Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím maminky,
dceři byly letos v červnu 2 roky. Poslední dobou, zhruba asi 3 až 4 měsíc, se začala v noci budit jiným způsobem než jsme byli zvyklí. Předtím se budila v noci jen na mléko, ale teď? První úsek spánku trvá 2-3 hodiny a pak se budí. Během toho kdy se „budí“ Křičí, ječí, kňourá, často se i klepe, volá, pláče, nekdy se je i zpocená. Zkoušela jsem jí i na noc dát náramek který měří tep a během chvil kdy se tohle děje má přes 100 tepů/min. Max měla 125 t./min.
Začíná to být velmi intenzivní kolikrát i po půl hodině
. Zkoušela jsem i bylinný sirup, který by měl pomoci ke klidnějšímu spánku, ale bez výsledku.
Je mi jí dost líto. Zatím spí s námi v posteli.
Předem děkuji za rady a zkušenosti. ![]()
*PS: zapomněla jsem dodat že behem toho podstate spí, nemá otevřené očka
Nejspíš noční děsy, okolo 2. roku věku běžné. Za pár týdnů by to mělo odeznít, nervová soustava zraje rychle u malých dětí
Pomáhá mít klidnější režim dne a hlídat, aby dítě nebylo přetažené, ale hlavně pomůže čas…
@Liška32 jenže to torpédo
udržet v klidu je nadlidský výkon
jak jí vše zajímá, vše chce zkusit atd.
@Dagmar 14 to je jasné, že je divoch
spíš aby nebyla zahlcena zážitky nebo tak. On to mozek pak v noci zpracovává. U nás u toho byly vzteky i přes den, ale v noci, to byla pecka. Dítě vypadalo vzhůru, ale vzbudilo se vzteklý, zpocený, nereagovalo adekvátně, vypadalo zmateně. Asi tak napůl spalo bych řekla
ale když jsem si o tom četla, tak se hodně psalo, že kolem 2. roku to děti mívají. A že to přejde samo. A přešlo
některé noci byly výživné, obzvlášť jedna (vzhůru celý panelák, záchvat řevu na hodinu, dokonce jsem zkusila i sprchu, aby se probrala. Ale nepomohlo…) Odeznělo to vždycky samo a malá zase usnula. A jak říkám, za pár týdnů přešel jak denní vztek, tak i noční děsy. Děláte dobře, že spí s vámi, dřív se pak uklidní, bych řekla ![]()
@Dagmar 14 To budou noční běsy. U nás to trvalo dlouho. Začalo to dřív, než je obvyklé. A odeznívat to začalo až po 3. roce. Teď už se to stává jen málokdy, ale úplně typicky, kdy má hodně zážitků a je přetažená - např. nemá dostatečný odpolední spánek (aspoň hodinu), ale spí třeba jen na cestě z výletu v autě 20-30 min. To je pak na skoro 100%, že večer bude zase křičet. Žádné rady ale nemám
Když to měla denně, bylo to pro mě opravdu hodně náročné období.
@pet p a @Liška32
Už jsem na to přišla čím to bylo 🙈 to by mě nikdy nenapadlo. Vlastně díky partnerovi jsme na to přišli. Dceři vadilo spát v hnízdu
takže se vyndalo hnizdo a už spí krásně ![]()
@Dagmar 14 píše:
@pet p a @Liška32
Už jsem na to přišla čím to bylo 🙈 to by mě nikdy nenapadlo. Vlastně díky partnerovi jsme na to přišli. Dceři vadilo spát v hnízdutakže se vyndalo hnizdo a už spí krásně
Wow, tak to je fajn, že to nebyly noční běsy ![]()