Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, možná tato otázka vzplanula už v mnoha tématech, ale nedaří se mi najít. Chtěla bych se zeptat jak zabezpečujete zásuvky, ne ty prázdné, tam se dají záslepky a hotovo, problém u nás je s těmi, ve kterých něco je a to sice ty zástrčky co mají jen ty 2 kolíčky. Tedy ony jen 2 kolíky všechny
ale myslím takové ty „hubené“ do kterých už nejde ten zemnící kolík, čili to, co normálně vykukuje ze zásuvky. Malá totiž umí ty „jednoduché“ zástrčky vytáhnout a pak se to tam snaží strčit zpátky
nebo má tendence zástrčku i zásuvku zkoumat, prostě jako každé batole
Jasně že ji nenechávám si tam hrát, takové pako nejsem (
) ale nikdy nevíte co dítě napadne a stačí vteřina a je zaděláno
a onči fakt všude nemám
Učím malou že zásuvky a věci v nich nene, ale o to víc ji to přitahuje. Máte nějaký tip, trik jak dítko ochránit a odnaučit toužit po zásuvkách a věcech v nich? Většinou se k nim řítí poté co já tam něco dávám/vyndávám (hlavně vysavač) ![]()
A pak ještě řeším prodlužováky (jelikož máme v mega obýváku jen 2 zásuvky, tak je prodlužovák v každé), dají se nějak zabezpečit ty? Nevíte jestli na to existuje nějaká uzavíratelná skříňka jen s vývodem na kabely? to by dost pomohlo ![]()
Díky moc ![]()
my máme doma všechny zásuvky bezpečnostní, tzn.není tam žádná krytka nebo tak něco, ale když tam prcek něco strčí, nic se mu nemůže stát. Technicky nevím, jestli jde jen o výměnu toho kdytu nebo i něčeho za ním, zeptej se někde v elektru.
Já radím jedině vyměnit zásuvky za bezpečnostní, jmenují se zásuvky s clonkama. Když z ní dítě něco vytáhne, tak se zatáhnou clonky a nemůže tam s níčím šťourat. Nevím, jestli existují s tímhle mechanismem i prodlužky
. My máme naštěstí zásuvek dost, naštěstí, když to tu stavěli, tak na to docela mysleli a rovnou jsme si nechali dát všude tyhle zásuvky.
Já taky za Elou pořád běhám a říkám nenene tytyty, nesahat, protože nám tahá za kabely od počítače, modém jí zajímá.
No, my to resili uz pred nejakou dobou, ale akonec me prestalo bavit behat za ditetem. Mam rada klid, i kdyz nemam dite zrovna na ocich. Takze my jsme nakonec lehce premistili nabytek (k zasuvkam) a kabely nam vedou horem. Na pouziti pro napr. lux, zehlicku zustala jedna rozdvojka v obyvaku (nedosazitelna pro dite) a jedna dvouzasuvka v predsini, ktera je zaslepena. Vse, kde je kabel natrvalo, je za nabytkem.
Prodlužky máme takový ty bezpečnostní všude, až na jednu a to je zrovna ta kterou bez vystěhování celé skříně a pomoci dvou silných chlapů nevyměním páč je zásuvka za skříní
a je to jako na potvoru zrovna ta kterou si malá nejvíce oblíbila a vpodstatě jediná která nejde dát vysoko aby k ní neměla přístup
Zásuvky máme všechny nízko, nějakých těch 60cm nad zemí nebo jak se to dělá
vysoko je jen 1 v kuchyni… Bohužel bydlíme v domě kde elektriku dělal s prominutím blbec a v obýváku co je asi 6×4m dal fakt jenom 2 zásuvky, tedy 2 jedno zásuvky
asi chtěli ušetřit nebo já nevim
i stropní světlo je jen 1. Moc toho poupravovat nemůžeme páč jsme v nájmu, ale zásuvky jsme vyměnili za ty 2 (a až budeme odcházet tak tam musíme dát zpátky ty 1 páč je to tak ve smlouvě
), nevěděla jsem že dělají bezpečnostní, poptám se a kdyžtak až přijede tchán, tak bude měnit znovu
nejvíc mě ale fakt štve ta prodlužka ![]()
Holky,
může se stát něco, když kojenec oslintá prodlužku? Takovou tu bezpečnostní, ale přeci jen… Nemůže přes ty slinty dostat ránu? ![]()
Pokud je pod proudem a dítě ožužlává ten konec, tak ránu dostat může. Pokud hryže kabel a už má zuby, tak taky. Prodlužku mu seber.
@Aspera Je pod proudem. Fakt ten kolík stačí? Ta prodlužka čouhá zpoza nábytku a nejde schovat. On ji vyhrabal a ocucával. Tak teď nevím, jestli k lékaři… Vím, že mokrou rukou do toho člověk taky sahat nemá ![]()
K lékaři není třeba, kdyby dostal ránu tak to poznáš, ale nenechala bych ho tu prodlužku dál ožužlávat. Nejde třeba nějak schovat do papírové krabice nebo něco?