Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ani jedno… Nikola je v podstatě klučičí. Jenže Nikol zní jak kdyby se rodiče snažili odlišit na velmi profláklém jméně. Navíc jí tam budou lidi dopisovat to A, protože v češtině je zvykem spíš podoba, co zní žensky.
Ahoj. Také to zkoušíme říkat dohromady s příjmením a jednou nám vychází lépe Nikol a jindy se nám zdá lepší Nikola
@LadyBrigit píše:
Nechápu proč se říká, že Nikola je klučičí
asi proto že jeho původ je opravdu klučičí..až později se začalo používat i pro ženy..
Křestní jméno Nikola má jednu zvláštnost − jeho nositelem může být muž i žena. Původ jména přitom souvisí s řeckým jménem Nikóláos. Z řečtiny se pak překládá jako „vítězný lid”, „vítězství lidu”, „vítěz/ka nad lidem”, „vítěz/ka mezi lidmi” apod. (řecky „niké” znamená „vítězství” a „láós” − „lid”). Jméno Nikola čeština převzala z francouzštiny.
Nikol, jsem Nikola a chtěla bych být Nikol.
Nesnáším když mi někdo říká Nikolo, je to takový tvrdý, mám to spojeny s nadavanim. Kdybych byla Nikol, mohla bych každému říct, ať mi neříká Nikolo, že se tak ani nejmejuju!!!
![]()
@smurfka píše:
asi proto že jeho původ je opravdu klučičí..až později se začalo používat i pro ženy..
Křestní jméno Nikola má jednu zvláštnost − jeho nositelem může být muž i žena. Původ jména přitom souvisí s řeckým jménem Nikóláos. Z řečtiny se pak překládá jako „vítězný lid”, „vítězství lidu”, „vítěz/ka nad lidem”, „vítěz/ka mezi lidmi” apod. (řecky „niké” znamená „vítězství” a „láós” − „lid”). Jméno Nikola čeština převzala z francouzštiny.
V Rusku se pouziva pro kluky Nikola ne?
@Kelsey ano je možné ho použít i na kluka i na holku..mám dojem že i v česku je Nikola jako klučičí jméno použité..nebo co jsem viděla nějaké statistiky, tak se určitě používalo, nevím jak je na tom rok 2016 nebo 2017
@Nikollett93 píše:
Nikol, jsem Nikola a chtěla bych být Nikol.Nesnáším když mi někdo říká Nikolo, je to takový tvrdý, mám to spojeny s nadavanim. Kdybych byla Nikol, mohla bych každému říct, ať mi neříká Nikolo, že se tak ani nejmejuju!!!
![]()
přesně tak..mě to zní tvrdě a jako nadávka..
@Litta píše:
A proč nedáte tu Šárku? Kolikátou přezdívku tu už máš?
No jo, to je zase ona, já jsem blbá, že jsem vůbec reagovala ![]()
@LadyBrigit píše:
Nechápu proč se říká, že Nikola je klučičí
Já měla spolužáka, co se jmenuje Nikola, ale pro mě je to taky spíš dívčí jméno.