Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj já vím že je tady zpousta diskuzí na podobné témata, ale já nějak nemám sílu hledat…
Mám 13 měsíční dceru a nějak to přestávám zvládat. Nika nikdy nebyla bezporblémová, nespala, nejedla, pořád brečela… Začala v 5ti měsících lozit a nějak se to ustálilo, zvykla jsem si na uřvané scény a podobně.
Poslední týden je toho na mě ale nějak moc, malá od pondělka odmítá sušené mléko, z nouze jsem zkusila i granko a nic
doktorka mi řekla že prostě musí aspon 0,5 l za den.. ALE JAK??? (vždy měla 120 večer a 120 ráno.. takže ani tak nesplňuje normu) Už nechce málem ani pořádně jíst nic jiného, se vším si jen hraje a vyplivuje to.
Nezvládám už její nálady, ráno vstane, je v pohodě, ale jakmile si chci vyčistit zuby, vysát, uvařit, prostě cokoliv jiného než s ní sedět v pokojíčku tak brečí a brečí a nepřestaně dokud si sní zase nesednu do toho pokojíčku… Dělala to pořád, vynucuje si pozornost, ale vždycky se dala nějak zabavit, na chvilku oblbnout.
Všichni mi radí, at ji nechám vyřvyt, vyhladovět a podobně… ale u nás to nefunguje… ona za den sní 2 piškoty a stačí jí to
A vyřvat? Dokáže řvát i hodinu, dvě… vysávám a ona celou dobu za mnou chodí s brekem ![]()
Ještě ktomu absolutně neposlouchá… jediné co umí, tak se krááásně vzteká ![]()
CO MÁM DĚLAT?? Jak to mám zvládnout a nezbláznit se???
Jediná možnost je si odpočinout, nabrat sílu a dech!Zkus poprosit někoho z okolí ať malou pohlídá a ty využij čas pro sebe.S tim mlíkem-měla by mít okolo 500 mléčné dávky takže to je i jogurt, kaše, lučina, žervé atd…zkus jí přidat trochu jogurtu i do obídku…
Ahoj,
asi to bude znít jako klišé, ale netrap se tolik, hlavně že je malá zdravá, hlady určitě neumře, to jí nedá! Ono co doktor, to názor. Moje Mudr. říká, že po tom roce už se má dát dítěti jíst kolik chce samo, že ví, kdy má hlad. Tak to doržujem a docela to na našeho vzteklouna funguje. Určitě to tedy nemáme tak hrozný jako ty, ale Od cca 15m je taky řev a scéna kvůli všemu a jí mizerně. Ale je to v takovejch jako vlnách, občas jsou i dny v pohodě
Ale už jsme si na to nějak zvykla a neřeším to. Nabídnu v čase jídla jídlo a buď jí, nebo ne. Další dostane až zase další jídlo. A s tím mlíkem bych to taky nehrotila, spousta dětí ho nechce a jsou v pohodě! Naše Mudr. říká, že děti co mlíko nechtějí mají mít místo toho mléčný výrobky - jogurty, sýry, kaši apod. a že jim to taky stačí, tak neboj. Držím palce, ať to malou brzo přejde a přežiješ to!!!
a co třeba si jí vzít s sebou do kuchyně? Třeba jen tam nechce být sama.. asi snažší uklidit vykrámovanou linku než poslouchat brek.. Nebo ti může zkusit trošku pomáhat.. když luxuješ jezdit na vysavači.. na pračce,když ždímá a tak.. ![]()
Tak já bych v první řadě zkusila kravský mlíko, když nechce UM a za druhé, když vaříš, tak si ji posaď k sobě do židličky. Dej jí pár hraček nebo hrnec a vařečku a třeba se zabaví.
Hlavně nešil, ona to cítí a šílí taky. A já moc dobře vím, o čem mluvím… ![]()
xsaleen píše:
a co třeba si jí vzít s sebou do kuchyně? Třeba jen tam nechce být sama.. asi snažší uklidit vykrámovanou linku než poslouchat brek.. Nebo ti může zkusit trošku pomáhat.. když luxuješ jezdit na vysavači.. na pračce,když ždímá a tak..
Ona je semnou všude.. já ji nenechávám samotnou… ale když si nehrajáu i já s ní tak řve.. i když sedi v židličce u linky, u dřezu..
Jo jo taky bych vyzkoušela to nahradit moje malá taky po roce mlíko nedala do pusy.No a k tomu breku co jí dát hrnec vařečku a nasypat třeba kousky rohlíků jako že vaří taky?Já to dělala tak že co jsem dělala já musela i ona
zkusila jsem už všechno, ale musím ji mít v jedné ruce a druhou vařit… nezabaví ji üž ani rohlík, ani mrkev, ani umývaní nádobí… nic
S jidlem bych to nehrotila- ne kazde dite je mlikove.
A s tim druhym- zacla bych ji socializovat- nemate nejake hraci koutky, MC v okoli?
Proste na vareni se vykasli, seberte se a jdete nekam ven- mala by potrebovala kamarady, neidealnejsi je mit starsiho sourozence
Ale to nema- takze bych ji zacla zvykat na jine deti, jiny lidi- ona se otrka a bude to lepsi.
Hodne stesti
Měla by sis určitě odpočinout.
Z toho, co píšeš, cítím, že není chyba v tvojí dcerce, ale v tobě.
Moc dobře to znám, ale věř, že když budeš své dítě vnímat jako nezvladatelnou řvoucí přítěž, opravdu se jí stane a bude to čím dál tím horší.
Nechce si sama hrát? Věnuj se jí, od toho jsi doma - abys pečovala o své dítě ![]()
Vím, že vařit nebo uklízet je taky potřeba, ale lze to dělat i s dítětem, stačí jen hledat způsoby.
Mně se vyplácí malýho do všeho zapojovat. Dneska jsem např. potřebovala loupat ořechy. No kdybych si stoupla k lince, dopadlo by to tak, že by mi visel na noze a plakal by. Takže jsem si kecla na zem, vzala pro sebe dvě misky a dvě barevné pro něj. Já jsem v klidu loupala, no a on si přendaval ořísky nebo jen skořápky z jedné misky do druhé, občas odběh a tak. Prádlo taky věšíme spolu, podává kolíčky. atd. atd.:-)
Začni se jí věnovat a přestaň jí odstrkovat. Už to není miminko, ale začíná to být parťák a dle toho je potřeba změnit přístup.
PS: Malá mi tohle zkusila taky udělat, tak jsem jí dala do ruky vysavač a bylo po natahování k breku. Naučila jsem ji například vynášet věci do koše a když je potřeba, mám ji čím zabavit. Dneska je jí 15měs a jak řeknu „jdem luxovat“ uhání pro vysavač a vytahuje šňůru. Do koupelny na ranní hygienu chodí se mnou, posadím ji, vrazím do ruky dětský kartáček, sednu k ní na zem a čistíme spolu. Při sušení podává kolíky, při vaření třeba přebírá brambory. Holt jí pak umyju ruce, no. Ale je šťastná a to je důležité. A hlavně, jak začmuchala, že je taky užitečná a může pomáhat, začaly jí postupně zas bavit i její hračky a knížky, takže třeba včera mě nechala zavařovat a stačilo si s ní povídat a sem tam na minutku sednout a postavit věž nebo podat novou knížku a ukazovat si zvířátka.
Ohledně mléka - pokud vyzkoušíš vše možné, různé příchutě Um či přímo kravské a stejně nic, tak se tím netrap - myslím ,že se toho málo stane..Možná by jí pak doktorka mohla napsat nějaké vitamíny s vápníkem a podobně..
Ohledně řvaní a pozornosti - no tak snad nevysáváš každý den?? Nebo jo
..Já vysávala( dokud jí to vadilo), jen když jí vzal tatínek na procházku, jinak jsem si to nikdy nedovolila..
A na krátkodobé řvaní ( čištění zubů 3minuty, snídaně 10 minut a podobně) bych se vykašlala a neřešila..nezabavovala jí..ale až bych byla čistá a napapaná já, tak bych se jí věnovala na 100%..žádný úklid a žádné vaření, dokud nespí..Hodně procházek..
A pokud nic nezabírá, tak si nebrat to řvaní tolik k srdci - ona na to evidentně neumírá, takže proč by to mělo trhat žíly tobě..Ano chápu, že je to nanervyjdoucí, ale já mám asi nějaký syndrom, že čím víc dítě ječí, tím méně si z toho dělám..
![]()
Jj, přesný jako u nás
Včera jsem zavařovala víceméně na zemi
a s tatínkem na zemi třeba strouhali okurku.
bubulina píše:
Mně se vyplácí malýho do všeho zapojovat. Dneska jsem např. potřebovala loupat ořechy. No kdybych si stoupla k lince, dopadlo by to tak, že by mi visel na noze a plakal by. Takže jsem si kecla na zem, vzala pro sebe dvě misky a dvě barevné pro něj. Já jsem v klidu loupala, no a on si přendaval ořísky nebo jen skořápky z jedné misky do druhé, občas odběh a tak. Prádlo taky věšíme spolu, podává kolíčky. atd. atd.:-)
Pokud zhoršení trvá týden, může to být přechodné. Asi to bude klišé, ale tipuji zuby. tak vydrž. kluk takle odmítal jíst, pít, mlíko. Vztekal se řval jamile jsem odešla na krok. Neboj, přejde to.
Mléko - půl litr je doporučené množství.Myšleno dlouhodobě. Týden neznamená vůbec nic, dokonce ani měsíc. Při průjmu nebo jiných onemocněních se taky mléko musí vysadit. Jinak stačí jakékoli mléčné výrobky. Zkus třeba acidofilní mléko, kefír, jogurt, sýry, normální kravské mléko. Klidně ochucené.
Vaření a úklid- já tyto přechodné období, kdy jsem se od kluka nesměla vzdálit na krok řešila s klukem na zádech v šátku. Co nějaké ergonomické nosítko?
Pokud fakt nezvládáš, potřebuješ si hlavně odpočinout - co zkusit sehnat nějakou pomoc - rodina. Nebo jednorázově zaplatit nějakou studentku na úklid, pro oběd si dojít do místní jídelny - nějaká škola, domov důchodců, nemocnice. Většinou tam může oběd koupit i veřejnost.