl zeptat, proč se jí nesnažíme víc pomáhat, tak proto, že ona problém nemá a vše je super. To jen tak na okraj.
V posledním půl roce už její požadavky začínají být přes čáru. Napíšu to v bodech, prosím jestli byste mi mohly poradit, co je ještě normální, případně na co má právo.
Přiznávám jsem zaujatá a nedokážu některé věci racionálně posoudit.
1. Když děti onemocní, snaží se vždy aby na očr šel otec, děti má v péči ona. Na změnu péče (chceme střídavku) přistoupit nechce. Prý kvůli tomu že my žijeme v Německu (5km od hranic a 10km od jejich bydliště) takže ty důvody jsou směšné. Otec očr odmítá, ona pak psychicky vydírá a štve děti proti nám, teda spíš proti mě, to mi dost ubližuje, ale asi mi nezbývá než se smířit.
2. Klasika alimenty, otec platí 27000 na dvě děti v třetí třídě a jedno v druhé. Holky byly úplně celé prázdniny u nás, alimenty dostala a teď ještě chce peníze na školní potřeby. To už mi přijde dost nefér. Má právo chtít peníze navíc, když s dětmi celé prázdniny neměla žádné výdaje? Má tedy ještě jedno dvouleté dítě se současným přítelem, ale to jde mimo nás. Jinak jsou děti u nás 2 až 3 dny v týdnu na střídačku, celkem cca 8-12 dní v měsíci, někdy 15, záleží na domluvě a jak to vyjde.
3. Přihlásila starší na tenis a neobtěžovala se to říct, jen poslala částku ze které má polovinu platit měsíčně otec. On nemá problém platit dceři kroužek, ale chce se podílet na jeho výběru a mít informace.
4. Neinformuje otce o zdravotním stavu děti, nové zjištěné potravinové alergie. Spoléhá že sedmileté děcko nám to řekne :roll:.
5. Na druhou stranu neřeší spoustu zdravotním problémů, na které jsme ji upozorňovali, asi aby nemusela brát propustku z práce. Nejmladší ujíždí očičko, už tři měsíce s ní „chodí“ k očařce…, Starší bolel 4 dny zub, byla zrovna u exky a prý to mamince několikrát říkala, nakonec s ní šel k zubaři otec. Atd. Má matka povinnost tyto informace s otcem sdílet?
6. Poslední věc jsou ty prázdniny, otec má mít 2 dny v týdnu, zbytek je na domluvě. Musí si děti brát na polovinu prázdnin jak tvrdí matka, anebo jí může
poslat k šipku, vzít si třeba jen tři týdny? Nebo případně nevychazet vstříc vůbec a držet se jen soudem určených dvou dní v týdnu a zbytek je na exce, když tedy tu střídavou péči tak zarputile odmítá?

Díky za rady a odpovědi. Jsem připravená na vše.

Eva.

A při té střídavce byste děti vozili do jedné školy?
Jinak by to dětem jen ublížilo.
Já bych na tu střídavku netlačila, pro děti to nemusí být vůbec přínos.

Nechápu ty prázdniny, proč si je nevzít půl prázdnin, o to snad každý milující rodič má zájem, když to jde.

Alimenty mi nepřijdou vysoké, všechno je drahé, chlap si nadělal děti, tak at cáluje, než projdou všema školama, má ještě co dělat.

Taky nevím, jak víte, že pije víno, když ji večer nevidíte a děti spí, máte tam skrytou kameru?

Jen bych chtěla s ní lépe řešit ty zdrav. problémy a doktory, to je tak jediné, co bych doladila.

Tebe obdivuju, že dobrovolně děláš chůvu zadarmo tolika dětem, do toho by šla málokterá, vlastního děcka se nejspíš nedočkáš, při téhle mohutné sestavě dětí, že…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35161
12.9.21 12:58
@Anonymní píše:
Nejde o to že on si ty děti nechce brát, my je tady chceme, ale je nefér aby řady byly polovinu času a on platil plné alimenty. Chceme střídavou péči, s tím že by jí platil 12000 k tomu. Což mi přijde jako dost štědrá suma na střídavou péči.
Podotýkám že si žijeme ve srovnatelných podmínkách co se týče životní úrovně. Ex není žádný sociální případ. A mýt i když žijeme v Německu, nevyděláváme žádné horentní sumy. Přítel není typ chlapa co by měl potřebu jí dělat naschvály, anebo jí nějak dusit.Zakl.

Zažádejte si o střídavou péči a uvidíš. Ono to taky může dopadnout tak, že pokud by to bylo soudně, tak by se třeba ani alimenty neplatili. A nebo tak, že by platila i ona. Počítám ale, že na střídavku nebude chtít přistoupit. Děti na prázdniny by si otec nemusel brát vůbec, kdyby nechtěl, to se nedá vynutit. To že ex řekne, že musí, je nesmysl. Ale je prostě lepší se domluvit. Ty alimenty má vyměřené soudem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna