Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky. Mám dvě děti, 5 let a osm měsíců.
Starosti mi dělá ta starší. Na víkend byla u babičky, tam neměla problém se spánkem. Včera přišla domů a už to začalo. Spát šla v pohodě, ve čtyři ráno křik který vzbudil celý barák. Že je v posteli plno pavouků. Rožla jsem, ukázala jí že nikde žádný pavouk. Po zhasnutí se situace opakovala. Tak jsem rezignovala a i za cenu toho, že mladší si bude myslet že je den, a bude vzhůru, jsem přinesla malou lampičku a nechala ji rozsvícenou… Spíme spolu v posteli i s mladší v jednom pokoji. Od těch čtyř byla vzhůru, má šílené kruhy pod očima… Dnes bylo přes den vše v pořádku, navečer se okoupala, povecerela, vše v pořádku. A když se blížil odchod do postele, začala brečet, třást se, hystercit… No, povolila jsem tedy, a je tu se mnou… Děsím se noci. Vzhledem k tomu, že chodívám do práce cca třikrát týdně, nemůžu si dovolit nespat aspoň pět hodin denně… Poradíte, co s tím, jak ji ze strachu dostat? Zkoušela jsem zatím jen olejíček aviril, který měl zahnat špatné sny pryč od ní. Ale strach se jí drží…
A pres den se pavouků nebojí? Pokud ano, od kdy a proč? Fobie denni pak lze resit psychoterapii. Mohou se promitat i do snů. Pokud se pres den pavouků nebojí, tak snad poradi nekdo jiný nebo detsky psycholog. A take je dulezite jak dlouho tento stav trvá. Treba je to jen jednorázové..
@sediza píše:
A pres den se pavouků nebojí? Pokud ano, od kdy a proč? Fobie denni pak lze resit psychoterapii. Mohou se promitat i do snů. Pokud se pres den pavouků nebojí, tak snad poradi nekdo jiný nebo detsky psycholog. A take je dulezite jak dlouho tento stav trvá. Treba je to jen jednorázové..
Pavouků se bojí i ve dne, ale tomu jsem neprikladala důraz. Taky jsem se jako dítě jich bála než jsem z toho vyrostla… A tento stav je od včerejší noci…
@Hmarilla píše:
Pavouků se bojí i ve dne, ale tomu jsem neprikladala důraz. Taky jsem se jako dítě jich bála než jsem z toho vyrostla… A tento stav je od včerejší noci…
Ja bych tedy patrala proc se jich boji a snazila se ji vysvetlit proc jsou pavouci užiteční a sla bych treba nekam do centra, kde chovaji pavouky a maji je treba deti na rukou a uci se o nich apod. Mohlo se stat, ze ji s pavouky nekdo hodne vydesil…stacila rakce treba v televizi..a ted se toho chidak bude tezko zbavovat ![]()
Do centra k pavoukům bych dcerku nebrala, mohlo by se to zhoršit. Jak píšou výše, nejspíš ukázka v TV (zoom) nebo zahlédla potvůrku venku. Chjó. Doporučuji terapeuta a nezapomeňte; smích léčí! Přes den a před spaním vtipy, smích, do snů se promítá denní dění.
Nas tohle ucili na psychologii, resp. ze pristup je zacinat od malych uspechu k velkym…nejdrive si o pavoukovi povidat…pak se na nej divat, po case se ho i dotknout, ale pro lidskou psychiku je dulezite vytrvat a neucuknout, ale prozit ten strach od začátku, pres vrchol, az po oslabeni pocitu. Zacala bych take takto postupne a nenásilne, nejlepe pod vedenim psychoterapeuta. Ale pouze pokud by nocni desy trvaly anebo by pres den fobie byla opravdu velka. Zalezi, jaka vazna je situace…
No, dneska mi spala, ovšem až když jsem si s ní vyměnila místo na spaní… Ovšem ty fobie přes den… Jednou jsem s ní šla venku a brali jsme to zkratkou kolem křoví. Zničeho nic křik, záchvat paniky a zoufalý pláč, na rameni měla pavouka… Trvalo hodinu než jsem ji uklidnila…
@JayLee ano, pamatuje… Byl to rozdíl mezi tim, když mi brečela a nevěděla proč, nakonec z ní vypadlo že ji bolí nožičky a tímto hysterickým křikem. Prostě viděla kolem sebe plno pavouků a začala zoufale křičet. Takže noční běsy to s jistotou nejsou. Spíše bych to prisuzovala k velké arachnofobii
@Hmarilla píše:
No, dneska mi spala, ovšem až když jsem si s ní vyměnila místo na spaní… Ovšem ty fobie přes den… Jednou jsem s ní šla venku a brali jsme to zkratkou kolem křoví. Zničeho nic křik, záchvat paniky a zoufalý pláč, na rameni měla pavouka… Trvalo hodinu než jsem ji uklidnila…
tak v tom pripade dobreho psychoterapeuta. Opravdu dokáží toto uplne odstranit..