Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Makca87 píše: Článek z roku 2012.
a dal?… myslis, ze nyni je to v zakonech jine?
omg… misto, aby jsi byla rada, ze ti epipi opet rozsirilo tve omezene obzory, tak si tu budes vymyslet absurdni vymluvy… no jestli takhle se chovas i v realite, tak chudak tve okoli..
… mozna z moralnich duvodu od toho drahy ustoupily, ale co se tyka ceskeho zakona, maji na to pravo… chapes?… proste pointa - pokud sebevrah udela ujmu pri svem konani, lze pak vymahat skoda bud po nem, pokud prezije, nebo po dedicich (teda to se domnivam), u nezletilych pak po rodicich… to ze se to pak z moralniho hlediska nedeje, nikdo nepoda zalobu, je vec druha… a doufam, ze se ozve nejaka pravnicka, ktera to da v cajk, a opravni prip. i me ![]()
@markytka3 píše:
a dal?… myslis, ze nyni je to v zakonech jine?![]()
omg… misto, aby jsi byla rada, ze ti epipi opet rozsirilo tve omezene obzory, tak si tu budes vymyslet absurdni vymluvy… no jestli takhle se chovas i v realite, tak chudak tve okoli..
… mozna z moralnich duvodu od toho drahy ustoupily, ale co se tyka ceskeho zakona, maji na to pravo… chapes?… proste pointa - pokud sebevrah udela ujmu pri svem konani, lze pak vymahat skoda bud po nem, pokud prezije, nebo po dedicich (teda to se domnivam)
Děkuji ti za článek z roku 2012
. Zákony se většinou mění no
. Chtěla jsem ti tu napsat osobní zkušenost se sebevrahy (konkrétně skokem pod vlak), ale prdím na to
.
@Anonymní píše:
Taky znám jednu slušně dobitou „sebevraždu“. Po skoku z vysokého patra přežila, zlomila si mimo jiné i pánev. Metro někomu ujede „jen“ nohy a při snaze se přepráškovat, se tělo celkem mohutně brání. Jo a ještě jeden, co se snažil se podřezat má doživotně nefunkční ruku, protože to zvládl i se šlachami. Prosím, neznám tě, ale nezabíjej se. Život možná není podle tvých představ, může být reálně krutý a zlý, zoufale nespravedlivý, ale jednou se ráno probudíš a budeš rád, že tu jsi. Jinak bys tu nebyl. A když se zabiješ, tak už to nezjistíš.
A když už mě to tady jen nebaví? Nechci spachat sebevraždu protože bych měla bějaké silné deprese ale nelíbí se mi to tu a uvažujte takto… většina lidí vám řekne že třeba deset let budete trpět a potom si řeknete že jste radi že tu jste ale potom už zas budete trpet ale když skočite a podaři se to tak už nebudete trpet ani těch 10 let a upřimne kdybych umřrla lito by mi to přece nebylo… 🤷♀️ jen tu nechci nechat své blízké
Dobrý den, ráda bych znala pár příběhu ohledně sebevražd ať nedokončené ale i třeba zkušenosti s povedenou. Sama jsem si tím prošla a ráda bych znala zkušenosti a pocity ostatních. Zároveň jsem si toto téma vybrala jako AP (absolventskou práci) a ráda bych pár příběhů anonymních. Mám svůj, známého a pokud bude někdo ochotný a schopný zvládnout se svěřit, budu ráda. Lze i soukromě si napsat. Děkuji všem.
@Alex-Davidek píše:
Dobrý den, ráda bych znala pár příběhu ohledně sebevražd ať nedokončené ale i třeba zkušenosti s povedenou. Sama jsem si tím prošla a ráda bych znala zkušenosti a pocity ostatních. Zároveň jsem si toto téma vybrala jako AP (absolventskou práci) a ráda bych pár příběhů anonymních. Mám svůj, známého a pokud bude někdo ochotný a schopný zvládnout se svěřit, budu ráda. Lze i soukromě si napsat. Děkuji všem.
Ahoj, se sebevraždou mám zkušenost, pokusila jsem se léky, ale někdo mě našel. Ale co by mě zajímalo, tak ty píšeš, že máš sama zkušenost a že o tom píšeš AP, předpokládám, že tedy studuješ VOŠ? Já se totiž chtěla hlásit na VOŠ na sociální práce, ale na netu psali jako kontraindikaci duševní onemocnění a poruchy chování. Takže bych nemohla dostat to lékařské potvrzení. A takhle jsem to viděla na více VOŠ, i na zdravotním laborantovi, o kterém jsem také přemýšlela… Nakonec jsem se dostala na jednu VŠ, kde ty zdravotní kontraindikace nebyly. Nemusíš mi přesně psát, co studuješ a kde, jen by mě zajímalo, pokud se tedy ještě léčíš, jak se řeší to zdravotní potvrzení a jestli to u vás není problém. Díky moc a držím palce nejen ve studiu.
Ahoj, chci se zeptat. Můj blízký kamarád se včera večer podřezal.. naštestí ho jeho bratr zachránil a stihla přijet i sanitka. Moje otazka zní co s ním bude teď.. snažila jsem si to vyhledat ale noc jsem nenašla.. amputují mu ruku? Nebo přijde jenom s hlubokou jizvou? Atd.. děkuju ![]()
@Natalie2311 píše:
Ahoj, chci se zeptat. Můj blízký kamarád se včera večer podřezal.. naštestí ho jeho bratr zachránil a stihla přijet i sanitka. Moje otazka zní co s ním bude teď.. snažila jsem si to vyhledat ale noc jsem nenašla.. amputují mu ruku? Nebo přijde jenom s hlubokou jizvou? Atd.. děkuju
Ahoj, to mě moc mrzí…nevím. jak hluboce se podrezal, ale většinou to sesiji uvnitř amputace snad ne. Taky záleží. Jestli si prerizl i šlachy…možná bude mít pak omezenou hybnost končetiny…já se třeba řezu a na šiti jsem to měla několikrát…držím mu palce. Asi ho pak dají na psychiatrii.
@Anonymní píše:
Pokud se člověk rozhodne vzít si život a „neuspěje“ se svým přáním. Je z toho právně odpovědný?
Sebevražda není trestným činem.
Právní důsledky jsou takové, že může z toho důvodu být umístěn na psychiatrii i bez svého souhlasu. Tam totiž může být umístěn člověk, který je nebezpečný sobě, nebo svému okolí. No, a tím, že se pokusil o sebevraždu, je prokázáno, že je nebezpečný sobě.
@Whitedog píše:
A co třeba když se někdo rozhodne, že to v autě při plné rychlosti napálí do stromu / sloupu, čehokoliv, auto se nekontrolovatelně odmrští, nešťastnou náhodou jede kolem jiné auto a v něm třeba mladá rodina, odmrštěné auto to druhé sejme a budou tam zranění a mrtví, řidič sebevrah přežije. Žádná právní odpovědnost? Nemyslím si…
V takovém případě jde o těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Záleží na okolnostech. Pokud by to úmyslně napálil do protijedoucího auta anebo seděl v autě někdo s ním, tak půjde o vraždu (nebo o pokus o vraždu), v každém případě o úmysl.
Když už se chce někdo zasebevraždit, tak je na něm, aby to udělal tak, aby nikoho nevzal s sebou. To je můj právní názor (i když nejsem právník, ale čtenář krimi), nikoli doporučení k sebevraždě.
Za sebevražedný pokus trestně odpovědný nebude (sebevražda není trestným činem), ale obecné ohrožení, těžké ublížerní na zdraví z nedbalosti a vražda trestnými činy jsou.
@Nell2 píše:
Já jsem jednou slyšela, že kluk skočil pod vlak, zemřel a musela být zajištěna náhradní autobusová doprava a vše dali uhradit rodičům.
Jednou si slyšela… takže zdroj nemáš. Agentura JPP.
Sebevrazda je konecne reseni a nejde vratit zpatky. Dej si sanci, odloz ji a zkus se obratit na krizovou linku nebo krizove centrum. Rada lidi v krizi se o sebevrazdu pokusila, prezili a byli pak hodne vdecni za to, ze muzou jeste zit a zazivat i hezke chvile zivota. Vetsina lidi navic pacha sebevrazdu z duvodu nelecene nemoci, napr. deprese. Zkus ji lecit a uvidis, ze tvoje myslenky se zasadne zmeni.
Jinak trestne odpovedny je podle me clovek, ktery je pricetny. Sebevrazda samozrejme trestna neni (zarputili krestane by protestovali
) Pokud bys ublizil nekomu jinemu, odpovedny bys nejspis byl (to by uz clovek musel byt opravdu ve vaznem stavu typu psychoza, aby nebyl - pak ale nasleduje nedobrovolna hospitalizace).
@Natalie2311 píše:
Ahoj, chci se zeptat. Můj blízký kamarád se včera večer podřezal.. naštestí ho jeho bratr zachránil a stihla přijet i sanitka. Moje otazka zní co s ním bude teď.. snažila jsem si to vyhledat ale noc jsem nenašla.. amputují mu ruku? Nebo přijde jenom s hlubokou jizvou? Atd.. děkuju
Kamarád skončí na léčení na psychiatrii. Ruku mu s největší pravděpodobností zachrání, dneska už je mikrochirurgie na vysoké úrovni. Jizvy budou, to je jasné. Bude mít celý život vzpomínku na strašlivou hloupost, kterou chtěl udělat. Hlavně s ním mluvte a nic mu nevyčítejte, příjde na to časem sám.