Noční kojení a mléko

5575
31.10.11 11:31

Noční kojení a mléko

Ahojky všem,
potřebuju poradit. Malému je dnes 6 týdnů. Už cca 2 týdny v noci delší dobu spinká, nejdříve 4 hodiny, teď několik dnů 6-8 hodin vkuse. Plně kojíme, pročůraných plenek má cca 8 denně. Stolice je teď už jenom 1-2× denně (minulý týden měl cca 4×) a je jako míchaná vajíčka, t.j. normální. Přes den kojíme po 3 hodinách, před oběděm vždy po 2 hod do předchozího kojení.
Mám obrovská (ale opravdu obrosvská) prsa, takže jsem pocit nalití nepociťovala ani v porodnici. Pouze po té dlouhé noční přestávce cítím, že jsou na pohmat pevnější.
Tak a teď k dotazu: bojím se, abych nepřišla o mléko. Hodně dlouho sme rozjížděli laktaci, z nemocnice nás ani nechtěli pustit, pokud nebudu plně kojit, takže jsem šla až 6-tý den. Malý papá hezky, občas mu to rychle teče, takže se zakucká, ale větší problém s papáním teď už nemáme. Nechci přijít o mléko. Koupila jsem si i odsávačku (pro velikost prsou mi ručně odstříkat vůbec nejde), tak nevím, zda mám po kojení odsávat, abych navýšila tvorbu mléka. Nebo zda mám v noci vstát a odsát, abych o mléko nepřišla. Jsem vyplašená prvomatka, takže si moc ráda nechám poradit.
Jinak za 3 týdny nabral 1060g a narostl o 5cm, takže prospívá hezky. Ve středu máme kontrolu po 6 týdnech, tak jsem zvědavá.
Díky za odpovědi.

Barča :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17565
31.10.11 11:45

neboj, on si dokáže vyrobit, kolik potřebuje, mně malá spí v noci 9 hodin a je plně kojená a zatím se netváří, že by nějak strádala :wink: Já nějaké pnutí v prsou vůbec nepociťuji a neodstříkám skoro nic, ale mímo si prostě vyrobí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
31.10.11 11:50

čím víc budeš odsávat, tím větší bude tvorba mléka, ale je to začarovaný kruh, abys pak neměla už prsa totálně k prasknutí až začnes odsávat, co zkusit odsát jen do úlevy?
Věř, že časem se laktace srovná :wink:
Já pořád kojím a přijde mi, že v určité fázi se prsa přestala nalejvat a mlíčko stejě pořád je :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
784
31.10.11 12:13

ahoj, mně naše dětská doktorka říkala, že pokud takhle malé dítě spí celou noc, tak do jeho třech měsíců by bylo vhodné v noci odsávat, jinak by mléka mohlo ubýt (pauza by měla být maximálně 6 hodin). potom se prý tvorba mléka stabilizuje a delší pauza už nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
31.10.11 12:37

ahoj, ja by som neodsavala, zbytocne si sposobis nadprodukciu. mne tiez maly takto dlho spinkaval odmalicka a uplne v pohode.

telo sa dietatu prisposobi, nebala by som sa toho a tesila sa, ze sa vyspim :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
31.10.11 12:48
soldi píše:
ahoj, ja by som neodsavala, zbytocne si sposobis nadprodukciu. mne tiez maly takto dlho spinkaval odmalicka a uplne v pohode.telo sa dietatu prisposobi, nebala by som sa toho a tesila sa, ze sa vyspim :-D
Ďakujem za odpoveď. Moj problém je v tom, že ja vobec necítim, či sú prsia naliate (musím si písať denník, z akého prsníku som kojila). Len 2× od porodnice som mala problém s pravým prsníkom, ked mi na vonkajšej straně zatvrdol a strávila som 2 hodiny v sprche a snažila sa ručne odstriekať. Moc mi to nešlo, preto som si pre istotu kúpila aj odsávačku, len manuálnu, ale aby som nedostala zápal, keby sa to opakovalo. Niekedy sa až čudujem, keď malý začne piť, že mu to tečie prúdom, až sa zakucká. Manžel mi hovorí, že všetko moc riešim, ale nemali sme ľahký porod, po porode mi ho vzali na JIP (nie z dovodu porodnej komplikácie, ale kvoli srdiečku), nemohla som sa rozkojiť, lebo ma tam nepustili v noci, len cez deň, nikto mi v kojení nepomohol, ani neporadil a teraz som za kojenie strašne rada. Kojeni.net mám prečítané 100×, ale asi fakt všetko moc riešim.
Tak sa budem orientovať prečúranými plienkami a budem si užívať toho, že malý spinká pokiaľ to ide.

Barča :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
31.10.11 13:30

ahoj, neboj, velmi dobre Ti rozumiem, ja som mala s kojenim take problemy az som sa z nich vypisala v denniku tu na emimi :lol:

z osobnej skusenosti by som Ti poradila zavolat LP a poradit sa. vacsinou su skusene a velmi mile.

na zaciatku kojenia som tiez mala dva krat zapal, niekolkokrat upchaty mliekovod, proste to chvilku trva kym si tie prsia zvyknu.

prsia sa mi uz tiez nenalievaju, ale ked ho potazkam v ruke,tak vzdy viem, ktore je plnsie. ci ani tak to necitis?

a super, ze si to kojenie zvladla na vlastnu past, by som nikdy neverila, ze to je taka veda :-D
a si zo sr, ked pises aj po slovensky? :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
31.10.11 17:53

Soldi
Som z Popradu, potom som žila v Leviciach a potom študovala v Prahe a teraz žijem v Ostrove u K. Varov.

Dnes som stretla na prechádzek jednu našu porodnú asistenku, ktorá mi tiež povedala, že nemusím odsávať, že sa mlieko tvorí aj priamo, keď mimi papaá, takže sa nemusím báť, že telo sa prisposobí. Len to má jednu nevýhodu, že čím viac sa kojí, tak tým neskor pride menzes, takže ho vraj mozem cakat hned po sestinedeli. Tak uvidim.
zatial to nebudem hrotit a dakujem za rady.

Barča :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
31.10.11 18:29

jeej, to si spod tatier, krasny to kraj :srdce:

ha, mne tiez kazdy tvrdil ako pride ms, ked mi v noci tak dlho spinka, ale spi tak uz niekolko mesiacov a ziadna ms sa ani len necrta :-D

ale tak uz to mas aspon potvrdene z viacerych stran a teraz mozes kludne spavat.

zelam nech to vydrzi :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna