Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj a hezky den vsem,rada bych se tady vypovidala. Je mi 21 let a mam kamaradku, ktera neni z ceska. Hodne jsem ji se vsim pomahala, s penezi, se skolou, jazykem, vizum jsem ji pomahala vyridit, ma rodina ji pujcila nekolik desitek tisic korun, aby mohla pozadat o vizum znovu a tak dale.
Momentalne se ocitla v situaci, kdy si nemuze platit koleje (je studentka) a poprosila mou mamku, jestli nemuze bydlet u ni. No, moje mamka ji vzala k sobe. Ja bydlim sama s pritelem a mamka bydli s mou mladsi sestrou a ted je tam ta kamaradka. Kazdopadne jsem trosku zdesena, jak se doma chova. Rikala mi, jak bude alespon kupovat jidlo do lednicky, mamce udela obcas nejake prekvapko, doveze kytku, uvari, uklidi, pomuze,…
Prvni vec, co byla za me pres caru byla ra, ze jela od sveho pritele z Nemecka a davala si zastavky vsude mozne, aby se podivala po cesku, ale nedoslo ji, ze prijede k mamce az po pulnoci a mamka vstava do prace. Bylo nejak 8 hodin a mamka se ptala, kde je, ze uz tady davno mela byt a psala jsem ji a rekla, ze uz pojedou a cesta mela trvat jen 2 hodiny a nakonec dojela az po pulnoci.
Dalsi vec, ze prijela az po pulnoci a nedovezla mamce slibenou kytku, hodila veci po cele chodbe a druhy den vstala a sla na brigadu, kterou si domluvila. Prece, kdyz jdete k nekomu bydlet, clovek vam da zazemi a nechce po vas nic, musite ukazat vdek, nebo alespon ja to tak mam. Druhy den prisla z prace a neuklidila si veci a az ten dalsi den uklizela a kdyz jsem se ji zeptala, jestli planuje neco mamce dat a aspon podekovat, tak rekla ze jo a sla do obchodu a dovezla kytku. Prislo mi to trapne ji to pripominat a chci, at ji ma mamka rada. Je to prece samozrejmost neco dovezt na navstevu a tim tuplem, kdyz tam jdete bydlet.
Jeste mi rikala, ze nekoupila nic, protoze byla na ceste a nemela cas a dalsi den byla v praci, ale ona dopredu vedela, ze k nam jede a bonbonieru koupit mohla kdekoliv na benzince. Po praci mohla skocit do obchodu. Proste se na to vykaslala.
Dalsi veci jsou v kazdodennim meritku. Nezhasina za sebou, vytahne si jidlo z lednicky, ktere vari kazdy den mamka, ona ani nepomuze mimochodem, necha ho na sporaku a nebo jednou nechala sporak zapnuty a ani nevypla plyn…
Neuklizi za sebou bordel, mamka to uklizi za ni.
Mamka ma nocni a vstane a kamaradku ani nenapadne vyvencit psa a nebo uvarit obed, aby mamka nebyla unavena. A jeste rekne- ja mam uz hlad a sni posledni jidlo, takze si mamka musela varit neco noveho. Ani se nezeptala, jestli nekdo nechce a sla si lehnout a nechala za sebou talir.
Pripravovala se ven a v koupelne nechala fen v zasuvce, rozhazene malovatka, zvykaci tabak pouzity na pracce. Silene.
Ma u mamky trvaly pobyt, jelikoz musi mit nekde, kdyz ma studijni vizum a mamka za ji navic plati penize. Ani ji nenapadne mamce nejak pomoci.
Taky jsem ji se vsim pomahala, momentalne mi dluzi nekolik tisic a proste nevim, mam z toho boby pocit.
Uz jsem ji rekla, ze se mi nelibi, jak se k mamce chova a urazila se. Mamka ji taky nekolikrat rika, ze ma byt soucasti te domacnosti a prilozit ruku k dilu a ona rekne- vsak jsem si vyprala. Vyprala si sve veci, ktere si dovezla a nevim, co cekala, ze to za ni nekdo udela?Je u mamky tyden a jedine, co udelala, tak si vyprala SVE VECI, vyvencila jednou psa, umyla 1× nadobi a koupila si zmrzlinu a nabidla ostatnim.
A nechodi do prace, mela jen 1× smenu, jinak nic nedela.
Mela jsem z ni pocit, ze me trosku vyuziva, protoze ji neustale neco kupuji, vzala jsem ji mezi sve pratele, rodinu, vse ji zaridim ve skole, nasla jsem ji nekolik praci, udporadala jsem ji obrovskou oslavu narozenin, vyresila vizum, trvaly pobyt, vse proste, co ona si prala, ale nevraci se mi to tak, jak bych cekala, kazdopadne je to ma vina, plne to priznavam.
Ani nevim, co od vas cekam, ale hlavne asi pohled na to chovani doma, protoze ona se urazila a rekla, ze se s ni bavim jako s malym deckem a i mi je to neprijemne, ale rikat ji at zhasne, uklidi za sebou, tak jasne, ze to je meprijemne pro obe strany, ale co mam delat?
Kazdopadne uz si hleda nove bydleni a u nas nebude.
@Anonymní píše:
Ahoj a hezky den vsem,rada bych se tady vypovidala. Je mi 21 let a mam kamaradku, ktera neni z ceska. Hodne jsem ji se vsim pomahala, s penezi, se skolou, jazykem, vizum jsem ji pomahala vyridit, ma rodina ji pujcila nekolik desitek tisic korun, aby mohla pozadat o vizum znovu a tak dale.
Momentalne se ocitla v situaci, kdy si nemuze platit koleje (je studentka) a poprosila mou mamku, jestli nemuze bydlet u ni. No, moje mamka ji vzala k sobe. Ja bydlim sama s pritelem a mamka bydli s mou mladsi sestrou a ted je tam ta kamaradka. Kazdopadne jsem trosku zdesena, jak se doma chova. Rikala mi, jak bude alespon kupovat jidlo do lednicky, mamce udela obcas nejake prekvapko, doveze kytku, uvari, uklidi, pomuze,…
Prvni vec, co byla za me pres caru byla ra, ze jela od sveho pritele z Nemecka a davala si zastavky vsude mozne, aby se podivala po cesku, ale nedoslo ji, ze prijede k mamce az po pulnoci a mamka vstava do prace. Bylo nejak 8 hodin a mamka se ptala, kde je, ze uz tady davno mela byt a psala jsem ji a rekla, ze uz pojedou a cesta mela trvat jen 2 hodiny a nakonec dojela az po pulnoci.
Dalsi vec, ze prijela az po pulnoci a nedovezla mamce slibenou kytku, hodila veci po cele chodbe a druhy den vstala a sla na brigadu, kterou si domluvila. Prece, kdyz jdete k nekomu bydlet, clovek vam da zazemi a nechce po vas nic, musite ukazat vdek, nebo alespon ja to tak mam. Druhy den prisla z prace a neuklidila si veci a az ten dalsi den uklizela a kdyz jsem se ji zeptala, jestli planuje neco mamce dat a aspon podekovat, tak rekla ze jo a sla do obchodu a dovezla kytku. Prislo mi to trapne ji to pripominat a chci, at ji ma mamka rada. Je to prece samozrejmost neco dovezt na navstevu a tim tuplem, kdyz tam jdete bydlet.
Jeste mi rikala, ze nekoupila nic, protoze byla na ceste a nemela cas a dalsi den byla v praci, ale ona dopredu vedela, ze k nam jede a bonbonieru koupit mohla kdekoliv na benzince. Po praci mohla skocit do obchodu. Proste se na to vykaslala.
Dalsi veci jsou v kazdodennim meritku. Nezhasina za sebou, vytahne si jidlo z lednicky, ktere vari kazdy den mamka, ona ani nepomuze mimochodem, necha ho na sporaku a nebo jednou nechala sporak zapnuty a ani nevypla plyn…
Mamka ma nocni a vstane a kamaradku ani nenapadne vyvencit psa a nebo uvarit obed, aby mamka nebyla unavena. A jeste rekne- ja mam uz hlad a sni posledni jidlo, takze si mamka musela varit neco noveho. Ani se nezeptala, jestli nekdo nechce a sla si lehnout a nechala za sebou talir.
Pripravovala se ven a v koupelne nechala fen v zasuvce, rozhazene malovatka, zvykaci tabak pouzity na pracce. Silene.
Ma u mamky trvaly pobyt, jelikoz musi mit nekde, kdyz ma studijni vizum a mamka za ji navic plati penize. Ani ji nenapadne mamce nejak pomoci.
Taky jsem ji se vsim pomahala, momentalne mi dluzi nekolik tisic a proste nevim, mam z toho boby pocit.
Uz jsem ji rekla, ze se mi nelibi, jak se k mamce chova a urazila se. Mamka ji taky nekolikrat rika, ze ma byt soucasti te domacnosti a prilozit ruku k dilu a ona rekne- vsak jsem si vyprala. Vyprala si sve veci, ktere si dovezla a nevim, co cekala, ze to za ni nekdo udela?Je u mamky tyden a jedine, co udelala, tak si vyprala SVE VECI, vyvencila jednou psa, umyla 1× nadobi a koupila si zmrzlinu a nabidla ostatnim.
Mela jsem z ni pocit, ze me trosku vyuziva, protoze ji neustale neco kupuji, vzala jsem ji mezi sve pratele, rodinu, vse ji zaridim ve skole, nasla jsem ji nekolik praci, udporadala jsem ji obrovskou oslavu narozenin, vyresila vizum, trvaly pobyt, vse proste, co ona si prala, ale nevraci se mi to tak, jak bych cekala, kazdopadne je to ma vina, plne to priznavam.
Ani nevim, co od vas cekam, ale hlavne asi pohled na to chovani doma, protoze ona se urazila a rekla, ze se s ni bavim jako s malym deckem a i mi je to neprijemne, ale rikat ji at zhasne, uklidi za sebou, tak jasne, ze to je meprijemne pro obe strany, ale co mam delat?
A je po problému
. To jsi ani nemusela psát takovou dlouhou diskuzi.
Ano
jen me zajima, jestli ja jsem mimo a bylo to ode me spatne a nebo ne a jak se k ni chovat ted. Jsem zmatena ![]()
Tak hlavně si pohlídat, že opravdu jiné bydlení hledá. Ať netvrdí, že hledá a bude parazitovat dál.
Ja nejak nechapu proc se o ni porad staráš jak matka o blbý dítě?
@Anonymní píše:
Anojen me zajima, jestli ja jsem mimo a bylo to ode me spatne a nebo ne a jak se k ni chovat ted. Jsem zmatena
Podle mě jste fakt hodně mimo - ty i tvoje máma. Narvete peníze do cizího vyčůranýho člověka, necháte ji u vás na trvalý pobyt a pak brečíte - nebo aspoň ty, jak je nevděčná. Mmch - jste si jistí, že se kamarádka odstěhuje? Když nebude chtít, máte smůlu, když je u vás trvale přihlášená.
Tomu se říká, za dobrotu, na žebrotu. Něco podobného zažil můj bratr, když byl ještě svobodný a bydlel v dvougarsonce. Vzal si tam kolegu z práce, který nějak také neměl, kam jít. Prý jen na pár dní, než si něco sám sežene. Ale kolegovi pořád něco vadilo, že brácha kouří, že mu je zima, že nic nekoupil i pro něho k večeři. Buď ráda, že půjde pryč, brácha si také oddechl, když vypadnul.
A to vse delate proc? Nerikam, ze se nema lidem v ramci moznosti pomoct, ale trpite nejakym spasitelskym komplexem, nebo co? Kdyby nemela nikoho, ale ma minimalne toho pritele ![]()
Ona je z jakeho prostredi, ze ma nulove navyky? Z nejake instituce typu detsky domov, nebo presne naopak z nejake rozmazlujici rodiny, ze je zjevne zvykla, ze za ni vsechno udela nekdo jiny? Nebo jen velice rychle pochopila, ze narazila na hodne bl*ky, chtere se ochotne nechaji vyuzivat?
Chápu, že je to tvá kámoška, ale děláš jak kdyby jsi byla její matka. Ať se postaví na vlastní nohy, tobě vrátí peníze a pápá.
@Anonymní píše: ..... Prece, kdyz jdete k nekomu bydlet, clovek vam da zazemi a nechce po vas nic, musite ukazat vdek, nebo alespon ja to tak mam.
Neuklizi za sebou bordel, mamka to uklizi za ni… … Mamka ma nocni a vstane a kamaradku ani nenapadnevyvencit psa a nebo uvarit obed, aby mamka nebyla unavena… ..... Ani ji nenapadne mamce nejak pomoci… …Mamka ji taky nekolikrat rika, ze ma byt soucasti te domacnosti a prilozit ruku k dilu a ona rekne- vsak jsem si vyprala. Vyprala si sve veci, ktere si dovezla a nevim, co cekala…Je u mamky tyden a jedine, co udelala, tak si vyprala SVE VECI, vyvencila jednou psa, umyla 1× nadobi a koupila si zmrzlinu a nabidla ostatnim.
.....ale nevraci se mi to tak, jak bych cekala,.
Zkusila jsem vybrat a vytučnit to, v čem tkví problém. Je to jednoduše ve tvém očekávání, že kamarádka se bude chovat tak, jak by ses chovala ty. Neříkám, že to její parazitování je slušné, chci poukázat na to, že tebe vlastně štve, že se nechová tak, jak by ses chovala ty. Navíc si myslím, že jednání v domácnosti by si měla domluvit mamka, z tvé pozice to vyznívá jak peskovaní malého děcka. Jestli se maminka zmohla jen na tu větu, cos napsala, tak je chyba v komunikaci. „Přiložit ruku k dílu“, „součást domácnosti“ asi kamarádka vnímá, že se má starat o sebe a své věci, tak ať maminka řekne napřímo, že by si přála, aby naoplátku za bydlení tehdy a tehdy vyvenčila psa, před odchodem z domu uklidila, zkontrolovala světla, ať si nebere z ledničky uvařené jídlo, že to si chce dát maminka později… A další požadavky, ať je prostě konkrétně pojmenuje. Každý jsme zvyklý fungovat nějak jinak a co je pro jednoho samozřejmost, druhého ani nenapadne.
Ja chapu, ze ji nenapadne uklizet, varit, ale za sbeou veci by si uklidit mela, mela by si udelat snidani a ne rikat, mam hlad. To je az trapne ji neco rikat a mamka jinpromlouvala do duse. Nekolikrat ji rekla, at dava jidlo do lednicky zpet, at zhasina, at si za sebou uklidi, ale ona to nerespektuje, tak co jineho delat?
Nechtela jsem, aby tam mamka s ni mela problemy, kvuli me kamaradky, tak jsem ji to rekla osobne i ja nekolikrat.
A trvaly pobyt jde zrusit, udelame to hned, nebojte. ![]()
A ano, jsem blba. Rikala jsem mamce, ze je skvela, ze bude pomahat a blablabla, protoze jsem blba ja a verila jsem ji, i kdyz jsem jeji chovani mela pred ocima neustale.
@Petule030 Ona si neuklizi ani za sebe prave. Nikdo po ni nechce, at tam dela sluzku, ale at si za sebou uklidi.
Vychc_aný parazit bez špetky vděku, soudnosti a slušnosti. Dohlédla bych si na to, aby se skutečně odstěhovala. I za cenu, že si vymyslím nějakou pohádku..
Ahoj a hezky den vsem,
rada bych se tady vypovidala. Je mi 21 let a mam kamaradku, ktera neni z ceska. Hodne jsem ji se vsim pomahala, s penezi, se skolou, jazykem, vizum jsem ji pomahala vyridit, ma rodina ji pujcila nekolik desitek tisic korun, aby mohla pozadat o vizum znovu a tak dale.
Uz jsem ji rekla, ze se mi nelibi, jak se k mamce chova a urazila se. Mamka ji taky nekolikrat rika, ze ma byt soucasti te domacnosti a prilozit ruku k dilu a ona rekne- vsak jsem si vyprala. Vyprala si sve veci, ktere si dovezla a nevim, co cekala, ze to za ni nekdo udela?
Je u mamky tyden a jedine, co udelala, tak si vyprala SVE VECI, vyvencila jednou psa, umyla 1× nadobi a koupila si zmrzlinu a nabidla ostatnim.