Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@SIMONA1234 píše: Äno…1500Kč…ALE lze to ODEČÍST z daní…takže ti to vrátí…něco jako když se odečítá školkovné.
Jinak já taky nemůžu zdravotně…dárce nesmí brát dlouhodobě léky a já mám zrovna dost blbý léky.
to je jen 1500kč? Za celý výkon? Vždyt je to zákrok v narkoze? Navíc vratka z daní je jen nějaké procento z vložené částky - i u školkovného.
Tak zrovna skolkovne je prima sleva na dani - vrati se cela castka. ![]()
@pe-terka Těch 1500 zaplatíš za to, že tě zaregistrují a vezmou ti krev, aspoň takhle jsem to pochopila.
@pe-terka A ja si myslím, ze ten pocit, ze někomu můžete zachránit život, to se stejně nedá penezma vyčíslit. Aspoň mi to zatím všichni dárci, se kteryma jsem se setkala, potvrdili.
Oba způsoby odběru mají něco, ale s tím do toho člověk přeci jde.
@Tee34 @citlivaduse Jasně, ale přesto mi to přijde nemorální. On celý ten dárcovský systém je trochu paradox. Znám třeba chlapíka, který je pravidelným dárcem krve - všechna čest! Ale - má silnou nadváhu a hlavně - stáhne 20 a více cigaret denně. Nějakým zázrakem má testy vyhovující, ale obávám se, že na toxické látky z cigaret krev netestují. Já bych třeba, když by to bylo nutné, radši krev od někoho, kdo je věkově pár let nad limit, ale má zdravou životosprávu ![]()
Takže s tím věkem to beru trochu jako paradox. Já však bohužel nevyhovuji věkově ani zdravotně - bud jsem těhotná nebo kojím ![]()
@pe-terka Ano to máš úplnou pravdu, ale tady jde, jako ve všem o peníze. Pacient starší 40 let je prostě vyjde dráž, než ty do 35 let, když vezmu v potaz, že od 35 let do 40 let se to dělá jen v tom IKEMU. Dočetla jsem se, že pojišťovna nehradí ani dárce do 35 let, ale celé si to registr dárců hradí sám. Je to prostě postavené na hlavu, stejně tak jako všechno. Také si myslím, že kdyby za to nabídly peníze, stejně jako třeba u darování krve, spermatu nebo vajíček, přihlásilo by se mnohem více dárců. Já to samozřejmě udělám ráda i zadarmo, ale je to jen taková úvaha.
@pe-terka píše:
@Tee34 @citlivaduse Jasně, ale přesto mi to přijde nemorální. On celý ten dárcovský systém je trochu paradox. Znám třeba chlapíka, který je pravidelným dárcem krve - všechna čest! Ale - má silnou nadváhu a hlavně - stáhne 20 a více cigaret denně. Nějakým zázrakem má testy vyhovující, ale obávám se, že na toxické látky z cigaret krev netestují. Já bych třeba, když by to bylo nutné, radši krev od někoho, kdo je věkově pár let nad limit, ale má zdravou životosprávu
Takže s tím věkem to beru trochu jako paradox. Já však bohužel nevyhovuji věkově ani zdravotně - bud jsem těhotná nebo kojím
tak ono nejde jen o tebe, ale i o toho dárce… jako jo, může bejt v super fyzické kondici na vyběhnutí schodů, ale věk fakt není jen číslo… máti měla celej život nízkej tlak, chodila dávat krev(asi často, má nějákou tu medaili) a na „starý kolena“ se léčí s vysokým tlakem, prej to tomu trochu pomohlo… no a ke škodlivinám z cigaretového kouře nemám žádné relevatní podklady, ale vzhledem k tomu, že se krev na „splodiny z cigaret“ netestuje a je to jenom v rovině doporučení, příjde mi tvůj názor spíš emocionální, než založený na nějákých faktech…
@Tee34 : tak už vím, proč jsem to před 2 lety neudělala, protože jsem nesplňovala váhovou podmínku. Tak tu už teď o 2 kg splňují ![]()
@Gosi píše:
tak ono nejde jen o tebe, ale i o toho dárce… jako jo, může bejt v super fyzické kondici na vyběhnutí schodů, ale věk fakt není jen číslo… máti měla celej život nízkej tlak, chodila dávat krev(asi často, má nějákou tu medaili) a na „starý kolena“ se léčí s vysokým tlakem, prej to tomu trochu pomohlo… no a ke škodlivinám z cigaretového kouře nemám žádné relevatní podklady, ale vzhledem k tomu, že se krev na „splodiny z cigaret“ netestuje a je to jenom v rovině doporučení, příjde mi tvůj názor spíš emocionální, než založený na nějákých faktech…
téhle větě nerozumím…Já jsem naopak přesvědčená, že krev silného pravidelného kuřáka je plná toxických látek, to je prostě fakt. A kdyby se krev na příslušné zplodiny testovala, tak je tam najdou. Jak jinak chceš zdůvodnit patologicky pozměněné orgány chronických kuřáků - ty jedy se tam transportují samozřejmě krví.
S emocemi to nemá co dělat.
Já taky koukala, je mi 40, škoda, že nemůžu, jinak bych hned šla. Dcera je v registru.
@Tee34 Jj, náklady na vstup do registru nejsou pojišťovnou placené. Proto je tam ta věková hranice. Je opravdu daná víceméně z ekonomických důvodů. Ale samozřejmě čím mladší dárce, tím lépe. Nicméně nad tu hranici si člověk může vstup zaplatit sám. Teda snad to ještě platí ![]()
Holky, volala jsem ted do jednoho toho centra a tam mi rekli, ze napred musim byt darce krevni plazmy a az potom darce kostni drene. Takze v pondeli jdu na odber krve na zakladni vysetreni plus doktor, pak az tyden na to tu plazmu a az potom kostni dren. Mate to taky tak nekdo? Je to tak vsude bezne? Ta plazma pry bude trvat hodinu, tak se toho trochu bojim abych to zvladla ![]()
@marfra - neee, to po mne nikdo nechtěl
.. upřímně, to bych časově nedala. Já jdu do IKEMu ve středu na odběry, toť vše. Pak se uvidí časem, zda bych byla někomu přínosem…
Ale tohle, pokud by mne do toho někdo tlačil, odmítla bych a to z časových důvodů