Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, zajímaly by mě zkušenosti těch, které se rozhodly nežehlit pro miminko. Jak reagovala miminka, když jste vypraly prádlo na 60 stupňů a použily SUŠIČKU. Děkuji za odpovědi.
Třetí dítě reagovalo úplně stejně jako první, u kterého jsem na žehlení ještě měla čas, takže nijak. Prala jsem na 40, pak vše do sušičky, a žádný problém nebyl.
Já žehlila asi jen do 2-3m, pak už jen sušila a v pohodě.
Od cca 6m jsem už dceři prala i s náma v klasickém gelu. Nikdy žádnou kožní reakci neměla.
@Anonym 4908 prala jsem obě na 40 a nezehlim. Jen susicka. U prvního jsem využila jedno balení nějakého dětského prášku a u druhého ani to a Peru všechno v lidlackem formilu
První, u kterého jsem žehlila, má ekzém. Druhý, u kterého jsem na to kašlala je dokonale zdravý. Souvislost bych v tom nehledala.
Nežehlím nic. Pokud už vytahuju žehličku, tak je to mimořádná situace, kdy je třeba vyžehlená košile na nějakou akci a pod.
Nemám ani sušičku. Prostě jsem vyprala a pověsila tak, aby hezky uschlo.
Dětské věci jsem prala vždy separé. Používala jsem prací gel Lovelu + frosch aviváž.
Ani jedno dítě nemělo nikdy žádný problém.
Nezehlila jsem nic, do susicky jsem davala asi prvni2-3 mesice, protoze bylo dite narozene v zime. Jak se oteplilo, susila jsem normalne venku. Jinak jestli hodlas kupovat vybavicku v lacinych obchodech typu Pepco, tak to prani na 60 neprezije.
No, já už od druhého dítěte nežehlím, sušičku mám až asi od čtvrtého (ne posledního) miminka, ale stejně nejméně půl roku suším venku, jelikož mám letní děti, tak sušička max. až v jejich několika měsících a vše v pohodě, děti jsou i od chvíle narození hnedka plně látkované v klasických, byť nežehlených, plenách (ty tedy nedávám do sušičky ani v zimě, protože to nedávají a jdou pak rychle do háje). Pleny peru na 60, normální věci na sebe na 30-40 stupňů, miminku ani neperu např. zvlášť, vše peru v mýdlovém slizu, co si doma vyrábím + max ošetřím žlučovým mýdlem a nikdy žádný problém na dětech, max. můj styl praní odneslo oblečení, hlavně pod zátěží různých druhů fleků a skvrn ![]()
Příspěvek upraven 28.06.23 v 21:37
Vyžehlené jsem měla věcičky pouze před narozením, pak už nikdy. Prala jsem na 40, prvních pár měsíců v Lovele. U starších dětí jsem byla bez sušičky, normálně jsem povesila. Na sterilní prostředí jsem si teda nehrála nikdy (nic jsem nevyvařovala např) a děti jsou spíše z těch zdravějších. Miminko tě nepochválí, že máš vyžehleno, myslím, že víc profituje z kolonizace bakteriemi než ze žehlení.
Nežehlím, peru na 60, sušičku nemám. Nerozumím úplně, jak by mělo miminko reagovat
. Na nežehlení reagují spíše babičky
.
@Capelucia
babičky
To jo, ty bývají na takové věci fakt citlivé…
Tak já třeba zehlim rada, je to hezka odpočinková čistá práce k filmu
a kor ty dětské věci
i pro sebe si všecky věci zehlim, teda krom spodního prádla
nebaví mě košile a povleceni ![]()
@Anonym 4908 Ja u tretiho prala na 30-40 s rodinnym pradlem, susicku nepouzivala, bo ji nemame, a dite stale zije, uz pujde do 1.tr.