Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky. Jsem v 15+2 a před pár dny mě vyděsilo nejprve špinění a potom i chvilkové krvácení. Letěla jsem do nemocnice, ale špinění i krvácení ustalo a lékař mi sdělil, že mám nízko položenou placentu. Poslal mě domů nařídil absolutní klid na lůžku a kdyby se to opakovalo, tak i hospitalizaci. Už dva dny poctivě ležím nebo jsem v pololehu
, ale špinění i když opravdu mírně (pouze na toaletním papíře po utření) trvá pořád. Měla jste to některá také? Za jak dlouho to zmizelo, či co jste pro to udělaly, aby to přestalo? Mimi se nám podařilo po několikaletém snažení a nakonec z 2.IVF a několika nepodařených nativů, tak si určitě umíte představit, jak šílím, když vidím i sebemenší náznak ohrožení našho pokladu.
Díky moc za odpovědi.
Sice jsem (zatím) díkybohu nekrvácela ani nešpinila, jsem ve 34tt, ale nízko položenou placentu mám také, ve 20tt téměř překrývala vnitřní branku, naštěstí se lehce posunula, ale také jsem z toho byla vyplašená, tak jsem si dost zjišťovala - když je placenta takhle nízko, je víc drážděna všemi vnějšími podněty, je náchylnější k poranění, krvácení, může se začít odlučovat..pokud ti nedali vyloženě nějaké léky proti krvácení, tak zabere opravdu jen klidový režim, ležet, odpočívat, nic netahat, žádné otřesy, zákaz sexu - špinění by mělo přestat, s rostoucí dělohou by se placenta měla postupně vysunout nahoru, ale teď si opravdu nezahrávej, nasaď klidový režim a při jakýchkoliv pochybnostech nebo krvácení jasnně červenou krví raději hned k lékaři. Ale neboj, není to zas tak neobvyklý nebo závažný stav, hlavně na sebe dávej pozor a přejeme hodně štěstíčka ![]()
Děkuju.
Dostala jsem Ascorutin a znovu jsem zvýšila dávky Utrogestanu na 2×2. Mám jenom pořádný strach, a tak zjišťuju, kde se co dá. ![]()
Ahojky, tak mně nejdříve zjistil doktor hematom, při poslední kontrole mi doktorka řekla, že mám nízko položenou placentu, že to může být z toho, tak já sama nevím zda hematom nebo placenta, no v pondělí jdu na ko, tak uvidím, jinak mně špinění trvá už měsíc, z toho jsem 2× jednorázově zakrvácela to jsem ležela v nemocnici 12 dní. No jelikož tam našli hematom tak jsem to přikládala hematomu, ale jak píšu doktorka mi řekla i možnost s placentou nebot jí mám fakt nízko, i mi hrozí po svátcích nemocnicí, čekám jednovaječná dvojčátka tak i proto, Ležím už teda doma, klid, nic nezvedat, no prostě šetřit se, beru hořčík, Ascorutin a Utrogestan na udržení těhu. Tak uvidím, nicméně ti přeji at ti to dobře dopadne ale doopravdy lež, já už po měsíci teda alespon doma uvařím protože je to na palici, ale fakt jsem nikam nechodila jen kontrola a domů. Držím pěstičky moooc.
Neboj, já taky měla u minulého těhu nízko uloženou placentu, tuším jsem byla 17tt a Mudr povídal, že se sexem opatrně, že bych mohla krvácet. A když jsem byla na velkém UTZ ve 20tt už to bylo v pohodě. Chce to klidový režim, bez sexu a krvácet přestaneš. Hlavně žádný stres, ten je nejhorší
. Přeji pohodové těhu a zdravé miminko ![]()
Tak to jsi mě trochu vyděsila - ležet měsíc
. Myslela jsem, že to za pár dní přejde. Nemocnicí mi vyhrožují také. To je úděsný. Taky přeji hodně štěstíčka a zdravé miminko na konci.
Marti - neboj, u každého je to jiné, jen fakt klidový režim a jak píšou holky krvácení s jsnou krví šupajda k doktoru, já špiním ještě malinko teď, no a co neudělame pro mimča, si říkám , my taky máme vymodlené po IVF prcky, tak zkousnu vše, kort když jsou jednovaječná, tak m i pořád hrozí aby na sobě neparazitovala, ted do toho špinění, no nevybereme si ale mimča za to stojí určitě ![]()
No, tak tohle si opakuju každou chvilku. …co bych pro toho našeho malého pulce neudělala…
Koukám, že to taky nemáš jednoduchý, ale dvojčátka to musí být úžasný
a ještě ke všemu jednovaječná. Moc držím pěstičky.
Ahoj,já s nízko položenou placentou pracovala skoro až do porodu.Tedy klasicky,jak má být.Taky jsem byla vyplašená,ale žádný klid jsem nařízený neměla.Ale taky jsem nikdy nekrvácela ani nešpinila.Placenta se ti časem posune nahoru,jak ti poroste bříško.Ale klid by to chtělo,když sis s početím tak vytrpěla.I klidně rizikové těhotenství,ať můžes zůstat doma,v klidu.Bude to dabré!Držím palce!Renata ![]()
Matice
Vůbec ničeho se neboj a snaž se být v klidu. Já vím, že se to lehce říká a těžko dělá, taky mi to všichni opakovali.
Já špinila a krvácela v 15 tt a podívej na metřík. Měla jsem ascorutin, ležela jsem, placenta mi úplně překrývala branku a postupně se vytáhla, jak rostla děloha a rodila jsem spontánně ve 40tt. Ležela jsem asi 14 dní, špinila týden. Doktorka mě uklidnila tím, že se stává, že praskne nějaká cévka a rychle se zatáhne.
Držím pěsti a hlavně se neboj.
Ahoj, já 2× placentu dole, poprvé se vysunula a normálně jsem porodila. Ty jsi v 16tt, což je ještě spoustu času aby se vysunula. No u druhého těhu jsem jí měla dole i na velkém UTZ ve 20tt, sex zakázaný už někdy od toho 16tt, už nevím přesně, bohužel na konci hospitalizace 2m před termínem a nakonec akutní CS pro silné krvácení, hlavně do mě pořád hustili, ať porodím přirozeně. . .
![]()
Konec plašení, koukni na metříky, myslím, že zvládneš vše, jestli jste prošli tím co jste prošli. Chce to klid a vydržet, uvidíš, bude to nej miminko na světě. A další kontrolu to může být naprosto ok, jako jsem to mělá já poprvé.
Ahojky,
ja byla vcera na UTZ a Dr. rikal,ze mam placentu ulozenou na predni strane briska a ze je akorad vysoko-nizko,ze porodu vadit nebude…
Nevim,jak je to se spinenim,ale me rikal,ze pokud je nizko,tak je to problem u porodu ?
Nevim,treba ne pokazde…
Hlavne at jste v poradku!
Myslím, že pokud je placenta přes děložní hrdlo, nejde rodit přirozeně, protože placenta v podstatě překáží miminku v cestě, odloučila by se předčasně. Ale to bych v 16tt vůbec neřešila, placenta má velkou šanci se vytáhnout, a pokud ne, tak to holt půjde císařem…
Já měla placentu nízko u obou těhotentsví, poprvé to skončilo předčasným porodem ve 30tt (ale bylo tam problémů víc, takže toho se vůbec nelekej, placenta se předčasně odloučila), podruhé jsem krvácela 15+3, do 20tt se placenta vytáhla a všechno bylo v pořádku, rodila jsem 41+4.
Obě děti jsou zdravé.
Ničeho se neboj, v 16tt má nízko placentu hodně těhulek a většinou se to s rosoucím bříškem spraví.A i když ne, určitě to bude v pohodě.Moc držím palec a přeju klidné těhotenství.
Díky moc.
To, že se placenta většinou vytáhne, mi říkali doktoři také. A taky doufám, že se to stane
, ale kdyby přece jen ne, tak se holt bude rodit CS
Jsem hlavně vyděšená z toho špinění. Ale musím říct, že se to pomalu zastavuje a dneska ráno bylo už „čisto“. Ještě jednou moc díky za milé a povzbudivé odpovědi.