Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,prosím o radu.Naše maličká má 11 dní por.váha byla 2550 g,na začátku nám kojení docela šlo,budila se á 2-2,5 hod a kojili jsme cca 30-40 min.Teď poslední 3 dni nedělám nic jiného jenom kojím…ve dne..v noci..
mléka mám dost,zkusila jsem odsát a je ho dostatek,malou nemúžu doma zvážit,ale přijde mi,že prso je po „kojení“vyprázdněné,snažím se je měnit po cca 3 hodinových intervalech.zavedli jsme i kapičky na prdíky,přečetla jsem snad všechny diskuze,kojím podle obrázků jestli jsem něco nezanedbala…a malá jenom brečí,anebo si cucá ručičky a hledá prso.Kojit chci samozřejmě co nejdéle a dudlík jsem zkoušela,ale páč z něj nic neteče,tak ho stejně nechce
Co mám ještě dělat? každopádně jsem na pondělí objednaná k pediatričce na kontrolu + vážení,při tom posledním vážení prospívala… ![]()
Uvidíš, může se stát, že nemáš moc mlíčka a ona má hlad. Radši jí koj, vždy když si řekne. Já si pamatuju, že ještě nastává taková krize. Že to vypadá, že dochází mlíko a ona ho chce víc, ale potom se rozkojíš. Musíš vydržet. No a v pondělí na kontrole uvidíš, co ti řekne doktorka. A drž se, bude určo líp. ![]()
a zkousela jsi jestli nepotrebuje neco jineho nez nakojit. oni prckove, kdyz je neco trapi, resi to jidlem. kdyz je boli brisko, potrebuji odkrknout, prebalit, vzdy to vypada jako ze chteji jist.
jinak te nepotesim, taky mam doma hladovce, kojim ve dne i v moci po hodine a to mu bude 9m. nic s nim nehne, proste to prso potrebuje.
Má malá 5-6 počůraných plínek denně? Jak kaká? Jak dlouho pije při jednom kojení, tj. aktivně pije, polyká? Problémy jsou během celého dne, nebo v nějakou denní/noční dobu?
Jinak při kontrole určitě nech i změřit, trvej na tom, jen vážení není směrodatné.
za den má mít 5-7 počuraných plínek, jaké je kakání? Jako míchaná vajíčka? - tak to je vše v pořádku. Ona byla fakt dost maličká a tak třeba chce víc a víc mléka. Já měla mimčo o dost větší a první měsíc jsem byla odpoledne ještě v noční košili, protože jsem skoro pořád jen kojila a kojila. Než jsme se to naučili trvalo kojení zhruba hodinu, než si říhlo… utíkalo to jak blázen. Pak se to zase zvedlo a já plašila - jak mimčo procházelo spurtama - to jsme opět kojili nonstom celý den pár dní po sobě.
kamarádka měla něco porodbného, kojila pořád, žašla za laktační poradkyní a ta jí řekla, že má špatnou polohu při kojení, zlepšení o 80 % !!!!!
Ahoj. Máme teď taky 2 měsíční holčičku - první dítě a taky jsem byla takhle vyjukaná. Já mám sice málo mlíka, ale o to nejde. Žádné dítě přece nemůže být u prsa nonstop - kojila bych 20 min z jednoho prsu, 20 min z druhého a dost. Třeba pláče kvůli prdíkům - to je takový srdceryvný pláč, spíná se, prohývá jakoby do luku. My měli taky docela veliký prdíky, několik probděných nocí, vyzkoušeli jsme různý kapičky, některý zabírali míň, jiné víc. Pomáhal nám Espumizan a pak když přestával zabírat, tak jsme nasadili probiotické kapičky - stojí kolem 600 (můžou se až od 1 měsíce), ale spokojenost maximální. Taky nám na prdíky pomohlo malou nahřát v koupacím kyblíku v teplé vodě, nakrmit (takhle malá mi usnula u prsa), spící rychle přenést do postýlky na bok, skrčit nožičky a pevně zabalit. Každopádně uvidíš, co ti poradí paní doktorka. Máte ještě maličkou holčičku, za pár týdnů se dáte do kupy a vše se poddá. Držíme palečy
Dita01 píše:
kamarádka měla něco porodbného, kojila pořád, žašla za laktační poradkyní a ta jí řekla, že má špatnou polohu při kojení, zlepšení o 80 % !!!!!
Tak to mam v planu hned po vikendu,kez by to byl ten hlavni problem ![]()
Kaaata píše:
Ahoj. Máme teď taky 2 měsíční holčičku - první dítě a taky jsem byla takhle vyjukaná. Já mám sice málo mlíka, ale o to nejde. Žádné dítě přece nemůže být u prsa nonstop - kojila bych 20 min z jednoho prsu, 20 min z druhého a dost. Třeba pláče kvůli prdíkům - to je takový srdceryvný pláč, spíná se, prohývá jakoby do luku. My měli taky docela veliký prdíky, několik probděných nocí, vyzkoušeli jsme různý kapičky, některý zabírali míň, jiné víc. Pomáhal nám Espumizan a pak když přestával zabírat, tak jsme nasadili probiotické kapičky - stojí kolem 600 (můžou se až od 1 měsíce), ale spokojenost maximální. Taky nám na prdíky pomohlo malou nahřát v koupacím kyblíku v teplé vodě, nakrmit (takhle malá mi usnula u prsa), spící rychle přenést do postýlky na bok, skrčit nožičky a pevně zabalit. Každopádně uvidíš, co ti poradí paní doktorka. Máte ještě maličkou holčičku, za pár týdnů se dáte do kupy a vše se poddá. Držíme palečy
Dekuji,Espumisan mam od vcerejska,myslim ze ten hlavni problen nebude ale v prdikach..
Cura a kaka dobre,pleny menim kazde cca 2-3 hodiny a vzdy tam na mne ceka nejake prekvapeni
jj pravda,vyjukana jsem …klasika..prvorodicka..ale mne nejvic zarazi ze si hladove cuca rucicky a jakoby hleda…
rve mi to srdce
Pravda je,ze jeden den to jeste nejak doklepeme a v pondeli budu moudrejsi ![]()
ynax píše:
za den má mít 5-7 počuraných plínek, jaké je kakání? Jako míchaná vajíčka? - tak to je vše v pořádku. Ona byla fakt dost maličká a tak třeba chce víc a víc mléka. Já měla mimčo o dost větší a první měsíc jsem byla odpoledne ještě v noční košili, protože jsem skoro pořád jen kojila a kojila. Než jsme se to naučili trvalo kojení zhruba hodinu, než si říhlo… utíkalo to jak blázen. Pak se to zase zvedlo a já plašila - jak mimčo procházelo spurtama - to jsme opět kojili nonstom celý den pár dní po sobě.
Jsem trochu klidnejsi kdyz vim,ze nejsem jedina
taky jsem dnes cetla neco o rustovych srurtech,ale na to jsme snad jeste malicky ???
Eliška píše:
Má malá 5-6 počůraných plínek denně? Jak kaká? Jak dlouho pije při jednom kojení, tj. aktivně pije, polyká? Problémy jsou během celého dne, nebo v nějakou denní/noční dobu?Jinak při kontrole určitě nech i změřit, trvej na tom, jen vážení není směrodatné.
Nedokazu odhadnout jak dlouho pije aktivne,ale urcite cca 10-15 min,nejdriv mi to delala dopoledne,ted spise odpoledne a po koupani
a myslis jako zmerit delku?
Ano, při kontrole změřit délku, protože může vyrůst do délky a nepřibrat nic nebo málo, růst je významným ukazatelem prospívání, bohužel pediatři to často neberou v potaz (změření je občas pro ně jaksi nadstandard). Ale trvej na tom.
10-15 minut aktivního sání v tomto věku je tak minimum, samozřejmě může být prostřídáno odpočinkem, krátkým spánkem, vyčůráním apod.
Můžeš zkusit při kojení prsa prostřídat - první, druhé, první, druhé, každé ideálně aspoň pět minut aktivního sání.
Návštěvu lakt. poradkyně taky doporučuju, je fajn, že už to sama plánuješ ![]()
Kdy začíná problém - pláče už před přisátím, nebo se nemůže chytit, začne plakat po přisátí a pustí se, po dokojení je znovu nespokojená, chce se dokojovat…?
a já dám taky dotaz,řve jen když se položí nebo i v náručí?přece jen byla devět měsíců v bříšku,kde měla pocit bezpečí a teď najednou je pryč teplo,tlukot mámina srdíčka,to taky může mimčo znepokojit,jestli se kojí,čůrá pořádně a kaká,tak to bude v pohodě,neboj,prostě si musíte zajet svůj systém,já měla u obou dítek první měsíc pocit že nedělám nic jiného než krmím,přebaluju,uspávám a furt dokola
neboj časem se to zlepší a přibudeu jiné starosti
![]()
Eliška píše:
Ano, při kontrole změřit délku, protože může vyrůst do délky a nepřibrat nic nebo málo, růst je významným ukazatelem prospívání, bohužel pediatři to často neberou v potaz (změření je občas pro ně jaksi nadstandard). Ale trvej na tom.
10-15 minut aktivního sání v tomto věku je tak minimum, samozřejmě může být prostřídáno odpočinkem, krátkým spánkem, vyčůráním apod.
Můžeš zkusit při kojení prsa prostřídat - první, druhé, první, druhé, každé ideálně aspoň pět minut aktivního sání.
Návštěvu lakt. poradkyně taky doporučuju, je fajn, že už to sama plánuješ![]()
Kdy začíná problém - pláče už před přisátím, nebo se nemůže chytit, začne plakat po přisátí a pustí se, po dokojení je znovu nespokojená, chce se dokojovat…? [/citac
V praxi to vypadá tak,že ji nakojím,říhne si,odpadne,uložím ji a po cca 10 min se probudí,začne papat ručičku,hledat a pobrekávat.Když jí ignoruji,zesílí…zkoušela jsem uhoupat,někdy to nachvilku zabere,ale spíš ne..takže dokojím,někdy si odříhne,odpadne a tak pořád dokola…až po tom kolotoči někdy (jako třeba teď) usne i na hodku a roztočíme to od začátku…