Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, poslední dobou začínám přemýšlet, jestli je normální, že náš 9ti měsíční chlapeček ještě vůbec nezačal žvatlat. Na všechno dělá jenom „eee“
. Máte doma někdo taky takového „nemluvu“, nebo už je to problém? Už mi z toho „eee“ začíná hučet v hlavě
, tak se těším, až poví i něco jiného a pořád nic ![]()
Kdybys napsala nežvatlá ani po roce, tak to by sedělo na nás
začal víc kolem roku a půl, pár „čínskejch“ shluků a víc rozvázal až ted po Vánocích, čili až po druhém roce.
Lishaa píše:
Ahoj, poslední dobou začínám přemýšlet, jestli je normální, že náš 9ti měsíční chlapeček ještě vůbec nezačal žvatlat. Na všechno dělá jenom „eee“. Máte doma někdo taky takového „nemluvu“, nebo už je to problém? Už mi z toho „eee“ začíná hučet v hlavě
, tak se těším, až poví i něco jiného a pořád nic
Mám doma opačný extrém. Starší dcera (nyní 3,5 roku) začala používat první slova v 10 měsících, po roce spojovala dvě tři slova do vět a pak začal horor. V té době jsme byli nadšeni, ale to opadlo, když vás 1,5 roku staré dítě začalo školit „to se neřiká“ a hlavně nezavřelo pusu
Dnes diskutuje na úrovni žáka základní školy a já tiše závidím její vrstevníci, kteří ve školce používají pár slov nebo kratinké věty.
Teď máme holčinu druhou, je jí 8. měsíců a já se modlím, aby co nejdéle mlčela ![]()
Nas chlapecek obcas nejake to ‚baba‘ rekne, ale rozhodne to neni tak, ze by rikal neco porad.
Kluci jsou ve vsem trochu pomalejsi nez holcicky. Myslim, ze se jeste rozpovida. ![]()
Adámkovi bude za 3 týdny rok a říká jen á á áá áááááááááááááááááá a éé é ééé ééééééééééééééé. Takže buď v klidu.
I když já sama taky moc v klidu nejsem.
Už mu každý den říkám, že nevadí, že neříká máma, ať klidně říká táta nebo bába…
![]()
Leonfram píše:Lishaa píše:Mám doma opačný extrém. Starší dcera (nyní 3,5 roku) začala používat první slova v 10 měsících, po roce spojovala dvě tři slova do vět a pak začal horor. V té době jsme byli nadšeni, ale to opadlo, když vás 1,5 roku staré dítě začalo školit „to se neřiká“ a hlavně nezavřelo pusu
Ahoj, poslední dobou začínám přemýšlet, jestli je normální, že náš 9ti měsíční chlapeček ještě vůbec nezačal žvatlat. Na všechno dělá jenom „eee“. Máte doma někdo taky takového „nemluvu“, nebo už je to problém? Už mi z toho „eee“ začíná hučet v hlavě
, tak se těším, až poví i něco jiného a pořád nic
Dnes diskutuje na úrovni žáka základní školy a já tiše závidím její vrstevníci, kteří ve školce používají pár slov nebo kratinké věty.
Teď máme holčinu druhou, je jí 8. měsíců a já se modlím, aby co nejdéle mlčela
tohle mě pobavilo
Ahoj maminky,
Jsem tu nová. Můj syn - nyní 9,5 měsíce korigovaneho věku, narozen o měsíc dříve, vůbec nezvatla a nespojuje slabiky, začínám z toho být hodně nervózní a vidím samé černé scénáře:-(vydává zvuky, ale slabikam se to nepodoba ani z rychlíku. Měli to vaše děti podobně? mám vyhledat nějakou odbornou pomoc? poraďte nebo povzbudte prosím!
@jajka44 ahoj, já tohle téma původně zakládala a syn se nakonec rozpovídal až v 11 měsících
. Teď už tu pusu nezavře.
Tak to jsem ráda, že to u vás dobře dopadlo!:-)pořád přemýšlím, co ještě víc muzu udělat, abych ho trošku „rozmluvila“,a už trochu panikarim, budu si asi muset zakázat čtení všelijakých vývojových tabulek a porovnávání s jinými dětmi, ale je tak těžké!:-)a co na to říkal pediatr?
@jajka44 doktorce jsem to říkala na kontrole v 10 měsících. Řekla mi, ať ho ještě dva měsíce nechám, nestresuju a hodně na něj mluvím, že by se to případně dál řešilo až na roční prohlídce.
@Ivetka25 taky by me zajimalo, kdy se ty deti rozmluvily, resim ted stejny problem
@Pavlushka1 A kolik je Vaší malé? Nám se rozpovídala po roce, ale stejně to není moc, v 16M říká členy rodiny, ví jak dělají některá zvířátka, brm brm, auto, číš, když chce čůrat, je jinak šikovná, ale slova třeba ještě nespojuje, maximálně táta není, čiči není
Male je 9 mesicu a porad nezvatla
ale uz se snazim to neresit a doufam, ze se rozkeca, i kdyz pozdeji ![]()