Nízkoenergetický - pasivní dům

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2857
16.1.06 11:07

Nízkoenergetický - pasivní dům

Ahojte:o)

jelikož jsem zhlédla diskusi ekologická domácnost… tak si říkám, že třeba někdo napíše něco i k tomuto…

Máte někdo osobní zkušenost s tzv. EKODOMEM neboli nízkoenergetickým nebo pasivním domem?????

Uvažujeme o tom, že budeme stavět baráček a uvažujeme o tom, že by nízkoenergetický dům byl naším řešením, ale neznáme nikoho kdo by měl osobní zkušenost.

Výrobce domečků uvádí až 80% úsporu energie atd atd… vím, že v Rakousku a v Německu, kde mají jiné energetické normy novostaveb jsou tyto stavby již zažité, ale u nás tomu tak není.
(cituji : „Dnešní, běžně stavěné domy "konzumují“ trojnásobek tepla (150 kWh/m2). Staré domy dokonce čtyřnásobek.
Podle současných u nás platných vyhlášek „stopadesátka“ odpovídá normě. Je však otázkou času, kdy se i tento stav zpřísní. Naznačuje to vývoj u našich sousedů v Německu a Rakousku, kde se má nízkoenergetický limit 50 kWh stát u nově stavěných obytných domů závaznou normou. Přitom vývoj jde ještě dál.
Na světě už jsou „pasivní domy“ s roční spotřebou energie na vytápění 15 kWh za metr čtvereční, ale i „nulové domy“ se spotřebou 5 až 0.")

tak se třeba někdo mezi váma najde:o)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
371
16.1.06 11:14

Ahojky,

sice na toto téma nevím žádné pořádné informace, ale můj manžel o tom pořád básní a pokud bysme se někdy měli stěhovat, tak JEDINĚ do takového domu :D .
Poradím ti aspoň takto- najdi si na www.living.cz diskuzi o bydlení. Je tam toho napsáno mooooc užitečných věcí. Až se přestěhujete, tak určitě dej vědět jaké je to bydlení.
Krásný den přeji.
 i510

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
16.1.06 14:17

Tak my už stavíme, ale normální dům. Pasivní dům byl náš sen do té doby, než jsme zapátrali po cenách. Bohužel se jedná o několikanásobně vyšší náklady. Jestli jsi z movitějších tak hodně štěstí. Určitě se dají využít i nějaké státní dotace. Jak píše i510 zkus ten living, tam těch diskusí už běželo mnoho.
Jestli ti jde jen o to teplo, tak by stačilo větší a kvalitnější zateplení, málo tepelných mostů, kvalitnější, třeba trojvrstvá okna atd. Nízkoenergetický dům znamená mnohem víc, ale to už si určitě najdeš.
Ekologii zdar!!! věra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kaa
100
16.1.06 14:51

Ahojky,

my jsme taky měli v plánu pasivní dům, ale jak píše Veera, dost to stojí - takže jsme z některých požadavků slevili a bude to asi spíš nízkoenergetický, než pasivní. Právě stavíme, koncem léta nebo na podzim se snad budeme stěhovat, tak dám vědět, jak se v něm bydlí. Už se moc těším.
Jinak máš pravdu s tím, že za hranicemi je to už skoro standard, ale tady jsme se museli ze začátku pídit i po literatuře, architektech … - taky to plánujeme už nejmíň 5 let. Ale už je toho čím dál víc, už se dělají i lepší cihly, lepší okna - bude to asi čím dál tím snazší.
My se zatím snažíme ušetřit aspoň na tom, co se dá dát později - třeba budeme mít připravený prostor pro kolektory, ale asi je nebudeme pořizovat hned - tak to je alespoň částečné řešení.

Kaa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1930
16.1.06 15:23

Ahoj Markéto,

pokud uvažuješ o dřevostavbě jako nízkoenergetickém domě, zajeď se podívat na Výstaviště.
U 9.brány je stálá výstava rodinných domů a dřevostaveb tam hned několik stojí. Můžeš si je tam „ošahat“ a poptat se, na co budeš chtít…

Dadla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
16.1.06 16:54

Ahojky

díky za reakce… víte mě jen překvapilo, že tafirma to má fakt levný - volala jsem tam - ocelová konstrukce a v podstatě dobře odizolovanej dřevodomek.....

příklad ceny 4+kk 92m2 1,729,140 vč DPH… jo náš třípokojovej byt má 100 m - ale máme půdní vestavbu, takže těch 100m nevyužijeme celejch - jinak by to bylo na 4+kk

no uvidíme domluvila jsem schůzku a uvidí se…

movitější bohužel nejsme - anebo jsme - máme ten byt v dost žádané lokalitě, takže z jeho prodeje a z hypotéky bychom to chtěli dát dohromady… ale víc jak 2,6-2,8 ml do toho dát nemůžeme (a to započítávám i cenu pozemku, který nemáme…

já bych jen nerada aby nám to za 10-15 let spadlo na hlavu:o( to bysme byli bezdomovci s hypotékou - v podstatě to pro nás bude dá se říct „životní rozhodnutí“ :o) ale to ted je bydlení u všech - ať už jde o 1+kk ¨nebo o baráček..

každopádně moc děkuju

na výstaviště se určitě zajedem podívat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
16.1.06 17:55

Zkuste se podívat do čísla leden 2006 časopisu DOMOV. Na straně 50 je tam o pasivním domu v Knínicích ( asi u Brněnské přehrady). Mladí manželé Ošlejškovi si ho postavili svépomocí !!! Samozřejmě s architektem. Muž dělal hodně věcí sám nebo s kamarádama, i kolektory sám vyrobil, takže je dům s užitnou plochou 151,5 m2 vyšel na 1,500,000 Kč. Na první pohled nenápadný přízemní dům, ale mě se moc líbí. Takže kdo máte šikovné muže a příbuzenstvo, hurá do toho!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
17.1.06 20:26

Ahojky Mako. My s mužíčkem každým dnem dostaneme do rukou projekt na nízkoenergetický domeček, náš vysněný, sami jsme si ho navrhli. Musíme si vzít hypotéku, ale stojí to za to. Stavět budeme z fermacellových desek, kostra bude ze dřeva a vytápění a ohřev vody kombinovaný solární panely na střeše, krb s výměníkem. Pokud provede stavbu profesionál, tak je to určitě déle jak na 25 let :-) Ty montované domečky, popř. dřevostavby mají i kratší dobu výstavby a to není k zahození, pokud tě zajímá i energie (feng-shui) a proudění energie, pak jednoznačně v dřevostavbě nebo takovém přírodním domě proudí energie o 106 :-) ale v tom pozitivním smyslu. Každopádně můj mužíček to má propočtené a nedá se srovnat nová nízkoenerg. stavba s např. zatepleným starším domem, nové má obrovské výhody. Na těchto stránkách najdeš dost odborné články, ale stojí za přečtení, píšou tam přímo o pasivních domech atd.
http://stavba.tzb-info.cz/t.py?…
Také jsem na www.living.cz zadávala dotaz a jeden zajímavý týpek mi i poradil, tak si zkus dát dotázek i tam :-) Každopádně na www.google.com si zadáš nízkoenergetický dům, pasivní a najdeš tam přehršle info. Každopádně moc vám fandím!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
2.2.06 20:33

Ahoj,
my už máme projekt na nízkoenergetický dům. Manžel po něm toužil, tak jsme si ho sami (samozřejmě s architektkou) navrhli. Je jednoduchý, není velký, každé místečko je využité, vytápění vzduchotechnikou (regulované větrání) + krbová vložka. Moc se na něj těším. Máme dvě děti, dva psi, dva papoušky ..... a teď jsme ve 2+1 a manžel tady má i Office. Hrůza. Začínáme stavět na jaře. Když nezahrnu cenu pozemku, tak rozpočet je na cca 1.800.000 při velikosti 4+1. Kdyby Vás všechno víc zajímalo, napiš na ivana@vallore.cz.

Ivina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.2.12 11:51

Ráda bych obnovila tuto diskuzi. Chtěli by jsme cca za 2-3 roky začít stavět. Pořád nějak nechápu co přesně ten pasivní dům je, spíš jestli musí mít nějaké tepelné čerpadlo nebo to se zase pořizuje u jiného domu. Co sem se dočetla bylo e pasivní dům musím mít velmi dobrou izolaci. Včera jsem se o tom bavili se známím o tepelných čeradlech a solárních panelech a ten říkal, že to počítal a ve finále se to vůbe nevyplatí a je hrozný dohadování jestli Vás vůbec pustí do sítě, když si vyrábíte elektrinu sami. Říkal, že je lepší si koupit kotel na dřevo a vyápět dřevem. Má někdo zkušennosti s pasivními domy? Ty dotace byly jen před těmi pár lety a ted už nejsou? Chceme si víceméně potavit domek svépomocí, je lepší si zaplatit nějaký dozor, jestli to děláe správě nebo rovnou firmu? Radši bych se firmě vyhnula, kvůli kvalitě a její ceně. Mockrát děkuji za odpovědi, nějak v tom pořád tápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
11.9.17 12:49

Pasivní dům máme 2 roky. Jsme spokojení úspora je vidět hned po prvním roce. Stavba nás vyšla cca na 4 miliony a zhruba pul mil. nám následně vrátili z dotace. Stavěli jsme s firmou **** na klíč. Prošlo nám to rozumnější kvůli případné reklamaci. Vyridili veškeré papírování vč. následné dotace. edit admin - odstraněn odkaz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat